24 κρυμμένα μηνύματα σε διάσημα λογότυπα που δεν είχατε ιδέα ότι υπάρχουν

18 Ιουλίου, 2017 6:50 ΜΜ
More videos

Κάθε εταιρεία προσπαθεί να διασφαλίσει πως το λογότυπό της δεν θα είναι μόνο αναγνωρίσιμο, αλλά θα μεταφέρει και κάποιο μήνυμα στον καταναλωτή. Φυσικά, οι σχεδιαστές λογότυπων κάνουν ότι καλύτερο μπορούν.

Παρακάτω θα δείτε μερικά δημοφιλή λογότυπα και θα μάθετε τις έννοιες και τα σύμβολα που κρύβουν.

#24 Ελπίδα για τα παιδιά της Αφρικής

© Hope for African Children Initiative

Το λογότυπο αυτό χρησιμοποιείται από δημόσιους οργανισμούς που βοηθούν τα παιδιά της Αφρικής. Αν το κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε το περίγραμμα της αφρικανικής ηπείρου, καθώς και τις φιγούρες ενός παιδιού και ενός ενήλικα (ο ενήλικας συμβολίζει την υποστήριξη).

#23 Bluetooth

Τον δέκατο αιώνα μ.Χ., η Δανία κυβερνήθηκε από τον Χάραλντ Α’ της Δανίας, μια ιστορική φιγούρα γνωστή για τη συνένωση των δανικών φυλών σε ένα μόνο βασίλειο. Ο Χάραλντ αποκαλείται συχνά «Bluetooth», αφού ήταν γνωστός λάτρης βατόμουρων και τουλάχιστον ένα από τα δόντια του είχε μόνιμη μπλε απόχρωση.

Η τεχνολογία Bluetooth έχει σχεδιαστεί για τη σύνδεση πολλαπλών συσκευών σε ένα μόνο δίκτυο. Το σύμβολο που αντιπροσωπεύει αυτή την τεχνολογία είναι ένας συνδυασμός δύο σκανδιναβικών χαρακτήρων αλφαβήτου: Του «Χαγκαλ (ή χάγκαλαζ) που είναι το ανάλογο των λατινικών «H» και του «Μπτζαρκάν», ενός χαρακτήρα που ισούται με το λατινικό γράμμα «Β». Αυτά τα δύο σύμβολα αποτελούν τα αρχικά του ονόματος του Χάραλντ Μπλάνταντ. Επιπλέον, η συσκευή Bluetooth της πρώτης γενιάς ήταν χρωματισμένη μπλε και έμοιαζε με δόντι.

#22 Amazon

© Amazon

Με την πρώτη ματιά, το λογότυπο της Amazon δεν φαίνεται να κρύβει κάτι ιδιαίτερο. Ωστόσο, έχει σχεδιαστεί για να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη φιλοσοφία της εταιρείας. Το κίτρινο βέλος μοιάζει με ένα χαμόγελο, επειδή η Amazon.com θέλει τους πελάτες της ευτυχισμένους. Επίσης, το βέλος συνδέει τα γράμματα «Α» και «Ζ», υπονοώντας ότι αυτό το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει απολύτως τα πάντα.

#21 Γιόγκα Αυστραλία

© Roy Smith Design

Ένα άλλο μικρό τέχνασμα χρησιμοποιείται στο λογότυπο της λέσχης των οπαδών της γιόγκα. Ο χώρος μεταξύ του χεριού και του ποδιού του κοριτσιού, αποτελεί το περίγραμμα της Αυστραλίας.

#20 Sony Vaio

© Vaio

Τα δύο πρώτα γράμματα του λογότυπου της Sony Vaio αποτελούν ένα κύμα που συμβολίζει ένα αναλογικό σήμα, ενώ τα δύο τελευταία μοιάζουν με 1 και 0, μια συμβολική αναπαράσταση ενός ψηφιακού σήματος.

#19 Unilever

© Unilever

Η Unilever παράγει ένα τεράστιο αριθμό διαφορετικών προϊόντων και αυτό αντανακλάται στο λογότυπό της. Κάθε τμήμα του λογότυπου έχει τη δική του έννοια. Για παράδειγμα, η καρδιά σημαίνει αγάπη, φροντίδα και ευεξία, ενώ το πουλί συμβολίζει την ελευθερία, την απελευθέρωση από τις καθημερινές δουλειές και την απόλαυση της ζωής.

#18 Φόρμουλα 1

© Formula 1

Αν κοιτάξετε προσεκτικά το κενό ανάμεσα στο «F» και τις κόκκινες ρίγες, θα δείτε να μετατρέπεται σε «1». Το λογότυπο έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει μια αίσθηση ταχύτητας.

#17 Power On

© techblogout

Το σύμβολο «power» (ή «power on») μπορεί να βρεθεί σε σχεδόν οποιαδήποτε συσκευή, αλλά λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την προέλευσή του.

Ήδη από τη δεκαετία του 1940, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν ένα δυαδικό σύστημα για να αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους διακόπτες, όπου το 1 σήμαινε ενεργοποιημένο και το 0 σήμαινε απενεργοποιημένο. Τις επόμενες δεκαετίες, μετατράπηκε σε ένα σύμβολο που αποτελείται από έναν κύκλο (μηδέν) και μια κάθετη γραμμή (ένα).

#16 BMW

© BMW

Η εταιρεία ξεκίνησε ως παραγωγός αεροσκαφών και το λογότυπο BMW παραμένει πιστό στις ρίζες του. Παρόλα αυτά, αντίθετα με τη λαϊκή πεποίθηση ότι το κέντρο του λογότυπου απεικονίζει τις περιστρεφόμενες λεπίδες έλικας, στην πραγματικότητα αναφέρεται στη σημαία της Βαυαρίας, η οποία έχει ένα πλεκτό μοτίβο.

#15 Apple

© Rob Yanov

Ο  Ρομπ Τζάνοφφ, ο άνθρωπος που σχεδίασε το περίφημο λογότυπο της Apple, λέει: «Αγόρασα μια ολόκληρη σακούλα με μήλα, τα έβαλα σε ένα μπολ και έκανα τα σκίτσα τους για μια εβδομάδα, προσπαθώντας να απλοποιήσω τις λεπτομέρειες. Σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών μου πειραμάτων, δάγκωσα ένα από τα μήλα. Αργότερα εκείνη την ημέρα, προς έκπληξή μου, ανακάλυψα ότι το «bite» (δαγκώνω) ακούγεται παρόμοιο με το «byte», έναν όρο των υπολογιστών».

Κάποια στιγμή, το λογότυπο περιελάμβανε πολύχρωμες ρίγες για να τονίσει το γεγονός ότι η εταιρεία παρήγαγε υπολογιστές με έγχρωμες οθόνες. Το 1998, μετά την επιστροφή του Στιβ Τζομπς και την έλευση μιας νέας γενιάς υπολογιστών, η Apple επέλεξε τη μονόχρωμη έκδοση του λογότυπου.

#14 Sun Microsystems

© Oracle and Sun Microsystems

Το λογότυπο της Sun Microsystems είναι ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου. Η λέξη «Sun» αποτελεί τη βάση ενός τετραγώνου και μπορεί να διαβαστεί από κάθε γωνιά του. Το λογότυπο δημιουργήθηκε από έναν καθηγητή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, τον Βόγκαν Πράτ.

#13 Continental

© Continental

Η Continental είναι μια κατασκευαστική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή ελαστικών. Ένα από αυτά τα ελαστικά εμφανίζεται στο λογότυπο της εταιρείας που δημιουργήθηκε από το συνδυασμό των δύο πρώτων γραμμάτων.

#12 Πρωτάθλημα Μπιγκ Τεν

© Big Ten Conference

Ο Μπιγκ Τεν είναι ακαδημαϊκός σύλλογος που ιδρύθηκε το 1896. Μέχρι το 1990, αυτή η ένωση απαρτιζόταν από 10 πανεπιστήμια. Τον Ιούνιο του 1990 προστέθηκε το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Η ένωση αποφάσισε να μην αλλάξει το όνομά της και απλώς να προσθέσει στο λογότυπο τον αριθμό «11».

#11 Mercedes-Benz

© Mercedes-Benz Int.

Το λογότυπο της Mercedes-Benz συμβολίζει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στη δική της τελειότητα. Το τρισδιάστατο αστέρι αντιπροσωπεύει την υπεροχή της σε κάθε περιβάλλον: στη γη, στο νερό και στον αέρα.

#10 NBC

© NBC

Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, το NBC ανήκε στην RCA, την εταιρεία που πρωτοπόρησε στην παραγωγή έγχρωμων τηλεοράσεων. Η φτερωτή ουρά του παγονιού που εμφανίζεται στο λογότυπο του NBC, είχε σκοπό να δείξει στους ανθρώπους που εξακολουθούσαν να παρακολουθούν από ασπρόμαυρες τηλεοράσεις, πως κάτι τους έλειπε.

#9 Eighty 20

© Eighty20

Πρόκειται για μια μικρή εταιρεία συμβούλων. Πολλοί πιστεύουν ότι το λογότυπο της εταιρίας δεν έχει καμιά σχέση με το όνομά της. Αλλά αν φανταστούμε ότι τα σκούρα τετράγωνα είναι ο αριθμός 1 και τα ανοιχτόχρωμα είναι μηδενικά, τότε στον δυαδικό κώδικα, η άνω γραμμή θα διαβαστεί ως 1010000 και η κάτω γραμμή ως 0010100. Μεταφρασμένο σημαίνει 80 και 20.

#8 Toblerone

© Toblerone

Η Toblerone είναι μια εταιρεία που παράγει σοκολάτα, με έδρα την ελβετική πόλη της Βέρνης, η οποία ονομάζεται επίσης «πόλη των αρκούδων». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η εταιρεία έχει ενσωματώσει τη σιλουέτα μιας αρκούδας στο λογότυπό της.

#7 Baskin Robbins

© Baskin-Robbins

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα διαπιστώσετε ότι τα τμήματα με το ροζ χρώμα των γραμμάτων «Β» και «R» αποτελούν τον αριθμό 31. Αυτό υπαινίσσεται τον αριθμό των γεύσεων από τις οποίες προήρθε το παγωτό Baskin Robbins ιστορικά.

#6 Καρφούρ (Carfour)

© Carrefour

Ο Καρφούρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εμπόρους λιανικής πώλησης, με έδρα τη Γαλλία. Γι ‘αυτό και το λογότυπό του, το οποίο συμβολίζει τη συνεχιζόμενη επέκταση της εταιρείας, αποτελείται από τα χρώματα της γαλλικής σημαίας. Επιπλέον, το λογότυπο περιλαμβάνει το πρώτο γράμμα του ονόματος της εταιρείας.

#5 Μιλγουόκι Μπρούερς

© Milwaukee Brewers

Η Μιλγουόκι Μπρούερς είναι μια επαγγελματική ομάδα μπέιζμπολ από το Ουισκόνσιν. Το λογότυπό τους αποτελείται από τα γράμματα «Μ» και «Β» και μοιάζει με γάντι του μπέιζμπολ.

#4 Greenlabs

© The Green Labs

Η κορυφή του δέντρου σε αυτό το λογότυπο αντιπροσωπεύει έναν εγκέφαλο. Αυτό υπογραμμίζει το υψηλά πνευματικό δυναμικό των εργαζομένων της Greenlabs και παρέχει μια γραφική παράσταση του ονόματος της εταιρείας.

#3 FedEx

© FedEx

Είναι ίσως το πιο γνωστό από όλα τα λογότυπα που περιέχουν κάποιο κρυμμένο νόημα. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε ένα βέλος το οποίο σχηματίζεται από τον κενό χώρο μεταξύ των γραμμάτων «Ε» και «Χ». Συμβολίζει την ταχύτητα και την ακρίβεια, τις δύο κατευθυντήριες αρχές της εταιρείας. Είναι ενδιαφέρον ότι έχοντας παρατηρήσει αυτό το βέλος μία φορά, οι άνθρωποι αρχίζουν να το βλέπουν πρώτο κάθε φορά που κοιτάζουν το λογότυπο της FedEx.

#2 Facebook

Αυτός ο σχεδιασμός είναι αρκετά αυτονόητος. Ποια άλλη εφαρμογή μπορεί να προσελκύσει τα μάτια σας στην οθόνη με αυτό τον τρόπο;

#1 McDonald’s

© McDonald’s

Ναι, το M σημαίνει McDonald’s, αλλά το στρογγυλεμένο M αντιπροσωπεύει επίσης ένα ζευγάρι μαστών. Σύμφωνα με τον σύμβουλο σχεδιασμού και ψυχολόγο Λούις Τσέσκιν, τη δεκαετία του 1960 η McDonald’s ήταν έτοιμη να εγκαταλείψει αυτό το λογότυπο, αλλά ο Τσέσκιν προέτρεψε με επιτυχία την εταιρεία να διατηρήσει αυτή την επωνυμία με τον φροϋδικό συμβολισμό της.

Ακολουθήστε μας στο facebook: