21 μυστικά εργαλεία που χρησιμοποιούσαν οι κατάσκοποι την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου

4 Μαρτίου, 20175:35 ΜΜ

Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν μια επικίνδυνη στιγμή για τις υπερδυνάμεις. Αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης (Ρωσία) και των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν στο αποκορύφωμά τους. Από το 1947 μέχρι το 1991, όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, τα δύο έθνη ανέβαζαν συνεχώς τον πήχη στο θέμα της διεθνούς κατασκοπίας.

Το Διεθνές Μουσείο Κατασκόπων στην Ουάσιγκτον, φιλοξενεί μερικές από τις πιο εφευρετικές συσκευές κατασκοπείας. Τις χρησιμοποιούσαν οι μυστικοί πράκτορες και από τις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μερικά είναι έξυπνα, άλλα είναι απλά παράξενα και κάποια άλλα αστεία. Τα περισσότερα από αυτά εξυπηρετούσαν ένα θανατηφόρο σκοπό!

#1 Λαμβάνοντας μυστικές εικόνες με το πάτημα ενός κουμπιού

Spy Museum

Γύρω στο 1970, αυτή η φωτογραφική μηχανή-κουμπότρυπα, μοντέλο F-21, είχε την κωδική ονομασία «Αίας». Ήταν κρυμμένη σε κοινά παλτό και χρησιμοποιήθηκε ευρέως στη Σοβιετική Ένωση. Ο κατάσκοπος που έκανε την έρευνα, ενεργοποιούσε το κουμπί με το ένα χέρι στην τσέπη του παλτού του και έβγαζε φωτογραφίες από οποιαδήποτε δραστηριότητα θεωρούσε ύποπτη.

#2 Ένα πολύ ακριβό εργαλείο που μοιάζει με κενώσεις σκύλου

Spy Museum

Κάποιος υπάλληλος στη CIA τη δεκαετία του 1970, ήλπιζε πως δεν θα το ανακάλυπτε κανείς. Αυτό το εργαλείο που μοιάζει με περιττώματα σκύλου, μπορούσε να μεταδώσει τα ραδιοφωνικά σήματα για αεροπορικές επιδρομές και για τον συντονισμό των δράσεων.

#3 Θανατηφόρα γυαλιά

Spy Museum

Πρόκειται για γυαλιά της CIA. Ένα από τα δύο τμήματα του σκελετού, περιείχε μια θανατηφόρα δόση κυανίου ώστε να το καταναλώσει ο πράκτορας αν βρεθεί στα χέρια των εχθρών ή αν συλληφθεί. Καλύτερα θάνατος παρά βασανιστήρια.

#4 Ένα κραγιόν για θάνατο

Spy Museum

Η KGB διέθετε γυναίκες κατασκόπους που είχαν μαζί τους ένα φαινομενικά κλασσικό κραγιόν. Η διαφορά είναι πως μπορούσαν να πυροβολήσουν με αυτό από κοντινή απόσταση, χρησιμοποιώντας μια σφαίρα διαμετρήματος 177.

#5 Και τα δέντρα είχαν αφτιά  

Spy Museum

Οι πράκτορες της CIA, τοποθέτησαν πολλούς τέτοιους κορμούς δέντρων με αθώα εμφάνιση κοντά σε βάσεις της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του 1970. Αυτές οι ακουστικές συσκευές, υπέκλεπταν τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις και τις μετέφεραν μέσω δορυφόρου, στα αφτιά της CIA.

#6 Κρυμμένα βαθιά, εκεί που δεν λάμπει ο ήλιος

Spy Museum

Τη δεκαετία του 1960, η CIA ήθελε να εξασφαλίσει πως κανένας από τους πράκτορές της δεν θα πιαστεί επ’ αυτοφώρω. Καθιέρωσαν μια εργαλειοθήκη που περιείχε όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία, χωρούσαν μέσα σε ένα μεταλλικό σφαιροειδές κουτί που οι κατάσκοποι τοποθετούσαν στον πισινό τους.

#7 Φτερωτές κάμερες

Spy Museum

Αυτή η κάμερα-περιστέρι ήταν σε χρήση κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου μεταξύ του 1916-1917 για να κατασκοπεύονται οι θέσεις του εχθρού. Τα ταχυδρομικά περιστέρια, αφήνονταν να πετούν ελεύθερα πάνω από το πεδίο της μάχης, ενώ η κάμερα κατέγραφε όλα όσα συνέβαιναν για χρήση σε στρατηγικές μάχες.

#8 Εκρηκτικά παγούρια νερού

Spy Museum

Μεταξύ του 1942-1945, ορισμένα μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, οπλίστηκαν με ειδικά δοχεία που περιείχαν εκρηκτικές ύλες. Αυτές, βρίσκονταν κρυμμένες στο κάτω μέρος του δοχείου.

#9 Εκρηκτικό κάρβουνο

www.spymuseum.org

Η χρήση του έγινε κυρίως κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτά τα ειδικά κομμάτια κάρβουνου, δημιουργήθηκαν από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και περιείχαν εκρηκτική ύλη στο εσωτερικό τους. Κυκλοφόρησαν με ένα κουτί για καμουφλάζ ώστε ο κάθε κατάσκοπος να μπορεί να ζωγραφίζει το κομμάτι ανάλογα με το ακριβές χρώμα του τοπικού άνθρακα.

#10 Φέγγει στο σκοτάδι αλλά πυροβολεί

Spy Museum

Αυτό το όπλο-φακός, είχε δύο ενέργειες τη δεκαετία του 1930. Χρησίμευε ως φακός αλλά και ως πυροβόλο όπλο.

#11 Ψεύτικα χρήματα

Spy Museum

Τι συμβαίνει όταν ένα κέρμα δεν είναι ακριβώς κέρμα; Αν διαθέτει κοίλο εσωτερικό σχεδιασμό, είναι για να αποθηκεύονται μικροφωτογραφίες και μικροφίλμ.

#12 Ραδιοτηλεοπτικά υποδήματα

Spy Museum

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έως το 1970, οι κατάσκοποι «δανείζονταν» τα παπούτσια των ξένων αξιωματούχων ώστε να τα τροποποιήσουν. Τοποθετούσαν στο κενό τακούνι ένα μικρόφωνο, ώστε να παρακολουθούνται και να καταγράφονται οι συνομιλίες τους. Η Μυστική Υπηρεσία της Ρουμανίας έκλεψε αυτό το συγκεκριμένο παπούτσι από έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ. Τοποθέτησαν ένα κρυφό μικρόφωνο και πομπό για να ακούν τις συνομιλίες του.

#13 Το έξυπνο ρολόι του Ψυχρού Πολέμου

Spy Museum

Το 1949, οι πράκτορες της Δυτικής Γερμανίας είχαν μια μικροσκοπική κάμερα στον καρπό τους που έμοιαζε με ρολόι χειρός. Από τη στιγμή που δεν υπήρχε σκόπευτρο, οι κατάσκοποι δυσκολεύονταν να βγάλουν τις 8 λήψεις που μπορούσε να απαθανατίσει το ρολόι, χωρίς να τους καταλάβει κανείς.

#14 Για κατασκόπους εθισμένους στη νικοτίνη

Spy Museum

Το 1960, εμφανίστηκαν τα πακέτα τσιγάρων με κάμερα. Οι Γερμανοί κατάσκοποι προσποιούνταν πως προσέφεραν τσιγάρο ενώ στην πραγματικότητα έβγαζαν φωτογραφίες με τα συγκεκριμένα πακέτα.

#15 Ύπουλα χρήσιμα γάντια

Spy Museum

Το Γραφείο Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ, ανέπτυξε αυτά τα ειδικά γάντια. Χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ του 1942 και 1945. Περιελάμβαναν ένα κρυφό όπλο που πυροδοτούταν σπρώχνοντας την κορυφή του εμβόλου στο σώμα-στόχο.

#16 Θανάσιμη πίπα καπνού

Spy Museum

Κάποτε, ήταν αρκετά συχνό φαινόμενο το να βλέπει κανείς ανθρώπους που καπνίζουν πίπα. Οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις, δημιούργησαν αυτό το ειδικό όπλο μεταξύ του 1930 και 1945.

#17 Έξυπνα εργαλεία κλειδαριάς

Spy Museum

Αυτό το συνηθισμένο οπτικά στυλό, περιείχε διάφορα απαραίτητα εργαλεία. Οι πράκτορες των ΗΠΑ το δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 ώστε να μπορούν να ανοίξουν μια συνηθισμένη πόρτα.

#18 Μπότες χαμαιλέοντες

Spy Museum

Οι Βρετανοί πιλότοι, ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι όταν έπεφταν με το ελικόπτερο ή τους κατέριπταν στα εδάφη του εχθρού. Έτσι, δημιουργήθηκαν αυτές οι έξυπνες μπότες. Τους επέτρεπαν να αναμιχθούν με τους ντόπιους όταν έκοβαν το πάνω μέρος του παπουτσιού.

#19 Βιολογικά όπλα κρυμμένα σε τοπικές εφημερίδες

Spy Museum

Η KGB ανέπτυξε αυτό το όπλο δολοφονίας με φυσικό αέριο που βρισκόταν τυλιγμένο μέσα σε εφημερίδα. Αυτό που εμφανίζεται στην εικόνα, χρησιμοποιήθηκε από τον Σοβιετικό πράκτορα Μπογκντάν Στασίνσκι για να «συνταξιοδοτήσει» μόνιμα δύο Ουκρανούς αντιφρονούντες.

#20 Το απόλυτο εργαλείο του κλειδαρά

Spy Museum

Οι πράκτορες της CIA, τη δεκαετία του 1960, χρησιμοποιούσαν ένα πρότυπο σετ για αποτύπωση-αντιγραφή κλειδιών. Χρησιμοποιούσαν στόκο για να φτιάξουν το καλούπι.

#21 Εκρηκτικά μολύβια

Spy Museum

Εμφανίστηκαν γύρω στο 1943 και 1945. Δημιουργήθηκαν από το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διέθεταν εκρηκτικό μηχανισμό με χρονοκαθυστέρηση. Έδιναν αρκετό χρόνο στους πράκτορες ώστε να φύγουν μακριά πριν εκραγούν.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News