20 θαλάσσια πλάσματα που ζουν στα βαθιά νερά και μοιάζουν από άλλο κόσμο

16 Δεκεμβρίου, 2017 7:00 ΜΜ
More videos

Οι ωκεανοί καλύπτουν σχεδόν τα δύο τρίτα του πλανήτη μας και γνωρίζουμε ελάχιστα για το βάθος τους και για το τι κρύβουν από την ανθρωπότητα. Παρακάτω θα δείτε θαλάσσια πλάσματα που είναι τόσο μαγευτικά όσο δεν έχετε φανταστεί ποτέ. Μερικά από αυτά τα ψάρια ενέπνευσαν τους κινηματογραφιστές για να δημιουργήσουν νέους χαρακτήρες.

20. Λοφιόμορφα

Jared Benney

Το περιβάλλον αυτών των πλασμάτων βρίσκεται σχεδόν στα 5.000 πόδια βάθος στη θάλασσα. Υπάρχουν τουλάχιστον δώδεκα τύποι αυτού του ψαριού. Το μήκος του κυμαίνεται από 27 εκατοστά ως 1 μέτρο και μπορεί να φτάσει μέχρι και 44 κιλά. Τα Λοφιόμορφα είναι σαρκοφάγα, έτσι οι συναντήσεις μαζί τους στα βάθη της θάλασσας μπορεί να είναι μια εξαιρετική εμπειρία. Εάν ήσασταν ένα μικρό ψάρι στη βαθιά θάλασσα, θα θέλατε σίγουρα να το αποφύγετε.

19. Καρχαρίες – ελέφαντες

fishesofaustralia

Ο καρχαρίας – ελέφαντας βρίσκεται στον πιο αργό ρυθμό εξέλιξης στον κόσμο. Πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια, το γονιδίωμα του δεν έχει αλλάξει ούτε λίγο. Ζει σε βάθος 600 ποδιών και μπορεί να φτάσει έως και 1,5 μέτρα σε μήκος.

18. Σελαχίμορφα

Google

Αυτοί είναι σχετικά μικροί καρχαρίες που ζουν σε βάθη 5.000 ποδιών. Το είδος δεν κινδυνεύει, παρά το ξέσπασμα της αλιείας.

17. Μελανόκητος

Embed from Getty Images

Αυτό το ψάρι είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα ψάρια που θα συναντήσετε ποτέ. Το περιβάλλον που ζει βρίσκεται 9,000 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας.

16. Καλαμάρια βαμπίρ

Ayantepui

Αυτό το καλαμάρι έχει ένα σπουδαίο όνομα που εξηγεί πολλά: αν η άκρη του χεριού του κοπεί, το καλαμάρι το αναγεννά εύκολα. Αιώνια ζωή!

15. Πτυχωτός καρχαρίας

awashima-marine-park

Οι καρχαρίες είναι γνωστό ότι είναι πλάσματα  της θάλασσας, επομένως αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση. Ο πτυχωτός καρχαρίας βρίσκεται σε βάθος 5.000 ποδιών στον ωκεανό. Το σώμα τους μεγαλώνει ως και 2 μέτρα. Δεν θέλουμε να το συναντήσουμε οπουδήποτε, γι ‘αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ζει τόσο βαθιά στη θάλασσα!

14. Χέλι πελεκάνος

Αν και σχεδόν χωρίς κόκαλα, αυτό το μικρό χέλι μπορεί να φάει ένα πολύ μεγαλύτερο θήραμα από το δικό του μέγεθος. Ζώντας στα 10.000 πόδια κάτω από τη θάλασσα, δεν έχετε και πολλές πιθανότητες να το συναντήσετε.

13. Χαυλιόδους του Ειρηνικού

© David Csepp/wikicommons

Αυτό το Χαυλιόδους μεγεθους 58 εκατοστών ζει στα 13.000 πόδια κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Τρέφεται με οτιδήποτε μπορεί να συλλάβει και να σκοτώσει με τα αιχμηρά δόντια του.

12. Τα Λοφιόμορφα έξω από το νερό

© jeanett_fishing/instagram

Η Zανέτ Μπερσάας είναι μια λάτρης της αλιείας από τη Νορβηγία. Εδώ έπιασε το ψάρι με ένα ψαροντούφεκο και στη συνέχεια το απελευθέρωσε πάλι πίσω στον ωκεανό.

11. Ουρανοσκοπίδες

getty images

Μην αφήσετε το όμορφο όνομα τους να σας μπερδέψει. Αυτό το ψάρι είναι ένα αρπακτικό, χρησιμοποιώντας το καμουφλάζ του για να επιτεθεί στα θύματά του. Κρίμα με ένα τέτοιο όμορφο όνομα.

10. Βαθύνομος

Gonnadrive

Αυτό το πλάσμα είναι ένας σαρκοφάγος γιγάντιος Βαθύνομος που έχει το σπίτι του στα 7,000 πόδια κάτω από τη θάλασσα. Προτιμάει τις νεκρές φάλαινες και τα ψάρια.

9. Καρχαρίας – φάντασμα

Το “Χιμαιρόμορφο” είναι το άλλο όνομα του καρχαρία. Ζώντας στα 8.500 πόδια, αυτός ο καρχαρίας σπάνια βλέπει το φως της ημέρας ή τους ανθρώπους.

8. Μυκτοφίδες

getty images

Το φανταχτερό ψάρι ζει σε βάθος 2.600 ποδιών στον Ανατολικό Ατλαντικό. Έτσι, αν σας αρέσει η αλιεία βαθέων υδάτων και ζείτε στην ακτή του Ατλαντικού, ίσως να το πιάσετε μια μέρα.

7. Καρχαρίας Γκόμπλιν

Paul Ferguson

Δεν πιστεύουμε ότι κάποιος θα ήθελε να συναντήσει έναν καρχαρία γκόμπλιν. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ζει ως επί το πλείστον στα 4.300 πόδια.

6. Pacific dragonfish

getty images

Το ψάρι που μοιάζει με δράκο ζει σε βάθος 16.000 ποδιών και είναι θηρευτής που χρησιμοποιεί τα λαμπερά του όργανα για να κυνηγήσει το θήραμά του.

5. Οπισθοπρωκτίδες

fishesofaustralia

Αυτά τα ψάρια ζουν σε βάθος 8.200 ποδιών. Είναι γνωστά για τα μεγάλα προεξέχοντα μάτια τους που καλύπτονται από διαφανή ιστό. Τα μάτια συνήθως βλέπουν προς τα επάνω, αλλά μερικές φορές μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση αν χρειαστεί.

4. Μεγάλη κόκκινη μέδουσα

wikipedia

Ανακαλύφθηκε το 2003, αυτή η γιγαντιαία μέδουσα έχει ένα χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και ζει κοντά στον πυθμένα στα 4,900 πόδια. Φτάνει έως και τα 75 εκατοστά σε διάμετρο. Τώρα φανταστείτε να το δείτε μπροστά σας ενώ κάνετε μια βουτιά στον Ειρηνικό στις διακοπές σας.

3. Γιγαντιαίο χταπόδι

© Logo8th/Wikia

Αυτό το γιγαντιαίο χταπόδι φτάνει το μέγεθος των 13 μέτρων και βάρος 75 κιλά. Το πλάσμα ζει στις βαθιές θάλασσες στα 6.600 πόδια και ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2006.

2. Γαστεροπελεκίδες

© jamesincollege01/Imgur

Τα ψάρια αυτά ζουν σε βάθη έως και 6.000 ποδια και παράγουν φως. Λοιπόν, κανείς δεν θα ήθελε να ζήσει τόσο βαθιά χωρίς καμία πηγή φωτός.

1. Χταπόδι Ντάμπο

© NOAA Ocean Explorer

Ο βιότοπος του χταπόδι αυτού βρίσκεται μόλις στα 11.000 πόδια. Το χαριτωμένο όνομα προέρχεται από τον Ντάμπο το Ελεφαντάκι: τα πτερύγια του χταποδιού μοιάζουν με τα αυτιά του Ντάμπο. Ανακαλύφθηκε το 2014 μετά από μια αποστολή του Κόλπου του Μεξικού από την NOAA.

Μπόνους: Phronima, η έμπνευση για την ταινία Άλιεν

JesseClaggett

Αν θυμάστε τον κύριο χαρακτήρα της ταινία Άλιεν, τότε γνωρίστε την έμπνευσή του: το phronima. Αυτό το πλάσμα ζει στους βυθούς των περισσότερων ωκεανών, εκτός από την Αρκτική. Μπορούν να βρεθούν σε βάθος 17.000 ποδιών. Βλέποντας το, μας θυμίζει όντως το Άλιεν.