20 σχεδόν άγνωστα κόλπα που μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα σε κάθε αεροδρόμιο

3 Ιανουαρίου, 2018 3:49 ΜΜ
More videos

Υπάρχουν ειδικοί κανόνες σε κάθε αεροδρόμιο. Πολλοί από αυτούς είναι γνωστοί μόνο στους υπαλλήλους, όπως τοποθεσίες που μπορούν να φάνε καλό φαγητό με λίγα χρήματα, πώς μπορούν να πάρουν δώρα από αεροπορικές εταιρείες και πώς μπορούν να μπουν στο πιλοτήριο ή να λάβουν βοήθεια από το αεροδρόμιο.

Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε 20 κόλπα για να κάνετε το ταξίδι σας ένα εκπληκτικό ταξίδι. Δεν έχει σημασία αν είστε τουρίστας ή επιχειρηματίας που ταξιδεύει όλη την ώρα. Όλοι όσοι έρχονται στο αεροδρόμιο πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα κόλπα.

20. Πάρτε το κατοικίδιό σας μαζί σας αν φοβάστε να πετάξετε μόνοι σας.

© laranadiscoteca / reddit   © biggestlittlepickle / reddit

Εάν έχετε ένα ειδικό χαρτί από τον ψυχολόγο σας που λέει ότι χρειάζεστε το κατοικίδιο ζώο σας για συναισθηματική υποστήριξη (ESA), ορισμένες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες θα σας επιτρέψουν να πάρετε το ζώο σας στο αεροπλάνο. Αλλά πριν από την πτήση, πρέπει να ζητήσετε άδεια από την αεροπορική εταιρεία.

19. Μπορείτε να πάρετε τα αγαπημένα σας σαμπουάν και να εξοικονομήσετε χώρο χρησιμοποιώντας τα κιτ ταξιδιού.

© depositphotos

Τα κιτ ταξιδιού πωλούνται σε καταστήματα καλλυντικών: μικρά μπουκάλια με μεγάλους λαιμούς για να μπορείτε εύκολα να ρίξετε μέσα υγρά και τζελ. Αυτή είναι μια ωραία ιδέα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καλλυντικά που εμπιστεύεστε, αντί για τις ακριβές, νέες ποικιλίες ή τα φθηνά σαμπουάν και τα σαπούνια που παρέχονται σε ξενοδοχεία.

18. Φτηνά εισιτήρια, μισο-γεμάτα αεροπλάνα, όχι καθυστερήσεις και κούνημα- πρόκειται για τις νυχτερινές πτήσεις.

© Southwest Airlines / facebook   © Southwest Airlines / facebook

Σύμφωνα με τις στατιστικές, υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες τη νύχτα, δεν υπάρχουν σχεδόν ταξιδιώτες με παιδιά, τα αεροπλάνα δεν καθυστερούν και δεν θα χρειαστεί να χάσετε χρόνο στην αναμονή. Η μόνη εξαίρεση είναι οι πτήσεις τσάρτερ.

Οι περισσότερες καταιγίδες συμβαίνουν στο δεύτερο μέρος της ημέρας, και ο αέρας είναι φρεσκότερος το βράδυ επειδή δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αεροπλάνα σπάνια βιώνουν αναταραχές τη νύχτα.

17. Παροχή βοήθειας από αερολιμένα για άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους και νέους ταξιδιώτες.

© MUAirportAssistance / facebook

Ορισμένα αεροδρόμια προσφέρουν τις δικές τους ιδιωτικές υπηρεσίες, ενώ άλλα έχουν ένα διεθνές δίκτυο βοήθειας από το αεροδρόμιο. Αυτή η υπηρεσία προσφέρει βοήθεια, ιατρική βοήθεια, ασφάλεια, υποστήριξη τροφής και άλλες υπηρεσίες για τους ηλικιωμένους επιβάτες, τους αναπήρους τουρίστες και τα μικρά παιδιά που ταξιδεύουν μόνα τους. Οι περισσότερες από τις υπηρεσίες είναι δωρεάν για άτομα με ειδικές ανάγκες.

16. Μια πτήση με ανταπόκριση είναι διπλάσια σε μίλια και μια νύχτα σε ένα καλό ξενοδοχείο.

© mdz82 / pikabu   © Imlegend / pikabu

Μια πτήση με ανταπόκριση μπορεί να είναι πολύ φθηνότερη από μια απευθείας πτήση και διανύει περισσότερα μίλια. Μπορείτε να κάνετε τέτοιες πτήσεις μια ξεχωριστή περιπέτεια: αν έχετε περισσότερες από 8 ώρες μεταξύ των πτήσεων, μπορείτε να φύγετε από το αεροδρόμιο και να περπατήσετε στην πόλη.

Πολλές αεροπορικές εταιρείες σας προσφέρουν ένα δωρεάν δωμάτιο σε ένα καλό ξενοδοχείο αν έχετε μια πτήση με ανταπόκριση (σε περίπτωση που έχετε διαφορά 6 ωρών μεταξύ των πτήσεων) και μια περιήγηση στην πόλη.

15. Ακούστε άλλους επιβάτες: συχνά υπάρχει μεγάλη διασκέδαση σε αεροδρόμια που δεν γνωρίζουν όλοι.

 

Το αεροδρόμιο του Μονάχου έχει το δικό του ζυθοποιείο, το Ελσίνκι έχει μερικά είδη σάουνας και στο Άμστερνταμ υπάρχει υποκατάστημα ενός από τα μεγαλύτερα μουσεία τέχνης στις Κάτω Χώρες.

Ορισμένα αεροδρόμια, όπως το αεροδρόμιο Changi στη Σιγκαπούρη, είναι τα ίδια  αξιοθέατα. Διαθέτει τροπική ζούγκλα και χιλιάδες πεταλούδες που μπορείτε να αγγίξετε, ένα τεράστιο τρενάκι για ενήλικες, κινητικά γλυπτά, 24/7 κινηματογράφους, αίθουσες παιχνιδιών για κάθε ηλικία, μια μεγάλη πισίνα με θέα στον διάδρομο και πολλά άλλα.

14. Πεινάτε; Επιλέξτε χώρους όπου οι εργαζόμενοι τρώνε. Είναι φθηνά και νόστιμα.

© landi.lands / pikabu   © depositphotos

Ελέγξτε τις κριτικές άλλων ατόμων για να μάθετε πού βρίσκεται η κοντινότερη καφετέρια ή το εστιατόριο που επισκέπτονται οι εργαζόμενοι. Αυτό είναι όπου μπορείτε να βρείτε ένα γεύμα που κοστίζει το ίδιο με τον καφέ στη ζώνη Duty-free. Είναι πολύ πιο εύκολο να χειριστείτε το jet-lag όταν δεν είστε πεινασμένοι.

Ορισμένα είδη τροφίμων μπορούν να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, μπάρες υψηλής θερμιδικής αξίας, σοκολάτα ή ξηροί καρποί. Μεταφέρετε μαζί σας ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι και αφού περάσετε τον τελωνειακό έλεγχο, ρίξτε λίγο νερό από μια δημόσια βρύση.

13. Το δωρεάν Wi-Fi είναι παντού

© depositphotos

Υπάρχουν μερικές περιοχές σε κάθε αεροδρόμιο όπου το δωρεάν Wi-Fi λειτουργεί πιθανότατα:

 • σε αίθουσες αναμονής κοντά σε καταστήματα Duty-free.
 • στις ζώνες καθισμάτων και την περιοχή κοντά τους (δεν χρειάζεται να τις εισάγετε).
 • στα καφέ και τις περιοχές κοντά τους.
 • στα ξενοδοχεία κάψουλες.
 • στις θέσεις που σημειώνονται σε αυτόν τον χάρτη (εδώ μπορείτε να βρείτε κωδικούς πρόσβασης για κλειδωμένα δίκτυα).

12. Ξεχάσατε τον φορτιστή τηλεφώνου ή τα ακουστικά; Πηγαίνετε στο “The Lost and Found” για να βρείτε μερικά δωρεάν.

© depositphotos

Σε κάθε αεροδρόμιο, υπάρχει ένας χώρος όπου αποθηκεύονται τα χαμένα και ξεχασμένα πράγματα. Εάν κανείς δεν επιστρέψει για ένα φτηνό πράγμα σε τρεις μήνες, οι υπάλληλοι μπορούν να σας τα δώσουν δωρεάν. Τα ακουστικά, ένας φορτιστής, μια ομπρέλα και άλλα μικρά πράγματα που κοστίζουν πολύ λίγα χρήματα μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα μερικές φορές.

11. Δεν υπάρχουν πάντα αρκετά παπλώματα. Σκεφτείτε τα άνετα ζεστά ρούχα.

© depositphotos

Σύμφωνα με τους κανόνες, πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν παλώματα για αρκετούς επιβάτες. Τα χρησιμοποιημένα παπλώματα τοποθετούνται σε ειδικές σακούλες και στη συνέχεια δίνονται στους επιβάτες λίγες φορές πριν πλυθούν. Σας συνιστούμε να πάρετε ένα μεγάλο ζεστό μαντήλι.

Ταξιδέψτε με άνετα καθημερινά ρούχα. Ο αέρας μπαίνει στην καμπίνα του αεροπλάνου από κάτω και η θερμοκρασία του είναι χαμηλή, οπότε δεν πρέπει να ταξιδεύετε σε φούστες και σορτς εάν δεν θέλετε να κρυώσετε. Μη φοράτε παπούτσια με μεγάλα τακούνια. Πάρτε ζεστές κάλτσες ώστε τα πόδια σας να μπορούν να ξεκουραστούν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

10. Επιλέξτε το καλύτερο κάθισμα χρησιμοποιώντας μια ειδική ιστοσελίδα με τα σχέδια όλων των αεροπλάνων.

© cbrackenak / reddit

Εισαγάγετε τα δεδομένα πτήσης σας σε αυτόν τον ιστότοπο για να δείτε τον χάρτη καθίσματος για την πτήση που πρόκειται να πάρετε. Υπάρχουν επίσης κάποιες άλλες σημαντικές πληροφορίες. Εάν χρειάζεστε πολύ ελεύθερο χώρο, επιλέξτε τα καθίσματα που βρίσκονται κοντά στις εξόδους έκτακτης ανάγκης ή στην αρχή (αμέσως μετά την business class) ή στο άκρο του αεροπλάνου. Απομνημονεύστε τον αριθμό του καθίσματος και επιλέξτε τον κατά το check in.

9. Κάθε κάθισμα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα. Αποφασίστε τι είναι σημαντικό για εσάς.

© depositphotos
 • Οι επιβάτες με μικρά παιδιά συνήθως κάθονται στο μπροστινό μέρος. Αυτό συμβαίνει και όταν οι αεροσυνοδοί αρχίζουν να σερβίρουν φαγητό και ποτά.
 • Στη μέση, κοντά στα φτερά, η κούραση είναι μικρότερη. Η απόσταση μεταξύ των καθισμάτων είναι μεγαλύτερη κοντά στις εξόδους κινδύνου.
 • Στο πίσω μέρος, υπάρχει πάντα μια γραμμή επιβατών που περιμένουν να φτάσουν στην τουαλέτα. Δεν έχουν όλοι οι επιβάτες την ευκαιρία να επιλέξουν το φαγητό. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως περισσότερος χώρος και ελεύθερα καθίσματα κοντά στα παράθυρα.

9. Περάστε τελευταίοι τον έλεγχο των αποσκευών σας για να είστε οι πρώτοι που θα τις πάρουν μετά από την πτήση. Επίσης, πετάξτε με “κοριτσίστικες” βαλίτσες.

© depositphotos

Οι αποσκευές που ανήκουν στις γυναίκες παίρνουν πιο μεγάλη φροντίδα. Οι γυναίκες συχνά φέρνουν αρώματα, εύθραυστα πράγματα και είναι έτοιμες να κάνουν σκάνδαλα αν σπάσει κάτι στις αποσκευές τους. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μια “γυναικεία” βαλίτσα, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μια με πιο φωτεινά και έντονα χρώματα.

Αλλά ακόμα και η βαλίτσα δεν θα είναι τόσο χρήσιμη όσο η ταινία περιτυλίγματος. Εξοικονομήστε τα χρήματά σας: Απλά αγοράστε το φαγητό και τυλίξτε το γύρω από τις αποσκευές σας πριν από το check-in. Αλλά μην το κάνετε νωρίτερα: μπορούν να σας ζητήσουν να ανοίξετε τις αποσκευές σας στο τελωνείο.

7. Εάν έχετε πάρα πολλές αποσκευές, βάλτε κάποια πράγματα πάνω σας ή διαιρέστε τα πράγματά σας με κάποιον άλλο.

© YaZoV / pikabu

Το βάρος των αποσκευών καθορίζει ποιος θα μετακινηθεί μαζί του. Αν το βάρος είναι μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο, οι εργαζόμενοι βάζουν ένα ειδικό αυτοκόλλητο. Πάρτε μερικές από τις αποσκευές σας στο αεροπλάνο αν δεν θέλετε να πληρώσετε επιπλέον χρήματα.

Αλλά έχετε κατά νου ότι διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες υπολογίζουν το βάρος με διαφορετικό τρόπο όταν ταξιδεύετε με κάποιον. Ορισμένες εταιρείες υπολογίζουν τα βάρη μαζί και δεν έχει σημασία πόσο ζυγίζει κάθε βαλίτσα. Στη συνέχεια, αν ζυγίζετε λίγα κιλά και ένας άλλος επιβάτης έχει μια σχεδόν κενή τσάντα, ρωτήστε τον αν θα μπορούσατε να κάνετε check-in μαζί.

6. Πάντοτε να μεταφέρετε μπαλαντέζες

© TreyOl / pikabu

Αν έχετε αρκετές συσκευές, θα χρειαστείτε μια μπαλαντέζα όχι μόνο στο αεροδρόμιο αλλά και στο ξενοδοχείο, επειδή ο αριθμός των υποδοχών στα δωμάτια είναι περιορισμένος. Οι μπαλαντέζες σας επιτρέπουν να διατηρείτε όλες τις συσκευές σας κοντά. Μια μπαλαντέζα θα σας κάνει έναν ήρωα στο αεροδρόμιο αν επιτρέψετε σε άλλους επιβάτες να την χρησιμοποιήσουν.

Μην ξεχάσετε να πάρετε ένα power bank και να τo φορτίσετε πλήρως εκ των προτέρων. Οι μπαταρίες τηλεφώνου εκκενώνονται πολύ γρήγορα και αυτή η συσκευή θα σας επιτρέψει να είστε ελεύθεροι να μην ψάχνετε για ένα μέρος για να φορτίζετε το τηλέφωνό σας όλη την ώρα.

5. Αγοράστε την είσοδο σε μια ζώνη lounge εάν πρέπει να περάσετε πολύ χρόνο στο αεροδρόμιο.

© depositphotos

Τα περισσότερα αεροδρόμια προσφέρουν στους επιβάτες τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις ζώνες lounge για 30-50 € ανά διανυκτέρευση. Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι, υπάρχουν φαγητά και ποτά, καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο και πολλές καρέκλες και καναπέδες. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει ακόμη ντους και ειδικά δωμάτια όπου μπορείτε να κοιμηθείτε. Όλα αυτά τα πράγματα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες του lounge-zone. Αν για κάποιο λόγο πρέπει να περάσετε περισσότερες από 6 ώρες στο αεροδρόμιο, αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα και να μην τα ξοδέψετε σε φαγητό ή σε δωμάτιο ξενοδοχείου.

4. Πάρτε μέχρι και 100 ml υγρού στο αεροπλάνο. Επιτρέπεται και το αλκοόλ.

© depositphotos

Σας επιτρέπεται να παίρνετε πάνω από 100 ml νερό, χυμό, αλκοόλ ή οποιοδήποτε άλλο υγρό στο αεροπλάνο, αν το βάλετε σε φιάλες των 100 ml και το τοποθετήσετε σε μια πλαστική σακούλα. Οι εργαζόμενοι θα υπολογίσουν τον όγκο του υγρού: εάν έχετε δύο μισογεμάτα μπουκάλια των 100 ml θα υπολογίζονται ως 200 ml.

Η μόνη εξαίρεση είναι η παιδική τροφή. Μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες, αλλά μόνο εάν ταξιδεύετε με ένα παιδί. Μην πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πτήσης, απαγορεύεται. Αυτός ο κανόνας είναι αρκετά λογικός: ένας μεθυσμένος επιβάτης παρουσιάζει μεγάλο κίνδυνο για τους άλλους επιβάτες και το πλήρωμα.

3. Χρησιμοποιήστε ένα GPS-tracker για να εντοπίσετε τις αποσκευές σας και να τις προστατεύσετε από το να στις κλέψουν.

© depositphotos

Οι έμπειροι ταξιδιώτες λαμβάνουν μια φωτογραφία των αποσκευών τους προτού περάσουν από έλεγχο και κάποιοι αγοράζουν ακόμη και μια αλυσίδα με ένα tracker GPS, ώστε να γνωρίζουν πάντα πού ακριβώς είναι οι αποσκευές τους, αν χαθούν από την αεροπορική εταιρεία.

Μην ξεχάσετε να πετάξετε παλιές ετικέτες αποσκευών και αυτοκόλλητα. Διαφορετικά, ένας σαρωτής μπορεί να διαβάσει τον παλιό κώδικα και να στείλει τις αποσκευές σας σε διαφορετικό προορισμό. Επίσης, μην ξεχνάτε τα δικαιώματά σας σε περίπτωση απώλειας ή φθοράς των αποσκευών σας αφού το ζητήσατε.

2. Προετοιμαστείτε εκ των προτέρων για jet-lag.

© lukasplus/ reddit

Ελέγξτε την τοπική ώρα του προορισμού σας και αλλάξτε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με αυτό. Για παράδειγμα, πετάτε από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα. Η πτήση σας είναι στις 2 μ.μ. και η ώρα της Μόσχας είναι ήδη στις 9 μ.μ. Μετά την πτήση, θα πρέπει να κοιμηθείτε αμέσως σαν να ήσασταν ήδη στη Μόσχα. Εάν δεν κοιμηθήκατε αρκετά νύχτα πριν, θα είναι εύκολο.

Το αντίθετο είναι σωστό, επίσης: μην κοιμάστε στο αεροπλάνο, αν είναι ήδη μέρα στον προορισμό σας. Όταν φτάσετε, μην κοιμηθείτε πριν τη νύχτα, και τότε όλα θα είναι εντάξει.

Και στις δύο περιπτώσεις, αποφύγετε το αλκοόλ, τον καφέ, το τσάι και άλλα ποτά με ενεργειακό αποτέλεσμα.

1. Οι έμπειροι γονείς γνωρίζουν ότι μια φουσκωτή μπάλα και τα ακουστικά είναι τα καλύτερα πράγματα για τους νέους τουρίστες.

© depositphotos
 • Μια φουσκωτή μπάλα μπορεί να διατηρηθεί σε μια τσέπη. Θα είναι μια μεγάλη βοήθεια όταν το παιδί σας βαρεθεί. Υπάρχει πολύς χώρος στο αεροδρόμιο, αρκετός για να τρέξει το παιδί σας και να διασκεδάσει. Πείτε “όχι” στα τάμπλετ. Κουράζουν τα παιδιά με αποτέλεσμα να γκρινιάζουν.
 • Τα ακουστικά για παιδιά είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε το κλάμα κατά την απογείωση και την προσγείωση. Για να κάνετε το αποτέλεσμα ακόμα πιο δυνατό, χρησιμοποιήστε μια πιπίλα ή μια καραμέλα.
 • Ένα μαξιλάρι που θα επιτρέψει στο παιδί να καθίσει ή να κοιμάται άνετα. Μερικοί γονείς οργανώνουν το πρόγραμμα έτσι ώστε το παιδί να κοιμηθεί σίγουρα στο αεροπλάνο.

Μπόνους: πώς να μπείτε στο πιλοτήριο, να πάρετε μια ειδική υπηρεσία και να μην ξοδεύετε χρήματα σε ξενοδοχεία και μεταφορές

© moonglaive /pikabu

Μυστικό 1: χαμόγελο και ευγένεια. Το αεροδρόμιο και οι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών συχνά προσφέρουν ειδικές προϋποθέσεις: μπορείτε να καταχωρίσετε το εισιτήριό σας για δωρεάν επόμενη πτήση, να σας προσφέρουν ένα επιπλέον γεύμα ή να τραβήξετε μια φωτογραφία στο πιλοτήριο. Μερικοί επιβάτες προσφέρουν στις αεροσυνοδούς σοκολάτες με χαμόγελο και τους δίνουν θέσεις στην πρώτη τάξη δωρεάν (αν υπάρχουν κενά καθίσματα, φυσικά).

Μυστικό 2: λάβετε μέρος σε ερωτηματολόγια και βγάλτε κάρτες για την αποθήκευση μιλίων. Πολλές αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες να ξοδέψουν μίλια για την πληρωμή για το ξενοδοχείο, τη μεταφορά ή την ενοικίαση αυτοκινήτου. Αυτές οι κάρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση της κατηγορίας εισιτηρίων δωρεάν, να λάβουν κουπόνια ταξί, εκπτώσεις για εισιτήρια, ακόμη και ειδικά δώρα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: