18 ιστορικά γεγονότα που δεν θα τα ακούσετε σε κανένα μάθημα ιστορίας

15 Μαρτίου, 20181:59 ΜΜ
More videos

Σήμερα η ανθρωπότητα ξεπέρασε τον εαυτό της και η πρόοδος δεν σταματά ποτέ να μας εκπλήσσει. Ωστόσο, μέχρι τώρα έχουν γίνει πολλά γεγονότα που έχουν συμβάλει λίγο ή πολύ στη διαμόρφωση της ζωής όπως την γνωρίζουμε. Κάποια ήταν καθοριστικά, ενώ ορισμένα απλά έμειναν στην ιστορία και στη μνήμη πολλών ανθρώπων.

Παρακάτω θα δείτε κάποια από τα γεγονότα που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την ιστορία και να την δείτε από μια διαφορετική οπτική γωνία.

#18 Ο μύθος του Κύκλωπα

© Wikipedia   © Wikipedia

Οι ελληνικοί μύθοι είναι γεμάτοι με ιστορίες για τους κύκλωπες. Αλλά υπήρχαν πραγματικά ή έχουν μπερδευτεί με κάποιον ή κάτι άλλο; Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι όταν βρέθηκαν τα λείψανα των μαμούθ, οι Έλληνες δεν κατάλαβαν από πού προήλθαν αυτά τα μεγάλα οστά και έβγαλαν τα συμπεράσματά τους.

#17 Τα κουμπιά στα ρούχα για τη ρινική καταρροή

© Wikipedia   © Pixabay

Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί να υπάρχουν κουμπιά στα μανίκια των ενδυμάτων. Φυσικά, πλέον θεωρείται μια στιλιστική προσθήκη. Στην πραγματικότητα, είναι μια εφεύρεση του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Ο ίδιος διέταξε να ραφτούν κουμπιά στα μανίκια των ενδυμάτων των στρατιωτών, έτσι ώστε να σταματήσουν την κακή συνήθεια που είχαν να χρησιμοποιούν τα μανίκια τους για τη ρινική καταρροή.

#16 Ο Όρκος του Ιπποκράτη, δεν γράφτηκε από τον Ιπποκράτη

© Wikipedia

Στο πρώτο προσχέδιο που γράφηκε από τον Ιπποκράτη, απαγορεύτηκε στους γιατρούς να προωθούν την έκτρωση και αποκαλύφθηκε η έννοια των «ιατρικών μυστικών». Η πλήρης εκδοχή την οποία γνωρίζουμε τώρα, εμφανίστηκε πολύ αργότερα από το θάνατο του Έλληνα γιατρού και φιλοσόφου.

#15 Τα μυρμήγκια στρατιώτες χρησιμοποιούνταν για να ράψουν πληγές

© Wikipedia   © EastNews

Οι Ινδοί είναι γνωστοί στην ιστορία ως πολύ ανεξάρτητοι και ισχυροί άνθρωποι. Ήταν τόσο δυνατοί και αυστηροί που έκλειναν τις πληγές τους με τη βοήθεια στρατιωτικών μυρμηγκιών. Αυτά τα έντομα έπιαναν με τα σαγόνια τους τις άκρες του τραύματος και δεν του επέτρεπαν να χωριστεί.

#14 Οι κομμωτές ήταν οδοντίατρο

© EastNews

Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων, πολλοί στρατιώτες έχασαν τα δόντια τους. Οι κομμωτές εκείνης της εποχής, άρχισαν να φτιάχνουν τεχνητά σαγόνια χρησιμοποιώντας τα δόντια των νεκρών στρατιωτών. Ονομάστηκαν «δόντια του Βατερλώ» και επειδή δεν υπήρχαν ακόμα οδοντίατροι, όλη η δουλειά γινόταν από τους κομμωτές.

#13 Υποφέρετε από πονοκέφαλο; Υπάρχει λύση

© Pixabay   © Pixabay

Τη στιγμή που οι άνθρωποι ζούσαν αποκλειστικά σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους και η ιατρική ήταν ασυνήθιστη, έλυναν τα θέματα υγείας τους όπως μπορούσαν. Η πιο δημοφιλής θεραπεία για τον πονοκέφαλο ήταν να τυλίξουν ένα σχοινί, όπως αυτά που χρησιμοποιούνταν για να κρεμαστούν οι άνθρωποι, γύρω από το κεφάλι του ασθενούς.

#12 Τα σαλάχια αντικαθιστούσαν την αναισθησία

© Pixabay   © Wikipedia

Τα ηλεκτροφόρα σαλάχια έχουν μια ασυνήθιστη ικανότητα: ζαλίζουν τα θύματά τους με ένα τσίμπημα. Οι αρχαίοι Έλληνες τα χρησιμοποιούσαν στην ιατρική, καθώς μείωναν τον πόνο κατά τη χειρουργική επέμβαση ή τον τοκετό.

#11 Γουότζτεκ η αρκούδα-στρατιώτη

© Wikipedia   © Wikipedia

Το 1943 κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Πολωνοί στρατιώτες που προμήθευαν τον εξοπλισμό πυροβολικού, βρήκαν ένα μικρό καφέ αρκουδάκι στο Ιράν. Του δόθηκε το όνομα Γουότζτεκ, το οποίο στην πολωνική γλώσσα σημαίνει «εκείνος που απολαμβάνει τον πόλεμο» ή «χαμογελαστός πολεμιστής».

Το κύριο καθήκον του ήταν η παράδοση πυρομαχικών. Κατά τη διάρκεια της μάχης του Μόντε Κασίνο (Ιταλία), ο ασυνήθιστος στρατιώτης μετέφερε ένα κουτί πυρομαχικών με τους συντρόφους του, που ποτέ δεν παραδόθηκε. Προς τιμήν του έχει δημιουργηθεί ένα μνημείο στο Εδιμβούργο και αποτελεί το σύμβολο στο έμβλημα του 22ου πολωνικού λόχου μεταφορών.

#10 Στην Κίνα, το ξινό λάχανο στο κρασί ήταν η τροφή των δούλων  

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ, ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας, έδωσε εντολές να τοποθετηθούν τα λάχανα στο κρασί και να ταϊστούν οι σκλάβοι που εργάστηκαν στο Σινικό Τείχος της Κίνας. Πιστεύεται ότι αυτό το συγκεκριμένο πιάτο αύξησε την αντοχή τους.

#9 Η μέδουσα ως ζελέ μαλλιών

© Pixabay   © Pixabay

Στο Μεσαίωνα, ήταν διαδεδομένο στην Ιαπωνία να μεγαλώνουν τα μαύρα μαλλιά τους και να τα κάνουν να γυαλίζουν. Εκείνη την εποχή, το ζελέ για τα μαλλιά δεν είχε εφευρεθεί και οι άνθρωποι της Ιαπωνίας βρήκαν έναν εξαιρετικό, κατά τη γνώμη τους, τρόπο να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα. Οι ωκεανοί που περιβάλλουν τη χώρα κάλυψαν σχεδόν όλες τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων. Έτσι, για τα μαλλιά τους επέλεξαν τις μέδουσες! Οι Ιάπωνες έπιαναν μια μικρή μέδουσα από τον ωκεανό, την έτριβαν στα μαλλιά τους και αυτό δούλευε σαν ζελέ.

#8 Απαγόρευση δικηγόρων

© EastNews

Στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας απαγορεύονται οι δικηγόροι. Σύμφωνα με τους νομοθέτες, «η εμφάνιση έξυπνων δικηγόρων, που μπορούν να μετατρέψουν το μαύρο σε άσπρο, απαγορεύεται στα δικαστήρια μας».

#7 Η υψηλότερη καταγεγραμμένη θερμοκρασία σώματος

© Pixabay

Η υψηλότερη θερμοκρασία σώματος που καταγράφηκε ποτέ, συνέβη το 1980. Ένας κάτοικος της Ατλάντα, ο Γουίλι Τζόουνς μεταφέρθηκε σε μια κλινική με θερμοκρασία σώματος 46,5! Ευτυχώς, μετά από 24 ημέρες βγήκε από το νοσοκομείο.

#6 Ένας κορσές για τη βασίλισσα της Αγγλίας

© EastNews

Το κεφάλι μιας νεκρής φάλαινας που βρίσκεται στις ακτές της Βρετανίας, από το νόμο ανήκει στον βασιλιά. Και η ουρά ανήκει στη βασίλισσα, σε περίπτωση που χρειάζεται τα οστά για να τα κάνει κορσέ.

#5 Θανάσιμη δοκιμή

© EastNews

Τη δεκαετία του 1920, οι θωρακίσεις σώματος δοκιμαζόντουσαν πάνω σε ανθρώπους. Ένας από τους δοκιμαστές ήταν ένας αστυνομικός με το όνομα Μέρφι. Πυροβολήθηκε 2 φορές στο στήθος και οι μάρτυρες δήλωσαν πως «δεν ανοιγόκλεισε καν τα μάτια του.»

#4 Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πρόβλεψαν πώς θα μοιάζουν τα μελλοντικά οχήματα

© Wikipedia

Προς μεγάλη έκπληξη των επιστημόνων, ο πίνακας που βρέθηκε στο ναό του Φαραώ Σέτι Α στην Άβυδο της Αιγύπτου, περιέχει ιερογλυφικά που απεικονίζουν αντικείμενα που μοιάζουν με αεροπλάνο, ελικόπτερο, ζέπελιν και μερικά άλλα οχήματα. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται αυτά τα σύμβολα, εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Ωστόσο θεωρήθηκε ότι συνέβη λόγω της επικάλυψης των ιερογλυφικών.

#3 Μεταφύτευση δοντιών από το ένα άτομο στο άλλο

© marao

Το σαγόνι που απεικονίζεται παραπάνω, ανήκε σε έναν Ετρούσκο που ζούσε στην ιταλική επικράτεια πριν από 2.500 χρόνια. Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν διαφορετικές μεθόδους για να αντικαταστήσουν τα χαμένα τους δόντια. Κατά τη διάρκεια του πολιτισμού των Ετρούσκων, τα βγαλμένα δόντια χρησιμοποιήθηκαν για να στερεώσουν τη γνάθο και να κρατήσουν το χαμόγελο όμορφο. Τον 19ο αιώνα, οι φτωχοί άνθρωποι πουλούσαν τα δόντια τους, ενώ οι πλούσιοι τα αγόραζαν και τα μεταμόσχευαν στο στόμα τους.

#2 Οι Βίκινγκς ήρθαν σε επαφή με τον Ισλαμικό κόσμο

© Bruce Bower/sciencenews

Αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι που ανακαλύφθηκε στον τάφο μιας γυναίκας Βίκινγκ, μπέρδεψε πολλούς επιστήμονες. Το πορφυρό κομμάτι που αρχικά θεωρήθηκε ως αμέθυστος, είχε ένα χαραγμένο μήνυμα στην αραβική γλώσσα και συγκεκριμένα έγραφε: «Για τον Αλλάχ». Αφού εξέτασαν προσεκτικά το δαχτυλίδι, διαπιστώθηκε ότι είχε ίχνη φθοράς, καθώς και αρκετούς ιδιοκτήτες, πριν θαφτεί. Το δαχτυλίδι θεωρείται απόδειξη επαφής μεταξύ των Βίκινγκς και του ισλαμικού κόσμου.

#1 Το μεγαλύτερο πουλί που έζησε ποτέ στη Γη

© genesispark

Το Αρτζεντάβις είναι ένα πουλί που έζησε στον πλανήτη μας χιλιάδες χρόνια πριν. Το άνοιγμα των φτερών του εκτείνεται περίπου στα 7,62 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο πουλί που υπήρξε ποτέ.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News