18 γιγαντιαία έργα υποδομής που θα μπορούσαν να αναμορφώσουν τον κόσμο

2 Ιανουαρίου, 20175:46 ΜΜ
More videos

Ο κόσμος είναι γεμάτος από τεράστια έργα ακριβώς κάτω από τη μύτη μας.

Για παράδειγμα η γέφυρα Χονγκ-Κονγκ- Ζουχάι-Μακάο, θα συνδέσει 3 μεγάλες πόλεις της Κίνας ως προσπάθεια να έρθουν κοντά 42 εκατομμύρια άνθρωποι. Και το σχέδιο της Νορβηγίας είναι να κατασκευάσει την πρώτη πλήρως βυθισμένη πλωτή σήραγγα του κόσμου ώστε να μειωθεί ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ του φιόρδ στο μισό.

Οι προσπάθειες αυτές και πολλές άλλες απεικονίζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια σε τεράστια έργα. Μπορούν συλλογικά να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζήσουμε.

Παρακάτω θα δείτε μερικά από τα καλύτερα έργα που έχουν δημιουργηθεί ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

#1 Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016. Το τηλεσκόπιο στην περιοχή Πίνγκτανγκ της Κίνας είναι το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. Το πιάτο είναι 500 μέτρα και είναι ικανό να συλλάβει σήματα πάνω από 1.000 έτη φωτός από τη Γη.

Reuters

#2 Μετά από 17 χρόνια κατασκευής, η Σήραγγα βάσης Γκόταρντ άνοιξε στην Ελβετία την 1η Ιουνίου 2016. Έχει μήκος 57,09 χιλιομέτρων και είναι το μεγαλύτερο και βαθύτερο τούνελ τρένου στον κόσμο. Προσφέρει πρωτοφανή αποτελεσματικότητα σε όσους ταξιδεύουν μέσω των Άλπεων.

Arnd Wiegmann/Reuters

#3 Η νέα διευρυμένη Διώρυγα του Παναμά παρουσιάστηκε στο κοινό στις αρχές Ιουνίου, 102 χρόνια μετά το πρώτο άνοιγμα. Χρειάστηκαν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια και 40.000 εργαζόμενοι για να τριπλασιάσουν την χωρητικότητά της.

Reuters

#4 Το 2026, ένας ουρανοξύστης στο Ιράκ γνωστό ως «The Bride» θα διαθέτει ένα «πέπλο» ηλιακών συλλεκτών που θα παράγουν τόση ενέργεια όση καταναλώνει. Θα είναι 1,15 χιλιόμετρα ψιλός και θα περιλαμβάνει πάρκα, γραφεία, εστιατόρια και ένα σιδηροδρομικό σύστημα.

AMBS Architects

#5 Η Γέφυρα Jiaozhou της Κίνας ολοκληρώθηκε το 2011 και είναι η μεγαλύτερη του κόσμου που εκτείνεται περίπου 42 χιλιόμετρα (έχει το μήκος ενός μαραθωνίου). Θα μειώσει το χρόνο ταξιδιού κατά το ήμισυ για τους ανθρώπους που πηγαίνουν μεταξύ ανατολικής Κίνας και του νησιού Χουανγκντάο.

Reuters

#6 Το 2015, το φράγμα Itaipu στα σύνορα της Βραζιλίας και της Παραγουάης παρήγαγε 89.5 τεραβάτ ενέργειας, δηλαδή περισσότερο από κάθε φράγμα στον κόσμο. Παρέχει το 75% της συνολικής ενέργειας της Παραγουάης και σχεδόν το 20% της Βραζιλίας.

Reuters

#7 Το έργο της γραμμής συγκοινωνίας του Λονδίνου. Πρόκειται για μια τεράστια αναβάθμιση στο υπόγειο σύστημα και αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο που έχει αναληφθεί ποτέ στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει 10 νέες γραμμές του τρένου και συνδέει 30 υπάρχοντες σταθμούς μέσα από ολοκαίνουριες σήραγγες. Θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2017 και θα είναι πλήρως λειτουργικό ως το 2020.

© Crossrail Ltd

#8 Το ηλιακό αγρόκτημα Τζάσπερ άνοιξε στη Νότια Αφρική το 2014 και παράγει περίπου 180.000 μεγαβάτ ανά έτος. Είναι ικανό να τροφοδοτήσει 80.000 σπίτια και αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό έργο στην ήπειρο.

SR

#9 Το σύστημα του σιδηροδρομικού σταθμού Χαϊντεραμπάντ είναι 74 χιλιόμετρα και θα φέρει τον έλεγχο στην επικοινωνία με βάση τα τρένα στην Ινδία. Αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017.

Wikimedia Commons

#10 Η γέφυρα Χονγκ-Κονγκ- Ζουχάι-Μακάο, θα συνδέσει 3 μεγάλες πόλεις της Κίνας στο Δέλτα του ποταμού Περλ ως προσπάθεια να έρθουν κοντά 42 εκατομμύρια άνθρωποι. Θα ολοκληρωθεί το 2017.

Courtesy of Arup

#11 Το «Εμπορικό Κέντρο του Κόσμου» στο Ντουμπάι θα είναι μια κολοσσιαία θολωτή κατασκευή εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτό της Αμερικής. Θα ανοίξει το 2029, θα έχει ελεγχόμενη θερμοκρασία, θα διαθέτει χιλιάδες δωμάτια ξενοδοχείου και θα έχει τη δική του γραμμή διέλευσης.

Dubai Holding

#12 Η μητρική εταιρεία της Google, η «Alphabet Inc.», αναπτύσσει σχέδια για να δημιουργήσει «Έξυπνες Πόλεις». Πρόκειται για ανακατασκευασμένες περιοχές σε όλες τις ΗΠΑ με πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς και την τελευταία λέξη της αυτοματοποιημένης τεχνολογίας.

Skye Gould/Tech Insider

#13 Το μετρό Ριάντ είναι μια νέα σιδηροδρομική γραμμή της Σαουδικής Αραβίας που κόστισε 23,5 εκατομμύρια δολάρια και σχεδιάστηκε από την Ζάχα Χαντίντ. Τα 175 χιλιόμετρα της σιδηροδρομικής γραμμής θα φέρουν την επανάσταση στον τρόπο που μετακινούνται οι κάτοικοι του Ριάντ. Προβλέπεται πως θα αρχίσει τη λειτουργία του το 2019.

Zaha Hadid Architects

#14 Η Σονγκντο στη Νότια Κορέα είναι η λεγόμενη έξυπνη πόλη που βρίσκεται σε παραθαλάσσια γη 1.500 στρεμμάτων. Ολοκληρώθηκε το 2015 και η πρόσβαση στο ιντερνέτ δίνει στους 67.000 κατοίκους της μια γεύση από τη μελλοντική κοινωνία.

Courtesy of Gale International

#15 Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Κίνα και η Νιγηρία συμφώνησαν σε μια σύμβαση 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων  για την κατασκευή παράκτιων σιδηροδρόμων. Θα έχουν μήκος 1401,74 χιλιόμετρα και αναμένεται να ανοίξουν το 2018.

CCECC

#16 Το έργο μεταφοράς νερού Νότος-Βορράς είναι μια κινεζική προσπάθεια να μετακινηθούν σχεδόν 1.274.258.096.640 λίτρα νερού από τον ποταμό Γιανγκτσέ σε λιγότερο εύφορες βόρειες περιοχές της χώρας. Έχουν δαπανηθεί περισσότερα από 79 δισεκατομμύρια δολάρια για το έργο ως σήμερα.

Wikimedia Commons

#17 Τον Ιούλιο του 2016, η Νορβηγία ανακοίνωσε τα σχέδιά της. Στόχος είναι να δαπανήσει 25 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει μια πλήρως βυθιζόμενη, κυμαινόμενη σήραγγα κάτω από το Sognefjord, ένα σώμα νερού με βάθος περισσότερα από 1,22 χιλιόμετρα και πλάτος 91 χιλιόμετρα. Θα είναι η πρώτη του είδους της στον κόσμο.

The Norwegian Public Roads Administration

#18 Το 20 ετών έργο Αστικής Ανανέωσης της Τουρκίας είναι ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κατεδάφισης περίπου 7 εκατομμυρίων κτιρίων και την ανοικοδόμηση αντισεισμικών κατασκευών στη θέση τους. Ξεκίνησε το 2012 με εκτιμώμενο κόστος τα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

Murad Sezer/Reuters
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News