18 εκπληκτικές οφθαλμαπάτες που θα εξασκήσουν τον εγκέφαλο σας

19 Νοεμβρίου, 20171:23 ΜΜ

Πόσο καλά εμπιστεύεστε το μυαλό σας; Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο συχνά μας εξαπατούν τα μάτια, η ακοή ή η μυρωδιά μας.

Θα σας δείξουμε 18 παζλ, οπτικές ψευδαισθήσεις και κόλπα, που μπορούν να αποδείξουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Θα δείτε επίσης ένα απίστευτο μπόνους στο τέλος, το οποίο θα σας κάνει να σκεφτείτε δύο φορές πριν αποφασίσετε ότι καταλάβατε τι πραγματικά βλέπετε.

18. Μπορείτε να χρωματίσετε μια εικόνα με τη δύναμη της σκέψης.

© depositphotos

Κοιτάξτε την αριστερή εικόνα για 30 δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, μετακινήστε την όρασή σας στη δεξιά εικόνα. Θα δείτε τον δεινόσαυρο να γίνεται πράσινος. Το εφέ είναι ενεργό έως ότου ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας.

17. Τα πράγματα που βλέπετε μόνο από την κατάλληλη γωνία 

© wikimedia

Οι “Πρεσβευτές” είναι ένας πίνακας του Χανς Χόλμπαϊν του νεότερου. Μπορείτε να δείτε ένα σκοτεινό λεκέ στο πάτωμα μεταξύ των 2 ανδρών. Αν κοιτάξετε προσεκτικά από τη δεξιά πλευρά, θα δείτε ένα τρισδιάστατο κρανίο.

16. Εικόνες που κινούνται με τη δύναμη της σκέψης

© Home Science

Αυτή η ψευδαίσθηση δημιουργείται λόγω της αντίθεσης μεταξύ των κάθετων γραμμών. Με το κινούμενο βίντεο σταματημένο, μπορείτε να το δείτε αυτό. Η ψευδαίσθηση, στην οποία κινείται ο λαιμός του περιστεριού, ονομάστηκε η καλύτερη οπτική ψευδαίσθηση το 2014.

15. Τα κρύα αντικείμενα έχουν μεγαλύτερο βάρος από τα ζεστά.

© depositphotos

Πάρτε 2 κουτιά γάλακτος. Βάλτε ένα από αυτά στην κατάψυξη για μια ώρα, ενώ το δεύτερο κουτί κάπου στην κουζίνα, για να αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, πάρτε και τα δύο χαρτοκιβώτια στα χέρια σας μετά από μια ώρα. Το κατεψυγμένο γάλα θα φαίνεται βαρύτερο από το ζεστό γάλα. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως φαινόμενο Βέμπερ.

14. Αυτές οι φράουλες δεν είναι κόκκινες.

© might_be_a_troll / reddit

Ο εγκέφαλός μας βλέπει τις φράουλες σε κόκκινο χρώμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτόματα “βλέπει” τα μούρα σε αυτή την εικόνα με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν μόνο γκρι, μπλε και πράσινες αποχρώσεις εδώ. Μπορείτε να βρείτε μια πιο λεπτομερή εξήγηση εδώ.

13. Εσωτερικό ή εξωτερικό;

Sanne Aabjerg Kristiansen

Πιστεύετε ότι αυτή η φωτογραφία λήφθηκε από το εσωτερικό του κτιρίου ή από το εξωτερικό; Θα βρείτε την απάντηση στη Βουδαπέστη: αν βρίσκεστε κοντά, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε την αυλή του Παρισιού.

12. Όλα τα σημεία έχουν το ίδιο μέγεθος.

Εάν ρίξετε μια φευγαλέα ματιά στην εικόνα, ίσως να πιστεύετε ότι όλα τα σημεία έχουν διαφορετικό μέγεθος. Η ψευδαίσθηση παράγεται εξαιτίας των διαφορετικών αποστάσεων μεταξύ τους. Όλα τα σημεία έχουν το ίδιο μέγεθος.

11. Πού είναι το τετράγωνο;

Μπορείτε να κόψετε όλα τα πράγματα στο σπίτι για να δείτε την πραγματικότητα αυτής της ψευδαίσθησης. Αλλά γιατί συμβαίνει; Ρίξτε μια ματιά στις γωνίες όλων των τριγώνων. Είναι ελαφρώς διαφορετικές σε γωνιακούς βαθμούς. Είναι ακριβώς αυτή η διαφορά που κάνει ένα τετράγωνο στο άθροισμα.

10. Σταθείτε με το ένα πόδι σηκωμένο και θα μαντέψουμε την ηλικία σας.

© depositphotos
  • Σταθείτε ξυπόλητοι στο πάτωμα. Σηκώστε το αριστερό πόδι σας (αν είστε αριστερόχειρας πρέπει να σηκώσετε το δεξί σας πόδι).
  • Κλείστε τα μάτια σας.
  • Μετρήστε αργά έως 30 και ελέγξτε το αποτέλεσμα με τον πίνακα.

Μπορείτε να επαναλάβετε την ενέργεια τρεις φορές και να διαιρέσετε το άθροισμα του χρόνου σας σε 3. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα όπως στον πίνακα. Το μυστικό είναι αρκετά απλό: η αίσθηση ισορροπίας χειροτερεύει καθώς γερνάμε. Ωστόσο, οι αριθμοί μπορούν να αλλάξουν εάν παίζετε συγκεκριμένα αθλήματα που απαιτούν κατάρτιση ισορροπίας.

9. Το λογότυπο της Google δεν περιέχει ένα ενιαίο στρογγυλό στοιχείο.

© google

Στον εγκέφαλο μας αρέσει να βλέπει στρογγυλά πράγματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ακόμα και όταν έχετε μόνο μια λεπτομέρεια από κάτι στρογγυλό στη θέα, φτιάχνετε αυτόματα το πλήρες αντικείμενο στρογγυλό στο μυαλό σας. Το ίδιο συμβαίνει όταν κοιτάξετε το λογότυπο του Google, το οποίο δεν είναι απολύτως τόσο στρογγυλό όπως φαίνεται στην αρχή.

8. Όλες οι γραμμές του κτιρίου είναι παράλληλες μεταξύ τους.

Rikx

Αυτή είναι η Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το κτίριο είναι μοναδικό γιατί αντιπροσωπεύει μια ενδιαφέρουσα γεωμετρική ψευδαίσθηση που βρέθηκε στον τοίχο ενός καφέ στο Μπρίστολ το 1973 (αν και κάποιοι λένε ότι η ψευδαίσθηση βρέθηκε νωρίτερα). Όλες οι ευθείες ασπρόμαυρες γραμμές και αντικείμενα είναι παράλληλες μεταξύ τους, αλλά το μυαλό σας αρνείται να το καταλάβει.

7. Μάλλον δεν θα μπορείτε να επαναλάβετε αυτή την απλή ενέργεια.

© depositphotos
  • Βάλτε τα χέρια σας μπροστά σας.
  • Σηκώστε το δάκτυλο του δείκτη στο δεξί σας χέρι και τον αντίχειρα στο αριστερό σας χέρι.
  • Αλλαγή χεριών μετά από 2-3 δευτερόλεπτα Τώρα σηκώστε το δείκτη του αριστερού σας χεριού και τον αντίχειρα στο δεξί σας χέρι.
  • Προσπαθήστε να αλλάξετε τα χέρια σας κάθε 1-2 δευτερόλεπτα

Λειτουργεί? Εάν ναι, έχετε ακόμα την πιθανότητα να γίνετε καλός ντράμερ ή ζογκλέρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικές ενέργειες με διαφορετικά χέρια ταυτόχρονα, εκτός αν είναι εκπαιδευμένοι να το κάνουν.

6. Το πάτωμα είναι απόλυτα ομοιόμορφο.

© Prostoilogin / pikabu

Ωστόσο, ο εγκέφαλός σας βλέπει μόνο την τρισδιάστατη ψευδαίσθηση που δημιουργείται από μια ομάδα καλλιτεχνών. Το αποτέλεσμα είναι ισχυρότερο λόγω των αντανακλάσεων που βλέπετε στις γυάλινες πόρτες.

5. Αυτό το καμπύλο τόξο είναι πραγματικά συμμετρικό.

© pixabay

Αυτό το φαινόμενο είναι απίστευτο. Αλλά αν η γραμμή στη μέση απομακρυνόταν, θα βλέπατε μια απολύτως συμμετρική καμάρα.

4. Οι γραμμές έχουν απολύτως το ίδιο μήκος.

Ο εγκέφαλός σας λειτουργεί τέλεια με διαφορετικές προοπτικές. Σίγουρα θα σας δείξει ότι οι πιο απομακρυσμένες και οι κοντινότερες γραμμές έχουν διαφορετικά μήκη. Ωστόσο, αν αφαιρεθούν όλα τα τετράγωνα, θα δείτε ότι οι γραμμές είναι ίδιες.

3. Είναι ο κύβος μέσα στον κύβο; Ή είναι ο κύβος μπροστά από τον κύβο;

Αυτή είναι μία από τις πιο γνωστές οπτικές γεωμετρικές ψευδαισθήσεις. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ίσως ο κύβος να μην έχει μια γωνία, ο κύβος είναι μέσα στον κύβο ή ο κύβος είναι μπροστά από τον κύβο. Αν σας αρέσει το οριγκάμι, μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο μόνοι σας.

2. Στην εικόνα υπάρχουν 16 κύκλοι.

© i124nk8 / reddit

Δεν μας πιστεύετε; Αν θέλετε να τους δείτε, θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στις κάθετες γραμμές. Τώρα οι κύκλοι φαίνονται καλύτερα.

1. Δεν θα μπορείτε να μαντέψετε τι τρώτε εάν κλείσετε τη μύτη σας.

© depositphotos
  • Κλείστε τα μάτια σας και τη μύτη σας για να μην μπορείτε να δείτε και να μυρίσετε τίποτα.
  • Ζητήστε από κάποιον να σας δώσει κάποια τρόφιμα χωρίς να σας πει τι ακριβώς θα φάτε.
  • Προσπαθήστε να μαντέψετε τη γεύση αυτού του φαγητού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ των βρασμένων αυγών και των μαρσμέλλου. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός σας συνήθως γνωρίζει τη γεύση των προϊόντων από την οσμή τους. Εάν δεν υπάρχει οσμή, δεν υπάρχει γεύση. Το τέχνασμα χρησιμοποιείται από τα έξυπνα παιδιά για να τρώνε «υγιεινό φαγητό» που δεν θέλουν ή δεν τους αρέσει.

Μπόνους: Ψευδαισθήσεις του σώματος

© Johannes Stoetter   © wb-production.com

© Hikaru Cho

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα είδη οπτικών ψευδαισθήσεων είναι η τέχνη του σώματος. Οι καλλιτέχνες δημιουργούν υπερρεαλιστικές εικόνες στα σώματα και τα πρόσωπα των ανθρώπων και δεν είναι τόσο εύκολο να τις δούμε κάτω από το στρώμα του χρώματος. Είναι σαν μια εικόνα μέσα σε μια εικόνα.

© eastnews   © eastnews

Ας πούμε επίσης μερικά λόγια για διάφορες φωτογραφίες που αλλάζουν με τη βοήθεια εφαρμογών και προγραμμάτων.  Σίγουρα αυτά δεν είναι οπτικές ψευδαισθήσεις αυτού του είδους, αλλά μπορείτε και πάλι να μπερδευτείτε από αυτό που απεικονίζουν. Εξάλλου, ο κύριος στόχος εδώ είναι να δοκιμάσετε τον εγκέφαλό σας ενώ κατανοείτε τι βλέπουν τα μάτια σας.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News