18 εκπληκτικά γεγονότα για το σώμα μας που θα σας κάνουν ειδικούς

14 Νοεμβρίου, 20179:11 ΜΜ
More videos
Τα σώματά μας είναι τέλεια μηχανήματα, εκτελώντας χιλιάδες διαδικασίες κάθε λεπτό, ενώ διαβάζουμε, για παράδειγμα, αυτό το άρθρο. Και δεν γνωρίζουμε καν για την πλειοψηφία τους.
Παρακάτω θα δείτε μερικά απίστευτα γεγονότα για το σώμα μας που σίγουρα θα σας εκπλήξουν.
© depositphotos.com

 

 • Ο κερατοειδής είναι το μόνο μέρος του ανθρώπινου σώματος που παίρνει οξυγόνο όχι από το αίμα, αλλά κατευθείαν από τον αέρα.

 

 • Είναι αδύνατο να γελάσετε αν προσπαθήσετε να γαργαλίσετε τον εαυτό σας. Η παρεγκεφαλίδα σας θα στείλει σήματα για να αγνοήσει τον ερεθισμό σε άλλα μέρη του εγκεφάλου σας.

 

 • Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και το 50% της γλυκόζης που εισέρχεται στο σώμα. Ξοδεύει επίσης ένα μερίδιο 20% της συνολικής ποσότητας ενέργειας. Παρεμπιπτόντως, η περίφημη θεωρία που ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10% του εγκεφάλου μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας μύθος: στην πραγματικότητα, χρησιμοποιούμε όλα τα μέρη του εγκεφάλου μας και είναι ενεργά σχεδόν όλο το χρόνο.

 

 • Η “φωτοκερατίτιδα” είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο δεν μπορεί να δει λόγω του έντονου φωτός.

© depositphotos.com

 

 

 • Το 25% όλων των μυών μας βρίσκεται στην περιοχή του αυχένα και του προσώπου. Χάρη σε αυτό, οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι πλούσιες και ευέλικτες.

 

© depositphotos.com

 

 • Ο εγκέφαλός μας μπορεί να παρέχει αρκετή ενέργεια για να ανάψει έναν λαμπτήρα.

 

 • Παρά την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι η τύφλωση χρώματος είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με το φύλο και ότι μόνο οι άντρες υποφέρουν από αυτήν, βρίσκεται επίσης στο 0,4% των γυναικών (έως και 8% των ανδρών έχουν αυτή την κατάσταση). Ωστόσο, το γονίδιο της τύφλωσης των χρωμάτων κληρονομείται μόνο από τις μητέρες.

 

 • Για να κάνουμε μόνο ένα βήμα μπροστά, το σώμα μας χρησιμοποιεί περισσότερους από 200 μύες που εργάζονται. Αυτός ο αριθμός μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της προσωπικής ανατομίας.

 

 • Το ανθρώπινο δέρμα αναγεννάται κάθε 28 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, “ρίχνουμε” περίπου 40 κιλά δέρματος.

© depositphotos.com
 • Ένα νεογέννητο μωρό έχει περισσότερα από 270 οστά. Κατά τη διαδικασία της ανάπτυξης, μερικά από αυτά τα οστά συγχωνεύονται μεταξύ τους. Υπάρχουν περίπου 206 κόκαλα στο σώμα ενός ενήλικα.

 

 

 • Κατά τη διάρκεια ενός έτους, η ανθρώπινη καρδιά αντλείται με αρκετό αίμα για να γεμίσει μια ολυμπιακή πισίνα (πάνω από 2,5 εκατομμύρια λίτρα), και κάνει 38,5 εκατομμύρια συστολές.

 

 • Το ήπαρ είναι ένα από τα λίγα όργανα στο σώμα μας που είναι σε θέση να αποκαταστήσει το αρχικό του μέγεθος, ακόμα και αφού χάσει το 75% του ιστού του.

© depositphotos.com

Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα των εκπληκτικών ικανοτήτων του ανθρώπινου σώματος. Για παράδειγμα, εάν έχετε ξοδέψει 2 λεπτά για να διαβάσετε αυτό το άρθρο, έχετε ανοιγοκλείσει τα μάτια σας περίπου 40 φορές.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News