18 εφευρέσεις από γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο

6 Φεβρουαρίου, 2016 3:53 ΜΜ
More videos

Δεν είναι μια, ούτε δύο αλλά 18 αντικείμενα που εφευρέθηκαν από γυναίκες και όλες οι γυναίκες θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανες για αυτό!

#1 Θερμοστάτης αυτοκινήτου.

Untitled

Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου εφευρέθηκε από την Margaret A. Wilcox το 1893 και σκοπός του ήταν να ζεσταίνει τα κρύα δάχτυλα των αριστοκρατικών αυτοκινητιστών του 19ου αιώνα. Η ίδια η Wilcox εφηύρε επίσης και ένα πλυντήριο για ρούχα και πιάτα, το οποίο ακούγεται ιδιαίτερα χρήσιμο.

#2 Monopoly

Untitled

Ένα από τα πιο διάσημα επιτραπέζια παιχνίδια όλων των εποχών, που ευθύνεται για πολλούς καυγάδες σε οικογένειες και φίλους, εφευρέθηκε από την Elizabeth Magie το 1904 και το αρχικό της όνομα ήταν “The Landlord’s game”(Το παιχνίδι του ιδιοκτήτη).

Το επιτραπέζιο της Maggie ήταν μια κριτική των αδικιών του ανεξέλεγκτου καπιταλισμού, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ειρωνικό το ότι το παιχνίδι της πουλήθηκε από τον Charles Darrow στους Parker Brothers 30 χρόνια μετά. Τελικά, η εταιρία εντόπισε την Maggie και της έδωσε 500 δολάρια για την περιπέτειά της.

#3 Η σκάλα για διαφυγή από πυρκαγιά.

Untitled

Αυτή η συσκευή ήταν ζωτικής σημασίας τόσο για την ασφάλεια όσο και για τους καπνιστές. Εφευρέθηκε το 1887 από την Άννα Κόνελι.

#4 Σωσίβια λέμβος.

Untitled

Μια μέρα του 1882 η Maria Beasely κοίταξε την θάλασσα έξω από το παράθυρό της και είπε: “Οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να πεθαίνουν σε τεράστιες μεταφορικές καταστροφές.” Και μετά ανακάλυψε τις σωσίβιες λέμβους. Επίσης, εφηύρε μια μηχανή για την κατασκευή βαρελιών, που την έκανε πραγματικά πλούσια.

#5 Ηλιακοί θερμοσίφωνες.

Untitled

Η φυσικός και πρωτοπόρος στην ηλιακή ενέργεια  Maria Telkes συνεργάστηκε με την αρχιτέκτονα, Eleanor Raymond, για να φτιάξουν το πρώτο σπίτι που θερμαίνεται εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια το 1947.

#6 Η ιατρική σύριγγα.

Untitled

Τα θαύματα της σύγχρονης ιατρικής. Το 1899 η Letitia Geer  εφηύρε την ιατρική σύριγγα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ένα μόνο χέρι. Να την θυμάστε την επόμενη φορά, που ο γιατρός θα σας κάνει μια ένεση με το ένα χέρι του.

#7 Το σύγχρονο ηλεκτρικό ψυγείο.

grid-cell-10070-1407767720-4

Η Florence Parpart εφηύρε το σύγχρονο ηλεκτρικό ψυγείο το 1914. Το 1900 η Parpart έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια πολύ βελτιωμένη μηχανή οδοκαθαρισμού,η οποία πωλούνταν σε πόλεις σε ολόκληρη την Αμερική.

#8 Η παγωτομηχανή.

Untitled

Η Nancy Johnson εφηύρε την παγωτομηχανή το 1843, κατοχυρώνοντας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα σχέδιο, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Σε ευχαριστούμε Nancy Johnson.

#9 Ο αλγόριθμος του υπολογιστή.

Untitled

H Ada Lovelace, κόρη του Λόρδου Μπάιρον, είχε μεγάλη ενθάρρυνση από την μητέρα της να γίνει πρωταθλήτρια στα μαθηματικά. Η Lovelace συνεργάστηκε με τον Charles Babbage στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου πάνω στα σχέδιά του για μια “αναλυτική μηχανή”, που προγραμματίζει την μηχανή με μαθηματικούς αλγορίθμους, δημιουργώντας ουσιαστικά τον “πρώτο ηλεκτρικό υπολογιστή.”

#10 Περισσότερες τεχνολογίες επικοινωνιών από όσες θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα στικάκι.

Untitled

Η θεωρητική φυσικός Dr Shirley Jackson ήταν η πρώτη έγχρωμη γυναίκα που πήρε διδακτορικό από το ΜΙΤ το 1973. Ενώ εργαζόταν στα Bell Laboratories, έκανε μια καινοτόμα επιστημονική έρευνα, που επέτρεψε σε άλλους να εφεύρουν το φορητό φαξ, τα καλώδια οπτικών ινών, τα ηλιακά κύτταρα και την τεχνολογία πίσω από την αναγνώριση κλήσεων και τον τηλεφωνητή.

#11 Το πλυντήριο πιάτων.

Untitled

Το μηχάνημα που έχει σώσει πολλές οικογένειες τον τελευταίο αιώνα εφευρέθηκε το 1887 από την Josephine Cochrane. Διαφήμισε την συσκευή με σκανδαλώδη τρόπο σε ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, πηγαίνοντας στις συναντήσεις χωρίς την συνοδεία του συζύγου, του αδερφού ή του πατέρα της και τελικά άνοιξε δικό της εργοστάσιο.

#12 Η ασύρματη τεχνολογία μετάδοσης.

Untitled

Η εφεύρεση της Χέντι Λαμάρ του συστήματος μυστικής επικοινωνίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για ασύρματες ελεγχόμενες τορπίλες έθεσε τις βάσεις για τα σύγχρονα wi-fi και τα GPS. Επίσης, ήταν και παγκοσμίου φήμης σταρ του σινεμά.

#13 CCTV

Untitled

Το σύστημα της Marie Van Brittan Μπράουν για την τηλεόραση ασφάλειας κλειστού κυκλώματος, κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1969 και είχε ως στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, καθώς η αστυνομία ήταν αργούσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια στις γειτονιά της Νέας Υόρκης. Η εφεύρεση της αποτελεί τη βάση για τα σύγχρονα συστήματα CCTV, που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των σπιτιών.

#14 Η χάρτινη σακούλα όπως την ξέρουμε σήμερα.

Untitled

Η Margaret Knight πήρε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της για μηχανές που μπορούσαν να κατασκευάσουν χάρτινες σακούλες με τετράγωνο πάτο το 1871 μετά από μια μακρά νομική μάχη με τον συνάδελφό μηχανικό, Charles Anan, ο οποίος προσπάθησε να καταχραστεί την δουλειά της με το επιχείρημα, ότι μια τόσο λαμπρή εφεύρεση δεν θα μπορούσε να ανακαλυφθεί από μια γυναίκα. Αυτός ο κύριος ευτυχώς έχει ξεχαστεί σήμερα από την ιστορία. Επίσης, όταν η Kninght ήταν 12 ετών, εφηύρε μια συσκευή ασφαλείας για την επεξεργασία του βαμβακιού, που χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα.

#15 Κεντρική θέρμανση.

Untitled

Η Alice Parker επινόησε ένα σύστημα κεντρικής θέρμανσης με αέριο το 1919. Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο της δεν κατασκευάστηκε ποτέ, ήταν η πρώτη φορά που ένας εφευρέτης συνέλαβε την ιδέα της χρήσης του φυσικού αερίου για την θέρμανση του σπιτιού και ενέπνευσε τα συστήματα κεντρικής θέρμανσης του μέλλοντος.

#16 Aλεξίσφαιρα γιλέκα (Kevlar)

Untitled

H χημικός Στέφανι Κουόλεκ εφηύρε πανίσχυρη ίνα Kevlar, που χρησιμοποιείται στα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Η εφεύρεση τη Κουόλεκ είναι 5 φορές πιο ισχυρή από το ατσάλι και έχει περίπου άλλες 200 χρήσεις.

#17 Το λογισμικό των υπολογιστών.

Untitled

Η Dr Grace Murray Hopper ήταν υποναύαρχος στο ναυτικό των ΗΠΑ και η επιστήμονας που εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών των επιχειρήσεων. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την όρο “σφάλμα” για να περιγράψει ένα πρόβλημα στο σύστημα των υπολογιστών, αφού βρήκε έναν πραγματικό σκόρο, που δημιουργούσε προβλήματα στον υπολογιστή.

#18 Μπύρα.

Untitled

Το κατεξοχήν ποτό των αντρών είναι ουσιαστικά γυναικεία εφεύρεση. Η ιστορικός της μπύρας Jane Peyton ισχυρίζεται, ότι οι γυναίκες στην αρχαία Μεσοποταμία ήταν οι πρώτες που ανέπτυξαν, εμπορεύτηκαν και ήπιαν μπύρα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος ακριβώς εφηύρε την μπύρα πριν από τόσες χιλιάδες χρόνια, αλλά είναι σίγουρο, ότι οι γυναίκες εκείνης της εποχής κάτι ζύμωναν. Οπότε την επόμενη φορά, που θα σηκώσετε το ποτήρι της μπύρας σας για να κάνετε μια πρόποση, σκεφτείτε την Ninkasi, την θεά την Σουμερίων για την ζυθοποιία και την μπύρα.

Ακολουθήστε μας στο facebook: