Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024
διεθνή16χρονη μαθήτρια από την Γερμανία έγινε η πιο νεαρή Ευρωπαία τζιχαντίστρια

16χρονη μαθήτρια από την Γερμανία έγινε η πιο νεαρή Ευρωπαία τζιχαντίστρια

Πριν από περίπου ένα χρόνο, μια 16χρονη μαθήτρια από τη Γερμανία, ξεκίνησε να μιλάει στο διαδίκτυο με στρατολογητές του αυτοαποκαλούμενου ‘ισλαμικού κράτους’. Ασπάστηκε το Ισλάμ, ξεκίνησε να μαθαίνει αραβικά, να φοράει συντηρητικά ρούχα και να κουβαλάει μαζί της το Κοράνι.

44dfc910d152f295f749fb218044b66d

Το ξανθό κορίτσι με τα ανοιχτόχρωμα μάτια, η Λίντα Βέντσελ από την μικρή πόλη Πούλσνιτζ, ορκίστηκε πίστη στον ψευδοχαλίφη αλ Μπαγκντάντι και έγινε μια από τις νεαρές Ευρωπαίες μαχήτριες του ISIS.

58a6fc4c32540002f6668e9979fd8a9e

Μια μέρα, το έσκασε από το σπίτι της και τα ίχνη της έκτοτε χάθηκαν. Πέρασε ένας χρόνος και το κορίτσι εντοπίστηκε στη Μοσούλη -μετά την πρόσφατη ανακατάληψή της από τους Ιρακινούς- σε ένα τούνελ που είχαν σκάψει οι τζιχαντιστές μαζί με άλλες γυναίκες μαχήτριες του ISIS. Ήταν οπλισμένες και κάποιες εξ’ αυτών ζωσμένες με εκρηκτικά.

6a2971acbe1ec719c7c3892ba6fb5d83

twitter

Όπως μεταδίδουν διεθνή MME, όλες τους συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη. Οι Αρχές εκτιμούν ότι ανήκαν στην «γυναικεία αστυνομία ηθών» της Μοσούλης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Daily Mail, oι υπόλοιπες γυναίκες που ήταν μαζί της έχουν καταγωγή από Ρωσία, Τουρκία, Καναδά και Τσετσενία.

fd58ce0236fad703fd8b03f34dfd20ed

twitter

Το Βερολίνο εξετάζει τις φωτογραφίες που απέστειλαν οι Ιρακινοί, και αναμένεται επίσημη επιβεβαίωση πως πρόκειται για την ανήλικη Λίντα.

Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας είπε στην Die Welt ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ταυτότητά της. Το ίδιο διαβεβαιώνει και μέσω Twitter η βουλευτής του Ιράκ Βιάν Ντακίλ.

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 540

Τα σημάδια αλλαγής της εμφανίστηκαν μεν νωρίς, όχι όμως έγκαιρα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά της οικογένειας ή της αστυνομίας. Πιθανολογείται ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στο σπίτι της, λεπτομέρεις, ωστόσο, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Το νεαρό ξανθό κορίτσι άλλαξε το όνομά της σε Μαριάμ και συχνά δημοσίευε φωτογραφίες της στο Facebook με μαντίλα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ερωτεύτηκε κάποιον τζιχαντιστή με τον οποίο μιλούσε μέσω διαδικτύου και αυτός την έπεισε να εγκαταλείψει το σπίτι της και να πάει στο ‘χαλιφάτο’ για να τον βρει.

Ό,τι και έκανε.

Με το πρόσχημα ότι θα πήγαινε σε φίλους της, η Λίντα πλαστογράφησε έγγραφα και αγόρασε εισιτήριο για πτήση από την Φρανκφούρτη προς την Κωνσταντινούπολη.

Όταν η μητέρα της διαπίστωσε ότι έλειπε, βρισκόταν ήδη στην Τουρκία. Έκτοτε τα ίχνη της χάθηκαν. Η υπόθεση ότι από εκεί διέφυγε προς τα εδάφη του ISIS επιβεβαιώθηκαν.

Μετά την εξαφάνισή της είχε μπει σε λίστα υπόπτων τζιχαντιστών με την επισήμανση ότι μπορεί να σχεδίαζε ακόμη και να επιτεθεί κάποια στιγμή στη χώρα της. Η μητέρα της είχε πει σε γερμανικά ΜΜΕ:

Όταν δεν επέστρεψε και κατάλαβα πως δεν θα επέστρεφε ποτέ, κάλεσα την αστυνομία. Στο δωμάτιό της βρήκαν μια φωτοτυπία του αεροπορικού εισιτηρίου, κρυμμένο κάτω από το στρώμα. Έμεινα άναυδη, η κόρη μου δεν είχε κλέψει ποτέ, ούτε έλεγε ψέματα. Είμαι συντετριμμένη από το γεγονός ότι προφανώς υπέστη πλύση εγκεφάλου και πείστηκε να φύγει. 

[cnn] [dailymail] [guardian]

Τα πιο σημαντικά