16 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε κάποιον που υποφέρει από άγχος.

2 Απριλίου, 2016 6:00 ΜΜ
More videos

Το άγχος είναι μια κατάσταση που ο καθένας μας την βιώνει διαφορετικά. Το περίεργο με το άγχος είναι, ότι δεν γνωρίζουμε την πηγή που μας προκαλεί το άγχος. Κάτι που για εμάς μπορεί να φαίνεται εύκολο και απλό για κάποιους άλλους μπορεί να αποτελεί μεγάλη πηγή άγχους. Δείτε παρακάτω 16 τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε όσους αγαπημένους σας υποφέρουν από αγχώδεις διαταραχές.

#1 Μην αργείτε να απαντάτε σε μηνύματα.

1

Δεν χρειάζεται να είστε διαθέσιμοι συνέχεια, αλλά το να αφήνετε έναν αγχώδη άνθρωπο να περιμένει για ώρες  για μια απάντηση μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστο για εκείνον.

#2 Ρωτήστε πως μπορείτε να βοηθήσετε σε μια κρίση πανικού.

2

Κάποιοι μπορεί να προτιμούν μια αγκαλιά, ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να θέλουν χώρο για να αναπνεύσουν. Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνταγή επιτυχίας. Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να συζητάτε για τέτοια θέματα.

#3 Πρέπει να καταλάβετε, ότι κάνει που μπορεί να φαίνεται εύκολο και απλό για εσάς μπορεί σε κάποιον άλλον να προκαλεί μεγάλο άγχος.

3

Οι δημόσιες ομιλίες, το να απαντάς στο τηλέφωνο ή το να συστήνεις έναν άνθρωπο σε κάποιον άλλον μπορεί να σας ακούγεται εύκολο, αλλά σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί μεγάλο άγχος.

#4 Κάντε συγκεκριμένα σχέδια όποτε είναι δυνατόν.

4

Τα σχέδια της τελευταίας στιγμής είναι πολύ άβολα για τους αγχώδεις ανθρώπους και μπορεί να τους προκαλέσουν παραπάνω άγχος. Προσπαθήστε να κάνετε συγκεκριμένα σχέδια και να τα τηρείτε.

#5 Βοηθήστε να θυμηθούν χαρούμενες αναμνήσεις.

5

Όταν κάποιος που υποφέρει από άγχος βρίσκεται υπό πολλή πίεση δεν μπορεί να σταματήσει να κάνει άσχημες και αρνητικές σκέψεις. Το να του μιλάτε για χαρούμενες αναμνήσεις μπορεί να τον ηρεμήσει αρκετά.

#6 Μάθετε να αναγνωρίζετε από νωρίς τα σημάδια του επερχόμενου άγχους.

6

Πριν τα πράγματα χειροτερέψουν, κάποιοι άνθρωποι έχουν δυσκολία στην ομιλία ή στην αναπνοή. Αν αναγνωρίσετε αυτά τα σημάδια από νωρίς, μπορείτε να βοηθήσετε πιο εύκολα τους αγαπημένους σας.

#7 Προτείνετε τους να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα που θα τους κάνει να νιώσουν καλύτερα..

7

Δεν χρειάζεται να έχετε μια λύση για κάθε τους πρόβλημα, απλά να τους προτείνετε έναν βοηθητικό τρόπο να ξεχαστούν.

#8 Μην τους λέτε φράσεις “Δεν είχες πάντα τόσο άγχος” ή “Γιατί είσαι τόσο πολύπλοκος;”

8

Πραγματικά, αυτό δεν βοηθάει κανέναν.

#9 Βοηθήστε τους να καταλάβουν, ότι είναι φυσιολογικοί.

9

Μπορεί να αισθάνονται πολύ αναστατωμένοι και είναι πολύ φυσιολογικό να να βιώνουν δυσκολίες σε στρεσογόνες καταστάσεις. Θυμίστε τους, ότι δεν είναι μόνοι τους.

#10 Συζητήστε μαζί τους για αυτά που τους αγχώνουν.

10

Μην φοβηθείτε να αναφέρετε αυτό το θέμα. Κάποιες φορές το να μιλάει ανοιχτά για τέτοια θέματα μπορεί να είναι απελευθερωτικό για έναν αγχώδη άνθρωπο.

#11 Μην δημιουργείτε περιττή αγωνία.

11

Φράσεις όπως “θα τα πούμε αργότερα” μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερο άγχος στους αγχώδεις ανθρώπους.

#12 Προσκαλέστε τους να περάσετε μια μέρα μαζί, κάνοντας “τίποτα.”

12

Απλά περάστε μαζί μια χαλαρή μέρα. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να βοηθήσετε κάποιον που υποφέρει από άγχος να ξεχαστεί.

#13 Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε.

13

Ένα απλό μήνυμα ή ένα τηλεφώνημα μπορεί να εκφράσει το ενδιαφέρον σας. Είναι ωραίο να ξέρουν, ότι είστε δίπλα τους.

#14 Γίνετε ο άνθρωπος που μπορούν οι άλλοι να στηριχθούν.

14

Το να νιώσουν αυτοί οι άνθρωποι, ότι έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας μπορεί από μόνο του να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα και πιο ασφαλείς.

#15 Κατανοήστε, ότι κάποιος με αγχώδη διαταραχή μπορεί να θέλει τον χρόνο του.

15

Δώστε τους χώρο να ανακτήσουν την χαμένη τους ενέργειά. Είναι ωραίο να ξέρουν, ότι δεν έχετε φύγει και απλά σέβεστε τα όριά τους.

#16 Ακούστε.

16

Αφήστε τους να μιλήσουν. Κάποιες φορές είναι το μόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος που υποφέρει από άγχος.

 

Ακολουθήστε μας στο facebook: