Οι 16 χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας παγκοσμίως

Φεβ 6, 2017 1:02 ΜΜ
More videos

Tο ινστιτούτο Legatum, ένα ερευνητικό ινστιτούτο με έδρα το Λονδίνο, κυκλοφόρησε τον 10ο παγκόσμιο δείκτη ευημερίας του το Νοέμβριο, μια τεράστια έρευνα, που κατατάσσει τις πιο ευημερούσες χώρες του πλανήτη.

Το ινστιτούτο συγκρίνει 104 μεταβλητές, για να καταλήξει στην λίστα του, διαχωρίζοντάς τες σε 9 υποενότητες. Ένας από τους παράγοντες κατάταξης είναι το πόσο υγιείς είναι οι κάτοικοι μιας χώρας.

Η υγεία μετράται βάσει τριών παραγόντων: βασική ψυχική και σωματική υγεία, υποδομές υγείας και διαθεσιμότητα προληπτικής φροντίδας.

Οι χώρες που έχουν τις καλύτερες βαθμολογίες στον δείκτη ευημερίας είναι μεγάλες χώρες, με ανεπτυγμένη οικονομία.

Δείτε παρακάτω τις 16 χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας στον κόσμο.

16.Καναδάς – Η νομοθεσία του κράτους κατοχυρώνει τη δημόσια δωρεάν υγεία. Ωστόσο, το σύστημα υγείας του Καναδά δεν είναι τέλειο. Τα τελευταία χρόνια πολλοί Καναδοί πάνε στις ΗΠΑ, για ιδιωτική περίθαλψη.

Vaughn Ridley/Getty Images

15.Κατάρ – Το καλύτερο σύστημα υγείας στη Μέση Ανατολή, βρίσκεται στο πλούσιο Κατάρ. Το έθνος του Κατάρ, έλαβε πρόσφατα μέτρα για να εφαρμόσει ένα καθολικό σύστημα υγείας σε όλη την χώρα.

Chris Jackson PA Archive/PA Images

14.Γαλλία – Η χώρα είναι γνωστή για το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών υγείας. Ο μέσος όρος του προσδόκιμου ζωής της χώρας, είναι τα 82 έτη.

AP Photo/Claude Paris

13.Νορβηγία – Η Νορβηγία, μαζί με τις άλλες Σκανδιναβικές χώρες, βρίσκεται πολύ κοντά στην κατάταξη του επιπέδου της ποιότητας ζωής και ένας λόγος είναι η υγεία των πολιτών τους. Γι’ αυτό, το σύστημα υγείας είναι δωρεάν για παιδιά κάτω των 16 ετών, αλλά οι ενήλικες πρέπει να πληρώσουν για τις υπηρεσίες. Η χώρα δαπανά περισσότερα ανά άτομο για υγειονομική περίθαλψη, από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Reuters

12.Νέα Ζηλανδία – Η Νέα Ζηλανδία είναι μια από τις πιο δραστήριες χώρες του κόσμου, με τη χώρα να παίρνει μέρος ενεργά σε αθλητικές οργανώσεις. Ο μέσος όρος προσδόκιμου ζωής, είναι τα 81,6 έτη.

John Stillwell PA Archive/PA Images

11.Βέλγιο – Το Βέλγιο έχει μέσο όρο προσδόκιμου ζωής τα 81.1 χρόνια. Η χώρα έχει καθολικό σύστημα υγείας, αλλά απαιτείται η υποχρεωτική ασφάλιση υγείας για όλους τους πολίτες.

Shutterstock

10.Γερμανία – Παρά την αγάπη για τις μπύρες και τα λουκάνικα, οι Γερμανοί είναι από τους πιο υγιείς ανθρώπους. Ο μέσος όρος ζωής, είναι τα 81 χρόνια.

Reuters

9.Ισραήλ – Το Ισραήλ βρίσκεται στην υψηλότερη θέση των κρατών της Μέσης Ανατολής και η χώρα έχει το 8ο υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, που φθάνει τα 82,5 χρόνια.

REUTERS/Amir Cohen

8.Αυστραλία – Με καλό καιρό και χαμηλή μόλυνση, δεν προκαλεί έκπληξη που η Αυστραλία κατατάσσεται ως η πιο υγιής χώρα στο νότιο ημισφαίριο. Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 82,8 χρόνια, ο 4ος μεγαλύτερος στον κόσμο.

AP Photo/Rick Rycroft

7.Χονκγ Κονγκ – Η περιοχή του Χονγκ Κονγκ, έχει 11 ιδιωτικές και 42 δημόσιες κλινικές, για να εξυπηρετούν τον 7,2 εκατομμυρίων πληθυσμό. Το 2012, οι γυναίκες στο Χονγκ Κονγκ είχαν τον μεγαλύτερο μέσο όρο ζωής, από οπουδήποτε αλλού.

Reuters/Damir Sagolj

6.Σουηδία – Η Σουηδία έχει μια από τις καλύτερες ποιότητες ζωής στη Βόρεια Ευρώπη. Ο μέσος όρος ζωής φτάνει τα 80,7 χρόνια.

Getty

5.Ολλανδία – Το 2015, η Ολλανδία κέρδισε την πρώτη θέση στην κορυφή του ετήσιου δείκτη υγείας των καταναλωτών ευρώ, το οποίο συγκρίνει τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη, σκοράροντας 916, με μέγιστο τις 1.000 μονάδες.

REUTERS/Michael Kooren

4.Ιαπωνία – Ο μέσος όρος ζωής της χώρα είναι τα 83,7 χρόνια και είναι ο υψηλότερος του πλανήτη. Αυτό έχει προκαλέσει δημογραφικά προβλήματα στη χώρα, αφού ο πληθυσμός της γερνάει με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Reuters/POOL

3.Ελβετία – Πλούσια, όμορφη και πολύ υγιής. Η Ελβετία έχει ό,τι θα ήθελε να έχει κάθε χώρα. Το σύστημα υγείας είναι καθολικό και βασίζεται στην υποχρεωτική συμμετοχή ασφάλισης υγείας από όλους τους πολίτες.

REUTERS/Ruben Sprich

2.Σιγκαπούρη – Η Σιγκαπούρη έχει 5,6 εκατομμύρια κατοίκους και ο μέσος όρος ζωής της φτάνει τα 83,1 χρόνια.

REUTERS/Edgar Su

1.Λουξεμβούργο – Ανάμεσα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο ήρθε πρώτο στην κατάταξη για το καλύτερο σύστημα υγείας στον κόσμο. Ο μέσος όρος ζωής είναι τα 82 χρόνια.

Barbara Tasch
Ακολουθήστε μας στο facebook: