Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2024
ευημερία15 τοξικές συμπεριφορές που πρέπει να εγκαταλείψετε για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι.

15 τοξικές συμπεριφορές που πρέπει να εγκαταλείψετε για να γίνετε πιο ευτυχισμένοι.

Όλοι θέλουν να είναι χαρούμενοι. Για να γίνουμε όμως πιο χαρούμενοι άνθρωποι πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποια συναισθήματα μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα και πως μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε θετικά συναισθήματα.

Δείτε παρακάτω 15 τοξικές συμπεριφορές που σας απομακρύνουν από την ευτυχία.

1. Τοξικό άγχος

Το άγχος συνήθως προκαλείται από αισθήματα ανασφάλειας και απειλής. Αυτό το τοξικό συναίσθημα μεγαλώνει στο μυαλό και το σώμα, σας αποθαρρύνει και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και κατάθλιψη. Μερικά ακόμα συμπτώματα είναι ο φόβος, η έλλειψη συγκέντρωσης και εμπιστοσύνης και η αϋπνία.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΑΓΧΟΣ;

 • Μάθετε να αναγνωρίζετε τις πηγές του άγχους σας
 • Κάντε την φυσική δραστηριότητα μέρος της εβδομαδιαίας ρουτίνας σας
 • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους.

2. Διαρκής αγωνία

Αυτό το συναίσθημα δημιουργεί μια συνεχόμενη κατάσταση ταλαιπωρίας και λύπης. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που μιλάτε και σκέφτεστε, καθώς και τις δεξιότητες λήψης απόφασης. Η αγωνία μπορεί να μας παραλύσει και το πιο σημαντικό είναι ότι επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω μας και το μέλλον μας.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑ;

 •  Να θυμάστε ότι οι θετικές αναμνήσεις σας, όπως τις επιτυχίες του παρελθόντος, που μπορούν να σας εμπνεύσουν να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και να κερδίσετε τους αγώνες του παρόντος
 • Να θυμάστε ότι υπάρχουν καταστάσεις στην ζωή που μπορείτε να αλλάξετε, αλλά υπάρχουν και εκείνες που δεν εξαρτώνται από εσάς. Πρέπει να μάθετε να συμβιβάζεστε με κάθε μια από αυτές.

3. Χρόνια δυσαρέσκεια

Η δυσαρέσκεια γίνεται τοξική, όταν γίνεται μόνιμη στην ζωή μας. Ένα περιστασιακό αίσθημα δυσαρέσκειας μας βοηθάει να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι μέρα με την μέρα, αλλά η χρόνια δυσαρέσκεια αναζητά διαρκώς κάποια πρότυπα τελειότητας που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ;

 • Αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είστε και μην προσπαθείτε να ικανοποιήσετε τις προσδοκίες των άλλων
 • Ανακαλύψτε την αξία των αρνητικών σκέψεων και εμπειριών
 • Μάθετε από τα λάθη σας, αφήστε τα πίσω σας και προχωρήστε μπροστά.

4. Τοξικός εθισμός

Αυτό το συναίσθημα σας μετατρέπει σε έναν άνθρωπο που μπορούν εύκολα να σας εκμεταλλευτούν οι άλλοι και σας κάνει να σκέφτεστε λιγότερο τον εαυτό σας. Στέλνει λανθασμένα σήματα, ότι δεν μπορείτε να καταφέρετε τίποτα και σύντομα γίνεστε εξαρτημένοι, αισθάνεστε ανασφαλείς και αμφιβάλετε για τις ικανότητές σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΩ TON ΤΟΞΙΚΟ ΕΘΙΣΜΟ;

 • Πείστε τον εαυτό σας, ότι τα σχέδια και οι στόχοι σας είναι οι σημαντικότερες προτεραιότητές σας
 • Μάθετε να λύνετε μόνοι σας τις διαμάχες σας και να παραδέχεστε τα λάθη σας
 • Ξεχάστε τα “Δεν μπορώ” και “Δεν ξέρω.” Εισάγετε στην ζωή σας το “Θα μάθω.”

5. Τοξικός θυμός

Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα καλά διαχειρίσιμο αίσθημα θυμού μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε κάποιες δυσκολίες. Μερικές φορές βοηθάει στο να είστε σε εγρήγορση και συγκεντρωμένοι, αλλά ο θυμός γίνεται πραγματικό πρόβλημα όταν μετατρέπεται σε βία.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΞΙΚΟ ΘΥΜΟ;

 • Αναγνωρίστε τον θυμό σας και υιοθετήστε τους δικούς σας τρόπους για να τον αντιμετωπίσετε
 • Να θυμάστε πάντα, ότι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε τον θυμό είναι μέσω της σοφίας και της κοινής λογικής.
 • Πρέπει να αποφασίσετε τι είδους μήνυμα στέλνετε στους γύρω σας με το να είστε θυμωμένοι.

6. Τοξικός φθόνος

Ο τοξικός φθόνος δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένο άνθρωπο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό το συναίσθημα θα κάνει και τους άλλους γύρω σας να υποφέρουν. Δεν μπορείτε να χαρείτε με την επιτυχία των άλλων και αυτό σας δημιουργεί πικρία.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙΤΕ ΤΟΝ ΦΘΟΝΟ;

 • Μάθετε να βλέπετε αυτά που σας κάνουν τόσο ξεχωριστούς και μοναδικούς
 • Μάθετε να ονειρεύεστε και να πραγματοποιείτε τα όνειρά σας.

7. Τοξικός φόβος

Ο φόβος ότι θα αποτύχετε μπορεί να σας κρατήσει πίσω στην ζωή σας. Μόνο ανακαλύπτοντας την πηγή του φόβου σας θα μπορέσετε να τον αντιμετωπίσετε και να τον ξεπεράσετε.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΤΟΞΙΚΟ ΦΟΒΟ;

 • Προσπαθήστε να κάνετε δραστικές σκέψεις: σκεφτείτε το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να σας συμβεί και πως θα μπορούσατε να λύσετε το πρόβλημα. Με αυτόν τον τρόπο, οι τρομαγμένες σκέψεις σας μπορούν να μετατραπούν σε λύσεις.

8. Τοξική ντροπή

Η εμμονή και ο φόβος του να φανείτε γελοίοι συχνά σχετίζεται με τον φόβο της εγκατάλειψης. Η αμηχανία και η ντροπή σας παραλύει και σας αποτρέπει από την εκπλήρωση των στόχων σας. είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε, ότι όποιος προσπαθεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση το κάνει λόγω δικής του ανασφάλειας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ;

 • Καταλάβετε ότι όποιος προσπαθεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση το κάνει επειδή σας φοβάται, Μάθετε να γελάτε με τα λάθη σας
 • Καταλάβετε ότι το να κάνετε ένα λάθος δεν σημαίνει, ότι είστε αποτυχημένοι.

9. Βαριά κατάθλιψη

Πρόκειται για ένα από τα πιο επικίνδυνα αισθήματα που μπορεί να βιώσετε. Η βαριά κατάθλιψη είναι μια αλλαγή της διάθεσης και του μυαλού που επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής. Μερικές φορές μπορεί ακόμα και να μην βρίσκετε λόγο να ζείτε.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΤΟΞΙΚΗ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ;

 • Ξεκινήστε αλλάζοντας την νοοτροπία και την αντίληψη που έχετε για τον εαυτό σας
 • Μάθετε να μιλάτε και να σκέφτεστε θετικά, Αναγνωρίστε, ότι τα λάθη του παρελθόντος είναι μέρος της προσωπικής σας ανάπτυξης
 • Μείνετε μακριά από ανθρώπους που δεν σας στηρίζουν ή σας πληγώνουν με οποιονδήποτε τρόπο.

10. Τοξική ματαίωση

Αυτό το συναίσθημα σας κάνει να αισθάνεστε θυμό και αγανάκτηση. Να θυμάστε, ότι δεν μπορείτε να ζείτε όλη την ζωή προσπαθώντας να ευχαριστήσετε τους άλλους. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε, ότι η μεγαλύτερη αξία είναι η αξιοπρέπειά σας και πρέπει να έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΜΑΤΑΙΩΣΗ;

 • Επικεντρωθείτε σε όσα έχετε καταφέρει μέχρι τώρα, Δώστε χώρο και άδεια στον εαυτό σας να κάνει λάθη, Ποτέ μην τα παρατάτε.

11. Χρόνιος πόνος πένθους

Όταν δεν ξέρετε πως να αντιμετωπίσετε μια απώλεια ή μια μεγάλη τραγωδία στην ζωή σας μπορεί να βρεθείτε στην συναισθηματική κόλαση της στασιμότητας, που δεν σας επιτρέπει να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Να θυμάστε, ότι δεν μπορεί να περιμένετε από όλους τους άλλους γύρω σας να καταλάβουν πως αισθάνεστε. Ο πόνος είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί. Ωστόσο, μερικές φορές αυτή η κατάσταση είναι απαραίτητη ως μέρος της διαδικασίας επούλωσης, ώστε να μην καταπιέζετε τα συναισθήματά σας.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ;

 • Μάθετε να συγχωρείτε και να ξεχνάτε. Μόνο μαθαίνοντας να συγχωρείτε θα μπορέσετε να κλείσετε τους λογαριασμούς με το παρελθόν, να συνεχίσετε την ζωή σας και να ξεκινήσετε να σχεδιάζετε το μέλλον σας.

12. Τοξικό κλάμα

Το κλάμα μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας, αλλά όπως και κάθε άλλο συναίσθημα μπορεί να μετατραπεί σε αρνητικό, όταν γίνεται αυτόματο και η μοναδική αντίδραση σε κάθε δύσκολη κατάσταση που έχετε να αντιμετωπίσετε. Πρέπει να καταλάβετε, ότι τα δάκρυα δεν θα σας βοηθήσουν να λύσετε κανένα πρόβλημα.

ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΑΣ;

Προσπαθήστε να μετατρέψετε το κλάμα σε ευχάριστο συναίσθημα: κλάψτε από χαρά, κλάψτε από σωματικό πόνο ή όταν συμβαίνει μια θετική αλλαγή στην ζωή σας.

13. Τοξικές ενοχές

Είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνετε τις πραγματικές ενοχές (για παράδειγμα, όταν υπάρχει εσκεμμένη παραβίαση του νόμου) και τις τοξικές ενοχές ( το αίσθημα ενοχής που προέρχεται από συναισθηματικά αίτια).

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΙΣ ΤΟΞΙΚΕΣ ΕΝΟΧΕΣ;

 • Αν έχετε κάνει λάθος, ζητήστε συγγνώμη και προχωρήστε. Όταν αισθάνεστε άσχημα και ζητάτε για συγχώρεση σημαίνει, ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεων σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθετε και δεν θα κάνετε ξανά το ίδιο λάθος.

14.Τοξική άρνηση

Η άρνηση μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Παράγει βαθύ πόνο και δημιουργεί δυσκολίες στο να αποδεχτείτε τον εαυτό σας όπως είναι. Το μόνο που κάνει είναι να σας δηλητηριάζει.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ;

Μάθετε να αγαπάτε τον εαυτό σας και να θυμάστε πάντα ότι είστε απόλυτα μοναδικοί και ξεχωριστοί.

15.Τοξική ζήλεια

Η ζήλεια είναι συνδεδεμένη με τον φόβο της απώλειας. Παρόλο που είναι καλό να νοιαζόμαστε για τους αγαπημένους και να νιώθουμε λίγη ζήλεια καμιά φορά, το συναίσθημα γίνεται τοξικό όταν περιλαμβάνει απειλές, έλεγχο και απαγορεύσεις.

ΠΩΣ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΖΗΛΕΙΑ;

 • Εφαρμόστε ένα απλό κανόνα έλξης και σεβασμού: οτιδήποτε σέβεστε θα έρθει πιο κοντά σας και ό,τι δεν σέβεστε θα φύγει μακριά σας.

[Justifica tu respuesta]Τα πιο σημαντικά