15 ψυχολογικά κόλπα που θα σας δώσουν το πάνω χέρι

30 Ιανουαρίου, 2017 4:24 ΠΜ
More videos

“Δεν υπάρχει τίποτα έξω από τον εαυτό σας που μπορεί να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτεροι, δυνατότεροι, πλουσιότεροι ή εξυπνότεροι. Τα πάντα είναι μέσα μας. Τα πάντα υπάρχουν. Μην αναζητάτε τίποτα έξω από τον εαυτό σας.” Μιγιαμότο Μουσάσι

Ο Μιγιαμότο Μουσάσι είναι αναμφισβήτητα ο μεγαλύτερος πολεμιστής να έχει ζήσει ποτέ. Γνωστός και ως ο “σπουδαιότερος ξιφομάχος της Ιαπωνίας” έχει γράψει το βιβλίο “Το βιβλίο των πέντε δαχτυλιδιών.” Πρόκειται για ένα χειρόγραφο για την φιλοσοφία, την στρατηγική και την τακτική, το οποίο μελετάτε μέχρι και σήμερα από πολεμιστές και μη.

Στο βιβλίο του ο Μουσάσι τονίζει επανειλημμένα τη σημασία του νου για να κερδίζει σε κάθε προσπάθεια. Σε κάθε μάχη, εσωτερική ή εξωτερική. Ο μεγάλος ξιφομάχος ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του από αυτή την άποψη.

Επανερχόμενοι στο σήμερα, οι γνώσεις αυτές που αποκτήθηκαν πριν από πολύ καιρό εξακολουθούν να έχουν επίδραση. Ακόμα και μερικά ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας επιβεβαιώνουν τα διδάγματα των αρχαίων δασκάλων.

Δείτε παρακάτω 15 ψυχολογικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να χρησιμοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του μυαλού σας και να αποκτήσετε πλεονέκτημα.

1.Να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων

Δεν τα πάτε καλά με τα ονόματα; Το ίδιο και οι περισσότεροι άνθρωποι. Το να θυμάστε τα ονόματα των ανθρώπων, ειδικά στον χώρο εργασίας μπορεί να δημιουργήσει πολύ καλές εντυπώσεις.

Προσπαθήστε να απομνημονεύσετε ένα όνομα μόλις το ακούσετε για πρώτη φορά. Επαναλάβετε το όνομα μερικές φορές και την επόμενη φορά που θα δείτε αυτόν τον άνθρωπο προσφωνήστε τον με το όνομά του.

2.Διαπραγματευτείτε επιδέξια

Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν άβολα με την σιωπή. Την επόμενη φορά που θα πρέπει να διαπραγματευτείτε, κάντε την προσφορά σας και μετά μείνετε σιωπηλοί. Αυτή η δυσφορία μπορεί να βοηθήσει την έκβαση να είναι υπέρ σας.

3.Επιδείξτε αυτοπεποίθηση

Η οπτική επαφή είναι σημαντική για την δημιουργία ισχυρών δεσμών. Το πρόβλημα είναι ότι δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι άνετα με το να ξεκινήσουν ή να διατηρήσουν οπτική επαφή.

Αντ ‘αυτού, προσπαθήστε να προσδιορίσετε το χρώμα ή το μέγεθος των ματιών του άλλου. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε οπτική επαφή και να μειώσετε το αίσθημα της αμηχανίας.

4.Ολοκληρώστε μια συνάντηση

Τι κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι που θέλουν να τελειώσουν μια συνάντηση; Σηκώνονται όρθιοι και οι υπόλοιποι ακολουθούν.

Οπότε, αν βρεθείτε να ηγείστε μιας επαγγελματικής συνάντησης παραμείνετε καθιστοί μέχρι το τέλος της συνάντησης.  Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν στην θέση τους μέχρι να τελειώσετε.

5.Χτίστε την εμπιστοσύνη και την άνεση

Η αντανάκλαση της γλώσσας του σώματος έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να κερδίζει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των άλλων. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με λεπτό τρόπο, όπως μερικές μικρές κινήσεις για να αποφευχθεί η δημιουργία της αίσθησης δυσφορίας.

6.Αποπνεύστε σπουδαιότητα

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι πομπώδεις άνθρωποι, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι απαγορεύεται  να νιώθετε σημαντικοί κάποιες φορές.

Ισιώστε την πλάτη σας και κρατήστε το κεφάλι σας σε όρθια θέση.

7.Βελτιώστε άμεσα την ζωή σας

Όταν χαμογελάμε, ο εγκέφαλός μας απελευθερώνει αμέσως τους νευροδιαβιβαστές της “καλής διάθεσης.” Οι ενδορφίνες είναι υπεύθυνες για ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, όπως η αυτοπεποίθηση, η χαρά και η αισιοδοξία.

8.Γίνετε πιο αξέχαστοι

Σε μια ακολουθία γεγονότων, είμαστε πιο πιθανό να θυμόμαστε την αρχή και το τέλος.

Χρησιμοποιήστε το αυτό προς όφελός σας. Αν θέλετε να σας θυμούνται, ζητήστε να είστε οι πρώτοι ή οι τελευταίοι σε οποιαδήποτε περίσταση εμπλέκεστε.

9.Πείστε τους ανθρώπους

Η κίνηση την ώρα της ομιλίας θυμίζει υποσυνείδητα την αίσθηση της δεκτικότητας και της αποδοχής στον συνομιλητή. Οπότε, αν θέλετε να πείσετε κάποιον προσθέστε κινήσεις στην ομιλία σας.

10.Δείξτε περισσότερη καλή θέληση

Ο Μπεν Φράνκλιν είχε πει κάποτε: “Αυτός που κάποτε έκανε μια καλή πράξη θα είναι περισσότερο πρόθυμος να το επαναλάβει από αυτόν που υποχρεώνετε εσείς να σας βοηθήσει.” Με άλλα λόγια, ζητώντας χάρες δημιουργείται περισσότερη καλή θέληση από την εκπλήρωσή τους.

11.Αποκρυπτογραφήστε την συνοχή της ομάδας

Μπορεί να θέλετε απλά να αξιολογήσετε την αντοχή των συμμαχιών στον καινούργιο χώρο εργασίας σας. Ή μπορεί να θέλετε να φαίνεστε οι καλύτεροι.

Όταν μια ομάδα γελάει μαζί, δώστε προσοχή προς τα ποιον κοιτάζει κάποιος. Συνήθως με αυτόν τον άνθρωπο νιώθει πιο δεμένος.

12.Αποφύγετε τους τσακωμούς μέσα στην ομάδα

Αν πιστεύετε, ότι υπάρχει κάποιος στην ομάδα που θέλει να τσακωθεί μαζί σας καθίστε όσο πιο κοντά του μπορείτε. Η σωματική εγγύτητα μπορεί να νικήσει τον τσακωμό, καθώς η κατάσταση γίνεται πιο άβολη για τον εχθρικό άνθρωπο.

13.Διακρίνετε αν κάποιος σας κοιτάζει

Ο καθηγητής Colin Clifford, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, λέει: “Από ότι φαίνεται είμαστε προγραμματισμένοι να πιστεύουμε, ότι οι άλλοι μας παρατηρούν.” Για να καταλάβετε αν κάποιος σας κοιτάζει, ελέγξετε αν μιμείται τις κινήσεις σας.

Για παράδειγμα, ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο κινητό ή το ρολόι σας και δείτε αν ο άλλος κάνει το ίδιο.

14.Νιώστε περισσότερη αυτοπεποίηση

Μια στάση σώματος που αποπνέει αυτοπεποίθηση είναι αυτή που καταλαμβάνει όσο γίνεται περισσότερο χώρο. Το “ανοιχτό” στήθος και τα “μακριά” χέρια και πόδια θα σας βοηθήσουν να νιώσετε αμέσως περισσότερη αυτοπεποίθηση.

15.Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες

Το να αποσπάσετε πληροφορίες από έναν άνθρωπο δεν είναι εύκολη υπόθεση. Για μια ακόμα φορά θα πρέπει να εκμεταλλευτείτε την σιωπή και την οπτική επαφή. Διατηρήστε το αυτό και ο συνομιλητής σας έχει πολλές πιθανότητες να αρχίσει να μιλάει.