15 μυστήρια της φύσης που αποδεικνύουν ότι η γη δεν σταματάει να μας ξαφνιάζει

15 Οκτωβρίου, 2017 6:40 ΜΜ
More videos

Όποιος πιστεύει ότι ξέρει τα πάντα για τον πλανήτη που ζούμε, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ο πλανήτης μας έχει ακόμα πολλά πράγματα και φαινόμενα που δεν σταματούν στιγμή να μας εκπλήσσουν.

Δείτε παρακάτω 16 μυστήρια της φύσης που μας αποδεικνύουν πόσο ανίδεοι είμαστε για τον πλανήτη μας.

Η φωτιά του Αγίου Ελμού

© liveinternet   © petapixel   © photographyheat

Οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα πίστευαν ότι αυτά τα φώτα που χορεύουν ήταν το δώρο του Αγίου Έλμου, του προστάτη των ναυτικών: ο μύθος αναφέρει ότι υποσχέθηκε να προσεύχεται για αυτούς και να τους προειδοποιεί με σήματα σε μορφή φώτων.

Πηγή: wikipediasciencescientificamerican

Ηφαίστειο στην Ανταρκτική και οι σωλήνες χιονιού του

© rd   © geology   © cubadebate   © computerra

Το όρος Έρεβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και ενεργά ηφαίστεια της Ανταρκτικής. Είναι καλυμμένο με σωλήνες χιονιού, φτιαγμένους από παγωμένο ατμό που βγαίνει από τις σχισμές του βουνού.

Πηγή: volcanodiscoverynationalgeographicatlasobscura

Φωτεινοί πυλώνες

© xkb   © astronet   © supercoolpics

Αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο εμφανίζεται, όταν το φως του ήλιου, του φεγγαριού ή των πόλεων αντανακλάται στα μικροσκοπικά σωματίδια πάγου στον αέρα.

Πηγή: earthskyamusingplanetscribol

“Σπαγγέτι” από χιόνι σε μια από τις λίμνες της Φινλανδίας

© Vesa Kaloinen   © Vesa Kaloinen

Ένας άντρας από την Φινλανδία ανακάλυψε σπειρώματα από χιόνι που έμοιαζαν με μακαρόνια σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι του. Αργότερα, έμαθε ότι από αυτά τα “μακαρόνια” μπορούσε να φτιάξει χιονόμπαλες.

Τα σπειρώματα μπορεί να είχαν σχηματιστεί από την κίνηση του αέρα και του νερού πριν λιώσει το χιόνι που είχε πέσει.

Πηγή: lakescientistylenewscom

Ένα δάσος που χορεύει

© livedoor   © liveinternet

Υπάρχει ένα δάσος στην Ρωσία που οι κορμοί των δέντρων λυγίζουν πολύ περίεργα και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να οφείλεται σε παράσιτο, ενώ άλλοι ότι προκαλείται από τους ισχυρούς θαλάσσιους ανέμους.

Πηγή: park-kosaodditycentralscribol

Φαντάσματα

© hjkc   © avaxnews   © imgur.   © astronautika

Κάποιοι πίστευαν ότι αυτά τα κόκκινα και μπλε φώτα που εμφανίζονται σε μεγάλο υψόμετρο ήταν εξωγήινα διαστημόπλοια. Το φαινόμενο καταγράφηκε σε κάμερα το 1989 και τότε αποδείχθηκε ότι ήταν “μακρινοί συγγενείς” των αστραπών.

Πηγή: nationalgeographicpopsci,elf.gi.alaska

“Κόκκινη παλίρροια”

© wn   © oceancolor   © formulalubvi   © wondertrip

Η κόκκινη παλίρροια προκαλείται από τις τεράστιες ποσότητες μικρών κόκκινων φυκιών στην επιφάνεια της θάλασσας. Οι κόκκινες παλίρροιες είναι επικίνδυνες για τους λάτρεις των θαλασσών, καθώς η περιεκτικότητα οξυγόνου του νερού είναι μειωμένη, ενώ το υδρόθειο και η αμμωνία αυξάνονται.

Κάποιοι επιστήμονες συνδέουν τις κόκκινες παλίρροιες με τους πρώτους λοιμούς στην Αίγυπτο, όπου το νερού του Νείλου έγινε κόκκινο και πέθαναν τα ψάρια.

Πηγή: oceanservicesciencedailyncbi

Σπασμένο φάσμα

© userapi   © meteoweb   © meteoweb   © nemozhetbit

Aν είστε στο βουνό και κοιτάξετε μακριά από τον ήλιο, μερικές φορές μπορεί να δείτε την σκιά ενός γίγαντα που περιβάλλεται από ένα φωτοστέφανο ουράνιου τόξου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την σκιά του ίδιου του παρατηρητή. Μικρές σταγόνες σπάνε το φως,  το οποίο στη συνέχεια σχηματίζει το φωτοστέφανο γύρω από τη σκιά.

Αυτό το φαινόμενο είναι συχνό στο βουνό Μπρόκεν στην Γερμανία.

Πηγή: nkjearthskybbc

Πύρινες μπάλες Νάγκα

© hostelbookers

Mερικές φορές, ο ποταμός Μεκόνγκ στην Ταϊλάνδη βγάζει πετάει πύρινες μπάλες σε ύψος 10-15 μέτρων από την επιφάνεια του νερού και μετά εξαφανίζονται. Συνήθως, εμφανίζονται τον Οκτώβριο και υπάρχει ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε αυτό το φαινόμενο. Οι επιστήμονες εξηγούν αυτό το φαινόμενο ως φλεγμονή αερίων που υψώνεται πάνω από το ποτάμι.

Πηγή: skeptoidmnnmysteriousuniverse

Η κοιλάδα των πουλιών που πέφτουν

© blogspot   © indialivetoday   © odditycentral

Στην κοιλάδα Γιατίνγκα στην Ινδία τα πουλιά φέρονται πολύ περίεργα εδώ και αιώνες: κάνουν κύκλους σε πολύ χαμηλό υψόμετρο και μερικά πέφτουν στην γη σχεδόν αναίσθητα.

Τα πουλιά συνήθως βρίσκουν τον δρόμο τους από τον ήλιο και το μαγνητικό πεδίο της γης. Ο λόγος πίσω από αυτή την περίεργη συμπεριφορά πρέπει να είναι γεωφυσικές ανωμαλίες.

Πηγή: vokrugsvetathehinduindiatoday

Ανωμαλία της Βαλτικής θάλασσας

© vaghauk.deviantart   © faustuscrow   © hangthebankers

Ένα περίεργο αντικείμενο βρέθηκε στον πάτο της Βαλτικής θάλασσας, που έμοιαζε με εξωγήινο. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμα για την προέλευσή του. Είναι κατασκευασμένο από βασάλτη, οπότε δεν είναι διαστημόπλοιο.

Πηγή: newszmesciencebbc

Μπρίνικλ – ένα παγωμένο “δάχτυλο του θανάτου”

Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών κατάψυξης στα νερά της αρκτικής με διαφορετική αλατότητα. Κάθε ζώο που το αγγίζει πεθαίνει αμέσως. Η ύπαρξή του αποδείχθηκε μόλις το 2011 και υπάρχει μόνο ένα βίντεο αυτού του φαινομένου που τραβήχτηκε τυχαία από το BBC.

Πηγή: bbcmnnlivescience

Κύκλοι από πάγο στα ποτάμια

© farm4.static.flickr   © tripblog   © paranormalnews

Αυτοί οι τέλειοι κύκλοι από πάγο σχηματίζονται από τις ροές στροβιλισμού στα ποτάμια. Το φαινόμενο έχει αναφερθεί στη Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Ρωσία.

Πηγή: nat-geolivescienceiflscience

Το στραβό δάσος

© creative commons

Στο στραβό δάσος βρίσκεται στην δυτική Πολωνία. Το δάσος περιέχει περίπου 400 πεύκα με λυγισμένους κορμούς. Φυτεύτηκαν κάποια στιγμή το 1939, αλλά το γιατί είναι στραβοί παραμένει άγνωστο.

Πηγή: nairaland

Η επιρροή του ήλιου στον πλανήτη μας

© depositphotos

Για πρώτη φορά στην ιστορία των αστρονομικών παρατηρήσεων οι υπολογισμοί δείχνουν ότι οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το κλίμα της γης. Μαζί με τις κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τον άνθρωπο και τις φυσικές μεταβολές του κλίματος, η θερμοκρασία της Γης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ηλιακή δραστηριότητα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα επόμενα 100 χρόνια η δραστηριότητα του ήλιου θα οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή της θερμοκρασίας στη γη. Θα μειωθεί κατά μισό βαθμό.

Πηγή: phys.org

Ακολουθήστε μας στο facebook: