15 εκπληκτικά μυστήρια που καταγράφηκαν σε κάμερα

10 Οκτωβρίου, 2017 6:47 ΜΜ
More videos

Ο κόσμος είναι εξαιρετικά μυστηριώδης. Ορισμένα φυσικά φαινόμενα μπορεί να φαίνονται μυστικιστικά, αν και συνήθως έχουν επιστημονική εξήγηση.

Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τα πιο σπάνια και απίστευτα γεγονότα. Διαβάστε το άρθρο μέχρι το τέλος για να μάθετε για το πιο μυστικό πράγμα στον κόσμο που τραβήχτηκε στην κάμερα.

15. Oφθαλμαπάτη

© wikimedia

Παρά το γεγονός ότι αυτή η οφθαλμαπάτη μοιάζει με κάτι μυστηριώδες, δεν είναι παρά ένα τέχνασμα του φωτός. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ της πυκνότητας και της θερμοκρασίας σε διάφορες στρώσεις του αέρα. Το φαινόμενο αυτό είναι κατά κάποιο τρόπο μια αντανάκλαση ενός πραγματικού αντικειμένου που μεγεθύνεται και διαστρεβλώνεται.

14. Νυχτερινό ουράνιο τόξο

© Chris Chabot/flickr

Αυτό είναι ένα φυσικό φαινόμενο που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι γιατί δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα χρώματα στο σκοτάδι. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας μια μεγάλη έκθεση στην κάμερα, θα διαπιστώσετε ότι το φαινόμενο αυτό (moonbow) μοιάζει πολύ με το ουράνιο τόξο.

13. Ηφαιστιακή αστραπή

© gnuckx Follow/flickr

Η ηφαιστειακή αστραπή εμφανίζεται κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης λόγω της σύγκρουσης μεταξύ αερίου και στάχτης που εκπέμπεται στον αέρα. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο σπάνιο από την ίδια την έκρηξη και η σύλληψή του στην κάμερα είναι μεγάλη τύχη.

12. Σύννεφο “Mαμάτους”

© eastnews

Σπάνια στην περιοχή των μεσαίων γεωγραφικών περιθωρίων, τα σύννεφα mammatus εμφανίζονται συνήθως μετά την ισχυρότερη καταιγίδα. Το φαινόμενο συμβαίνει επειδή οι αέριες μάζες κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Αν και φαίνονται απειλητικά, δεν είναι καθόλου επικίνδυνα. Το όνομα mammatus προέρχεται από την λατινική λέξη mamma που σημαίνει μαστός, γι’ αυτό και σε ελεύθερη μετάφραση είναι γνωστά ως «Σύννεφα γυναικείου μαστού».

11. Οριζόντιο τόξο

© Jessica Carpenter/flickr

Ένα οριζόντιο τόξο εμφανίζεται για τον ίδιο λόγο με ένα κανονικό ουράνιο τόξο: είναι το αποτέλεσμα της διάθλασης του φωτός. Ακόμα, θα πρέπει να υπάρχει σύμπτωση ή κάποια άλλη κατάσταση για να δείτε αυτό το σπάνιο “θαύμα του κόσμου”.

10. Φακοειδή σύννεφα

© Mathesont/flickr

Τα φακοειδή σύννεφα είναι ένα σπάνιο και μοναδικό φαινόμενο. Δεν κινούνται, παραμένουν στη θέση τους, ακόμη και αν ο άνεμος είναι ισχυρός. Είναι ίσως ο δημοφιλής λόγος να πιστεύεις ότι τέτοια αντικείμενα του ουρανού μπορεί να είναι UFOs.

9. Ανεμοστρόβιλος

© wikimedia

Ένας ανεμοστρόβιλος δεν είναι τόσο σπάνιο φαινόμενο, αλλά είναι δύσκολο να τον πιάσουμε στην κάμερα. Ωστόσο, παραμένει στον “μυστηριώδη κατάλογο” , επειδή οι επιστήμονες δεν μπορούν να βρουν την πλήρη προέλευσή του.

8. Σύννεφα Κέλβιν – Χέλνμολντζ

© Brendan Riley/flickr

Ο μηχανισμός σχηματισμού τέτοιων σύννεφων (που ονομάζεται επίσης “μπούκλες σύννεφων”) είναι σχεδόν ο ίδιος με αυτόν των κυμάτων. Μπορούν να παρατηρηθούν παντού στον κόσμο, αλλά το φαινόμενο είναι σπάνιο, έτσι δεν θα βρείτε πολλές εικόνες και βίντεο από αυτά.

7. Έκλειψη ηλίου

© J Lippold/flickr

Η πλήρης έκλειψη μπορεί να παρατηρηθεί αρκετά συχνά. Παρ ‘όλα αυτά, η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου, όταν βλέπεις ένα λεπτό δακτύλιο γύρω από τον Ήλιο, είναι σπάνιο πράγμα. Η τελευταία καταγράφηκε το 1827.

6. Τρύπες σύννεφων

© wikimedia

Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα ενός φαινομένου που οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν. Μια από τις θεωρίες είναι οι εξής: όταν ένα αεροσκάφος πετάει μέσα από τα σύννεφα, μερικές σταγόνες νερού στα σύννεφα μετατρέπονται σε βαρείς κρυστάλλους και πέφτουν στο έδαφος.

5. Παρασελήνη

© Jason Ahrns/flickr

Η παρασελήνη είναι μια από τις παραλλαγές στο φωτοστέφανο όταν ο δορυφόρος της πραγματικής Γης παράγει 2 “δίδυμα” στις πλευρές του. Αυτό το οπτικό φαινόμενο σπάνια φαίνεται επειδή η Σελήνη πρέπει να είναι γεμάτη και μέγιστα φωτεινή πριν εμφανιστεί.

4. Μαργαριταρένια σύννεφα

© Remi Longva/flickr

Αυτά τα σύννεφα εξέρχονται επίσης από τη διάθλαση του φωτός. Εμφανίζονται σε ύψος σχεδόν 50.000 ποδιών και η ελάχιστη θερμοκρασία πρέπει να είναι -78 ° C.

3. Νορβηγική σπειροειδής ανωμαλία

© Science Channel/youtube

Η περίεργη νορβηγική σπειροειδής ανωμαλία, που είδαν χιλιάδες άνθρωποι το χειμώνα του 2009, γέννησε σκιές άγριας εικασίας. Οι άνθρωποι μίλησαν για μια εξωγήινη εισβολή και για μαύρες τρύπες. Ωστόσο, υπήρξε μια “επίγεια” εξήγηση: οι εμπειρογνώμονες βρήκαν τον λόγο σε μια αποτυχημένη έκρηξη βαλλιστικών πυραύλων.

2. Φωτιά ανεμοστρόβιλου

© Oregon Department of Forestry/flickr

Ο ανεμοστρόβιλος φωτιάς – ένα από τα πιο καταστροφικά φαινόμενα – προέρχεται από διάφορα πύρινα σώματα. Συχνά παρατηρείται κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, και είναι πραγματικά τρομακτικό: δεν μπορείτε να σταματήσετε την περιστρεφόμενη καυτή καταιγίδα. Η επιβίωση της είναι δυνατή από τον αέρα.

1. Φαινόμενο “Sun dogs”

© wikimedia

Το φαινόμενο “Sun dog” ή ο ψεύτικος Ήλιος είναι ανάλογος του φαινομένου της ψεύτικης Σελήνης (παρασελήνης). Μπορεί να παρατηρηθεί το χειμώνα, επειδή δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις ηλιαχτίδες που έχουν διαθρωθεί από κρυστάλλους πάγου.

Τα ψεύτικα

Zambian “Dementor”

© Kathryn Moore/twitter  

Τον Μάρτιο του 2017, ο κόσμος είδε για πρώτη φορά μια φωτογραφία σε μια εφημερίδα της Ζάμπια: μια περίεργη φιγούρα πετάει στον αέρα πάνω από ένα σούπερ μάρκετ. Οι ντόπιοι πολίτες το θεωρούσαν ένα θεϊκό φαινόμενο, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είδαν το προφανή φωτομοντάζ. Βεβαίως, είναι ψεύτικο, παρόλο που υπάρχουν τέτοιες φιγούρες.

© Real Bizarre/youtube

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θέλουν τη στιγμή της φήμης τους και βάζουν τα δυνατά τους για να δείξουν «εξωγήινα πλάσματα», αν και δεν υπάρχουν. Σκεφτόμαστε: είναι πάντα προτιμότερο να μαθαίνουμε και να ανακαλύπτουμε κάτι καινούργιο αντί να κουκουλώνουμε την αλήθεια. Σίγουρα υπάρχουν κάποια ανεξήγητα γεγονότα και φαινόμενα. Αλλά δεν είναι πιο ενδιαφέρον να τα αναλύσουμε και να τα καταλάβουμε μαζί;