15 εκπληκτικές αλλαγές μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας μετά από 70 χρόνια διαχωρισμού

29 Αυγούστου, 2017 12:05 ΜΜ
More videos

Οι άνθρωποι που μελετούν τον κορεάτικο πολιτισμό, φαίνεται να πιστεύουν ότι “σε όλους αρέσει να μιλούν για τη Βόρεια Κορέα, επειδή δεν μπορούν να πουν τίποτα γι’ αυτήν”. Ωστόσο, ειδήσεις όπως ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν χρησιμοποίησε φλογοβόλο για να κάψει έναν από τους υπουργούς του ή η ανακοίνωση για την επιτυχή προσγείωσή τους στον Ήλιο, δεν μπορούν να αποδειχτούν.

Θέλουμε να ρίξουμε μια ματιά στους καθημερινούς ανθρώπους της Βόρειας Κορέας και να τους συγκρίνουμε με αυτούς της Νότιας. O διαχωρισμός της Κορέας είχε τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή και στις δύο χώρες.

Πιονγιάνγκ και Σεούλ

© Jen Morgan / flickr   © Robert Müller / flickr

Από τα σύννεφα και οι δύο πρωτεύουσες φαίνεται να είναι τεράστιες πόλεις. Τα πολυώροφα κτίρια στην Πιονγιάνγκ είναι σχεδόν τα ίδια με τα πολυκατοικίες της Σεούλ και του Μπουσάν.

Το κοινό πανόραμα

© David Stanley / flickr   © el_ave / flickr

Οι 2 πόλεις μοιράζονται ένα κοινό πανόραμα στον ποταμό Χαν και η θέα από τις απέναντι όχθες του ποταμού είναι σχεδόν η ίδια. Αν και τα ποσοστά αυτοκτονίας είναι αρκετά υψηλά στη Νότια Κορέα και το φαινόμενο άνθρωποι να πηδούν από τη γέφυρα δεν είναι ασυνήθιστο.

Το γεγονός είναι ότι μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό επίπεδο διαπροσωπικού ανταγωνισμού στη Νότια Κορέα. Η ιδέα ενός μετρημένου ρυθμού ζωής δεν υπάρχει εδώ. Ο κύριος στόχος όλων, είναι η επιτυχία και η αυτοπραγμάτωση.

Το κέντρο

© commons.wikimedia   © wikipedia

Έτσι μοιάζουν οι επιχειρηματικές περιοχές και στις δύο πρωτεύουσες.

Αστικές περιοχές

© Comrade Anatolii / flickr   © benghancock / flickr

Και αυτές είναι οι αστικές περιοχές. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι στη Βόρεια Κορέα δεν πληρώνουν ενοίκια και λογαριασμούς δημοτικών υπηρεσιών: τα διαμερίσματα τους δίνονται δωρεάν μετά τον γάμο τους. Ένα μικρό διαμέρισμα στη Νότια Κορέα, από την άλλη, μπορεί να κοστίσει μέχρι και 150.000 ευρώ.

Μόδα

© Cordelia Persen / flickr   © Marcelo Druck / flickr

Όσον αφορά τη μόδα, υπάρχουν πολλοί ψευδείς μύθοι γι’ αυτήν στη Βόρεια Κορέα: για παράδειγμα, ότι μια γυναίκα δεν μπορεί να φορέσει παντελόνια ή ότι υπάρχουν συγκεκριμένα κουρέματα που επιτρέπεται να κάνουν. Πολύ μοντέρνα ρούχα μπορούν να αγοραστούν στα διεθνή σούπερ μάρκετ (για τους πλούσιους) ή από τους πωλητές στην Κίνα.

Φυσικά, δεν υπάρχει σύγκριση με τη Νότια Κορέα, που θεωρείται μία από τις πιο κομψές ενδυματολογικά χώρες στον κόσμο. 50 χρόνια ανάπτυξης της μόδας χωρίζουν αυτές τις χώρες.

Εκπαίδευση

© Uri Tours / flickr   © USAG- Humphreys / flickr

Η εκπαίδευση στη Βόρεια Κορέα βασίζεται σε 1 έτος προσχολικής εκπαίδευσης και 10 έτη υποχρεωτικής φοίτησης. Μετά από αυτό, οι νέες γενιές και τα πλούσια παιδιά μπαίνουν σε πανεπιστήμια και οι υπόλοιποι μαθητές αρχίζουν να ψάχνουν για δουλειά. Η δυτική λογοτεχνία και η γεωγραφία είναι μεταξύ των σχολικών μαθημάτων, αλλά για να επιδείξουν τον δυτικό τρόπο ζωής, οι εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν κυρίως τις αφρικανικές χώρες.

Όσον αφορά τη Νότια Κορέα, οι σπουδές στο σχολείο διαρκούν 12 χρόνια και τα τοπικά πανεπιστήμια θεωρούνται από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Πολλοί φοιτητές από διαφορετικές χώρες ονειρεύονται εδώ μια πρακτική άσκηση.

Εργασία

© Marcelo Druck / flickr   © Daa Nell / flickr

Έτσι μοιάζει ένα διάλειμμα στη δουλειά. Όπως μπορείτε να δείτε, τα 70 χρόνια δεν μπορούν να διαγράψουν παλιές συνήθειες. Ποιος είναι ο μέσος μισθός που έχουν οι Βορειοκορεάτες; Θα εκπλαγείτε, αλλά είναι περίπου 2,50 ευρώ την ημέρα, με κουπόνια για φαγητό. Ο μέσος μισθός στο νότο, είναι περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερος.

Kουλτούρα

© Marcelo Druck / flickr   © Republic of Korea / flickr

Τα θετικά και γεμάτα ενέργεια K-pop σόκαραν τους βόρειους. Στην πραγματικότητα, πολλοί Βόρειοι που μετακομίζουν στα Νότια, παίρνουν ένα τρίμηνο μάθημα για να προσαρμοστούν στη σύγχρονη ζωή. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη διαδικασία συγχώνευσης σε μια νέα ζωή, μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα του BBC για αυτό.

Φαγητό

© Moravius / flickr   © Julio Martínez / flickr

Δεν υπάρχει πείνα στη Βόρεια Κορέα, αλλά η έλλειψη φρούτων και λαχανικών είναι προφανής, γι’ αυτό τα μήλα και τα λάχανα είναι πολύ δημοφιλή. Η έλλειψη τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες επηρεάζει το ύψος του μέσου ατόμου σε σύγκριση με τους Νοτιοκορεάτες. Για να γεμίσει το χάσμα πρωτεϊνών, οι άνθρωποι άρχισαν να κυνηγούν βατράχια και χελώνες.

Οι πάγκοι με τα τρόφιμα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, προσφέρουν λουκάνικα σε ξυλάκια, παγωτά, ποπ κορν και ψωμάκια κρέατος στον ατμό. Η Σεούλ, από την άλλη πλευρά, μπορεί να προσφέρει όχι μόνο πλούσια εθνική κουζίνα, αλλά και πολλά διαφορετικά ευρωπαϊκά πιάτα.

Δημόσια συγκοινωνία

© Marcelo Druck / flickr   © Honza Soukup / flickr

Η ιστορία λέει ότι η Πιονγιάνγκ έχει μόνο 3 σταθμούς μετρό που χρησιμοποιούνται μόνο από αλλοδαπούς. Καθόλου αλήθεια! Το σύστημα μετρό στη Βόρεια Κορέα κατασκευάστηκε αρκετά χρόνια πριν από αυτό της Σεούλ και όλοι οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν.

© Clay Gilliland / flickr   © byeangel / flickr

Δεν μπορείτε να αγοράσετε αυτοκίνητο στη Βόρεια Κορέα. Μόνο στρατιωτικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι απολαμβάνουν την άνεση του αυτοκινήτου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή ποδήλατα.

Τεχνολογία

© BRJ INC. / flickr   © Marcelo Druck / flickr

Μη νομίζετε ότι οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν καθόλου μικροσυσκευές. Η Βόρεια Κορέα έχει το δικό της εργοστάσιο που παράγει τηλεοράσεις, φορητούς υπολογιστές και έξυπνα κινητά (το “Arirang” τρέχει σε Android). Κατασκευάζονται στην Κίνα και παίρνουν εμπορικό σήμα στη Βόρεια Κορέα. Αν και λίγοι άνθρωποι έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν αυτά τα είδη αγαθών.

Ελεύθερος χρόνος

© f   © Morning Calm Weekly Newspaper / flickr

Δεν σας γελούν τα μάτια σας: η Βόρεια Κορέα έχει γήπεδα γκολφ. Οι κοινοί πολίτες δεν παίζουν, φυσικά. Δεν γνωρίζουν καν τι είναι στην πραγματικότητα.

© Uri Tours / flickr   © Morning Calm Weekly Newspaper / flickr

Αλλά το Munsu Water Park είναι γνωστό σε όλους.

Συμπέρασμα

© taver / flickr   © ginomempin / flickr

Η Βόρεια Κορέα μπορεί να θεωρείται η πιο κλειστή και μυστική χώρα στον κόσμο, αλλά δεν χρειάζεται να πιστεύετε κάθε μύθο σχετικά με αυτό. Όλοι έχουμε δει μια φωτογραφία της Κορεατικής Χερσονήσου από το διάστημα, όπου η Βόρεια Κορέα είναι ένα εντελώς σκοτεινό σημείο. Αλλά αν κοιτάξετε πιο προσεκτικά, ίσως δείτε ότι το Βλαδιβοστόκ, η ανατολική ρωσική πόλη και πολλές πόλεις στην Κίνα, φαίνονται επίσης.

Εκτός από όλα όσα έχετε διαβάσει εδώ, στοιχηματίζουμε ότι θα αλλάξετε εντελώς την άποψή σας για τη Βόρεια Κορέα, αφού παρακολουθήσετε το εκπληκτικό τρέιλερ της ταινίας “Comrade Kim goes Flying”

Δείτε το τρέιλερ.