15 ειδικά κόλπα που χρησιμοποιούν οι αστυνομικοί

16 Μαρτίου, 2018 5:15 ΜΜ
More videos

Οι αστυνομικοί υπάρχουν σε όλες τις χώρες για να διατηρούν την τάξη και να εξασφαλίζουν την ασφάλεια. Στις ταινίες κυνηγούν τους χειρότερους εγκληματίες, κάνουν ανακρίσεις και φυσικά, σώζουν ανθρώπους. Είναι όμως όλα αυτά αληθινά;

Παρακάτω θα βρείτε συγκεντρωμένα τα πιο ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με την επικίνδυνη δουλειά που κάνουν οι αστυνομικοί σε διάφορες χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανώς δεν έχουν ιδέα για αυτά.

#1 Γνωρίζουν τα πάντα

Όταν αποκτάτε βιομετρικό διαβατήριο ή σε περιπτώσεις που πρέπει να αφήσετε τα δακτυλικά σας αποτυπώματα, εισάγεστε στη βάση δεδομένων της αστυνομίας. Φυσικά, αυτό τους βοηθάει στις έρευνες, αλλά μερικές φορές, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για δικούς τους σκοπούς.

Αν έχετε έναν φίλο στην αστυνομία, να είστε σίγουροι ότι γνωρίζει ήδη όλα όσα του λέτε ή ίσως περισσότερο. Και σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, τα αστυνομικά αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με μια συσκευή που μπορεί να πάρει πληροφορίες χρησιμοποιώντας μια δορυφορική κεραία, ώστε να διευκολύνει πολύ περισσότερο την αστυνομία να μάθει όσα θέλει.

#2 Φορούν ειδικές ζώνες

© wikipedia

Οι ειδικές ζώνες που φορούν οι άνθρωποι της αστυνομίας, έχουν σχεδόν όλα όσα μπορεί να χρειαστεί κανείς: ασύρματο, χειροπέδες, φακό, ισχυρό τέιζερ, σπρέι πιπεριού ή μαχαίρι (ανάλογα με τη χώρα), όπλο, γκλομπ και άλλα.

#3 Το μεγαλύτερο μέρος της εργασίας είναι η γραφειοκρατία

© East News

Χάρις στις ταινίες, πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι η εργασία των αστυνομικών αποτελείται από συναρπαστικές καταδιώξεις με αυτοκίνητα, συλλήψεις και ανταλλαγή πυροβολισμών. Αλλά μην ξεχνάτε ότι πρέπει επίσης να ασχοληθούν με τη γραφειοκρατία. Πρόκειται συνήθως για αναφορές και δηλώσεις από περιπτώσεις όπως η εξής: ηλικιωμένες κυρίες των οποίων οι γάτες λείπουν. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά βαρετό ακόμα και για τους ανθρώπους που αγαπούν τη γραφειοκρατία.

#4 Έχουν τη δική τους «αδελφότητα»

© HBO

Υπάρχει η λεγόμενη αστυνομική αδελφότητα. Μπορούν να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλον ακόμη και σε ένα πλήθος ανθρώπων που φορούν καθημερινά ρούχα. Ο στόχος της αδελφότητας είναι να διατηρήσει την τάξη και να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε δύσκολες στιγμές. Έχουν το δικό τους λογότυπο και μυστικούς κανόνες που λίγοι άνθρωποι ξέρουν.

#5 Καλύπτουν ο ένας τον άλλον

© Sonypictures

Πολλοί άνθρωποι συμμερίζονται την άποψη ότι οι αστυνομικοί καλύπτουν ο ένας τον άλλον όταν ένας από αυτούς παραβιάζει το νόμο, αν η παραβίαση δεν είναι πολύ σοβαρή. Αυτό είναι στην πραγματικότητα εν μέρει αλήθεια. Η φήμη της αστυνομίας βρίσκεται πάντα στο προσκήνιο σε πολλές χώρες ή ακόμη και σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς ένας αστυνομικός αντιπροσωπεύει την ειλικρίνεια και τη δικαιοσύνη για την κοινωνία. Αλλά μερικές φορές οι κατηγορίες εναντίον ενός αστυνομικού, μπορούν να χαλάσουν τη φήμη όλων των συναδέλφων του.

#6 Γιατί αγαπούν τόσο τα ντόνατς;

© Warnerbros

Τα ντόνατς είναι απλώς μια δικαιολογία για να έχουν αυτό που πραγματικά θέλουν: καφέ. Η βάρδια ενός αστυνομικού είναι συνήθως περίπου 12 ώρες ή περισσότερο. Και πού μπορείτε να αγοράσετε καφέ ή να ξεκουραστείτε στις 03:00 τα ξημερώματα, μετά τη δουλειά; Σε ένα κατάστημα με ντόνατς. Αυτός είναι ο μόνος χώρος που μένει ανοιχτός όλο το 24ωρο σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

#7 Κόλπα ανάκρισης

Οι αστυνομικοί πρέπει να αντιμετωπίζουν πολύ ταλαντούχους ψεύτες και εγκληματίες, που μπορούν να γίνουν αντιληπτοί μόνο αν ένας αξιωματικός είναι εξοικειωμένος με τις μεθόδους τους. Αυτό συμβαίνει όταν αστυνομικοί χρησιμοποιούν ειδικά κόλπα ανάκρισης. Μια τακτική είναι να πείσουν τους εγκληματίες να αισθάνονται πεπεισμένοι ότι υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχεία εναντίον τους. Και αυτό λειτουργεί.

#8 Διαφορετικές σειρήνες για διαφορετικές καταστάσεις

© Pixabay

Γνωρίζετε τον ήχο της σειρήνας της αστυνομίας; Ο ήχος μπορεί πραγματικά να αλλάξει. Αλλά οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν συνήθως μόνο μία λειτουργία. Αυτό συμβαίνει επειδή όλοι γνωρίζουν τον ήχο της. Αλλά μερικές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικές επιλογές για διαφορετικές καταστάσεις.

#9 Πυροβολήστε πρώτα, κάντε ερωτήσεις αργότερα

© Sonypictures

Στις ΗΠΑ, η ειδική ομάδα πηγαίνει στην πιθανή σκηνή του εγκλήματος, σπάει τις πόρτες και μπαίνει μέσα. Η αμερικανική αστυνομία δουλεύει με την αρχή, «πυροβολήστε πρώτα, κάντε ερωτήσεις αργότερα». Δυστυχώς, μερικές φορές αυτή η νοοτροπία είναι πολύ σκληρή για μια κατάσταση που δεν είναι τόσο σοβαρή. Για παράδειγμα, ένας άνδρας που ένιωσε προσβεβλημένος από έναν φίλο του, έκανε μια φάρσα-κλήση και ως αποτέλεσμα ένα αθώο άτομο σκοτώθηκε.

#10 Ακουμπούν το χέρι στο όχημα

© Foxsearchlight

Με αυτό τον τρόπο διαχειρίζονται γρηγορότερα μια υπόθεση σχετικά με οχήματα. Αν ένας οδηγός γίνει μέρος ενός εγκλήματος, τα δακτυλικά αποτυπώματα που αφήνονται από έναν αστυνομικό θα είναι ένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο. Επιπλέον, αυτό θα διευκολύνει την εύρεση του οχήματος. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι αστυνομικοί αγγίζουν το πορτ-μπαγκάζ στα αυτοκίνητα είναι διότι προσπαθούν να ελέγξουν αν υπάρχει κάποιο άτομο μέσα σε αυτά.

#11 Η αυτοάμυνα έρχεται πρώτη

Το να είναι κανείς αστυνομικός θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες θέσεις εργασίας, επειδή η πιθανότητα να επιστρέψει στο σπίτι μετά τη βάρδια, είναι πολύ χαμηλότερη από αυτή των πιο κοσμικών εργασιών. Οι Αμερικανοί αστυνομικοί συχνά πυροβολούν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Το επίπεδο της απειλής καθορίζεται από τον αξιωματικό.

#12 Η συζήτηση είναι παραπλανητική

© East News

Η κουβέντα με έναν αστυνομικό μπορεί να λειτουργήσει εναντίον σας ή εναντίων των ανθρώπων που γνωρίζετε. Όταν ένας αστυνομικός σας κάνει ερωτήσεις, προσπαθεί να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες. Οι φαινομενικά απλές ερωτήσεις του τύπου «Από πού έρχεστε;» ή «Τι κάνατε εκεί;», μπορεί να είναι μια πρόκληση. Με αυτόν τον τρόπο, ο αστυνομικός είναι σε θέση να μάθει πληροφορίες για τα πιθανά γεγονότα που έχουν συμβεί.

Για παράδειγμα, αν επιστρέφετε από ένα πάρτι, υπάρχουν σίγουρα άνθρωποι που είναι μεθυσμένοι (ποιος μπορεί να οδηγήσει στο σπίτι υπό την επήρεια του αλκοόλ). Και έτσι μαθαίνουν για τον τόπο όπου είναι το πάρτι. Προσέξτε όταν μιλάτε με έναν αστυνομικό και επιλέξτε προσεκτικά τα λόγια σας.

#13 Οι κατηγορίες είναι αναπόφευκτες

Όλοι γνωρίζουν τον όρο «πιθανότητα αθωότητας». Σε ορισμένες χώρες, αυτή η έννοια δεν υπάρχει καθόλου και ο αστυνομικός μπορεί να είναι βέβαιος ότι είστε ένοχοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο. Να είστε προσεκτικοί όταν μιλάτε με έναν αστυνομικό σε άλλες χώρες, μιας και υπάρχει πιθανότητα να θεωρήστε ήδη ένοχοι.

#14 Έχετε το δικαίωμα να παραμείνετε σιωπηλοί

Οι ταινίες μας διδάσκουν ότι οι αστυνομικοί πρέπει να μας λένε τα δικαιώματά μας ενώ μας συλλαμβάνουν. Αυτό είναι ένας μύθος. Στην πραγματικότητα, πρέπει να σας διαβάσουν τα δικαιώματά σας αν πρόκειται να σας ανακρίνουν. Αν δεν συμβαίνει αυτό, το μόνο που χρειάζονται είναι ένα ένταλμα σύλληψης.

#15 Ο κυνισμός είναι ένα επίκτητο γνώρισμα

© Warnerbros

Κάποιοι πιστεύουν ότι οι αστυνομικοί είναι σκληροί άνθρωποι που δεν αισθάνονται συμπόνια ή δεν κατανοούν τον πόνο των άλλων ανθρώπων. Στην πραγματικότητα, η δουλειά τους αναγκάζει να είναι αμερόληπτοι και μερικές φορές κυνικοί. Βλέπουν τη βία, τη δολοφονία, τον πόνο των ανθρώπων που έχουν χάσει κάποιον και μετά από όλα αυτά, πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους.

Ακολουθήστε μας στο facebook: