Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
διάφορα15 ασυνήθιστοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες

15 ασυνήθιστοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες

Όταν μιλάμε με άλλους ανθρώπους πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τις υποβόσκουσες αιτίες της δικής μας συμπεριφοράς. Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε κάποιον άλλον, μπορούμε να καταλάβουμε πολλά πράγματα και να εξηγήσουμε πολλές από τις δικές μας ενέργειες. Από αυτό μπορούμε να βρούμε τρόπους να νιώσουμε πιο άνετα, όταν αλληλεπιδρούμε με άλλους και να επικοινωνήσουμε καλύτερα μαζί τους.

Δείτε παρακάτω 15 ασυνήθιστους αλλά και αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες.

  1. Αν δουλεύετε πολύ με το ευρύ κοινό, βάλτε έναν καθρέπτη πίσω σας. Οι περισσότεροι θα είναι πιο ευγενικοί μαζί σας, αφού δεν θα τους αρέσει να βλέπουν τον εαυτό τους θυμωμένο και αγενή.
  2. Αν βρίσκεστε σε μια σύσκεψη και ξέρετε, ότι κάποιος θα σας επιτεθεί, καθίστε δίπλα του. Αυτό θα τους κάνει να μην αισθάνονται ασφαλείς για να σας επιτεθούν ή τουλάχιστον θα μειώσουν την κακία τους.
  3. Μόλις εκφράσετε τα επιχειρήματά σας σε μια διαφωνία, μην πείτε τίποτα άλλο. Δώστε χρόνο στον αντίπαλό σας να σκεφτεί αυτά που είπατε και να διαμορφώσει μια σωστή απάντηση.
  4. Η σειρά με την οποία παρουσιάζετε τις ιδέες σας είναι σημαντική για να μπορέσετε να επικρατήσετε σε μια συζήτηση. Ξεκινήστε με το επιχείρημα που θεωρείτε πιο ισχυρό και στην συνέχεια προχωρήστε στο επιχείρημα που δεν είστε και τόσο σίγουροι. Η τελική σας ιδέα θα πρέπει να είναι και η πιο πειστική.
  5. Αν κάποιος προσπαθεί να σας βγάλει εκτός εαυτού, προσπαθήστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας με κάθε κόστος. Αυτό θα φέρει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλό σας και θα αναγκαστεί να παίξει αυτός με τους κανόνες σας και όχι εσείς με τους δικούς του.
  6. Προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση της λέξης “εσύ” σε ένα επιχείρημα. Ακούγεται σαν κατηγορία και θα δυσκολευτείτε να κρατήσετε την συζήτηση υπό έλεγχο. Προτιμήστε φράσεις όπως “Εγώ νομίζω” ή “Μου φαίνεται”. Αυτό θα σας βοηθήσει να κερδίσετε την συναίνεση των άλλων.
  7. Προσπαθήστε να παρατηρείτε το χρώμα των ματιών των ανθρώπων που συναντάτε. Οι άνθρωποι μας συμπαθούν περισσότερο, όταν έχουμε μια παραπάνω οπτική επαφή μαζί τους.
  8. Αφήστε ένα παιδί να πάρει εξολοκλήρου δικές του αποφάσεις. Για παράδειγμα, να αποφασίσει μόνο του τα ρούχα που θα φορέσει. Αυτό θα του δώσει την αίσθηση, ότι έχει τον έλεγχο της κατάστασης και θα οδηγήσει σε λιγότερες συγκρούσεις και ξεσπάσματα.
  9. Να προσπαθείτε πάντα να κανονίζετε ραντεβού σε μέρη που έχετε πολλά θετικά συναισθήματα. Οι θετικές εντυπώσεις σας θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο κοινωνικοί και χαλαροί.
  10. Αν εκφράζετε γνήσιο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, όταν συναντάτε ανθρώπους, τότε θα αρχίσουν και αυτοί να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Αυτό λειτουργεί πάντα, απλά χρειάζεται προσπάθεια.
  11. Αν εμπλακείτε σε έναν καυγά, προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε επιχειρήματα που ξέρετε ότι ισχύουν και όχι να χάσετε την ψυχραιμία σας και να χρησιμοποιήσετε επιχειρήματα που δεν είστε σίγουροι για την εγκυρότητά τους.
  12. Αν κάνετε μια ερώτηση σε κάποιον και λάβετε μια μερική απάντηση, διατηρήστε οπτική επαφή και παραμείνετε σιωπηλοί. Ο ερωτηθείς θα θεωρήσει, ότι η απάντησή του ήταν ανεπαρκής και θα συνεχίσει να μιλάει.
  13. Μάθετε να κάνετε ερωτήσεις “ανοιχτού” και “κλειστού” τύπου. Οι ανοιχτού τύπου ερωτήσεις απαιτούν μια πιο μεγάλη και εξελιγμένη απάντηση. Μπορείτε να κατευθύνετε καλύτερα την ροή μιας συζήτησης, αν μπορείτε να εναλλάσσετε “ανοιχτές” και “κλειστές” ερωτήσεις.
  14. Όταν γνωρίζετε έναν άνθρωπο, προσπαθήστε να τον αποκαλείτε με το όνομα του. Αυτό θα βοηθήσει στο να δημιουργήσετε μια φιλική σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους από την αρχή.
  15. Όταν μια ανθρώπων γελάει, οι άνθρωποι ενστικτωδώς κοιτάζουν τους ανθρώπους που νιώθουν πιο κοντά τους ή θέλουν να νιώσουν πιο κοντά τους.

Τα πιο σημαντικά