15 απλά και πολύ γνωστά γεγονότα που κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά

1 Σεπτεμβρίου, 2017 7:20 ΜΜ
More videos

Ο κόσμος είναι γεμάτος εκπληκτικά πράγματα και μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα. Σίγουρα, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τα πάντα, αλλά μερικά πράγματα είναι τόσο εμφανή, που πρέπει να αισθανόμαστε λίγο άσχημα αν δεν τα γνωρίζουμε.

Δείτε παρακάτω 15 εκπληκτικά γεγονότα, που μπορεί να σας φανούν πολύ χρήσιμα.

15. Φρανκενστάιν είναι το όνομα του επιστήμονα, όχι του τέρατος

© Insomnia Cured Here/flicr

Τι πιστεύουμε: Ο Φρανκεστάιν -χαρακτήρας σε πολλά μυθιστορήματα και ταινίες- είναι ένα τέρας που αναγεννήθηκε από τους νεκρούς.

Πραγματικότητα: Στο μυθιστόρημα Φρανκεστάιν ή Σύγχρονος Προμηθέας της Μέρι Σέλλεϊ, O Βίκτωρ Φρανκεστάιν είναι ένας φοιτητής, που δημιουργεί ένα ζωντανό ον από άψυχα υλικά. Τελικά, αυτό το πλάσμα μετατρέπεται σε τέρας. Στο αρχικό βιβλίο δεν είχε όνομα, οπότε η σωστή ονομασία είναι “το τέρας του Φρανκεστάιν”.

14. Η υποθερμία δεν προκαλεί κρυολογήματα

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Θα κρυώσουμε, αν μείνουμε για πολλή ώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Πραγματικότητα: Αυτό που αποκαλούμε “κοινό κρυολόγημα” είναι μια ιογενής λοίμωξη. Αυτό σημαίνει ότι προκαλείται από έναν ιό -όχι τον καιρό- που μεταδίδεται από έναν άρρωστο σε έναν υγιή άνθρωπο. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες για τον ιό: σύμφωνα με έρευνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες οδηγούν σε απότομη μείωση των αντιιικών σημάτων, που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, αν ο ιός δεν μπει στο σώμα, ο κρύος καιρός σίγουρα δεν μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα.

13. Η έκφραση “Χώρες του Τρίτου Κόσμου” δεν έχει καμία σχέση με τη φτώχεια και την υπανάπτυξη

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Ο όρος “Χώρες του Τρίτου Κόσμου” αναφέρεται σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες.

Πραγματικότητα: Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κόσμος χωρίστηκε σε 3 μεγάλα γεωπολιτικά τμήματα. Το τμήμα των δημοκρατικών χωρών υπό την επιρροή των ΗΠΑ έγινε γνωστό ως “Πρώτος Κόσμος”. Το ανατολικό μπλοκ των σοσιαλιστικών κρατών έγινε γνωστό ως “Δεύτερος Κόσμος”. Οι υπόλοιπες χώρες που δεν τάχθηκαν με καμία από τις άλλες δυο μεριές, έγιναν γνωστές ως “Χώρες του Τρίτου Κόσμου”.

12. Οι χαμαιλέοντες δεν αλλάζουν χρώμα για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν το χρώμα τους όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, για να προσαρμοστούν στο περιβάλλον και να γίνουν αόρατοι.

Πραγματικότητα: Το χρώμα της επιδερμίδας τους αλλάζει εξαιτίας της συναισθηματικής και σωματικής τους κατάστασης. Επίσης, είναι ένας τρόπος να επικοινωνούν με το είδος τους. Επιπλέον, το φως και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο στην εμφάνιση των χαμαιλεόντων.

11. Το αποσμητικό και το αντιιδρωτικό δεν είναι το ίδιο πράγμα

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Το αποσμητικό και το αντιιδρωτικό είναι συνώνυμα. Λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και έχουν τον ίδιο σκοπό.

Πραγματικότητα: Ο ιδρώτας μας δεν έχει οσμή από μόνος του. Η οσμή προκαλείται από τα βακτήρια που ζουν στην επιδερμίδα. Τα αντιιδρωτικά παράγονται για να αντιμετωπίζουν τον ιδρώτα, ενώ τα αποσμητικά για να αντιμετωπίζουν την οσμή.

10. Δεν πρέπει να ταΐζουμε ψωμί τις πάπιες

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Είναι ωραίο να κάθεσαι στην όχθη ενός ποταμού μια ηλιόλουστη μέρα και να ταΐζεις τις πάπιες ψωμί.

Πραγματικότητα: Το ψωμί είναι ανθυγιεινό ή ακόμα και επικίνδυνο για τις πάπιες. Στα πουλιά αρέσει η γεύση του ψωμιού, αλλά δεν έχει καμία θρεπτική αξία γι’ αυτά. Γεμίζουν το στομάχι τους με ψίχουλα και δεν αφήνουν χώρο για κάτι ωφέλιμο. Αυτό προκαλεί μια παραμόρφωση γνωστή ως “φτερό αεροπλάνου” ή “φτερό αγγέλου”.

9. Καθένας από εμάς έχει τέλειους κοιλιακούς

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Κάνοντας κοιλιακούς, μπορούμε να αποκτήσουμε τέλειους γραμμωμένους κοιλιακούς.

Πραγματικότητα: Ο καθένας από εμάς έχει κοιλιακούς. Το πρόβλημα, είναι ότι είναι κρυμμένοι κάτω από στρώσεις λίπους, οι οποίες θα φύγουν μόνο με σωστή διατροφή και καρδιαγγειακές ασκήσεις.

8. Τα μικρά εξογκώματα στα πλήκτρα F και J υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να βρούμε την καλύτερη θέση πληκτρολόγησης

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Μήπως τα εξογκώματα υπάρχουν για να βοηθούν τους τυφλούς στην πληκτρολόγηση;

Πραγματικότητα: Όταν πληκτρολογούμε, τα δάχτυλά μας καλύπτουν τα κουμπιά A, S, D, και F (αριστερό χέρι) και J, K και L (δεξί χέρι). Τα εξογκώματα υπάρχουν για να τοποθετούμε τα χέρια μας σωστά, χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζουμε το πληκτρολόγιο.

7. Τα ψάρια δεν πρέπει να μένουν σε στρογγυλές γυάλες

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Μια στρογγυλή γυάλα με ένα χρυσόψαρο μέσα, είναι το τέλειο διακοσμητικό για το σαλόνι.

Πραγματικότητα: Οι γυάλες είναι πολύ επιβλαβείς. Δεν έχουν αρκετό χώρο για φίλτρο και το νερό γίνεται γρήγορα βρώμικο. Επίσης, η καθημερινή αλλαγή του νερού προκαλεί άγχος στα χρυσόψαρα. Η περιοχή της επιφάνειας του νερού είναι μικρή και αυτό υποδεικνύει έλλειψη οξυγόνου στο εσωτερικό. Αυτά είναι μόλις μερικά από τα μειονεκτήματα της γυάλας.

6. Ο κεντρικός καθρέπτης του αυτοκινήτου μπορεί να αλλάξει σε νυχτερινή λειτουργία

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Είναι πολύ άβολο και επικίνδυνο, όταν τα φώτα ενός άλλου αυτοκινήτου αντανακλώνται στον κεντρικό καθρέπτη του αυτοκινήτου.

Πραγματικότητα: Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν χειροκίνητους καθρέπτες. Αν μετακινήσετε τον μοχλό κάτω από τον καθρέπτη, θα αλλάξει η γωνία αντανάκλασης και θα μπορείτε να δείτε τα πάντα, χωρίς να τυφλώνεστε.

5. Οι ενήλικες γάτες δεν πρέπει να πίνουν γάλα

© depositphotos   © depositphotos

Τι πιστεύουμε: Το γάλα είναι το τέλειο φαγητό για τις γάτες.

Πραγματικότητα: Οι ενήλικες γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Για να το χωνέψουν, το πεπτικό τους σύστημα πρέπει να περιέχει το ένζυμο λακτάση. Τα μικρά γατάκια παράγουν μεγάλες ποσότητες λακτάσης, οπότε δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το γάλα. Όμως καθώς μεγαλώνουν, η παραγωγή λακτάσης μειώνεται.

4. Τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα για τη γρίπη, τα κρυολογήματα και άλλους ιούς

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Ο γιατρός μπορεί να μας δώσει αντιβιοτικά για την καταπολέμηση της γρίπης και των κρυολογημάτων.

Πραγματικότητα: Τα αντιβιοτικά δεν κάνουν τίποτα για τις ιώσεις, γιατί παρασκευάζονται για να καταπολεμούν βακτηριακές λοιμώξεις. Οι ιοί έχουν διαφορετική δομή από τα βακτήρια, οπότε τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επιρροή στις ιώσεις.

3. Τα ακουστικά μπορούν να λειτουργήσουν και ως μικρόφωνο

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Για να κάνουμε μια ηχογράφηση σε έναν συνηθισμένο υπολογιστή, χρειαζόμαστε ειδικό εξοπλισμό.

Πραγματικότητα: Αν η ποιότητα του ήχου δεν είναι τόσο σημαντική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά σας. Απλά συνδέστε τα στον υπολογιστή σας και πατήστε εγγραφή.

2. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν έναν δείκτη που δείχνει σε ποια πλευρά βρίσκεται το ντεπόζιτο της βενζίνης

© depositphotos

Τι πιστεύουμε: Όταν οδηγείτε ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο, πρέπει πάντα να πηγαίνετε σε ένα βενζινάδικο για να ελέγχετε σε ποια μεριά είναι το ντεπόζιτο βενζίνης.

Πραγματικότητα: Η πλειονότητα των καινούργιων αυτοκινήτων έχουν ένα μικρό σύμβολο αντλίας στον πίνακα. Δίπλα στο σύμβολο υπάρχει ένα βέλος που δείχνει σε ποια πλευρά βρίσκεται το ντεπόζιτο.

1. Η μπάλα στις ταμπλέτες δεν είναι μπάλα

 

© depositphotos   © Shutterstock.com   © Be Amazed/Youtube

Τι πιστεύουμε: Το Powerball είναι ένα απορρυπαντικό σε δισκίο με μια λαμπερή κόκκινη μπάλα στην μέση.

Πραγματικότητα: Είναι απλά ένα διαφημιστικό κόλπο. Αν βγάλουμε την κόκκινη ταμπλέτα από το δισκίο, θα δούμε ότι δεν είναι στρογγυλή, αλλά έχει απλά στρογγυλή κορυφή. Στο κάτω μέρος είναι επίπεδη.