15 απαντήσεις πιλότων στις αγαπημένες ερωτήσεις των επιβατών

12 Ιανουαρίου, 20181:45 ΠΜ
More videos

Είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε στην μαγεία παρά στο πως μπόρεσαν οι άνθρωποι να κάνουν μια μεταλλική μηχανή 1.000 τόνων να πετάει στον αέρα. Η άγνοια μας προκαλεί φόβο για όσα δεν γνωρίζουμε. Γι’ αυτό ακριβώς οι πιλότοι και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιριών μοιράζονται με προθυμία πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια στον αέρα και τους κινδύνους που ενέχουν.

Δείτε παρακάτω 15 απαντήσεις στις πιο δύσκολες ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν ταξιδέψει με αεροπλάνο.

Πως μπορεί κάποιος να έχει πρόσβαση στο πιλοτήριο, αν είναι κλειδωμένο από μέσα;

© Southwest Airlines / Facebook

Yπάρχει ένας ειδικός κωδικός που πρέπει να βάλουν οι αεροσυνοδοί για να μπουν στο πιλοτήριο. Μετά την εισαγωγή του κωδικού η πόρτα ανοίγει σε ένα λεπτό εκτός αν επέμβουν οι πιλότοι. Για παράδειγμα, αν δει ο πιλότος ότι δεν πάει να ανοίξει την πόρτα μια αεροσυνοδός μπορεί να μπλοκάρει την πόρτα και μετά δεν θα υπάρχει άλλος τρόπος για να ανοίξει.

Μπορούν οι πιλότοι να έχουν μουστάκια ή τρύπες;

© depositphotos

Τα γένια, τα μουστάκια και οι τρύπες δεν επιτρέπουν στους πιλότους να φοράνε σωστά τις μάσκες οξυγόνου. Η μάσκα πρέπει να εφάπτεται τέλεια στο πρόσωπο.

Τι θα γίνει αν σταματήσουν να λειτουργούν οι κινητήρες;

© DL_Somers / twitter

Κατά τη διάρκεια κάθε πτήσης, τα αεροπλάνα μπαίνουν σε μια λειτουργία όπου οι κινητήρες λειτουργούν με μηδενική μόχλευση. Αν οδηγείτε αυτοκίνητο με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και βάλετε νεκρά είναι ακριβώς το ίδιο.

Είναι πολύ σπάνιο να σταματήσουν να λειτουργούν τελείως οι κινητήρες, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Ακόμα και χωρίς κινητήρες ένα αεροπλάνο μπορεί να προσγειωθεί. Η πιο γνωστή περίπτωση ήταν με ένα Boeing 747 πάνω από την Ιάβα το 1982.

Για πόση ώρα λειτουργούν οι μάσκες οξυγόνου;

© Miikka H / flickr   © wikimedia

Κοιμούνται οι πιλότοι στο πιλοτήριο;

© depositphotos

Περίπου το 56% των πιλότων τους έχει πάρει ο ύπνος κατά λάθος στο πιλοτήριο. Ευτυχώς, τα σύγχρονα αεροπλάνα έχουν μπορούν να πετάνε στον αυτόματο πιλότο σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια της πτήσης. Σε μεγαλύτερες πτήσεις μπορεί να υπάρχουν 2 πληρώματα ή 3 πιλότοι για να αντικαθιστούν ο ένας τον άλλον.

Γιατί μερικές φορές τα αεροπλάνα κάνουν κύκλους πριν προσγειωθούν;

© dannyf124 / reddit   © Faxmaq / pikabu

Οι λόγοι που τα αεροπλάνα κάνουν κύκλους πριν προσγειωθούν είναι πολλοί. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κάποιο ζώο στον αεροδιάδρομο ή να υπάρχει ισχυρός πλευρικός άνεμος ή να είναι προσωρινά κλειστό το αεροδρόμιο για την έκτακτη προσγείωση ενός άλλου αεροπλάνου.

Αν γεννηθεί ένα μωρό εν ώρα πτήσης, τι υπηκοότητα θα πάρει;

© altugmadak / instagram

Οι επιλογές που υπάρχουν είναι:

  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας που έχει την έδρα τη η αεροπορική εταιρία
  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας πάνω από την οποία πετάει το αεροπλάνο
  • να πάρει την υπηκοότητα της χώρας στην οποία θα προσγειωθεί το αεροπλάνο

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρώτη περίπτωση είναι η πιο δημοφιλής.

Μπορεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί με αυτόματο πιλότο;

© sh3zza / reddit

Στα σύγχρονα αεροπλάνα, υπάρχουν συστήματα ελέγχου που καθοδηγούν τα αεροπλάνα από υψόμετρο 500 μέτρων μέχρι την προσγείωση στον αεροδιάδρομο. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης είναι πιθανό να επιλέξετε την αυτόματη λειτουργία προσγείωσης, αλλά αυτή η λειτουργία πρέπει να επιλεγεί από τον πιλότο. Η λειτουργία θα πρέπει να ελέγχεται σε όλη τη διαδρομή και να προσαρμόζεται όποτε χρειάζεται.

Τι είναι πιο ασφαλές: μια δύσκολη προσγείωση στο έδαφος ή στο νερό;

© depositphotos

Αυτό εξαρτάται από το μοντέλο του αεροπλάνου. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πιο εύκολη η προσγείωση στο έδαφος. Το νερό θα πλημμυρίσει το αεροπλάνο πολύ γρήγορα. Σύμφωνα, με στατιστικά οι πιθανότητες επιβίωσης είναι μεγαλύτερες στην στεριά.

Τι τρώνε οι πιλότοι κατά την διάρκεια της πτήσης;

© mwlesser / instagram   © blog.klm

Υπάρχει διαφορετικό μενού για τους πιλότους από το οποίο μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορα πιάτα. Αν ο κυβερνήτης φάει κοτόπουλο, τότε ο συγκυβερνήτης θα φάει κρέας ή ψάρι για να αποφευχθεί η δηλητηρίαση και των 2 πιλότων.

Γιατί οι πιλότοι πετούν μερικές φορές με τους επιβάτες;

© CorkyBravo / reddit

Μερικές φορές, οι πιλότοι πετάνε από το ένα αεροδρόμιο στο άλλο μαζί με τους επιβάτες. Πάνω στο αεροπλάνο, αν φοράνε στολή, δεν μπορούν να κοιμηθούν, να φάνε ή να φοράνε ακουστικά.

Τι είναι χειρότερο: το χτύπημα από ένα πουλί, η χαλαζόπτωση ή οι αστραπές;

© flight_report / twitter   © Schnitzelnator / reddit   © YuraOsinin / pikabu

Οι αστραπές χτυπάνε πολύ συχνά τα αεροπλάνα, αλλά οι επιβάτες δεν το καταλαβαίνουν τις περισσότερες φορές. Τα πουλιά είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από όσο νομίζαμε. Δεν μπορεί κάθε αεροπλάνο να αντέξει την σύγκρουση με ένα πουλί. Γι’ αυτό υπάρχουν ειδικά ηχεία ή ακόμα και ελικόπτερα για να διώχνουν τα πουλιά. Το χαλάζι είναι εξίσου επικίνδυνο, αλλά είναι εύκολο να εντοπιστεί και να αποφευχθεί.

Γιατί υπάρχουν σπιράλ στις τουρμπίνες;

© oilpressure / reddit

Όταν δουλεύουν οι τουρμπίνες δεν κάνουν σχεδόν καθόλου θόρυβο, αλλά αν πάτε κοντά τους μπορεί να τραυματιστείτε. Μετά από πολλά ατυχήματα, έβαλαν στις τουρμπίνες σπιράλ ή ειδικά σήματα για να καταλαβαίνουν από μακριά οι άνθρωποι αν λειτουργούν ή όχι.

Μπορεί ένας συνηθισμένος άνθρωπος να προσγειώσει ένα αεροπλάνο;

© Paramount Pictures

Αν μιλάμε για ένα σύγχρονο αεροπλάνα, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Ένα πρόσφατο πείραμα σε ένα προσομοιωτή έδειξε ότι μια αεροσυνοδός τα κατάφερε. Αυτό συνέβη χάρη στα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης που θα οδηγήσουν το αεροπλάνο και στις πληροφορίες που παίρνει ο άνθρωπος από τον ασύρματο.

Γιατί δεν δίνουν αλεξίπτωτα στους επιβάτες;

© jmorneault / reddit

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά κατά πάσα πιθανότητα το αλεξίπτωτο δεν θα σας σώσει την ζωή όταν αρχίσει να πέφτει ένα αεροπλάνο. Ακόμα και σε ήρεμες καταστάσεις οι περισσότεροι δεν ξέρουν πως να βάλουν σωστά ένα αλεξίπτωτο και να προσγειωθούν με ασφάλεια. Επίσης, για να μπορείτε να πηδήξετε με ασφάλεια και να μην τραυματιστείτε το αεροπλάνο πρέπει να πετάει με χαμηλή ταχύτητα.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News