14 συμβουλές αυτοάμυνας που μπορεί να σώσουν την ζωή σας μια μέρα

14 Οκτωβρίου, 2017 12:38 ΜΜ
More videos

Είμαστε συνηθισμένοι να βλέπουμε νέα σχετικά με επιθέσεις στην τηλεόραση και στο Διαδίκτυο, αλλά είμαστε επιρρεπείς στο να πιστεύουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Δυστυχώς, κανείς δεν έχει ανοσία στους επιτιθέμενους.

Εμείς είμαστε σίγουροι ότι είναι καλύτερα να προετοιμαστείτε για όλες τις πιθανές ανατροπές της μοίρας. Έχουμε συγκεντρώσει 14 χρήσιμες συμβουλές που ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσετε στην πραγματική ζωή.

1. Σφίξτε τις γροθιές σας σωστά.

© pixabay   © depositphotos

Η συζήτηση για το ποια είναι πιο αποτελεσματική σε μια μάχη – μια γροθιά ή ένα επίπεδο χέρι – είναι παλιά. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, το χέρι σας συσφίγγεται αυτόματα σε μια γροθιά πριν από ένα χτύπημα. Το σημαντικό είναι εδώ να το κάνετε χωρίς να τραυματίσετε τα δάχτυλά σας. Μην εκθέτετε τον αντίχειρά σας, αλλά μην το κρύβετε και κάτω από τα δάχτυλά σας: αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο του δαχτύλου.

Μην παραμελείτε τη χρήση του επίπεδου χεριού σε μια μάχη: αυτός ο τύπος χτυπήματος θα προκαλέσει περισσότερη έκπληξη.

2. Πώς να αποδράσετε αν σας δέσουν:

© depositphotos   © depositphotos

Το κύριο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφήσετε λίγο χώρο για τον αέρα. Αν τα χέρια σας είναι δεμένα, κρατήστε τα σφιγμένα σε γροθιές. Αν το σώμα σας είναι δεμένο, εισπνεύστε έτσι ώστε το διάφραγμα σας να επεκταθεί. Όσο περισσότερο χώρος υπάρχει ανάμεσα σε εσάς και τους δεσμούς σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να ξεφύγετε.

3. Πώς να σκίσετε την ταινία:

Αν τα χέρια σας είναι δεμένα με ταινία, μπορείτε πραγματικά να την κόψετε απλά: σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας, και στη συνέχεια ωθήστε τα προς τα κάτω με πολλή δύναμη. Αυτή η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και αν τα χέρια σας είναι δεμένα από πίσω.

4. Θυμηθείτε τις ευπαθείς περιοχές.

© depositphotos

Είναι πιθανό να είστε λιγότερο σωματικά ισχυροί από τους επιτιθέμενους, γι ‘αυτό πρέπει να βασίζεστε στο στοιχείο της έκπληξης. Θυμηθείτε να ρίξετε ένα χτύπημα όσο πιο δυνατά και γρήγορα μπορείτε. Εάν σκέφτεστε ή στοχεύετε για πάρα πολύ ώρα, ο αντίπαλός σας θα καταλάβει τις προθέσεις σας και θα γίνει ακόμη πιο επιθετικός.

5. Χρησιμοποιήστε εφαρμογές ασφαλείας.

© depositphotos

Χρησιμοποιήστε σύγχρονες μεθόδους : εφαρμογές όπως το Family Locator, το bSafe και άλλοι, θα σας επιτρέψουν να παρακολουθείτε τις κινήσεις των φίλων και των συγγενών σας ή να στέλνετε ένα σήμα κινδύνου εάν είναι απαραίτητο.

6. Δημιουργήστε μια κωδικοποιημένη λέξη.

Στην παιδική ηλικία, πολλοί από εμάς επινοούν κώδικες, νέες λέξεις ή ακόμα και γλώσσες. Αυτό το φαινομενικά μη πρακτικό χόμπι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας. Εάν δεν έχετε την ευκαιρία να μιλήσετε ή να γράψετε κείμενο, ένα κρυπτογραφημένο SOS θα σας βγάλει από τη δύσκολη κατάσταση. Επίσης, οι παραλήπτες θα μπορούσαν να μάθουν την τοποθεσία από την οποία τους έχετε στείλει ή ακόμα και το ακριβές μέρος από όπου αποχωρήσατε.

7. Χρησιμοποιήστε τα αντικείμενα που κρατάτε στο χέρι.

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε αντικείμενο που θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Το πορτοφόλι σας μπορεί να χρησιμεύσει ως ασπίδα από μια επίθεση με μαχαίρι (απλά μην το πιέζετε πολύ κοντά στο σώμα σας). Το κασκόλ σας μπορεί να πεταχτεί στο πρόσωπο επιτιθέμενου για να κερδίσετε μερικά δευτερόλεπτα. Ομπρέλες, τσαντάκια, ακόμη και μικρά αντικείμενα στην τσέπη σας μπορεί να σας βοηθήσουν. Τα κλειδιά είναι από τα καλύτερα εργαλεία – απλά μην σπαταλάτε χρόνο προσπαθώντας να τα χρησιμοποιήσετε ως σιδερογροθιά.

8. Τοποθετήστε το σπρέι πιπεριού σας στη σωστή θέση.

© depositphotos   © depositphotos

Δεν έχει νόημα να κρατάτε ένα σπρέι πιπεριού στην τσάντα σας. Οι επιθέσεις συνήθως συμβαίνουν απροσδόκητα και πρέπει να ρίξετε το αμυντικό σας εργαλείο όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Κρατήστε το στην τσέπη σας για να το χρησιμοποιήσετε αμέσως και να ξεφύγετε.

9. Αν σας τραβήξουν από το χέρι:

Μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό χρησιμοποιώντας τον “κανόνα του αντίχειρα”: περιστρέψτε το χέρι σας προς τον αντίχειρα του επιτιθέμενου. Θυμηθείτε ότι πρέπει να το κάνετε με μια γρήγορη, απότομη κίνηση. Εάν ο επιτιθέμενος συνειδητοποιήσει το σχέδιό σας, θα πιέσει το χέρι σας με όλη του τη δύναμη. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε τα πόδια σας: χτυπήστε τον στην βουβωνική χώρα και τα γόνατα και πατήστε τα πόδια του με όση δύναμη μπορείτε.

10. Αν σας αρπάξουν από τα μαλλιά:

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους επίθεσης είναι η αρπαγή των μαλλιών του θύματος. Αυτή η τεχνική όχι μόνο είναι επώδυνη, αλλά παρέχει επίσης σχεδόν πλήρη έλεγχο του σώματος του θύματος. Πρώτα απ ‘όλα, πιάστε το χέρι του επιτιθέμενου και με τα δύο χέρια σας: αυτό θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε τον έλεγχο. Τότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε και πάλι τα πόδια σας. Μόλις αισθανθείτε ότι το χέρι του επιτιθέμενου έχει χαλαρώσει τη λαβή του, αφήστε το και τρέξτε.

11. Αν σας αρπάξουν από το λαιμό:

Χτυπήστε τον επιτιθέμενο στη βουβωνική χώρα, ή πιάστε τα μάτια του με τα δάχτυλά σας: ο πόνος θα τον κάνει να χαλαρώσει τη λαβή του.

12. Στον ανελκυστήρα:

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Όλοι γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να μπείτε σε έναν ανελκυστήρα με ξένους και ότι καλύτερα να φύγετε αν κάποιος ύποπτος μπει μετά από σας. Υιοθετήστε τη συνήθεια να στέκεστε με την πλάτη σας στο τμήμα του τοίχου όπου βρίσκονται τα κουμπιά. Είναι καλύτερο να πατήσετε ένα κουμπί για κάποιον που βρίσκεται μαζί σας παρά να τον αφήσετε να σταματήσει τον ανελκυστήρα και να κολλήσετε μεταξύ των ορόφων μαζί του.

13. Σε ένα αυτοκίνητο:

© depositphotos

Όπως και στην περίπτωση του ανελκυστήρα, και εδώ είναι δυνατό να αποφευχθεί μια επίθεση. Εκτός από τον τυπικό κανόνα να μην μπείτε σε ένα αυτοκίνητο με ξένους, μπορείτε να πείτε σε κάποιον στο τηλέφωνο (ή τουλάχιστον να καταγράψετε) τον αριθμό, το χρώμα και τον προορισμό του αυτοκινήτου ώστε ο οδηγός να το δει και να το ακούσει. Εάν παρ’όλα αυτά υπάρξει επίθεση, στοχεύστε σε ευπαθείς περιοχές: βουβωνική χώρα, μύτη και μάτια.

14. Μάθετε να παρέχετε την πρώτες βοήθειες.

© depositphotos

Μπορεί να υπάρχει μια κατάσταση όπου εσείς ή κάποιος άλλος τραυματίστηκε και ένα νοσοκομείο ίσως να μην είναι άμεσα διαθέσιμο. Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα πρώτων βοηθειών σας θα μπορούσαν να σώσουν μια ζωή.

Λίγοι ακόμα κανόνες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμοι:

  • Να είστε επιφυλακτικοί. Η μουσική στα ακουστικά, η οθόνη του smartphone σας, ή απλώς η συνήθεια να κοιτάτε κάτω μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή από την παρατήρηση ενός δράστη. Κοιτάξτε γύρω και πίσω σας κάθε τόσο: αν ο επιτιθέμενος χάσει το στοιχείο της έκπληξης, μπορεί να αλλάξει γνώμη και να μην επιτεθεί.

 

  • Κρατήστε απόσταση. Προσπαθήστε να αποφύγετε να έρθετε πολύ κοντά με κάποιον με όποιο κόστος. Ακόμα κι αν ο επιτιθέμενος σας φέρει σε επαφή, μην κάνετε πίσω. Περάστε στην άκρη και προσπαθήστε να αλλάξετε την τροχιά της κίνησης σας.

 

  • Κρατήστε τις παλάμες σας μπροστά σας. Αυτό δεν είναι μόνο μια αμυντική θέση (απλά βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι στο ίδιο επίπεδο με το πηγούνι σας και οι αγκώνες σας είναι μισολυγισμένοι), αλλά και μια στάση πρόθεσης συμβιβασμού. Αυτός είναι ένας τρόπος να πούμε: “Χαλαρώστε, ας το διευθετήσουμε ειρηνικά”. Ταυτόχρονα, αφήνετε τον επιτιθέμενο να γνωρίζει ότι είστε ικανοί να αγωνιστείτε μαζί του αν χρειαστεί.

 

  • Τρέξτε. Ακόμα κι αν καταφέρνετε όλα τα κόλπα, δεν θα γίνετε υπερήρωας. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσετε τη σωματική σας δύναμη ενάντια σε έναν επιτιθέμενο. Κύριος στόχος σας είναι να μείνετε αβλαβείς. Αυτοί είναι οι 3 άμεσοι στόχοι σας: να απελευθερωθείτε, να αποπροσανατολίσετε τον εισβολέα, να αποδράσετε.