14 πράγματα που έκαναν οι Αρχαίοι που θα σας κάνουν να εκτιμήσετε που ζείτε σήμερα

29 Ιανουαρίου, 2018 4:48 ΜΜ
More videos

Με τις σημερινές τεχνολογίες, το διαδίκτυο και την καθημερινή πρόοδο, είναι πολύ δύσκολο να φανταστούμε τις δυσκολίες της ζωής των προγόνων μας. Τα πράγματα που θεωρούνταν κανονικά τότε, κάνουν τους σημερινούς ανθρώπους να γελάνε ή να τρομάζουν!

Οι περίεργοι τρόποι θεραπείας των ασθενειών, των παραδόσεών τους, ακόμη και της καθημερινής τους ζωής, είναι πρακτικές που φαίνονται εξαιρετικά περίεργες σήμερα.

Παρακάτω θα δείτε μερικά γεγονότα από το παρελθόν που σίγουρα θα σας κάνουν χαρούμενους που ζείτε στον 21ο αιώνα.

14. Βαφές μαλλιών

© wikimedia

Οι γυναίκες άρχισαν να βάφουν τα μαλλιά τους πριν από περισσότερα από 3.000 χρόνια. Αλλά στο παρελθόν δεν υπήρχαν κομμωτήρια και ειδικές βαφές μαλλιών, γι ‘αυτό και οι αρχαίες γυναίκες χρησιμοποιούσαν σχεδόν ό, τι είχαν, από κρεμμύδια και κανέλα μέχρι θείο και τέφρα. Επίσης, για να κάνουν τα μαλλιά τους πιο ανοιχτά, περνούσαν πολλές ώρες κάτω από τον ήλιο. Δεν είναι περίεργο που τέτοια πειράματα δεν είχαν αίσιο τέλος.

13. Δέσιμο ποδιών

© wikipedia

Αυτή η παράδοση υπήρχε στην Κίνα και ήταν δημοφιλής μεταξύ των ευγενών. Όταν τα κορίτσια γίνονταν 4-5 ετών έδεναν τα πόδια τους και φορούσαν ειδικά παπούτσια σε πολύ μικρό μέγεθος για να ανασχηματίσουν τα πόδια τους. Παρά το γεγονός ότι η ίδια η διαδικασία ήταν πολύ οδυνηρή και επικίνδυνη, τα κανονικά υγιή πόδια θεωρούνταν σημάδι ενός κοινού ανθρώπου και θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα όταν ένα κορίτσι ήθελε να παντρευτεί.

12. Βιβλίο παραπόνων

© tbc34 / imgur

Τα βιβλία παραπόνων υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Για παράδειγμα, αυτή είναι μια πλάκα παραπόνων που χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια και μιλάει σχετικά με την παράδοση λάθος είδους χαλκού. Η επικοινωνία δεν ήταν τόσο εύκολη όπως σήμερα που έχουμε τα τηλέφωνα ή το ίντερνετ. Ήταν κάτι που χρειαζόταν αρκετή προσπάθεια.

11. Βάζα δακρύων

© wikipedia

Τέτοια μικρά βάζα με στενούς λαιμούς βρίσκονταν συχνά στους Ρωμαϊκούς και Ελληνικούς τάφους. Προφανώς, τα δάκρυα των πενθούντων συγκεντρώνονταν μέσα σε αυτά τα δοχεία. Αυτά τα βάζα μπορούσαν επίσης να υποδείξουν το πόσο έλειπε σε μια γυναίκα ο σύζυγος της όταν βρισκόταν μακριά.

10. Θεραπεία με μαγεία και κοπριά

© wikimedia

Το 1500 π.Χ., τα περιττώματα πολλών ζώων, πτηνών, ακόμη και ανθρώπων χρησιμοποιούνταν ως θεραπείες για όλες τις ασθένειες και ως προστασία από τα κακά πνεύματα που πίστευαν ότι ήταν ο λόγος των ασθενειών. Παρεμπιπτόντως, οι αρχαίοι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ξόρκια και μαγικά τελετουργικά ως θεραπεία.

9. Τεράστιες κατασκευές

© Lah.ru

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι έπαιρναν τις κατασκευές, και ειδικά το κτίσιμο των ναών, πολύ σοβαρά. Για παράδειγμα, αυτός ο λίθος στο Μπάαλμπεκ ζυγίζει πάνω από 1.000 τόνους! Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς οι άνθρωποι που ήταν ακριβώς όπως εμείς μετέφεραν τέτοια φορτία.

8. Απεριόριστη πατριαρχία

© wikimedia

Στην αρχαία Ρώμη, οι πατέρες είχαν απεριόριστη εξουσία στα παιδιά τους για όλη τους τη ζωή. Η αποκαλούμενη «εξουσία του πατέρα» τους έδινε το δικαίωμα να οργανώνουν το γάμο και το διαζύγιο των παιδιών τους, να αρνηθούν νεογέννητα μωρά, ακόμη και να τα σκοτώσουν ή να τα πουλήσουν αν ο αρχηγός της οικογένειας δεν ήθελε αυτό το παιδί. Βλέπετε, αυτό δεν είναι σαν το μοντέρνο “Να είσαι στο σπίτι ως τις 9!” ή το “Να ακολουθήσεις την δουλειά του πατέρα σου!” – Τα παιδιά τώρα είναι πολύ πιο χαρούμενα και ελεύθερα.

7. Τεστ εγκυμοσύνης

© wikipedia

Σήμερα μπορείτε να αγοράσετε ένα απλό τεστ εγκυμοσύνης σε οποιοδήποτε φαρμακείο και χρειάζονται μόλις λίγα λεπτά για να μάθετε το αποτέλεσμα. Στην αρχαιότητα, τα τεστ εγκυμοσύνης ήταν παράλογα. Οι γυναίκες έπρεπε να ουρήσουν σε σάκους σιταριού και κριθαριού. Εάν οι σπόροι μεγάλωναν, αυτό σήμαινε ότι η γυναίκα ήταν έγκυος. Θα μπορούσαν επίσης να πιουν λίγο νερό με μέλι πριν από τον ύπνο – αν μια κοπέλα ήταν έγκυος, η κοιλιά της έπρεπε να μεγαλώσει.

6. Αποχετευτικό σύστημα

© Unesco

Τα συστήματα παροχής νερού στις ξηρές περιοχές έγινε τον 1ο αιώνα π.Χ. στο αρχαίο Ιράν μέσω ενός τεράστιου πηγαδιού. Σήμερα, αυτά τα πηγάδια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε ορισμένες περιοχές. Η κλίμακα και η ένταση εργασίας αυτών των συστημάτων ήταν απίστευτη.

5. Κανιβαλιστικές θεραπείες

© wikipedia

Εάν οι σύγχρονοι ιατροί εξακολουθούσαν να χρησιμοποιούν τις παλιές μεθόδους θεραπείας, θα χορηγούσαν φάρμακα που περιείχαν ανθρώπινο αίμα για να θεραπεύσουν τις ημικρανίες και τις επιληπτικές κρίσεις. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι το αίμα των νεκρών μονομάχων ήταν ικανό να θεραπεύσει την επιληψία. Τα φαρμακεία του 17ου αιώνα πωλούσαν σκόνη από ανθρώπινες μούμιες. Οι αποκαλούμενες «κανιβαλιστικές αγωγές» χρησιμοποιήθηκαν ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο για πολλούς αιώνες.

4. Αγάπη για τις γάτες

© wikipedia

Είναι γνωστό ότι οι γάτες ήταν σεβαστές και θεωρούνταν ιερά ζώα στην αρχαία Αίγυπτο. Στα παλάτια, οι γάτες είχαν μια πολυτελή ζωή και ζούσαν εξίσου καλά με τους ιδιοκτήτες τους. Αν πέθαινε μια γάτα, οι άνθρωποι έπρεπε να ξυρίσουν τα φρύδια τους ως σύμβολο πένθους, κάτι που έπρεπε να κρατήσουν για 70 ημέρες.

3. Επαγγελματικοί θρήνοι

© wikipedia

Στην αρχαιότητα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν στην κηδεία κάποιου, τόσο πιο σημαντικός ήταν ο νεκρός. Ορισμένοι μάλιστα μπορούσαν να προσλάβουν “θρηνητές” – ειδικούς που έπαιρναν μέρος στην κηδεία και έκλαιγαν τον νεκρό. Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, η παράδοση αυτή απαγορεύτηκε επειδή ήρθε σε αντίθεση με την ίδια την ιδέα της ειρήνης και της ηρεμίας στη μετά θάνατον ζωή.

2. Οδοντιατρική μπύρα

© wikipedia

Οι Αιγύπτιοι συνέβαλαν σημαντικά στην ιατρική, αλλά οι αρχαίες μέθοδοι θεραπείας ορισμένων ασθενειών ήταν πολύ περίεργες. Για παράδειγμα, για να θεραπεύσουν τον πόνο στο στόμα, εφηύραν ένα ειδικό στοματικό διάλυμα. Περιείχε γλυκιά μπύρα, πίτουρο και σέλινο. Ίσως ακόμη και σήμερα ορισμένοι θα επέλεγαν ένα τέτοιο “φάρμακο” αντί για κανονικά χάπια.

1. Οι γυναίκες βαλσαμώνονταν αργότερα από τους άνδρες.

© wikipedia

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνήθως βαλσάμωναν τα σώματα των νεκρών αμέσως μετά το θάνατο. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για ελκυστικές γυναίκες, η διαδικασία αυτή καθυστερούσε για λίγες μέρες, και ο λόγος ήταν ο εξής: γιατί οι συγγενείς της αποθανόντας γυναίκας δεν ήθελαν να αγγίξει κανείς το σώμα της, κι έτσι το άφηναν να αποσυντεθεί για 2-3 ημέρες ώστε να πάψει να είναι τόσο ελκυστικό.

Ακολουθήστε μας στο facebook: