14 απίθανα πράγματα που πίστευαν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα

19 Ιανουαρίου, 2018 4:38 ΜΜ
More videos

Υπάρχουν κάποιες δηλώσεις που μπορεί να μοιάζουν με γεγονότα που κανείς δεν θα πίστευε ποτέ. Αλλά όπως αποδεικνύεται, αυτά τα “γεγονότα” έγιναν αποδεκτά ως η αλήθεια την εποχή του Μεσαίωνα. Τότε, οι άνθρωποι πίστευαν εύκολα τα πιο τρελά πράγματα.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τα παλιά χρόνια και έχουμε συμπεριλάβει ένα από αυτά στο τέλος αυτού του άρθρου.

14. Υπάρχουν μικροί άνθρωποι στο σπέρμα

© unknown author/visseaux   © Hertwig/embryology.med

Ναι, τον 17ο και 18ο αιώνα, οι επιστήμονες σκέφτηκαν πραγματικά κάτι τέτοιο! Επιπλέον, νόμιζαν ότι κάθε μωρό ήταν ήδη σχηματισμένο και το μόνο που έμενε να κάνει ήταν να μεγαλώσει. Και οι γυναίκες θεωρούνταν μόνο οι “μηχανές” που γεννάνε τα μωρά.

Μόνο αργότερα οι άνθρωποι φάνηκαν να αμφισβητούν αυτή τη γνώμη. Νόμιζαν ότι η προέλευση της ζωής ήταν κάπου στο θηλυκό σώμα και η δουλειά του αρσενικού σπέρματος ήταν να την ξυπνήσει. Όπως αποδεικνύεται, κανένας από αυτούς δεν ήταν σωστός.

13. Titivillus

© unknown author/medium

Κατά τον Μεσαίωνα, οι μοναχοί χρησίμευαν ως “εκτυπωτικές μηχανές”. Έπρεπε να ξαναγράψουν εκατοντάδες βιβλία με το χέρι. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι μερικές φορές έκαναν λάθη. Προφανώς, δεν ήθελαν να το παραδεχτούν, γι ‘αυτό δημιούργησαν έναν ειδικό δαίμονα που ονομάζεται Titivillus.

Ισχυρίστηκαν ότι ο δαίμονας είχε συλλέξει όλα τα λάθη ενός μοναχού σε ένα σάκο, ώστε μετά το θάνατο του μοναχού ο διάβολος θα μπορούσε να δείξει τα λάθη και να μειώσει τις πιθανότητες να βρεθεί στον παράδεισο.

12. Η καρδιά θαβόταν ξεχωριστά από το σώμα

© thehistoryblog

Η μεταφορά του σώματος ήταν πολύ δύσκολο να γίνει στο παρελθόν. Αλλά τι έπρεπε να κάνετε αν κάποιος ζητούσε να ταφεί σε ένα μακρινό μέρος; Τον 10ο αιώνα, οι άνθρωποι είχαν μια ιδέα να κόψουν τις καρδιές τους και να τις θάψουν εκεί που δεν μπορούσαν να θάψουν τον άνθρωπο.

Μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά. Μεταξύ των ανθρώπων που το έκαναν είναι η Άννα Μπολέυν, ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και ο Φρεντερίκ Σοπέν.

11. Τα ζώα μπορούσαν να δικαστούν

© Macclesfield Psalter

Στο παρελθόν, ακόμη και τα ζώα θα μπορούσαν να είναι εγκληματίες. Θα μπορούσαν να προσαχθούν στο δικαστήριο με έναν πραγματικό δικηγόρο και έναν δικαστή. Θα μπορούσαν να καταδικαστούν σε φυλάκιση ή να εκτελεσθούν.

Κάποτε στη Λωζάνη, οι κάμπιες κλήθηκαν στο δικαστήριο επειδή είχαν φάει κάποια φυτά σε έναν κήπο. Δεν εμφανίστηκαν. Στη συνέχεια, οι κάμπιες διατάχτηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη και εκδιώχθηκαν.

Οι γάτες εκτελέστηκαν επειδή θεωρούνταν ότι κάνουν το έργο του διαβόλου. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση του πληθυσμού των γατών, συνεπώς υπήρχαν πολλά τρωκτικά που μετέφεραν την πανώλη σε όλη την Ευρώπη, πράγμα που ήταν το πραγματικό έγκλημα!

10. Υπήρχε μια τεράστια ήπειρος στον Ειρηνικό Ωκεανό

© alfonsodetomas/depositphotos   © bibliotecapleyades

Πριν από πολύ καιρό, διαφορετικά έθνη πίστευαν ότι υπήρχε μια αρχαία ήπειρος στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού που είχε βυθιστεί. Είχε διαφορετικά ονόματα: Pacifida, Mu, ή Lemuria. Οι θρύλοι του νησιού του Πάσχα χρησιμεύουν ως έμμεσες αποδείξεις και λένε την ιστορία ενός τεράστιου νησιού το οποίο σταδιακά έμπαινε κάτω από το νερό και τελικά βυθίστηκε.

9. Το αίμα ενός μονομάχου μπορούσε να θεραπεύσει την επιληψία

© dreamworksstudios   © ancient-origins

Οι μονομάχοι της Αρχαίας Ρώμης έκαναν θυσίες αίματος πριν από τις μάχες στους θεούς που τους πρόσφεραν δύναμη και ανθεκτικότητα. Γι ‘αυτό οι άνθρωποι πίστευαν ότι το αίμα των πολεμιστών είχε θαυματουργά αποτελέσματα.

Ο γνωστός Πλίνιος ο Πρεσβύτερος έγραψε για αυτό: «Οι επιληπτικοί ασθενείς έχουν τη συνήθεια να πίνουν το αίμα ακόμα και από τους μονομάχους, τα σχέδια που γεμίζουν με τη ζωή.» Και όμως αυτοί οι άνθρωποι θεωρούσαν πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ασθένειά τους το αίμα από τον ίδιο τον άνθρωπο. ”

8. Οι μάγισσες κρατούν αρσενικά γεννητικά όργανα ως κατοικίδια ζώα

© davidwgrunner/twitter

Στο περίφημο «Malleus Maleficarum» λέγεται ότι οι μάγισσες κλέβουν τα αρσενικά γεννητικά όργανα και επικοινωνούν μαζί τους σαν να ήταν ζώα. Τα έβαζαν στις φωλιές τους και τα τάϊζαν.

Το πιο περίεργο είναι ότι αυτή η ιστορία βασίζεται στην πραγματικότητα στο σύνδρομο Koro όταν οι ασθενείς ξαφνικά αισθάνονται ότι κάποια από τα όργανα τους έχουν εξαφανιστεί. Δεν είναι περίεργο ότι οι μάγισσες κατηγορήθηκαν γι ‘αυτό στον Μεσαίωνα.

7. Τα κακά πνεύματα ζουν στα λαχανάκια των Βρυξελλών

© pabkov/depositphotos   © notsomodern

Πριν από το μαγείρεμα στα λαχανάκια Βρυξελλών, μερικοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες κάνουν μια εγκάρσια τομή. Πιστεύουν ότι το λαχανικό αυτό βράζει πιο γρήγορα με αυτό τον τρόπο, αλλά υπάρχει στην πραγματικότητα η προέλευση αυτής της συνήθειας.

Στη μεσαιωνική Μεγάλη Βρετανία, οι άνθρωποι πίστευαν ότι υπάρχουν μικροί δαίμονες που κρύβονται στα βλαστάρια. Εάν κάποιος έτρωγε ένα από αυτά, θα πάθαινε τροφική δηλητηρίαση. Αυτό είναι παρόμοιο με τα βακτηρίδια, σωστά; Δεν ήμασταν σίγουροι ότι εξαφανίζονται με το πλύσιμο των λαχανικών, αλλά αυτός ήταν ο μεσαιωνικός τρόπος να «εξορκίζουμε» τα λάχανα.

6. Ορισμένα ζώα γεννιούνταν μόνοι τους

© Mesaytsegaye/wikimedia   © Duncan Hull

Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η μούχλα, τα σκουλήκια και τα έντομα θα μπορούσαν απλώς να εμφανίζονται από το πουθενά, από τον αέρα – από  τα σκουπίδια, την βρωμιά ή την σκόνη. Λοιπόν, σε αυτό το επίπεδο κατανόησης της βιολογικής ανάπτυξης, αυτή ήταν η μόνη πιθανή εξήγηση.

Ωστόσο, είναι πολύ παράξενο ότι πίστευαν ότι και τα ποντίκια γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο, παρόλο που ήταν αρκετά εύκολο να μάθουν πώς γεννιούνται πραγματικά.

5. Οι μέλισσες είναι πουλιά

© British Library

Οι μεσαιωνικές εγκυκλοπαίδειες για τα ζώα μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσες για ανάγνωση σήμερα. Για παράδειγμα, οι μέλισσες θεωρήθηκαν μικρά και πολύ παράξενα πουλιά που όχι μόνο παρήγαγαν μέλι αλλά είχαν και πολέμους εναντίον άλλων εχθρικών κυψελών. Θεωρήθηκε ότι αν μια μέλισσα έσπαγε το νόμο της δικής της κυψέλης, πέταγε μακριά από ενοχή και πέθαινε.

4. Οι κάστορες είναι ψάρια

© unknown author/guo   © Joffroy D’Aspremont/ngv

Πρώτα απ ‘όλα, οι κάστορες θεωρούνταν ένα είδος ψαριού και το κρέας τους μπορούσε να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Δεύτερον, οι όρχεiς των κάστορων ήταν πολύτιμοι στην ιατρική, οπότε οι άνθρωποι κυνηγούσαν τους κάστορες του Μεσαίωνα. Πίστευαν ότι όταν ένας κάστορας συνειδητοποιούσε ότι δεν μπορούσε να ξεφύγει από τους διώκτες του, έκοβε τους όρxεις του και έφευγε.

3. Τα μωρά δεν μπορούν να αισθανθούν πόνο

© pilloledistoria

Η δήλωση ότι τα μωρά δεν αισθάνονται πόνο μοιάζει με πλήρη ανοησία, αλλά αποδείχθηκε λανθασμένη μόλις πριν από 30 χρόνια. Πιστεύεται ότι οι εγκέφαλοι των μωρών ήταν πολύ υποανάπτυκτοι για να αισθανθούν πόνο.

Έτσι, στο παρελθόν, οι χειρουργικές επεμβάσεις στα μωρά γίνονταν χωρίς αναισθησία, και αν φώναζαν, οι άνθρωποι πίστευαν ότι οφείλεται σε κακή συμπεριφορά.

2. Ένας ορισμένος συνδυασμός από νότες μπορεί να καλέσει τον διάβολο

© university of Groningen

Τον Μεσαίωνα η εκκλησία απαγόρευε έναν ορισμένο συνδυασμό ήχων στη μουσική – το διάστημα τριτόνου, που είναι οι τρεις τόνοι μεταξύ των νοτών. Ο συνδυασμός αυτός ακουγόταν με διαβολικό τρόπο.

Αν έπιαναν κάποιον να παίζει μουσική με τρίτονο, θα μπορούσαν να τους βάλουν στη φυλακή.

Μπορείτε να ακούσετε τον τρόπο που ακούγεται το τρίτονο εδώ.

1. Τα αυλακωτά δόντια σας κάνουν καλό πολεμιστή

© The British Museum

Οι Βίκινγκ έκαναν έτσι τα δόντια τους για να πολεμήσουν καλύτερα. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη εκδοχή: μόνο όταν ένας πολεμιστής θεωρούταν ελίτ, μπορούσε να τροποποιήσει τα δόντια του. Έτσι, κάποιος μπορούσε εύκολα να γνωρίζει ποια ήταν η κοινωνική κατάσταση ενός ανθρώπου. Οι οριζόντιες αυλακώσεις έγιναν από ένα εξειδικευμένο χέρι, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν ο στόχος ήταν διακόσμηση ή ταυτοποίηση.

Μπόνους: Οι πεποιθήσεις μας για το Μεσαίωνα

Παρόλο που ο Μεσαίωνας φαίνεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος, πολλές φήμες σχετικά με αυτήν είναι υπερβολικές. Για παράδειγμα, οι φήμες για το γεγονός ότι οι άνθρωποι πλένονται μόνο μια φορά στη ζωή τους ή ότι οι γυναίκες δεν γίνονται σεβαστές και ταπεινώνονται όλη την ώρα.

© William Andrews/wikipedia

Φυσικά, τέτοια πράγματα συνέβησαν, αλλά έγιναν από άτομα δεύτερης κατηγορίας. Η θέση τους δεν ήταν τρομερή, αλλά δεν ξόδεψαν όλο το χρόνο τους καθισμένοι στο σπίτι και διαβάζοντας τη Βίβλο.

Δεν κατέληγαν όλες οι άγαμες γυναίκες στο μοναστήρι. Μερικές από αυτές βοηθούσαν τους γονείς τους και κάποιες μάθαιναν κάποια τέχνη και έπιαναν δουλειά.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες, οι γυναίκες μπορούσαν εύκολα να κάνουν μερικές δουλειές.

© unknown author/british library

Οι γυναίκες εργάζονταν ως επισκευάστριες, σε βιβλιοδεσίες, ως πωλήτριες βιβλίων, σε ζυθοποιίες, σε πλυντήρια.

Για παράδειγμα, εδώ μια γυναίκα σχεδιάζει ένα πορτρέτο:

© unknown author/british library