Δευτέρα, 15 Ιουλίου 2024
διάφορα1300 νεκροί: Ο ιστορικός καύσωνας του 1987 που γέμισε με φέρετρα τη...

1300 νεκροί: Ο ιστορικός καύσωνας του 1987 που γέμισε με φέρετρα τη μισή Ελλάδα!

Όπως κάθε σχεδόν καλοκαίρι έτσι και φέτος, ήρθαν οι ημέρες που θα μας επισκεφθεί ο καύσωνας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένας παρατεταμένος καύσωνας. Όσο έντονος και αν είναι πάντως ο καύσωνας που έρχεται έχουμε την τύχη να είμαστε αρκετά πιο προετοιμασμένοι απ’ όσο ήταν η Ελλάδα του 1987, η οποία ύστερα από καύσωνα έξι περίπου ημερών μέτρησε εκατοντάδες νεκρούς.

Ο φονικός καύσωνας του 1987

«Ολόκληρη η χώρα “βράζει” σαν ένα απέραντο καμίνι και οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων ως την Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας», έγραφαν «ΤΑ ΝΕΑ» της Τετάρτης, 22 Ιουλίου 1987, συμπληρώνοντας: «Ο χτεσινός καύσωνας συνέβαλε στο θάνατο 4 ατόμων (δύο στην Αθήνα και δύο στο Βόλο) που έπασχαν από καρδιοπάθεια, ενώ δεκάδες άλλα – μεγάλης κυρίως ηλικίας – μεταφέρθηκαν με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα σε διάφορα νοσοκομεία.

5896b8 efimerida

Πολύ γρήγορα η κατάσταση άρχισε να ξεφεύγει.

Εκατοντάδες νεκροί

«Τεράστιο πρόβλημα, που όπως φαίνεται θα διογκωθεί τις ερχόμενες μέρες, έχει δημιουργήσει ο μεγάλος αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία, αφού οι νεκροθάλαμοι ήδη χτες το μεσημέρι είχαν γεμίσει, ενώ παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στα νεκροτομεία.

protoselido

Οι νεκροί πολλαπλασιάζονταν με τέτοιους ρυθμούς που δεν υπήρχε χώρος στα νεκροτομεία των νοσοκομείων για τις σορούς.

trenanekroi

Αθήνα, νεκρή πόλη
Γράφει ΤΟ ΒΗΜΑ της 26ης Ιουλίου:

«Νεκρή πολή η Αθήνα και σήμερα. Και όσοι κάτοικοι επιζήσουν, μπορούν να ελπίζουν ότι, από αύριο το απόγευμα, θα υποχωρήσει ο καύσων – ο φονικότερος των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, καθώς φαίνεται. (…)

»Το μόνο θέμα συζητήσεως τις ημέρες αυτές είνα η υψηλότατη, αλλά κυρίως, τόσης διάρκειας, φονική ζέστη, η οποία παραμέρισε σχεδόν κάθε άλλο θέμα και κάθε πρόβλημα και χάρισε στην Ελλάδα άλλο ένα χρυσό, αλλά καθόλου ευπρόσδεκτο, μετάλλιο: της πιο ανοργάνωτης για κάθε “θεομηνία” χώρας, αφού έλειψε ακόμη και το νερό!

nekripoli

»Εκατοντάδες οι νεκροί, χιλιάδες οι “έγκλειστοι” στα σπίτια τους και εκατοντάδες χιλιάδες οι ταλαιπωρούμενοι κάτοικοι σε μια πόλη όπου ο βίος αποδεικνύεται πλέον αβίωτος: αυτή είναι η θλιβερή εικόνα του καλοκαιριού, το οποίο θα ζήλευε υπό άλλες συνθήκες διαβιώσεως – ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία ζει…φθινοπωρινά».

Ο καύσωνας του 1987 διήρκησε ως τις 28 Ιουλίου και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 ανθρώπων.

drosia

Τη δεκαετία του ’80 είχαμε μόλις αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε τις συνέπειες του τσιμέντου και της εκπόμπης ρύπων. Στα χρόνια που ακολούθησαν η συπεριφορά μας απέναντι στο περιβάλλον δεν άλλαξε στο παραμικρό. Κι έτσι, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το περασμένο καλοκαίρι του 2022, το θερμότερο στα χρονικά, οι καύσωνες, αποτέλεσμα του φαινομένου του θερμοκηπίου, προκάλεσαν τον θανατο σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.

Τα πιο σημαντικά