13 σωτήριες τεχνικές για να δράσετε γρήγορα και σωστά σε μια έκτακτη περίπτωση

23 Δεκεμβρίου, 2017 12:55 ΜΜ
More videos

Προειδοποιημένος σημαίνει προετοιμασμένος. Κανείς δεν θέλει να εισέλθει σε μια απειλητική για τη ζωή του κατάσταση και ειλικρινά ελπίζουμε ότι δεν θα το κάνετε ποτέ. Εν πάση περιπτώσει, η γνώση ορισμένων τεχνικών πρώτων βοηθειών είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Μια μέρα μπορεί επίσης να σώσουμε τη ζωή κάποιου που δεν γνωρίζουμε.

Παρακάτω θα δείτε τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές πρώτων βοηθειών και επιβίωσης. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τις χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας, αλλά είναι καλύτερο να είστε προετοιμασμένοι παρά να μην γνωρίζετε τίποτα.

1. Τι να κάνετε εάν πνιγείτε

Εάν πνιγείτε, πρώτα απ ‘όλα, παραμείνετε ψύχραιμοι. Ξεκινήστε να βήχετε βαριά. Αν δεν λειτουργήσει, χτυπήστε τον εαυτό σας με τη γροθιά σας στην περιοχή μεταξύ του αφαλού και του κάτω μέρους των πλευρών σας, πραγματοποιώντας μια κυκλική κίνηση προς τα πάνω και προς τα κάτω. Εάν αυτό δεν βοηθήσει πολύ, τοποθετήστε το σώμα σας σε μια καρέκλα (ή σε οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο επίπεδο της μέσης σας) και πιέστε εναντίον της κρατώντας τα χέρια σας μπροστά σας. Επαναλάβετε αυτόν τον ελιγμό μέχρι να βγει το ξένο αντικείμενο.

Η 2η παραλλαγή

Σταθείτε γρήγορα στους αγκώνες και τα γόνατά σας, ρίξτε τα χέρια σας προς τα εμπρός και πέστε στο πάτωμα με το στήθος και το στομάχι σας. Θα πονέσετε, αλλά αυτό μπορεί να σώσει τη ζωή σας.

2. Πώς να καταλάβετε τι ώρα είναι χρησιμοποιώντας τον ήλιο

Εάν πρέπει να γνωρίζετε την ώρα και το ρολόι σας σπάσει και το κινητό σας είναι αποφορτισμένο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ακόλουθη μέθοδο:

 • Βρείτε ένα μέρος με καλή ηλιοφάνεια και ορατότητα.
 • Βάλτε τα χέρια μαζί όπως φαίνεται στην εικόνα και κρατήστε τα ακίνητα.
 • Μετρήστε τον αριθμό των δακτύλων από τον ήλιο μέχρι τη γραμμή του ορίζοντα. Κάθε δάχτυλο ισούται με 15 λεπτά πριν το ηλιοβασίλεμα. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό των δακτύλων κατά 15 και θα μάθετε περίπου τι ώρα είναι (καθώς αυτή η μέθοδος δεν είναι 100% ακριβής).

3. Πώς να αναγνωρίσετε ότι μια μεγάλη καταιγίδα πλησιάζει

Αν νομίζετε ότι μια μεγάλη καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει, δώστε προσοχή στις παρακάτω λεπτομέρειες:

 • Τα σύννεφα είναι χαμηλά.
 • Τα σύννεφα δεν είναι επίπεδα, αλλά, μάλλον, στρογγυλά και “παχουλά”.
 • Είναι σκοτεινά, ακόμη και σκούρα καφέ. Εάν τα σύννεφα είναι μαύρα, θα υπάρξει έντονη βροχή χωρίς άνεμο. Εάν τα σύννεφα είναι καφέ, θα υπάρξει βροχή με ισχυρό άνεμο.

Εάν τα σύννεφα πηγαίνουν μακριά, σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει βροχή.

4. Τι να κάνετε εάν τα φρένα του αυτοκινήτου δεν λειτουργούν

Εάν τα φρένα σας αρνούνται να λειτουργήσουν, μην πανικοβληθείτε: ζητήστε από τους επιβάτες (αν δεν είστε μόνοι τους) να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους, να ενεργοποιήσετε τα φώτα έκτακτης ανάγκης και να αφήσετε τους άλλους οδηγούς να μάθουν τι συμβαίνει χρησιμοποιώντας την μεγάλη σκάλα στα φώτα και την κόρνα του αυτοκινήτου:

 • Πατήστε το πεντάλ φρένου με δυνατές και απότομες κινήσεις. Έτσι μπορείτε να δημιουργήσετε πίεση στο σύστημα πέδησης. Κατόπιν, κατεβάστε ταχύτητα αργά. Αν έχετε μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων, πατήστε το πεντάλ του συμπλέκτη. Αν έχετε αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων, τοποθετήστε το κιβώτιο ταχυτήτων στη θέση L.
 • Χρησιμοποιήστε προσεκτικά τα χειροκίνητα φρένα. Εάν το κάνετε ξαφνικά, το αυτοκίνητο μπορεί να αρχίσει να παρασύρεται.
 • Προσπαθήστε να στρίψετε δεξιά και αριστερά από τη μια σειρά στην άλλη.

5. Τι να κάνετε εάν ακολουθείστε από κάποιον

Αν νιώθετε ότι κάποιος σας παρακολουθεί, πρώτα απ ‘όλα, βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι αλήθεια. Απομνημονεύστε τον τρόπο εμφάνισης του ατόμου και ξαφνικά αλλάξτε την κατεύθυνση σας. Αν το άτομο είναι ακόμα πίσω σας, μην πηγαίνετε σε μέρη χωρίς ανθρώπους. Πηγαίνετε σε ένα καφέ, αφού μπορείτε να προσποιηθείτε ότι συναντάτε έναν φίλο. Είναι επίσης καλή ιδέα να μεταβείτε απευθείας σε ένα αστυνομικό τμήμα.

6. Πώς να μην κάνετε κύκλους μέσα σε ένα δάσος

Εάν αισθάνεστε ότι περπατάτε σε κύκλους μέσα σε ένα δάσος, προσπαθήστε να περάσετε μεγάλα διακριτά δέντρα από τη μία και την αυτή πλευρά. Εάν είστε δεξιόχειρες, επιλέξτε την αριστερή πλευρά. Εάν είστε αριστερόχειρες, επιλέξτε τη δεξιά πλευρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε να κάνετε κύκλους περπατώντας.

7. Τι να κάνετε στα πρώτα δευτερόλεπτα μιας καρδιακής προσβολής

Εάν αισθάνεστε ότι εσείς ή οποιοσδήποτε γύρω σας παθαίνει καρδιακή προσβολή, καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο. Προσπαθήστε να μην πανικοβληθείτε πριν έρθουν οι γιατροί. Ρωτήστε τον χειριστή ασθενοφόρων τι φάρμακο πρέπει να πάρετε. Πριν τα πάρετε, ξεκινήστε να αναπνέετε βαθιά και βήξτε. Η βαθιά αναπνοή φέρνει οξυγόνο στους πνεύμονες και ο βήχας διεγείρει το στήθος, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του καρδιακού ρυθμού, ώσπου να περιμένετε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

8. Ένας ενδιαφέρον τρόπος για να ανάψετε μια φωτιά

Σε περίπτωση που δεν έχετε τίποτα για να ανάψετε μια φωτιά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα προφυλακτικό και το ηλιακό φως. Βάλτε λίγο νερό στο προφυλακτικό, δέστε το και χρησιμοποιήστε το ως φακό, εστιάζοντας το φως σε ένα κομμάτι χαρτί ή σε ξηρά χόρτα. Απλά να είστε υπομονετικοί και όλα θα λειτουργήσουν.

9. Πώς να είστε ασφαλής κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας

Αν πρόκειται για πεζοπορία, βεβαιωθείτε ότι κάποιοι από τους πιο κοντινούς φίλους ή την οικογένειά σας γνωρίζουν πού πηγαίνετε, ποια μέρη πρόκειται να επισκεφθείτε και πότε προγραμματίζετε να επιστρέψετε. Θα είναι τέλειο να αφήσετε ένα σχέδιο της πεζοπορίας σας σε έναν ειδικό που γνωρίζει καλά την περιοχή στην οποία θα πάτε.

10. Πού να κρυφτείτε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού

Αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, δεν πρέπει να κρύβεστε κάτω από μια πόρτα. Είναι καλύτερο να κρυφτείτε κοντά σε κάποια τεράστια αντικείμενα. Ωστόσο, βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσουν στα πλευρά σας. Ξαπλώστε κοντά τους σε εμβρυϊκή θέση.

11. Πώς να βγείτε από το πλήθος

Εάν βρεθείτε μόνος σας στο κέντρο ενός απίστευτου πλήθους, μην περάσετε την κατεύθυνση του πλήθους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κινηθείτε προσεκτικά μαζί με το πλήθος, κλίνοντας προς μία από τις πλευρές. Το κυριότερο είναι να μετακινηθείτε με ακρίβεια και σιγουριά χωρίς να εμποδίζετε το δρόμο κάποιου άλλου, επειδή σε αυτή την περίπτωση μπορεί να σπρωχθείτε ή να πέσετε στο έδαφος. Αν είστε με την οικογένειά σας, βάλτε το παιδί στους ώμους σας και αφήστε τη γυναίκα να πάει μπροστά σας για να ελέγξει την κίνηση. Μετακινηθείτε σε διαγώνια κατεύθυνση.

12. Πώς να κάνετε έναν επίδεσμο πρώτων βοηθειών

Τα πρώτα λεπτά μετά το ατύχημα και πριν έρθει το ασθενοφόρο είναι εξαιρετικά σημαντικά. Ένας σωστός επίδεσμος μπορεί να σώσει ακόμη και τη ζωή ενός ατόμου. Ακολουθούν μερικές συμβουλές περιτύλιξης για διαφορετικές καταστάσεις.

© depositphotos.com

Ένα σπασμένο άκρο πρέπει να ακινητοποιηθεί πριν έρθει το ασθενοφόρο. Ένας βραχίονας που είναι δεμένος γύρω από το λαιμό κρατάει το χέρι σε μια σταθερή θέση και χρησιμεύει ως προειδοποίηση σε άλλους ότι το άτομο έχει τραυματισμό.

© depositphotos.com

Αυτός ο τύπος επίδεσμου θα ήταν χρήσιμος σε περίπτωση τραυματισμού στο γόνατο προκειμένου να ακινητοποιηθεί η άρθρωση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελαστικό επίδεσμο για αυτό το είδος τραυματισμού.

© depositphotos.com

Αυτός ο τύπος επίδεσμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση τραυματισμού στο στήθος ή κάταγμα.

© depositphotos.com

Αυτός ο τύπος επίδεσμου ονομάζεται επίδεσμος μεγέθους οκτώ. Χρησιμοποιείται για την ακινητοποίηση μικρότερων αρθρώσεων ή για τη θεραπεία τραυματισμού.

13. Αν κάποιος έχει χάσει τις αισθήσεις του

© depositphotos.com

Αν κάποιος γύρω σας έχει χάσει τις αισθήσεις του και αναπνέει, καλέστε το ασθενοφόρο, αλλά προτού κάνετε τα εξής για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια του ατόμου:

 • Ανυψώστε απαλά το κεφάλι του ατόμου – το στόμα θα ανοίξει ελαφρώς καθώς το κάνετε αυτό.
 • Ανασηκώστε το πηγούνι και ακούστε εάν το άτομο αναπνέει πραγματικά. Ελέγξτε την ανάσα για 10 δευτερόλεπτα.
 • Πέστε στα γόνατα δίπλα από το άτομο και μετακινήστε τον στο πλάι, βάζοντας το ένα χέρι κάτω από το μάγουλο του όπως φαίνεται στην εικόνα.

Σημαντικό: εάν υποπτεύεστε τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, μην μετακινείτε το άτομο. Ανοίξτε απαλά το στόμα του χωρίς να μετακινήσετε το λαιμό.

Μπόνους: Τα μέρη στο ανθρώπινο σώμα που δαγκώνονται συχνότερα

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι θα αποφύγετε επικίνδυνες καταστάσεις στη ζωή σας, αλλά είναι καλύτερα να προετοιμαστείτε εκ των προτέρων.

Ακολουθήστε μας στο facebook: