13 πράγματα που πρέπει πάντα να λέτε στο γυναικολόγο σας

Ιούνιος 1, 2017 5:47 ΜΜ
More videos

Μπορεί η πρώτη φορά που θα επισκεφτείτε το γυναικολόγο να είναι κάπως αμήχανη, αλλά έπειτα θα γίνει μια απλή ρουτίνα. Σίγουρα είναι κάτι απαραίτητο για όλες τις γυναίκες και οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν, ώστε να νιώσουν ασφαλείς οι πελάτισσές τους. Να θυμάστε πως πρόκειται για επαγγελματίες που έχουν ακούσει και έχουν δει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο πρέπει να ντρέπεστε ή να φοβάστε.

Παρόλα αυτά, πολλές γυναίκες αισθάνονται αμήχανα όταν μιλούν για το τι συμβαίνει με το σώμα τους. Αν και είναι άβολο να αναφέρει κάποιος τις σεξουαλικές του συνήθειες, τα συμπτώματα και τις εμπειρίες του, είναι σημαντικό για τους γιατρούς να τα γνωρίζουν όλα, ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά κάθε κατάσταση.

Παρακάτω θα μάθετε ποια είναι τα 13 σημαντικά πράγματα που πρέπει να πείτε στο γυναικολόγο σας, χωρίς να του κρύψετε τίποτα.

Τι να πείτε στο γυναικολόγο σας

Morgan Swofford for LittleThings

Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει ένα γυναικολόγο που να αισθάνεται άνετα να μιλά για οτιδήποτε, από σεξουαλικούς συντρόφους και παράξενα συμπτώματα, ως την εγκυμοσύνη. Η συζήτηση με το γυναικολόγο ακόμη και για τα πιο «αμήχανα» θέματα, δεν είναι μόνο σημαντική για τη σεξουαλική, αλλά και για τη γενική υγεία. Μη νιώθετε άβολα να μιλήσετε και να απαντήσετε ανοιχτά για όσα σας απασχολούν ή σας συμβαίνουν.

#1 Πόσους ερωτικούς συντρόφους είχατε;

Morgan Swofford for LittleThings

Μπορεί να νομίζετε πως δεν έχει σημασία ο ακριβής αριθμός που θα πείτε, αλλά είναι σημαντικό να τον γνωρίζει ο γυναικολόγος σας. Δε θα σας κρίνει για τις επιλογές σας, οπότε πρέπει να είστε απόλυτα ειλικρινείς. Όταν αποκαλύπτετε τα πάντα για τη σεξουαλική σας ζωή, δίνετε την ευκαιρία στο γιατρό να είναι πιο αποτελεσματικός και να προσαρμόσει ανάλογα την εξέταση.

#2 Αν είχατε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις

Morgan Swofford for LittleThings

Αν βρίσκεστε σε μακροχρόνια σχέση και έχετε εξεταστεί και οι δύο, πρέπει να το αναφέρετε. Αν είχατε ερωτική επαφή χωρίς προφυλάξεις με ένα νέο σύντροφο μετά το τελευταίο ραντεβού με το γιατρό σας, πρέπει απαραίτητα να το επισημάνετε.

Μπορεί να νιώθετε βέβαιες πως δεν υπάρχει εγκυμοσύνη και δεν υπάρχουν ενδείξεις από κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα. Ωστόσο, να θυμάστε πως δεν υπάρχουν πάντοτε ενοχλήσεις και συμπτώματα ή παραμένουν αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξηγεί το Women’s Health.

Η ενημέρωση του γιατρού σχετικά με τις ερωτικές σας επαφές χωρίς προστασία, θα τον προτρέψει να κάνει επιπλέον εξετάσεις και ελέγχους.

#3 Αν δε μπορείτε να έχετε οργασμό

Morgan Swofford for LittleThings

Πολλές γυναίκες σκέφτονται ότι είναι απλώς ένα πρόβλημα της σχέσης τους, αλλά υπάρχουν λόγοι που δεν πρέπει να το κρατήσετε μυστικό από το γυναικολόγο σας. Αν δε μπορείτε να φτάσετε σε οργασμό, μπορεί να μην είναι δικό σας σφάλμα (ή λάθος του συντρόφου σας). Μερικές φορές υπάρχουν αιτίες, που μπορούν να εξεταστούν.

Ορισμένες φορές υπάρχει φυσικός, συναισθηματικός ή ψυχολογικός λόγος. Αν συμβαίνει αυτό, ο γυναικολόγος μπορεί να σας παραπέμψει σε κάποιον σεξουαλικό θεραπευτή ή σε άλλο επαγγελματία.

#4 Αν αιμορραγείτε μετά την ερωτική πράξη

Morgan Swofford for LittleThings

Πολλοί άνθρωποι αιμορραγούν μετά από την ερωτική επαφή, αλλά αν αυτό συμβαίνει συχνά, θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Μια κηλίδα μετά από μια ιδιαίτερα έντονη ερωτική επαφή, μπορεί να μην προκαλεί ανησυχίες, αλλά αν παρατηρήσετε αίμα περισσότερες από μία φορές, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας.

Μπορεί να μην είναι τίποτα, αλλά υπάρχει επίσης πιθανότητα να έχετε μια λοίμωξη ή να πάσχετε από προκαρκινική ξηρότητα. Όσο άβολο θέμα κι αν είναι, ο γυναικολόγος θα πρέπει με έναν καλό έλεγχο να εξακριβώσει τις αιτίες.

#5 Αν η έμμηνος ρύση σας δεν είναι σταθερή

Morgan Swofford for LittleThings

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να έχετε μια ανώμαλη περίοδο, όπως: άγχος, αλλαγή διατροφής, εγκυμοσύνη, λοίμωξη, ορμονικές ανισορροπίες και άλλα. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Ακόμα κι αν είστε σίγουρες ότι δεν υπάρχει εγκυμοσύνη, οι αλλαγές στη χρονική περίοδο ή τη ροή της έμμηνου ρύσης, είναι κάτι που πρέπει να μάθει ο γυναικολόγος.

Επιπλέον, το Hopkins Medicine εξηγεί ότι αν η περίοδός σας γίνεται πιο οδυνηρή από το κανονικό, είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη. Αν ήταν πάντα έντονες ή έχουν επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να έχετε μητρικά ινομυώματα ή ενδομητρίωση. Ο γυναικολόγος μπορεί να θεραπεύσει και τα δύο, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να συνεχίσετε να υποφέρετε.

#6 Αν νιώθετε πόνο κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης

Morgan Swofford for LittleThings

O πόνος ή η δυσφορία κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής, είναι κάτι που οι περισσότεροι αγνοούν. Πολλές γυναίκες έχουν κολπική ξηρότητα. Αν τα λιπαντικά και το επιπλέον ερωτικό παιχνίδι δε λύσουν το πρόβλημα, μιλήστε με το γυναικολόγο σας.

Ο πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής, μπορεί μερικές φορές να διορθωθεί με την αλλαγή θέσεων ή με τη χρήση λιπαντικού. Ωστόσο, οι επίμονες ενοχλήσεις είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να πείτε στο γιατρό σας. Συνήθως αυτό είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, αλλά πρέπει να είστε ειλικρινείς.

#7 Τι συμπληρώματα και φάρμακα παίρνετε

Morgan Swofford for LittleThings

Μπορεί να πιστεύετε πως η αναφορά στα φάρμακα, τις βιταμίνες και τα συμπληρώματα που παίρνετε δεν είναι σημαντική, αλλά αυτό δεν ισχύει, σύμφωνα με το Women’s Health.

Τα φάρμακα και τα συμπληρώματα επηρεάζουν τον οργανισμό. Αν αλλάξατε την αντισύλληψη, αν προσπαθείτε να συλλάβετε ή ετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση, ο γιατρός σας πρέπει να γνωρίζει όλα τα σκευάσματα που παίρνετε.

Το Hopkins Medicine εξηγεί ότι μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή λίμπιντο. Αν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει πώς να σας βοηθήσει.

#8 Αν παρατηρήσατε περίεργες οσμές

Morgan Swofford for LittleThings

Αν παρατηρήσετε αλλαγές στη μυρωδιά της ευαίσθητης περιοχής, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει οσμή, εξηγεί το Hopkins Medicine, αλλά αν υπάρξει μια ιδιαίτερη μυρωδιά, μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση ή βακτηριακή υπερανάπτυξη.

Αυτά τα θέματα είναι εύκολα θεραπεύσιμα, αρκεί να τα αναφέρετε στο γιατρό σας.

#9 Τα σχέδιά σας για εγκυμοσύνη

Morgan Swofford for LittleThings

Ακόμη και αν δε σκοπεύετε να μείνετε έγκυος σύντομα, θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο για τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη στο μέλλον. Πολλές γυναίκες δε μιλούν με τους γυναικολόγους τους, μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν πρόβλημα γονιμότητας. Η έγκαιρη διάγνωση πριν τις προσπάθειες να μείνετε έγκυος, μπορεί να είναι ευεργετική ώστε να συλλάβετε πιο εύκολα.

Το Women’s Health εξηγεί πως οι γυναικολόγοι μπορούν να προτείνουν κάποιες υγιείς συνήθειες και ιατρικές συμβουλές, αν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος.

#10 Αν έχετε ασυνήθιστες εκκρίσεις ή πόνο

Morgan Swofford for LittleThings

Μπορεί να σας φέρει σε αμηχανία, αλλά η συζήτηση σε αυτό το θέμα είναι σημαντική, ώστε ο γιατρός να καθορίσει τις αιτίες και να δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν έχετε αφύσικες εκκρίσεις με πόνο, είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να αναφέρετε.

Μπορεί να πάσχετε από κάποιο Σεξουαλικά Μεταδιδόμενο Νόσημα ή να είναι ένδειξη καρκίνου. Ο γιατρός μπορεί να κάνει διάγνωση και να σας θεραπεύσει, ανεξάρτητα από το αν είναι σοβαρό ή όχι.

#11 Αν νομίζετε πως είστε έγκυος

Morgan Swofford for LittleThings

Αν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, θα πρέπει να ενημερώσετε το γυναικολόγο σας. Μπορεί να σας εξηγήσει όλες τις επιλογές που έχετε και να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Επιπλέον, ο γυναικολόγος μπορεί να βοηθήσει και να σας καθοδηγήσει σωστά.

#12 Αν έχετε οίδημα στην ευαίσθητη περιοχή

Morgan Swofford for LittleThings

Το Hopkins Medicine εξηγεί ότι αν υπάρχουν όγκοι ή εξογκώματα είτε μέσα, είτε κοντά στον κόλπο ή τα χείλη, θα πρέπει να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Ίσως δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια μη σωστά ανεπτυγμένη τρίχα ή σπυράκι, αλλά θα μπορούσε να είναι και κάτι πιο σοβαρό, όπως κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων.

#13 Αν έχετε μειωμένη λίμπιντο

Morgan Swofford for LittleThings

Το να έχετε μειωμένη λίμπιντο είναι κάτι κοινό, αλλά αξίζει να το αναφέρετε στο γυναικολόγο σας. Μερικές φορές, μπορεί να προκληθεί από ένα φάρμακο, αλλά επίσης να είναι παρενέργεια μιας βαθύτερης ιατρικής πάθησης. Αν είναι απαραίτητο, ο γιατρός θα καθορίσει ένα σχέδιο ιατρικής θεραπείας.

Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται στη φύση της σεξουαλικότητας των γυναικών, σύμφωνα με το Hopkins Medicine. Η λίμπιντο των γυναικών, συχνά κυμαίνεται με την πάροδο του χρόνου, ειδικά σε μακροχρόνιες σχέσεις. Ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει τρόπους για να αυξήσετε τη λίμπιντό σας εύκολα ή να σας παραπέμψει σε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή, που εστιάζει στη σεξουαλική επιθυμία.

Κάθε γυναίκα αξίζει να είναι άνετη και ευτυχισμένη με το σώμα της.

Ακολουθήστε μας στο facebook: