13 πράγματα που δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε έναν σερβιτόρο.

21 Ιανουαρίου, 2017 4:56 ΜΜ
More videos

“Ο πελάτης έχει πάντα δίκιο” λέει ο άγραφος νόμος στον τομέα των υπηρεσιών. Αλλά φανταστείτε, ότι έχετε μια κακή μέρα, πεινάτε πάρα πολύ και δεν υπάρχει κανείς να σας εξυπηρετήσει. Η πρώτη σας επιθυμία είναι να πείτε στον σερβιτόρο ακριβώς αυτά που σκέφτεστε, αλλά θέλετε να διακινδυνεύσετε το φαγητό σας να καταλήξει στο πάτωμα;

Δείτε παρακάτω 13 πράγματα που πρέπει να αποφύγετε αν θέλετε να απολαύσετε ένα ωραίο φαγητό και μια ευγενική εξυπηρέτηση.

“Είμαι αλλεργικός.”

(Ενώ στην πραγματικότητα δεν είστε.)

© hfossmark / pixabay

Όταν λέτε ότι είστε αλλεργικοί στην γλουτένη ένας καλός σερβιτόρος θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην έχει το φαγητό σας γλουτένη. Πολλά εστιατόρια έχουν αυστηρούς και χρονοβόρους κανόνες για την παρασκευή φαγητών για αλλεργίες.

Οπότε, αν δεν είστε αλλεργικοί μην πείτε ψέματα. Αν δοκιμάσετε το επιδόρπιο του φίλου σας που είναι γεμάτο γλουτένη μπροστά στον σερβιτόρο θα νοιώσει ότι έχασε τον χρόνο του.

“Έχετε παιδικό μενού;”

(Όταν δεν έχετε παιδιά μαζί σας.)

Ναι το παιδικό μενού είναι πιο φθηνό ίσως πιστεύετε, ότι μαγειρεύεται με περισσότερη υπευθυνότητα. Αλλά μην παραγγείλετε παιδικό μενού για τον εαυτό σας. Δείχνει, ότι είστε τσιγκούνης και οι σερβιτόροι ξέρουν ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν αφήνουν φιλοδώρημα.

“Εεε σερβιτόρε!”

© yacobchuk1 / depositphotos

Είναι καλύτερο να μην πείτε “Εεε σερβιτόρε.” Επίσης, μην σφυρίξετε και μην χτυπήσετε τα χέρια σας. Θα σας φέρει το ποτό σας μετά από 20 λεπτά.

“Είναι εδώ ο σεφ; Είμαστε πολύ καλοί φίλοι.”

Τα εστιατόρια συχνά δέχονται πολλές κλήσεις από “φίλους των σεφ” για να διασφαλίσουν ένα καλύτερο τραπέζι. Αλλά, αν είστε πραγματικά φίλοι, γιατί δεν τηλεφωνήσατε πρώτα στον σεφ; Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

“Ποιο είναι το αγαπημένο σου πιάτο;”

Φυσικά, υπάρχουν πολλοί υπεύθυνοι σερβιτόροι θα μοιραστούν μαζί σας τις αληθινές τους προτιμήσεις. Αλλά, αν ο προμηθευτής έφερε πολλά ψάρια εκείνη την μέρα το αγαπημένο πιάτο όλου του προσωπικού θα είναι τα ψάρια.

“Η σούπα μου είναι κρύα.”

© Pexels / pixabay

Αν ένας πελάτης που έχει διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν για κακή εξυπηρέτηση εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την κρύα σούπα, μερικοί σερβιτόροι πάνε στην κουζίνα και ζεσταίνουν το κουτάλι σε καυτό νερό. Οπότε, όταν δοκιμάσετε την σούπα μπορεί να είναι καυτή.

“Φέρε μας νερό!”

(Αν είστε πάνω από 6 άτομα.)

© the reykjavik grapevine

Φανταστείτε ότι ένας σερβιτόρος έρχεται στο τραπέζι και βλέπει μια παρέα 7 ατόμων και ο ένας αποφασίζει, ότι θέλετε νερό. Τρέχει πάνω κάτω για να σας φέρει νερό και τελικά 4 ή 5 από την παρέα δεν πίνουν ούτε μια γουλιά.

“Τι άλλο κάνεις εκτός από το να δουλεύεις εδώ;”

Ακόμα και αν είστε υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού και μπορείτε να βρείτε σε κάποιον δουλειά στην Google είναι καλύτερο να μην κάνετε τέτοιες προσωπικές ερωτήσεις. Σχεδόν κάθε σερβιτόρος θα άλλαζε την δουλειά του αν είχε την ευκαιρία.

“Πόσο ακόμα πρέπει να περιμένω για την παραγγελία μου;”

© steaklovers

Έχετε βαρεθεί να περιμένετε την παραγγελία σας και φωνάζετε τον σερβιτόρο για τέταρτη φορά. Είναι δικαίωμά σας, αλλά μην το παρατραβήξετε. Είναι πιθανόν να σας ξέχασαν, ειδικά αν είναι αρχάριοι. Αλλά ο πιθανότερος λόγος για την αργοπορία είναι ο χρόνος μαγειρέματος.

“Αυτή η χειροποίητη πίτα μοιάζει να αγοράστηκε από τον φούρνο στην γωνία.”

© steve1smith / pixabay

Οι χειροποίητες πίτες είναι μύθος τις περισσότερες φορές. Το πιθανότερο είναι να αγοράστηκε όντως στο φούρνο στην γωνία.

“Είμαι τακτικός πελάτης.”

(Αγενής και δεν αφήνει φιλοδώρημα.)

© anyaberkut / depositphotos

Φανταστείτε έναν πελάτη που επιλέγει ένα ζεστό και φιλικό εστιατόριο, αλλά κάθε μέρα επικρίνει το φαγητό και δεν αφήνει καλό φιλοδώρημα. Τέτοιου είδους πελάτες παίρνουν ωραίο τραπέζι, αλλά ο σερβιτόρος σπάνια τους επισκέπτεται.

“Ας πάρουμε ένα ποτό και μετά βλέπουμε.”

(Όταν δεν έχετε σκοπό να παραγγείλετε κάτι άλλο.)

© StockSnap / pixabay

Αν αφήσετε υπονοούμενα στον σερβιτόρο, ότι θα παραγγείλετε και άλλα πράγματα τότε θα περιμένει. Αν σκοπεύετε να πάτε ξανά σε αυτό το μέρος καλό είναι να μην τους απογοητεύσετε.

Πως να κερδίσετε την αιώνια αγάπη ενός σερβιτόρου;

Ο τρόπος να σας συμπαθήσει ένας σερβιτόρος είναι πολύ απλός: να είστε ευγενικοί, δίκαιοι και ευγνώμονες, αν σας αρέσει η εξυπηρέτηση και η κουζίνα. Αυτό είναι όλο το μυστικό.

Αλλά αν θέλετε τον παντοτινό σεβασμό ενός σερβιτόρου, δείτε παρακάτω μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν:

  • Χρησιμοποιήστε τα ονόματά τους. Αν ο σερβιτόρος σας συστηθεί με το όνομά του καλό είναι να τον προσφωνείτε με αυτό.
  • Αν πάτε ξανά στο ίδιο μαγαζί, ζητήστε για τον ίδιο σερβιτόρο. Θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν ακόμα και αν δεν σας θυμούνται.
  • Εμπιστευτείτε τον σερβιτόρο σας. Αν πείτε ότι είναι η πρώτη σας φορά στο μαγαζί και θέλετε κάτι ξεχωριστό θα έχετε άριστη εξυπηρέτηση.
  • Αφήστε καλό φιλοδώρημα αν πηγαίνετε συχνά σε αυτό το μαγαζί. Αλλά μην είστε υπερβολικά γενναιόδωροι.

[PureWow] [Michelle Crouch]

Ακολουθήστε μας στο facebook: