13 πράγματα που δεν κάνουν οι διανοητικά δυνατοί άνθρωποι

5 Δεκεμβρίου, 2016 3:12 ΜΜ
More videos

Πολλές φορές, η ψυχική δύναμη ενός ανθρώπου δεν φαίνεται στα πράγματα που κάνει, αλλά σε αυτά που προτιμάει να μην κάνει.

Στο βιβλίο της “13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι”, η Έιμι Μορίν αναφέρει, ότι η ανάπτυξη της ψυχικής δύναμης είναι μια 3 επιπέδων προσέγγιση και σχετίζεται με τον έλεγχο των σκέψεων, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων.

Δείτε παρακάτω 13 πράγματα που δεν κάνουν οι ψυχικά δυνατοί άνθρωποι.

1. Δεν σπαταλούν τον χρόνο τους, νιώθοντας άσχημα με τον εαυτό τους.

1

Getty Images/NBCUniversal

“Η αυτολύπηση είναι καταστροφική, επειδή μας εμποδίζει να ζήσουμε την ζωή μας στο έπακρο”, γράφει η Μορίν. Είναι σπατάλη χρόνου, δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και καταστρέφει σχέσεις.

“Το κλειδί είναι να δείτε το καλό στον κόσμο και θα αρχίσετε να εκτιμάτε όλα όσα έχετε”, αναφέρει στο βιβλίο της.

2. Δεν χαρίζουν την δύναμή τους.

2

Frederick M. Brown/Stringer/Getty Images

“Οι άνθρωποι χαρίζουν την δύναμή τους, όταν δεν έχουν σωματικά και συναισθηματικά όρια”, γράφει η Μορίν. Πρέπει να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας και να βάλετε όρια, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αν έχουν άλλοι τον έλεγχο των πράξεων σας, τότε εκείνοι καθορίζουν την επιτυχία και την αυτοαξία σας.

Η Μορίν χρησιμοποιεί την Όπρα Γουίνφρι ως παράδειγμα: Η Όπρα μεγάλωσε σε ένα φτωχό και κακοποιητικό περιβάλλον, “αλλά αποφάσισε να καθορίσει η ίδια τι θα γίνει στην ζωή της, καταφέρνοντας να μην σπαταλήσει την δύναμή της.”

3. Δεν αποφεύγουν τις αλλαγές.

3

Flickr/Will Clayton

Η Μορίν αναφέρει, ότι υπάρχουν 5 στάδια στις αλλαγές: λήψη απόφασης, σκέψη, προετοιμασία, δράση, συντήρηση.

Η ακολουθία αυτών των βημάτων είναι ζωτικής σημασίας. Οι αλλαγές μπορεί να φαίνονται σε πολλούς τρομακτικές, αλλά η αποφυγή τους εμποδίζει την εξέλιξη.

4. Δεν επικεντρώνονται σε πράγματα που δεν μπορούν να ελέγξουν.

4

Flickr / Simon Thalmann

“Το να έχεις τα πάντα υπό έλεγχο παρέχει μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά το να πιστεύουμε, ότι μπορούμε πάντα να ελέγξουμε όλες τις καταστάσεις μπορεί να είναι προβληματικό”, αναφέρει η Μορίν.

Η μετατόπιση της προσοχής από τα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε δημιουργεί συνθήκες για περισσότερη ευτυχία, λιγότερο άγχος, καλύτερες σχέσεις, περισσότερες ευκαιρίες και περισσότερη επιτυχία.

5. Δεν νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστούν τους πάντες.

5

Bloomberg/Getty Images

Συχνά, κρίνουμε τους εαυτούς μας με βάση το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς, κάτι που είναι ακριβώς το αντίθετο από την ψυχική δύναμη. Η Μορίν παραθέτει 4 γεγονότα για το γεγονός, ότι νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστούμε τους πάντες: είναι χάσιμο χρόνου, οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν τους πάντες χειραγωγούνται εύκολα, είναι αποδεκτό οι άλλοι να νιώθουν θυμωμένοι ή απογοητευμένοι και τέλος δεν μπορείτε να τους ευχαριστήσετε όλους.

6. Δεν φοβούνται να πάρουν υπολογισμένα ρίσκα.

6
Flickr/Mikko Koponen

Οι άνθρωποι συνήθως φοβούνται να πάρουν ρίσκα, είτε πρόκειται για οικονομικά, είτε συναισθηματικά, είτε κοινωνικά ή επαγγελματικά. “Η έλλειψη γνώσεων για το πως να υπολογίσουμε ένα ελεγχόμενο ρίσκο οδηγεί σε περισσότερο φόβο”, γράφει η Μορίν.

Για να διαχειριστείτε καλύτερα ένα ρίσκο, κάντε τον εαυτό σας τις εξής ερωτήσεις:

-Ποια είναι τα πιθανά έξοδα;

-Ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

-Πως θα με βοηθήσει αυτό να πετύχω τον στόχο μου;

-Ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις;

-Πόσο καλό θα ήταν, αν γινόταν πραγματικότητα το καλύτερο δυνατό σενάριο;

-Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί και τι μπορώ να κάνω για να μειώσω αυτή την πιθανότητα;

-Πόση αξία θα έχει αυτό το σενάριο σε 5 χρόνια από τώρα;

7. Δεν κολλάνε στο παρελθόν τους.

7
Wikimedia Commons

Το παρελθόν είναι στο παρελθόν και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αλλάξουμε ό,τι έχει γίνει. Το να κολλάμε στο παρελθόν μας εμποδίζει από το να απολαύσουμε το παρόν. Το κόλλημα στο παρελθόν δεν λύνει κανένα πρόβλημα και μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Ο μόνος τρόπος να επωφεληθούμε από το παρελθόν είναι να σκεφτούμε τα μαθήματα που πήραμε, να λάβουμε υπόψιν μας τα περιστατικά και όχι τα συναισθήματα και να δούμε τις καταστάσεις από τελείως καινούργια οπτική γωνία.

8. Δεν κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

8
Flickr/Ant PDX

“Η ανασκόπηση μπορεί να μας βοηθήσει να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη. Είναι σημαντικό να μελετήσουμε τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερα και πως μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά την επόμενη φορά”, αναφέρει η Μορίν.

9. Δεν δυσανασχετούν με την επιτυχία των άλλων.

9
Russell Cheyne/Reuters

“Η δυσαρέσκεια είναι σαν τον κρυμμένο θυμό που κάποια στιγμή ξεσπάει”, αναφέρει η Μορίν. Το να επικεντρωθείτε στην επιτυχία του άλλου δεν θα βοηθήσει στην δική σας εξέλιξη και επιτυχία.

Ακόμα και αν κάποια στιγμή γίνεται επιτυχημένοι, δεν θα είστε ευχαριστημένοι, γιατί πάντα θα επικεντρώνεστε στους άλλους.

10. Δεν τα παρατάνε μετά την πρώτη αποτυχία.

10
Wikimedia, CC

Η επιτυχία δεν έρχεται ποτέ αμέσως και η αποτυχία είναι ένα εμπόδιο που πρέπει να ξεπεράσουμε για να φτάσουμε στην επιτυχία.

Η πεποίθηση ότι η αποτυχία είναι ανεπίτρεπτη ή ότι σημαίνει πως είστε ανεπαρκείς δεν αντανακλά ψυχική δύναμη.

11. Δεν φοβούνται να περνούν λίγο χρόνο μόνοι τους.

11
Shutterstock

“Το να περνάει κάποιος λίγο χρόνο μόνο με τον εαυτό του είναι μια πολύ ευεργετική εμπειρία που μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας”, αναφέρει η Μορίν.

Μερικά από τα οφέλη της μοναχικότητας που αναφέρει η Μορίν στο βιβλίο της:

-Η μοναχικότητα αυξάνει την δημιουργικότητα.

-Η μοναχικότητα αυξάνει την συμπόνια.

-Η μοναχικότητα κάνει καλό στην ψυχική υγεία μας.

12. Δεν πιστεύουν, ότι η ζωή τους χρωστάει.

12
Flickr/DVIDSHUB

Είναι εύκολο να τα βάλουμε με τον κόσμο και να του χρεώσουμε την αποτυχία μας, αλλά η αλήθεια είναι, ότι κανένας δεν μας χρωστάει τίποτα. Ό,τι θέλουμε θα πρέπει να το κερδίσουμε.

“Η ζωή δεν είναι δίκαιη. Αν κάποιοι είναι περισσότερο πετυχημένοι ή ευτυχισμένοι από άλλους, έτσι είναι η ζωή, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι η ζωή μας χρωστάει κάτι”, αναφέρει η Μορίν.

Το μυστικό είναι να επικεντρωθείτε στις προσπάθειές σας, να δέχεστε την κριτική, να αναγνωρίζετε τα ελαττώματά σας και να μην κρατάτε βαθμολογία.

13. Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.

13

REUTERS/ Anton Ferreira

“Η προθυμία να αναπτύξουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και η κατανόηση, ότι η επιτυχία δεν θα συμβεί εν μια νυκτί είναι απαραίτητα, αν θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις δυνατότητές σας”, αναφέρει η Μορίν.

Είναι σημαντικό να “έχετε τα μάτια σας στο βραβείο” και να δουλεύετε ασταμάτητα για να το πετύχετε. Θα υπάρξουν αποτυχίες στην πορεία σας, αλλά αν λάβετε υπόψιν την πρόοδο που έχετε κάνει, θα καταλάβετε ότι η επιτυχία είναι εφικτή.

Ακολουθήστε μας στο facebook: