13 πράγματα για να θυμάστε όταν τα πράγματα δυσκολεύουν

19 Δεκεμβρίου, 2015 4:48 ΜΜ
More videos

Όλοι μας έχουμε περάσει δύσκολες καταστάσεις. Κάποιοι άνθρωποι φαίνεται  να τα καταφέρνουν καλύτερα στο να ανταπεξέρχονται τις δυσκολίες στην ζωή. Ποιο είναι το μυστικό τους;H  Dr Carol Morgan,καθηγήτρια πανεπιστημίου πιστεύει ότι όλα εξαρτώνται από την στάση μας στο τι συμβαίνει γύρω μας. Παρακάτω μας δίνει 13 συμβουλές που αξίζει να έχουμε στο μυαλό μας όταν έρχονται τα δύσκολα.

 1. Ότι είναι, είναι

Ένα γνωστό ρητό των Βουδιστών λέει: ‘Η αντίσταση σου στο ‘τι είναι’ είναι η αιτία που υποφέρεις.’ Σκεφτείτε το λίγο. Σημαίνει ότι υποφέρουμε μόνο όταν αρνηθούμε να δεχτούμε τα πράγματα όπως είναι. Εάν μπορείς να αλλάξεις κάτι, να το κάνεις αλλά εάν δεν μπορείς τότε έχεις δυο λύσεις:Δέξου την κατάσταση και άσε τα αρνητικά συναισθήματα ή βυθίσου σε μεγάλο πόνο πιθανώς για πολύ καιρό.

 1. Ένα πρόβλημα είναι πρόβλημα όταν νομίζεις ότι είναι

Συχνά γινόμαστε ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μας. Το να είσαι ευτυχισμένος είναι θέμα πως το βλέπεις. Εάν μετατρέψεις κάτι σε πρόβλημα, θα είσαι γεμάτος αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις. Αλλά αν το δεις σαν μια ευκαιρία να μάθεις από τα μαθήματα που παίρνεις τότε ξαφνικά δεν θα υπάρχει  καθόλου πρόβλημα.

 1. Εάν θέλεις να αλλάξεις κάτι, άρχισε από την αλλαγή στον εαυτό σου

Ο κόσμος που βλέπεις έξω συχνά αντανακλά τα συναισθήματα και την στάση που έχεις μέσα σου. Ίσως ξέρετε ανθρώπους που η ζωή τους είναι γεμάτη χάος και στρες. Νομίζετε ότι αυτό συνέβη κατά τύχη;Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι οι καταστάσεις μας επηρεάζουν. Όμως, είναι ακριβώς το αντίθετο. Όταν κάνουμε αλλαγές στον εαυτό μας τότε η κατάσταση μας αλλάζει.

4. Δεν υπάρχει η λέξη αποτυχία. Όλα όσα συμβαίνουν σου προσφέρουν την ευκαιρία να μάθεις κάτι νέο

Βγάλτε την λέξη ‘αποτυχία’ από το λεξιλόγιό σας. Ιστορικά, αυτοί που πέτυχαν μεγάλα πράγματα συνάντησαν την κακοτυχία πολλές φορές πριν να τα καταφέρουν.

Ο Thomas Edison, λέγεται ότι είπε:  ‘Ποτέ δεν είχα αποτυχία όταν προσπαθούσα να ανακαλύψω την λάμπα. Απλά βρήκα 99 διαφορετικούς τρόπους που δεν λειτούργησαν.’

Μάθε κάτι από τις λεγόμενες αποτυχίες σου. Έτσι θα μάθεις πως να το κάνεις καλύτερα την επόμενη φορά.

 1. Εάν δεν πήρες αυτό που ήθελες, τότε ίσως κάτι καλύτερο έρχεται προς τα εσένα.

Το ξέρω ότι αυτό είναι δύσκολο να το πιστέψετε. Αλλά είναι αλήθεια. Εάν κοιτάξετε πίσω στο παρελθόν θα δείτε ότι τα καλά πράγματα συνέβησαν μόνο μετά που τα πράγματα δεν είχαν πάει όπως ήταν σχεδιασμένα. Ίσως η δουλειά που δεν μπορέσατε να κάνετε σας επέτρεψε να μείνετε με την οικογένειά σας. Ίσως ήταν κάτι άλλο. Απλά πιστέψτε ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο.

 1. Εκτίμησε το παρόν.

Κάθε στιγμή στην ζωή σας είναι πολύτιμη και δεν θα την ξαναζήσετε. Έτσι, μην την προσπερνάτε. Με τον καιρό, ότι θα έχει απομείνει θα είναι οι αναμνήσεις.

Ίσως μια μέρα θα αισθανθείτε νοσταλγία για εκείνες τις στιγμές που τότε δεν σας φαίνονταν καθόλου καλές.

 1. Άφησε τις επιθυμίες σου

Πολλοί άνθρωποι είναι σε μια κατάσταση διανοητική που ονομάζεται ‘κολλημένο μυαλό’.

Αυτό σημαίνει ότι έχουν προσκολληθεί για να πετύχουν τις επιθυμίες τους και όταν δεν το καταφέρνουν τους κατακλύζουν αρνητικές σκέψεις. Είναι καλύτερα να έχετε ‘αποστασιοποιημένο μυαλό’. Δηλαδή, να μπορείτε να είστε χαρούμενοι ανεξάρτητα εάν παίρνετε αυτό που θέλετε ή όχι.

 1. Κατανόησε τους φόβους σου και να αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για αυτούς

Ο φόβος μπορεί να είναι καλός δάσκαλος. Υπερνικώντας τους φόβους σας σας βοηθά να έρθετε πιο κοντά στην νίκη. Για να το καταφέρετε χρειάζεται να εξασκηθείτε. Ο φόβος είναι μια αυταπάτη.

 1. Επίτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει χαρά

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ξέρω πολλούς ανθρώπους που δεν αφήνουν ποτέ τον εαυτό τους να χαρεί. Μερικοί είναι τόσο κολλημένοι με τα δικά τους προβλήματα τα οποία  τους ελέγχουν τις χαοτικές διαδικασίες που γίνονται μέσα στο κεφάλι τους και δεν έχουν ιδέα ποιοι είναι χωρίς αυτά. Προσπαθήστε να αφήσετε τον εαυτό σας να περνάει ωραία κάπου κάπου. Ίσως δεν θα είναι για πολύ αλλά είναι σημαντικό να συγκεντρώνετε την προσοχή σας στην χαρά παρά στην δυσκολία.

 1. Μην συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους.

Εάν πρέπει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με κάποιον τότε θα πρέπει να είναι κάποιος σε χειρότερη κατάσταση από εσάς. Χωρίς δουλειά; Τότε να είστε ευγνώμονες που έχετε κάτι για να ζήσετε εν τω μεταξύ. Άλλοι δεν έχουν απολύτως τίποτα. Απογοητευμένοι από την εμφάνιση σας;Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μοντέλα. Και πιθανότατα είστε πολύ πιο ελκυστικοί από άλλους. Συγκεντρωθείτε σε αυτό.

 1. Δεν είσαι θύμα

Είστε μόνο θύμα των δικών σας σκέψεων και πράξεων. Είστε υπεύθυνοι για τις δικές σας εμπειρίες. Αναλάβετε την υπευθυνότητα και  καταλάβετε ότι μπορείτε να ξεπεράσετε τις δυσκολίες που συναντάτε. Αρχίστε με το να ρυθμίσετε τις σκέψεις σας και τον τρόπο που ενεργείτε. Πετάξτε την νοοτροπία του θύματος και γίνετε νικητές.

 1. Όλα μπορούν  να – και θα –  αλλάξουν

‘Θα περάσει και αυτό’ είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιστεύω. Όταν βρισκόμαστε σε μια άσχημη κατάσταση φαίνεται λες και δεν υπάρχει τέλος. Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει. Αλλά ξέρετε κάτι; Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα. Έτσι σταματήστε την συνήθεια να νομίζετε ότι έχετε κολλήσει γιατί δεν έχετε. Αλλά, πρέπει να κάνετε κάτι για να αλλάξετε την κατάσταση. Δεν θα λυθεί μόνη της ξαφνικά.

 1. Όλα είναι δυνατά

Θαύματα συμβαίνουν κάθε μέρα. Δυστυχώς δεν μπορώ  να περιγράψω όλα τα υπέροχα πράγματα που έχουν συμβεί σε διάφορους ανθρώπους που γνωρίζω, από τον καρκίνο που ξεπέρασαν μέχρι την αληθινή αγάπη που συνάντησαν. Τέτοια πράγματα δεν συνέβησαν μόνο στον δικό μου κύκλο φίλων, φυσικά. Συμβαίνουν  όλην την ώρα. Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψετε γιατί δεν συμβαίνει σε σας τώρα αλλά υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που συμβαίνουν σε απλούς ανθρώπους εκεί έξω – άνθρωποι σαν και εσάς. Μια μέρα, όταν το καταλάβετε πόσο αλήθεια είναι αυτό, θα μπορέσετε να κερδίσετε και τις δικές σας μάχες.

Ακολουθήστε μας στο facebook: