13 μύθοι για την εγκυμοσύνη που έχουν καταρριφθεί και θα βοηθήσουν τις μέλλουσες μητέρες

15 Φεβρουαρίου, 20181:42 ΜΜ
More videos

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, από όλα τα ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, μόνο το 30% των γυναικών μένουν έγκυες το πρώτο διάστημα, το 85% μέσα σε 12 μήνες και ορισμένες χρειάζονται λίγα χρόνια και ίσως ιατρική παρέμβαση. Σχεδόν κάθε μέλλουσα μητέρα, ανεξάρτητα από το πόσο χρόνο χρειάστηκε για να συλλάβει, διαβάζει οτιδήποτε σχετικά με την εγκυμοσύνη για να εξασφαλίσει την ευημερία του μωρού της. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες στο διαδίκτυο που μερικές φορές μπορεί να είναι επιβλαβείς.

Παρακάτω θα μάθετε μερικούς διάσημους μύθους που ίσως βρείτε στο διαδίκτυο, και τους λόγους που είναι αναληθείς και δεν πρέπει να τους πιστεύετε.

#1 Οι γυναίκες με ευρείς γοφούς γεννάνε πιο εύκολα

© Cory Doctorow/flickr

Οι φαρδιοί γοφοί συνήθως αναφέρονται σε ένα ευρύτερο λαγόνιο, το μεγαλύτερο και το ανώτερο τμήμα των γοφών. Αλλά στην πραγματικότητα, η απόσταση μεταξύ τους δεν έχει καμία σχέση με το μέγεθος του καναλιού γέννησης. Είναι η μορφή και το μέγεθος της στρογγυλής τρύπας στη μέση της λεκάνης που μετράει. Ονομάζεται είσοδος της λεκάνης και μπορεί να είναι το ίδιο αν μια γυναίκα έχει πολύ μεγάλους ή πολύ μικρούς γοφούς.

#2 Το μέγεθος και το σχήμα της κοιλιάς δείχνουν αν το μωρό είναι αγόρι ή κορίτσι

© Pixabay   © Maxpixel

Θα ήταν πολύ βολικό να προσδιορίζουμε το φύλο ενός μωρού με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Υπάρχουν 2 πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν το σχήμα και το μέγεθος της κοιλιάς μιας εγκύου: το μέγεθος του εμβρύου και η θέση του στη μήτρα.

#3 Οι πολλαπλοί υπέρηχοι δεν είναι ασφαλείς για το μωρό

© Shutterstock

Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένας προληπτικός υπερηχητικός έλεγχος μπορεί να βλάψει τη μητέρα ή το αγέννητο παιδί. Ο υπερηχογράφος δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία, αλλά ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας που αντανακλώνται από το μωρό για να παράγουν μια εικόνα. Η ένταση αυτών των κυμάτων είναι πολύ χαμηλή και η διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη. Επομένως, ο μόνος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η έγκυος γυναίκα είναι ή μια άσκοπα παρατεταμένη διαδικασία ή όταν οι μη εκπαιδευμένοι χρήστες χειρίζονται τη συσκευή.

#4 Είναι κακό για το μωρό να ξαπλώσετε με την κοιλιά σας

© Shutterstock

Το μωρό κρύβεται βαθιά μέσα στη μυϊκή μήτρα και προστατεύεται. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να ξαπλώσει και να κοιμηθεί στην κοιλιά της αν νιώθει άνετα. Αν αισθάνεται καλά, δεν θα βλάψει το μωρό.

#5 Δεν μπορείτε να τρέξετε ενώ είστε έγκυος

Το να είστε έγκυος δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψετε το τρέξιμο. Αν μια γυναίκα έχει εγκυμοσύνη χωρίς επιπλοκές, είναι ασφαλές και υγιές να τρέχει σε όλα τα τρίμηνα. Φυσικά, θα πρέπει να αποφύγετε να τρέχετε αν έχετε επιπλοκές όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, πολλαπλή κύηση ή αν απλά δεν συνηθίζατε να τρέχετε πριν.

#6 Η πρωινή ναυτία συμβαίνει μόνο το πρωί και μόνο στο πρώτο τρίμηνο

Η πρωινή ναυτία είναι το συχνότερο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Μέχρι και το 80% των εγκύων αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα με κάποιο τρόπο, αλλά μόνο το 2% υποφέρουν μόνο το πρωί. Παρά το όνομά της, μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Ορισμένοι ειδικοί, έχουν προτείνει ακόμη και να το ονομάζουν «ναυτία όλης της ημέρας». Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τελειώνει μετά το πρώτο τρίμηνο, αλλά μέχρι και το 20% των εγκύων το βιώνουν μέχρι τον τοκετό.

#7 Δεν πρέπει να σηκώσετε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας επειδή μπορεί να πνίξετε το μωρό

Το σήκωμα των χεριών σας δεν μπορεί να προκαλέσει την περιτύλιξη του ομφάλιου λώρου γύρω από το λαιμό του μωρού, είναι σίγουρα ένας μύθος. Η αλήθεια είναι ότι οι κινήσεις σας δεν μπορούν να επηρεάσουν τον ομφάλιο λώρο. Εκτός αυτού, πολλά μωρά γεννιούνται με τον ομφάλιο λώρο να τυλίγεται γύρω από το λαιμό τους και ο γιατρός συνήθως τον αφαιρεί με έναν ή δύο ελιγμούς.

#8 Θα πρέπει να απαλλαγείτε από τη γάτα σας

Οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν μια σπάνια ασθένεια γνωστή ως τοξοπλάσμωση, η οποία μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες στα παιδιά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψετε το κατοικίδιο σας μόλις μείνετε έγκυος. Είναι καλύτερα να αποφύγετε τον καθαρισμό του δοχείου απορριμμάτων. Ή αν δεν έχετε κανέναν να το κάνει για σας, μην ξεχάσετε να φορέσετε γάντια μιας χρήσης και να πλύνετε αμέσως τα χέρια σας. Όσον αφορά την ίδια την τοξοπλάσμωση, ο συνηθέστερος τρόπος να την κολλήσετε, είναι με την κατανάλωση ωμού ή μη ψημένου κρέατος.

#9 Όλες οι γυναίκες αισθάνονται ευτυχισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – Είναι η καλύτερη στιγμή της ζωής τους!

© Shutterstock

Όλοι πιστεύουν ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας, αλλά πολλές έγκυες αισθάνονται άγχος, σύγχυση, φόβο και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Το 14% -23% των γυναικών, παλεύουν ακόμα και με κάποια συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και τις χημικές του ουσίες. Η κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπίζεται, αλλιώς μπορεί να έχει δυνητικούς κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό.

#10 Είναι εντάξει να πίνετε ένα ποτό μια φορά στο τόσο

Όταν μια έγκυος πίνει ένα ποτήρι κρασί ή μπίρα, το κάνει και το μωρό της. Το αλκοόλ μπορεί να περάσει ελεύθερα στον πλακούντα. Η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο να γεννηθεί το μωρό με κάποια φυσικά, ψυχικά ή νευροαναπνευστικά γενετικά προβλήματα. Αυτό ονομάζεται: Φάσμα διαταραχών εμβρυϊκού αλκοολισμού. Λόγω του γεγονότος ότι κανένας γιατρός δεν μπορεί να σας πει την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που το προκαλεί, δεν υπάρχει καμία ασφαλής ποσότητα και είναι καλύτερα να το αποφύγετε καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

#11 Χάνετε όλο το βάρος της εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια του τοκετού

Το βάρος της εγκυμοσύνης είναι ένας συνδυασμός βάρους του μωρού, του πλακούντα, της αναπτυσσόμενης μήτρας και του στήθους, του αυξημένου όγκου αίματος, των υγρών στο σώμα της γυναίκας και κάποιου επιπλέον λίπους. Αμέσως μετά τον τοκετό, θα χάσετε το βάρος του μωρού, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό. Τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να χάσετε το βάρος των υγρών. Και αυτό που παραμένει είναι το επιπλέον λίπος που αποκτά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να χάσετε τα επιπλέον κιλά, εξαρτάται από το πόσα έχετε πάρει.

#12 Η καισαρική είναι πιο εύκολη

Πολλές έγκυες γυναίκες προτιμούν την καισαρική  παρά τον φυσικό τοκετό, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ιατρικοί λόγοι για αυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί πιστεύουν ότι είναι λιγότερο επώδυνη και ασφαλέστερη. Τουλάχιστον αυτό λένε κάποιες αναξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Στην πραγματικότητα, η καισαρική  είναι επώδυνη, αλλά σε αντίθεση με τον φυσικό τρόπο, ο πόνος αρχίζει μετά τον τοκετό. Επίσης, μπορεί να συσχετιστεί με μελλοντικές επιπλοκές. Η καισαρική συνιστάται από τους γιατρούς μόνο όταν μπορεί να σώσει τη ζωή της μητέρας ή του μωρού.

#13 Το μωρό δεν επηρεάζεται από τους εξωτερικούς παράγοντες

© Pixabay

Για χρόνια υπήρχε η πεποίθηση πως τα μωρά γεννιούνται χωρίς καμία γνώση του έξω κόσμου. Οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι ένα μωρό μπορεί να ακούει ήχους, ειδικά τη φωνή της μητέρας του που το καθησυχάζει. Να δει το φως έξω από την κοιλιά και να γυρίσει αν είναι πολύ φωτεινό. Μπορεί να δοκιμάσει τα τρόφιμα που καταναλώνει η μητέρα του, μυρίζοντας και γλείφοντας τον πλακούντα και το τοίχωμα της μήτρας. Επίσης μπορεί να ονειρευτεί και αντιδρά στον κόσμο γύρω του. Έτσι, τα μωρά επηρεάζονται πολύ από όλα όσα συμβαίνουν εξωτερικά.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News