15 μυστήρια της φύσης που αποδεικνύουν πως η Γη δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει

13 Δεκεμβρίου, 2016 2:22 ΜΜ
More videos

Μπορεί να πιστεύουμε πως οι ανθρώπινες γνώσεις σχετικά με τη Γη είναι πλήρεις και απόλυτες αλλά αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια. Παρακάτω θα δείτε μια συλλογή με μερικά σπάνια και απίστευτα φυσικά φαινόμενα. Μας αποδεικνύουν πως είμαστε σχεδόν ανίδεοι για τον πλανήτη μας.

Φωτιές του Αγίου Έλμου (Άγιοι Νικόληδες)

© liveinternet   © petapixel   © photographyheat

Τα καμπαναριά και οι κορυφές των καταρτιών μερικές φορές φωτίζονται από φαντάσματα-πυρκαγιές συνήθως κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. Οι Μεσαιωνικοί Ευρωπαίοι πίστευαν πως αυτά τα φώτα που χόρευαν είναι το δώρο υποδοχής του Αγίου Έλμου, του πολιούχου των ναυτικών. Ο μύθος αναφέρει πως ο Άγιος υποσχέθηκε να προσεύχεται για αυτούς και να τους προειδοποιεί με μορφή φώτων σε στύλους.

[wikipedia] [science] [scientificamerican]

Ηφαίστειο στην Ανταρκτική και αγωγοί χιονιού

© rd   © geology   © cubadebate   © computerra

Το Όρος Έρεβος είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ενεργά ηφαίστεια στην Ανταρκτική. Είναι καλυμμένο με αγωγούς χιονιού που δημιουργούνται από παγωμένο ατμό που βγαίνει από σχισμές.

[volcanodiscovery] [nationalgeographic] [atlasobscura]

Πυλώνες φωτός

© xkb   © astronet   © supercoolpics

Αυτό το όμορφο οπτικό φαινόμενο εμφανίζεται όταν το φως από τον ήλιο, το φεγγάρι ή τις πόλεις αντανακλάται από μικροσκοπικά σωματίδια πάγου στον αέρα.

[earthsky] [amusingplanet] [scribol]

Χιόνι «μακαρόνια» σε μια από τις λίμνες της Φινλανδίας

© Vesa Kaloinen   © Vesa Kaloinen

Ένας άνδρας από την Χαμεενλίνα της Φινλανδίας, ανακάλυψε νήματα από χιόνι που μοιάζουν με μακαρόνια σε μια λίμνη κοντά στο σπίτι του. Αργότερα έμαθε ότι μπορεί να τα μετατρέψει σε χιονόμπαλες.

Τα «νήματα» μπορούν να διαμορφωθούν από τις κινήσεις του ανέμου και το νερό πριν λιώσει το χιόνι που έπεσε.

[lakescientist] [yle] [newscom]

Το δάσος που χορεύει

© livedoor   © liveinternet

Υπάρχει ένα δάσος στη Ρωσία, όπου τα δέντρα είναι παράξενα λυγισμένα και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε ένα συμπέρασμα σχετικά με αυτό το φαινόμενο. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο λόγος είναι τα παράσιτα, ενώ άλλοι κατηγορούν τους ισχυρούς ανέμους της θάλασσας. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως αυτό το μέρος είναι στοιχειωμένο.

[park-kosa] [odditycentral] [scribol]

Ξωτικά

© hjkc   © avaxnews   © imgur.   © astronautika

Ορισμένοι θεωρούσαν πως αυτές οι κόκκινες ή μπλε αναλαμπές που εμφανίζονται σε μεγάλα ύψη, ήταν εξωγήινα διαστημόπλοια. Μόνο αφού το φαινόμενο καταγράφηκε στην κάμερα το 1989 αποδείχθηκε ότι τα ξωτικά είναι «μακρινοί συγγενείς» της αστραπής.

[nationalgeographic] [popsci] [elf.gi.alaska]

Κόκκινη παλίρροια

© wn   © oceancolor   © formulalubvi   © wondertrip

Η κόκκινη παλίρροια προκαλείται από τα τεράστια ποσά των μικροσκοπικών κόκκινων φυκιών κοντά στην επιφάνεια του νερού.

Οι συγκεκριμένες παλίρροιες είναι επικίνδυνες για τους κατοίκους της θάλασσας μιας και η περιεκτικότητα οξυγόνου στο νερό μειώνεται ενώ το υδρόθειο και η αμμωνία αυξάνονται. Ένας αριθμός επιστημόνων έχει συνδέσει τις κόκκινες παλίρροιες με τις πρώτες πληγές της Αιγύπτου όπου τα νερά του Νείλου μετατράπηκαν σε αίμα σκοτώνοντας τα ψάρια.

[oceanservice] [sciencedaily] [ncbi]

 Φάντασμα Brocken

© userapi   © meteoweb   © meteoweb   © nemozhetbit

Εάν είστε στα βουνά και κοιτάξετε μακριά από τον ήλιο, μπορείτε να δείτε μερικές φορές τη σκιά ενός γίγαντα που περιβάλλεται από ένα φωτοστέφανο ουράνιου τόξου. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η σκιά του παρατηρητή στην ομίχλη. Μικρές σταγόνες ενισχύουν το φώς και σχηματίζουν το φωτοστέφανο γύρω από τη σκιά.

Το φαινόμενο αυτό είναι πιο συχνό στο βουνό Brocken της Γερμανίας. Κάποτε πίστευαν πως πρόκειται για τις πράξεις των μαγισσών την Βαλπουργιανή νύχτα.

[nkj] [earthsky] [bbc]

Πύρινες μπάλες Νάγκα

© hostelbookers

Ο ποταμός Μεκόνγκ στην Ταϊλάνδη μερικές φορές εκρήγνυται με βυσσινί πύρινες σφαίρες που φτάνουν τα 9-15 μέτρα πάνω από το νερό και εξαφανίζονται. Συνήθως εμφανίζονται τον Οκτώβριο και υπάρχει ακόμη και ένα φεστιβάλ αφιερωμένο σε αυτό το φαινόμενο. Οι επιστήμονες το εξηγούν ως ανάφλεξη αερίων από το ποτάμι. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι οι μπάλες στέλνονται από τον Νάγκα, μια μορφή μισός-φίδι, μισός-άνθρωπος που ζει στο ποτάμι.

[skeptoid] [mnn] [mysteriousuniverse]

Κοιλάδα πτώσης πουλιών

© blogspot   © indialivetoday   © odditycentral

Στην κοιλάδα Τζατινγκα της Ινδίας, τα πουλιά συμπεριφέρονταν ασυνήθιστα για αιώνες: έκαναν κύκλους πολύ χαμηλά ή ακόμη έπεφταν και στο έδαφος με απώλεια αισθήσεων.

Τα πουλιά βρίσκουν συνήθως τον δρόμο τους από τον ήλιο και το μαγνητικό πεδίο της Γης. Ο λόγος για την περίεργη συμπεριφορά τους πρέπει να είναι οι γεωφυσικές ανωμαλίες.

[vokrugsveta] [thehindu] [indiatoday]

Το παράξενο αντικείμενο της Βαλτικής Θάλασσας

© vaghauk.deviantart   © faustuscrow   © hangthebankers

Ένα παράξενο αντικείμενο βρέθηκε στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, μοιάζοντας με ΑΤΙΑ. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σχετικά με την προέλευσή του. Είναι κατασκευασμένο από βασάλτη, έτσι δεν είναι ένα διαστημόπλοιο. Θεωρίες αναφέρουν πως είναι αποτέλεσμα της κατάρρευσης του παγετώνα ή μιας μυστικής ναζιστικής στρατιωτικής εγκατάστασης από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

[news] [zmescience] [bbc]

Brinicle: Ένα παγωμένο «δάχτυλο του θανάτου»

BBC

Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει λόγω των διαφορετικών θερμοκρασιών κατάψυξης στα ύδατα της Αρκτικής με διαφορετική αλμύρα. Μοιάζει με μια ξαφνική αύξηση παγοκρυστάλλων που μετατρέπεται σε παγωμένος στρόβιλος στον βυθό. Παγώνει κάθε ζώο του νερού που αγγίζει, μέχρι θανάτου.

Η πρώτη υπόθεση της ύπαρξής του έγινε το 1974, αλλά αποδείχθηκε μόνο το 2011. Υπάρχει μόνο ένα βίντεο από αυτό, το οποίο απαθανατίστηκε κατά λάθος από το BBC.

[bbc] [mnn] [livescience]

Κύκλοι πάγου σε ποτάμια

© farm4.static.flickr   © tripblog   © paranormalnews

Είναι τέλεια στρόγγυλα που μετατρέπονται σιγά σιγά σε κύκλους πάγου. Σχηματίζονται από τις ροές στροβίλων που ρέουν στα ποτάμια. Ένα κομμάτι πάγου αρχίζει να γυρίζει, λειαίνονται οι γωνίες από τον περιβάλλοντα πάγο και έτσι γίνεται ένας τέλειος κύκλος. Το φαινόμενο αυτό έχει εμφανιστεί στην Σκανδιναβία, τη Βόρεια Αμερική, τη Γερμανία, την Αγγλία και τη Ρωσία.

[nat-geo] [livescience] [iflscience]

Ενας τεράστιος ωκεανός βρίσκεται στο κέντρο της Γης

Ένα μικρό ακατέργαστο διαμάντι που βρέθηκε τυχαία στη ρηχή κοίτη ενός ποταμού στη δυτική Βραζιλία και το οποίο προερχόταν από τα έγκατα της Γης, οδήγησε τους επιστήμονες στην εντυπωσιακή εκτίμηση ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων υπάρχει μια άγνωστη μέχρι σήμερα «υγρή ζώνη» με τεράστια αποθέματα υπόγειου νερού, τα οποία μπορεί να είναι τουλάχιστον όσα όλοι μαζί οι ωκεανοί του πλανήτη, αν όχι πολύ περισσότερα.

[ivescience] [iflscience]

Το «στραβό» δάσος της Πολωνίας

© creative commons

Το «στραβό» δάσος όπως είναι ευρέως γνωστό έγινε διάσημο επειδή όλα τα δέντρα του έχουν μία περίεργη καμπύλη στη βάση τους. Το δάσος, φυτεύτηκε γύρω στο 1930 στην περιοχή που τότε ανήκε στη Γερμανία. Όλα τα δέντρα έχουν κλίση 90 μοιρών στα 30 με 50 εκατοστά από το έδαφος και αμέσως μετά συνεχίζουν σχεδόν ευθεία. Άγνωστο παραμένει πως δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο δάσος.  Σύμφωνα κάποιους ειδικούς πρόκειται μάλλον για ανθρώπινη παρέμβαση. Κάποια στήριξη ή δέσιμο προκάλεσε την καμπύλη.

[nairaland]