13 κρίσιμες δεξιότητες που θα σας βοηθήσουν να νικήσετε στην ζωή

Απρ 18, 2017 3:04 ΠΜ
More videos

Η ζωή είναι ένα δύσκολο πράγμα. Μόλις πιστεύετε ότι τα έχετε καταλάβει όλα, η ζωή έρχεται με έναν άλλο τρόπο να σας εκπλήξει. Δεν υπάρχει κανένας καλύτερος τρόπος να ζήσετε τη ζωή σας.

Το ταξίδι του καθενός είναι διαφορετικό και πρέπει ο καθένας να ακολουθήσει τα δικά του μονοπάτια. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες δεξιότητες που μπορούν να κάνουν τη ζωή λίγο πιο εύκολη.

Είτε εστιάζετε στην καριέρα σας, την οικογενειακή ζωή, τις φιλίες ή την προσωπική εξέλιξή σας, πάντα θα υπάρχουν δοκιμασμένες δεξιότητες ζωής οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν.

Διαβάστε τις 13 βασικές δεξιότητες ζωής που αναφέρονται παρακάτω και δείτε πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ακρόαση

Η αληθινή ακρόαση είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική επικοινωνία. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι μόνο το να ακούν είναι ακρόαση αλλά δεν είναι. Μερικοί άνθρωποι ακούνε για να αντιδράσουν, αλλά ούτε αυτό είναι. Μάθετε να ακούτε για να  καταλαβαίνετε σε ποιον μιλάτε – την οικογένειά σας, τους φίλους σας, τους συναδέλφους σας ή ακόμα και τις δικές σας σκέψεις. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα τείνουν να υπερεκτιμούν την ικανότητά τους στο να ακούν, αλλά δεν γνωρίζουν ότι υπολείπονται της κατανόησης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα μιλήσετε με κάποιον, ακούστε και παρατηρήστε πραγματικά. Δώστε προσοχή στον τόνο του ατόμου, στην επιλογή των λέξεων, στη γλώσσα του σώματος, ακόμα και σε αυτά που δεν λένε.

Συναισθηματική νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη ή το EQ σας επιτρέπει να γνωρίζετε τα συναισθήματά σας και τα συναισθήματα των άλλων και να χρησιμοποιείτε αυτήν την ευαισθητοποίηση για να καθοδηγείτε τη συμπεριφορά σας. Βλέπετε, στη ζωή, δεν έχει σημασία μόνο το IQ. Έχοντας και υψηλό EQ μπορεί να σας ανεβάσει ψηλά. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με υψηλό EQ υπερέχουν στην εργασία επειδή είναι σε θέση να συνεργαστούν καλά με άλλους, να επικεντρωθούν στους στόχους τους και να επιτύχουν με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Πολλοί ξεχωριστοί άνθρωποι στο χώρο εργασίας αλλά και κορυφαίοι καλλιτέχνες έχουν υψηλό EQ, ενώ είναι πιο σπάνιο να υπάρχουν επιτυχημένοι ηγέτες και κορυφαίοι καλλιτέχνες με χαμηλό EQ.

Διαχείρηση  χρόνου

Η κακή διαχείριση του χρόνου είναι ο εχθρός της παραγωγικότητας. Εκτός από τον προγραμματισμό των καθηκόντων σας για την ημέρα, μάθετε επίσης πώς να δίνετε προτεραιότητα. Μην ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο σε μικρά πράγματα σε βάρος του χρόνου που χρειάζεστε για μεγάλες προσπάθειες. Όταν έρθει η ώρα να εργαστείτε σε αυτό το μεγάλο έργο, μην χρονοτριβείτε διαβάζοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν είναι επείγοντα ούτως ή άλλως. Αν μπορούν να περιμένουν ώστε να μπορείτε να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, τότε αφήστε τα να περιμένουν.

Καλός ύπνος

Ο ύπνος θεωρείται δεδομένος από πολλούς. Νομίζουν ότι η παραβίαση του ύπνου προκειμένου να γίνει περισσότερη δουλειά είναι το κλειδί για την επιτυχία, αλλά με τον τρόπο αυτό μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει την παραγωγικότητα, να μειώσει τη διάθεσή σας, να μειώσει την ικανότητά σας να εστιάσετε και να σας οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας. Ο υψηλής ποιότητας, βαθύς ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεπλύνει τις τοξικές πρωτεΐνες. Έτσι,μάθετε να επενδύετε στον καλό ύπνο. Θα σας το ξεπληρώσει πλουσιοπάροχα στο μέλλον.

Μάθετε να λέτε όχι

Αυτή είναι ίσως μια από τις πιο δύσκολες δεξιότητες ζωής να κατακτήσετε, αλλά μαθαίνοντας να λέμε απλά όχι,αυτό μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος και την εξάντληση. Όταν συνηθίζετε να λέτε όχι στις σωστές καταστάσεις, δεν θα επιβαρυνθείτε με περισσότερη δουλειά από ό, τι μπορείτε να χειριστείτε. Το να λέει κανείς όχι,επίσης σας εκπαιδεύει για να είστε πιο αποφασιστικοί και να μπορείτε να δείξετε  στους συναδέλφους και τα αφεντικά σας ότι είστε σοβαροί ως προς τη διαχείριση του φόρτου της εργασίας σας, ώστε να μην θυσιάζετε την ποιότητα της εργασίας σας.

Παίρνοντας πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία ξεχωρίζει αυτούς που μόνο σκέφτονται από αυτούς που προχωρούν στην πράξη. Είναι καλό να έχουμε ιδέες για το τι πρέπει να κάνουμε σε ορισμένες καταστάσεις, αλλά απαιτεί επιπλέον προσπάθεια, αφοσίωση και θάρρος για να αναλάβουμε δράση. Στο χώρο εργασίας, η πρωτοβουλία θα σας επιτρέψει να ξεχωρίσετε. Στο σπίτι, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερο αρμονικές σχέσεις. Ασκηθείτε στην ανάληψη πρωτοβουλίας και να είστε σίγουροι ότι θα αποκομίσετε τις ανταμοιβές της.

Συνέπεια

Οι άνθρωποι που δείχνουν συνέπεια στις σκέψεις και στις πράξεις τους κερδίζουν το σεβασμό πολλών. Είτε βρίσκεστε σε μια ομάδα είτε είστε αυτός που την οδηγεί, η συνέπεια, στα αποτελέσματα της εργασίας σας, θα δείξει ότι είστε αξιόπιστοι και ενημερωμένοι. Πώς επιτυγχάνετε την συνέπεια; Συνεχίζοντας να μαθαίνετε. Ποτέ μην επαναπαύεστε, αλλιώς θα μείνετε πίσω.

Θετικότητα

Έχοντας μια πιο θετική προοπτική σίγουρα θα προσελκύσει την επιτυχία. Βοηθά επίσης να εξασκηθείτε σε κάποια θετική συζήτηση κάθε πρωί πριν ξεκινήσετε την ημέρα σας. Πολλοί επιτυχημένοι ηγέτες είναι γνωστό ότι έχουν κάποια ρουτίνα το πρωί που ενισχύουν τη θετική τους θέση. Επαναλάβετε μια μάντρα κάθε πρωί που θα σας βάλει σε θετική διάθεση. Αυτή η απλή πράξη μπορεί να σας κάνει μαγνήτη για την επιτυχία.

Να ξέρετε πότε πρέπει να μιλάτε και πότε να σιωπάτε

Θα ανταμειφθείτε όταν έχετε τον έλεγχο στα συναισθήματά σας. Ποτέ μην πείτε τίποτα όταν περνάτε ακραίες συγκινήσεις, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση. Προστατέψτε τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις σας από το περιττό δράμα μαθαίνοντας να σταματάτε και να αφήνετε τα συναισθήματά σας να περάσουν. Όταν το κεφάλι σας είναι καθαρό, μπορείτε να χειριστείτε καλύτερα τις καταστάσεις.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάς βοήθεια. Εάν είστε πραγματικά σοβαροί και θέλετε να κάνετε καλή δουλειά είτε στο σπίτι, στο σχολείο ή στο χώρο δουλειάς, τότε ζητήστε βοήθεια από εκείνους που μπορούν να σας την δώσουν. Κάτι τέτοιο θα δείξει ταπεινότητα και προθυμία για μάθηση. Θα ενθαρρύνει επίσης τη συνεργασία, η οποία μπορεί στη συνέχεια να παράγει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Αυτοσυγκέντρωση

Η προσοχή στο παρόν μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή. Με περισσότερη ευτυχία, μπορείτε να σφυρηλατήσετε καλύτερα την πορεία σας προς την επιτυχία. Η αυτοσυγκέντρωση στο τώρα μπορεί να σας απαλλάξει από το άγχος για το μέλλον και μπορεί να σας κάνει να εκτιμήσετε όλα όσα έχετε αυτή τη στιγμή. Επικεντρωθείτε σε αυτά που βρίσκονται εδώ, ώστε να αποφύγετε τη λύπη σας στο μέλλον.

Μην ανακατεύεστε

Δεν υπάρχει τίποτα κακό να μοιράζεστε την άποψή σας σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα κάποιου άλλου, αλλά αν το κάνετε σε υπερβολικό βαθμό ώστε να γίνετε αναποτελεσματικοί και τοξικοί, τότε ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε την διάθεσή σας.  Όποτε μπείτε στον πειρασμό να σχολιάσετε ένα θέμα, σκεφτείτε αν είστε σε θέση να το κάνετε. Συμμετέχετε άμεσα και επηρεάζεστε από την κατάσταση; Είστε αρμόδιοι επί του θέματος; Εάν όχι, ίσως είναι καλύτερο να επικεντρωθείτε μόνο στη δική σας ζωή.

Αποφύγετε το κουτσομπολιό

Τα κουτσομπολιά  δεν θα σας πάνε πουθενά. Θα καταστρέψουν τις σχέσεις και θα αποκτήσετε κακή φήμη. Να γίνετε γνωστός σαν κάποιος που λέει την αλήθεια, δείχνει επαγγελματισμό και έχει ενσυναίσθηση. Μπορεί να είναι δελεαστικό να ακούτε και να μιλάτε για τα πιο πρόσφατα κουτσομπολιά στο γραφείο, αλλά σκεφτείτε τα μακροπρόθεσμα οφέλη του να μένετε μακριά από το κουτσομπολιό.

Ποιες από αυτές τις δεξιότητες ζωής νομίζετε ότι είναι πιο σημαντικές;

Ακολουθήστε μας στο facebook: