13 κανόνες καλής συμπεριφοράς στο εστιατόριο που πρέπει να γνωρίζετε.

19 Σεπτεμβρίου, 2016 2:39 ΠΜ
More videos

Μπορεί να μη δίνεις τόση σημασία στους τύπους και το savoir vivre, αλλά μια στο τόσο, για παράδειγμα σε κάποιο επαγγελματικό δείπνο, ίσως χρειαστεί να δείξεις τις γνώσεις σου στη σωστή συμπεριφορά σε ένα εστιατόριο. Προφανώς ένα ολόκληρο τελετουργικό, όπως αυτό του φαγητού, έχει τους δικούς του κανόνες και η γνώση τους θα σε κάνει απλώς να δείξεις πιο πολιτισμένος και εκλεπτυσμένους.

1)  Μην αφήνετε πάνω στο τραπέζι πράγματα που δεν συσχετίζονται με το φαγητό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα εξής: τηλέφωνο, κλειδιά, κραγιόν και αλλά παρόμοια πράγματα από την γυναίκεια τσάντα.lathos-1

2) Πριν αρχίσετε το φαγητό σας, σιγουρευτείτε ότι όλα τα μαχαιροπίρουνα, τα πιάτα, τα ποτά βρίσκονται επάνω στο τραπέζι.lathos-12

3) Προτεραιότητα στη χρήση έχουν τα μαχαιροπίρουνα που βρίσκονται από την έξω πλευρά. Η χρήση γίνεται απ΄έξω προς τα μέσα.lathos - 3

4) Μην βάζετε παραπάνω αλάτι ή πιπέρι πριν να δοκιμάσετε το φαγητό. Αυτό θεωρείται αγένεια προς τον μάγειρα.lathos-3

5) Επίσης, όταν σας ζητάνε αλάτι ή πιπέρι να τα δίνετε στον άλλον παρέα, ακόμη και εάν ο άλλος σας έχει ζητήσει το ένα.

lathos5

6) Όταν χτυπάτε αυτά που είναι χρήσιμα για το φαγητό σας όπως: τα πιρούνια, τα κουτάλια ή τα ξυλάκια ή παίζετε μαζί τους, θεωρείται ότι το φαγητό δεν είναι γευστικό. Με αυτό το τρόπο επίσης δείχνετε επίσης ότι θεωρείτε τα σκεύη μη ποιοτικά.

lathos-13

7) Όταν τοποθετείτε τα ξυλάκια για το φαγητό στην άκρη του πιάτου ή του ποτηριού θεωρείται τελείως προσβλητικό, σύμφωνα με κάποιες παραδόσεις για τον σωστό τρόπο που πρέπει να τρως.

lathos-6

8) Όταν ‘καρφώνετε’ τα ξυλάκια ή τα τοποθετείτε σε όρθια στάση θεωρείται από τους Ιάπωνες ως προδοσία κάποιου θύματος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάνετε αυτό κατά τη διάρκεια του γεύματος!

lathos-7

9) Αν επιθυμείτε να αφήσετε τα μαχαιροπίρουνα σας τοποθετείστε τα μέσα στο πιάτο. Σε καμία περίπτωση, μην αφήνετε πάνω στο τραπεζομάντιλο πιρούνι, κουτάλι ή μαχαίρι που ήδη έχετε χρησιμοποιήσει.

lathos-8

10) Μην μοιράζεστε το γεύμα σας από πιρούνι σε πιρούνι ή από ξυλάκι σε ξυλάκι. Σύμφωνα με τις παραδόσεις αυτή η πράξη θεωρείται ως προδοσία των κοκάλων νεκρού ανθρώπου.

lathos-10

11) Μην ξεχνάτε να αφήνετε tips ακόμη και αν το φαγητό δεν ήταν και πολύ νόστιμο. Είναι σημαντικό να σέβεστε την δουλειά του άλλου που σας εξυπηρετεί.

lathos-11

12) Κάτι πολύ σημαντικό. Μην μιλάτε με γεμάτο στόμα, γιατί είναι πολύ αγενές και άσχημο!

lathos-14

13) Η τοποθέτηση των μαχαιροπίρουνων μέσα στο πιάτο μετά το τελείωμα του φαγητού σας και πριν έρθουν να τα μαζέψουν οι σερβιτόροι μαρτυρούν τη γνώμη σας για τη γεύση και την ποιότητα του φαγητού.

lathos-5

Πηγή: jilo.bg
Πηγή: RISE