13 φαγητά που πάντα μας έλεγαν ψέματα για αυτά

30 Απριλίου, 2017 6:48 ΠΜ
More videos

Δεν είναι όλοι οι κατασκευαστές ειλικρινείς μαζί μας. Μερικές φορές, όταν αγοράζουμε ένα προϊόν στο κατάστημα δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα από τι είναι φτιαγμένο.

Δείτε παρακάτω 13 προϊόντα για τα οποία δεν μας έχουν πει όλη την αλήθεια.

Πατατάκια

Τα περισσότερα πατατάκια δεν φτιάχνονται από πατάτες. Οι παραγωγοί χρησιμοποιούν αλεύρι (σιτάρι ή καλαμπόκι) και μείγμα αμύλων. Κατά κανόνα τα πατατάκια δεν περιέχουν παραπάνω από 42% πατάτας.

Υπάρχουν και παραγωγοί που χρησιμοποιούν πραγματικές πατάτες. Μια μεγάλη συσκευασία περιέχει 2 πατάτες. Φυσικά, αυτό το προϊόν έχει μεγαλύτερη φορολογία και κατά συνέπεια είναι πιο ακριβό.

Τυρί για τοστ

Τα περισσότερα τυριά δεν περιέχουν τυρί. Για να εξοικονομήσουν χρήματα και να απλοποιήσουν την διαδικασία μερικοί κατασκευαστές αντικαθιστούν το γάλα με πρωτεΐνη ή φοινικέλαιο. Αυτό ονομάζεται προϊόν τυριού και όχι πραγματικό τυρί.

  • Το πραγματικό τυρί φτιάχνεται από φυσικό γάλα και δεν περιέχει φυτικό λίπος.
  • Το τυρί που περιέχει φοινικέλαιο θρυμματίζεται, όταν κόβεται σε φέτες. Επίσης, αν το πιέσουμε μένει ένα βαθούλωμα και εμφανίζεται ένα υγρό.

Κονσερβοποιημένες τροφές

Κατά κανόνα στις ετικέτες των κονσερβοποιημένων προϊόντων μπορούμε να βρούμε το συνολικό βάρος τους σε μια μεγαλύτερη γραμματοσειρά και λίγο πιο κάτω το βάρος του στραγγισμένου προϊόντος. Στην παραγωγή και τη συσκευασία των εμπορευμάτων επιτρέπεται μια ελαφριά απόκλιση από το καθαρό βάρος. Αυτή η απόκλιση πηγαίνει συνήθως προς την μικρότερη τιμή.

Σος τυριού

Επειδή ονομάζεται σος τυριού, δεν σημαίνει ότι περιέχει τυρί. Γενικά, όλες οι σος έχουν την ίδια βάση και η γεύση επιτυγχάνεται με την προσθήκη αρωματικών.

Προϊόντα ζαχαροπλαστικής

Διάφορα προϊόντα ζαχαροπλαστικής, όπως τα κρουασάν, είναι μέχρι την μέση γεμάτα με την γέμιση που αναφέρουν. Αυτό το κάνουν οι κατασκευαστές για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Σοκολάτα με ξηρούς καρπούς

Κατά κανόνα μια συνηθισμένη σοκολάτα περιέχει 3-5 ξηρούς καρπούς, που μπορεί να είναι θρυμματισμένοι ή να έχουν αντικατασταθεί με πιο φθηνές ποικιλίες.

Κοτομπουκιές

Παρόλο που λέγονται κοτομπουκιές δεν περιέχουν πολύ κοτόπουλο. Το 50% αποτελείται από κοτόπουλο και το υπόλοιπο από σόγια και βοδινό κρέας.

Στιγμιαίος καφές

Ο στιγμιαίος καφές δεν είναι ποτέ 100% φυσικός. Ναι ,φτιάχνεται από κόκκους που αλέθονται και επεξεργάζονται με ζεστό νερό. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε σκόνη, αλλά μέσα από αυτή την διαδικασία ο καφές χάνει την φυσική του γεύση.

Κρύο τσάι

Το κρύο τσάι παρασκευάζεται από εκχύλισμα τσαγιού. Παρασκευάζεται, ξηραίνεται και μετατρέπεται σε σκόνη που στο τέλος θα αραιωθεί με νερό. Στο τέλος, μέσα στο μπουκάλι υπάρχει λιγότερο από 1% τσαγιού.

Κατά κανόνα το κρύο τσάι δεν περιέχει φρέσκα φύλλα και φυσικά μούρα.

Βούτυρο

Η σύνθεση του φυσικού βουτύρου είναι απλή: πλήρες γάλα και κρέμα γάλακτος. Αν αυτά τα συστατικά δεν αναγράφονται στη συσκευασία, τότε πρόκειται για μαργαρίνη. Το πραγματικό βούτυρο δεν κολλάει στο μαχαίρι ακόμα και όταν είναι εκτός ψυγείου.

Κατεψυγμένα τρόφιμα

Στα κατεψυγμένα τρόφιμα το βάρος είναι πολύ σημαντικό. Επομένως, για να αυξήσουν την τιμή ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν νερό στο πακέτο, το οποίο μπορεί να φτάσει μέχρι και το 50% του βάρους των προϊόντων.

Εμφιαλωμένο νερό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εμφιαλωμένο νερό που αγοράζουμε είναι το συνηθισμένο νερό βρύσης. Χάρη στον πολυεπίπεδο καθαρισμό ο αριθμός των χρήσιμων στοιχείων σε αυτά τα μπουκάλια με νερό μειώνεται τελείως.

Τηγανιτές πατάτες

Οι έμποροι χρησιμοποιούν συχνά τεχνικές οπτικοποίησης και σύγκρισης. Το μυαλό μας είναι ρυθμισμένο με έναν τρόπο που αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε 3 συσκευασίες, θα διαλέξουμε την μεσαία. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις η μεσαία και η μεγάλη συσκευασία είναι σχεδόν το ίδιο.