13 εξαιρετικές ιδέες που αναβαθμίζουν τις ζωές σε χώρες του τρίτου κόσμου

31 Ιανουαρίου, 20176:01 ΠΜ
More videos

Υπάρχουν ακόμη δισεκατομμύρια ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, πόσιμο νερό και υγιεινή. Ευτυχώς, ο ηλεκτρισμός, ο φωτισμός, ακόμη και η αποθήκευση τροφίμων, δε χρειάζεται να είναι ακριβά, χάρη στα μυαλά που σκαρφίστηκαν τις παρακάτω απλές, αλλά πανέξυπνες ιδέες, που μπορούν να βοηθήσουν τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε 13 από τις πιο απίθανες εφευρέσεις, που μπορούν να αναβαθμίσουν τις ζωές των ανθρώπων του τρίτου κόσμου.

#1 Ο τροχός που μεταφέρει νερό (WaterWheel)

University of Michigan

Ο τροχός που κυλά για τη μεταφορά του νερού, είναι μια ιδέα των Σύνθια Κοένινγκ και Γουέλο, στην προσπάθειά τους να κάνουν τη διαφορά στην Ινδία.

Wello

Το βαρέλι αυτό, 76 λίτρων, διευκολύνει τους ανθρώπους (ειδικά τις γυναίκες) στη συλλογή και τη μεταφορά του νερού. Τους επιτρέπει να μεταφέρουν αρκετό νερό στα σπίτια τους, με μία μόνο διαδρομή.

#2 Ηλιακό φως, με τη βοήθεια ενός μπουκαλιού (Solar Bottle Light)

PhysOrg

Αυτή είναι μία πανέξυπνη ιδέα για τον φωτισμό των σπιτιών, με χαμηλό κόστος. Είναι τόσο φθηνό, που μπορεί να το έχει ο καθένας.

PhysOrg

Ο Φιλιππινέζος επιχειρηματίας Ίλακ Ντίαζ, ξεκίνησε την καμπάνια αυτή, για την παροχή φθηνού φωτισμού στις υποβαθμισμένες περιοχές των Φιλιππίνων. Η ιδέα έχει εξαπλωθεί μέχρι σήμερα στις φτωχές περιοχές των Βανουάτου, Κολομβίας και Ινδίας.

#3 Φωτισμός βαρύτητας (GravityLight)

IndieGoGo

Ο φωτισμός μπορεί να προέλθει από διάφορες πηγές. Μία από αυτές είναι και η βαρύτητα. Το GravityLight εφευρέθηκε από τους σχεδιαστές Τζιμ Ρίβερς και Μάρτιν Ρέντιφορντ, που κατοικούν στο Λονδίνο.

Twitter

Οι εφευρέτες έχουν συλλέξει με επιτυχία το κεφάλαιο για την κατασκευή μιας συνδεσμολογίας στην Κένυα, παρέχοντας εργασία σε μερικούς κατοίκους.

#4 Το φυσικό ψυγείο (Zeer Pot)

Ebaumsworld 

Ποιος σας είπε πως χρειάζεστε ηλεκτρισμό για να τροφοδοτήσετε ένα ψυγείο; Με το Zeer Pot, ο καθένας μπορεί να έχει αποθηκευμένα φρέσκα τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Modern Bushman

Χρησιμοποιούνται δύο πήλινα σκεύη, δύο μεγεθών. Το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο και τα διαχωρίζει ένα στρώμα βρεγμένης άμμου. Λειτουργεί με την ψύξη της εξάτμισης.

#5 Ροή φωτός (Flow Light)

Behance

Αυτός ο πανέμορφος δημόσιος φωτισμός, είναι κατασκευασμένος από μπαμπού και αυτο-διατηρείται. Λειτουργεί κυρίως με την Αρχή της κάθετης ανεμογεννήτριας.

Behance

Το προϊόν αυτό χρησιμοποιεί απλή μηχανική και κόμβους. Δηλαδή, η κατασκευή του είναι εύκολη ακόμη και για τους ανειδίκευτους κατοίκους της περιοχής.

#6 Πινακίδα που παράγει νερό (Water-producing billboard)

techland.time.com

Αυτή η πινακίδα στη Λίμα του Περού, εκμεταλλεύεται την υγρασία του περιβάλλοντος. Παράγει περίπου 100 λίτρα πόσιμου νερού την ημέρα.

Inhabitat

Inhabitat

Το πρότζεκτ αυτό είναι μια συνεργασία των ερευνητών του Πανεπιστημίου Μηχανολογίας & Τεχνολογίας στο Περού και του διαφημιστικού γραφείου Mayo DraftFCB.

#7 Το πόσιμο βιβλίο (The Drinkable Book)

Wired

Το βιβλίο αυτό είναι η απάντηση στην πρόσβαση του πόσιμου νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε βιβλίο τυπώνεται σε ένα φίλτρο, που έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα βακτήρια που προκαλούν διάφορες ασθένειες.

The Gift of Water

Χρησιμοποιούνται ασημένια νανοσωματίδια για την επικάλυψη κάθε σελίδας. Τι ιόντα των σωματιδίων αυτών, είναι ικανά να σκοτώσουν τα βακτήρια που προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες, όπως ο τυφοειδής και το E.coli.

#8 Τουαλέτα στεγνής κομποστοποίησης (Dry Composting Toilet)

Ebaum’s World

Με την ιδέα αυτή, τα ανθρώπινα απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε οργανικό λίπασμα, για αποτελεσματική κηπουρική.

SOIL

Τα υγρά και στερεά απόβλητα διαχωρίζονται, όμως και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα σε κοντινούς κήπους. Η τουαλέτα δε μολύνει και είναι άοσμη.

#9 Η κουζίνα-πύραυλος (Rocket Stove)

Ebaum’s World

Ο σχεδιασμός της κουζίνας αυτής παράγει θερμότητα, για τη δημιουργία καθαρής και αποδοτικής καύσης, χωρίς τη χρησιμοποίηση πολλών καυσίμων.

Instructables

Ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει έναν τέτοιον φούρνο, με λίγα υλικά και ένα φυλλάδιο οδηγιών. Το φυλλάδιο βρίσκεται στο “Instructables“.

#10 Ηλιακός φούρνος (Solar Cookers)

Wikia

95% των αγροτικών νοικοκυριών στο Μεξικό, μαγειρεύει με τη καύση ξύλων. Ο καπνός της, όμως, είναι πολύ επικίνδυνος για την υγεία τους.

Ebaum’s World

Ως μία εναλλακτική, οι ηλιακοί φούρνοι χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, για να σιγο-μαγειρέψουν το φαγητό.

#11 Χειροκίνητη αντλία νερού (EMAS-Flexi Hand-Operated Water Pump)

Ebaum’s World

Η χειροκίνητη αντλία νερού, είναι απλή στην κατασκευή, αφού χρησιμοποιεί άμεσα διαθέσιμα υλικά, όπως είναι οι αγωγοί PVC, προσαρμογείς νημάτων, σωλήνες γαλβανισμένου σιδήρου και μάρμαρο.

#12 Φίλτρο-καλαμάκι (Lifestraw)

Amazon

Jebiga

Αυτό το καινοτόμο προϊόν φιλτράρει το μολυσμένο νερό και το μετατρέπει σε καθαρό και πόσιμο. Είναι αρκετά μικρό για να χωρά σε μια τσάντα, καθιστώντας εύκολη τη μεταφορά του.

#13 Αυτο-ρυθμιζόμενα γυαλιά (Self-adjustable Glasses)

Ebaum’s World

Είναι φθηνά και ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιον οφθαλμίατρο. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να προστεθεί ή να αφαιρεθεί το έλαιο σιλικόνης που υπάρχει στο στο κέντρο των φακών, μέχρι να γίνει καθαρό το οπτικό πεδίο. Η διαδικασία αυτή παίρνει μόλις δύο λεπτά.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News