12 τρύπες που υπάρχουν στον πλανήτη και πραγματικά κόβουν την ανάσα

14 Αυγούστου, 2017 3:35 ΜΜ
More videos

Οι ανθρώπινες ικανότητες, αλλά και εκείνες της φύσης, πραγματικά δεν γνωρίζουν όρια. Χάρις σε αυτό έχουμε τόση ποικιλία στα τοπία και την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική στον κόσμο μας.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε ένα από τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του πλανήτη μας: τις μεγαλύτερες τρύπες στην επιφάνειά του.

Η Πολυτελής Μυστηριώδης Τρύπα 

© QUEEN of the CARDS / Facebook

Η προέλευσή της παραμένει άγνωστη, ενώ κάθε σύγχρονη μέθοδος απέτυχε να μετρήσει το βάθος της με ακρίβεια. Πλέον αποτελεί τουριστική ατραξιόν.

Η Τρύπα της Δόξας

© Hana Clicks / Facebook

Βρίσκεται στο φράγμα του Μοντιτσέλο. Με την πρώτη ματιά μοιάζει με τούνελ που περνά στα βάθη της Γης, όμως στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται απλώς για την αποστράγγιση του νερού. Γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό μετά από βροχή, αφού το νερό ρέει πολύ γρήγορα.

Ο Νεροχύτης του Πριονιστηρίου

© Jeett Rana / Facebook

Είναι μια γαλανή τρύπα στις Μπαχάμες, που βρίσκεται σε περιοχή αρχαιολογικής έρευνας. Βοήθησε τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς έμοιαζε η Γη χιλιάδες χρόνια πριν.

Η Καταβόθρα του Διαβόλου

© Devil’s Sinkhole State Natural Area – Texas Parks and Wildlife / Facebook

Είναι μια υπόγεια σπηλιά, η είσοδος της οποίας απαγορεύεται αυστηρά. Βέβαια, το καλοκαίρι μπορεί να συναντήσετε 3 εκατομμύρια νυχτερίδες να πετούν από το εσωτερικό της.

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα

© depositphotos

Βρίσκεται στο κέντρο του υφάλου Λάιτχαουζ, στη θάλασσα της Καραϊβικής. Αρχικά ήταν ένα σύστημα σπηλιών, που πρωτοδημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου παγετώνα. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέρη για καταδύσεις.

Η Μπλε Τρύπα του Κοσμήτορα

© JustiFly / Facebook

Είναι η βαθύτερη μπλε τρύπα σε ολόκληρο τον κόσμο. Βρίσκεται στις Μπαχάμες και χρησιμοποιείται ως χώρος εκπαίδευσης για ελεύθερους δύτες.

Η Τρύπα του Χάργουντ

© Lana Kowarski / Facebook

Είναι σπηλιά και βρίσκεται στη Νέα Ζηλανδία. Είναι η βαθύτερη κάθετη σπηλιά του κόσμου.

Το Ορυχείο Μιρ

© depositphotos

Είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές διαμαντιών της Ρωσίας. Τα διαμάντια εξάγονται βαθιά από το έδαφος.

Ο Σωλήνας της Ουντατσνάγια 

© АЛРОСА / Facebook

Είναι άλλη μία πηγή διαμαντιών στη Γιακουτία της Ρωσίας. Βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από τον Αρκτικό Κύκλο.

Ο Ουράνιος Λάκκος

© Adventure Club UA / Facebook

Σχηματίστηκε 128.000 χρόνια πριν. Είναι η βαθύτερη καταβόθρα του κόσμου και αγαπημένος προορισμός όσων λατρεύουν την πτώση με αλεξίπτωτο.

Το Φαράγγι του Μπίνγκχαμ

© Online Mining Exam / Facebook

Είναι ένα ανοιχτό ορυχείο χάλκινων κοιτασμάτων στη Γιούτα των ΗΠΑ.

Η Καταβόθρα της Γουατεμάλα

© REUTERS / Casa Presidencial

Το 2010, σχηματίστηκε μια τρύπα πλάτους 20 μέτρων στη Γουατεμάλα. Κατέστρεψε μια διασταύρωση και κατάπιε μέχρι και ένα 3οροφο εργοστάσιο. Η καταβόθρα προκλήθηκε από διάφορους λόγους, όπως η τροπική καταιγίδα Άγκαθα, η έκρηξη του ηφαιστείου Πακάγια και η διαρροή σωλήνων αποχέτευσης.