12 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να βάλετε στο πλυντήριο πιάτων

12 Ιουνίου, 2017 4:47 ΜΜ
More videos

Αν έχετε πλυντήριο πιάτων στο σπίτι σας, ξέρετε πόσο χρήσιμο είναι. Για αρκετούς λαούς, το συνηθισμένο είναι να πλένουν τα πιάτα στο χέρι, αλλά σήμερα γίνονται όλο και πιο διαθέσιμα και απαραίτητα στους ανθρώπους.

Σίγουρα μπορούν να μπουν πολλά αντικείμενα στο πλυντήριο πιάτων, αλλά υπάρχουν και ορισμένα που δε θα πρέπει να πλυθούν ποτέ εκεί. Μπορεί να μην το γνωρίζατε ως τώρα και ίσως να τα έχετε πλύνει με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι λάθος.

Είναι καλό να γνωρίζετε περισσότερα πράγματα για τη σωστή πλύση και τα οικιακά σκεύη, ώστε να μην έρθετε αντιμέτωποι με προβλήματα.

Ποια αντικείμενα δεν πρέπει να τοποθετηθούν ποτέ στο πλυντήριο πιάτων;

#1 Σκεύη ζωγραφισμένα στο χέρι

Unknown

Τα χειροποίητα σκεύη θα χάσουν τα χρώματά τους με την πάροδο του χρόνου, αν τα εκθέσετε στη ζέστη του πλυντηρίου πιάτων. Αν θέλετε να κρατήσετε τις αναμνήσεις και να διατηρήσετε την ποιότητά τους, απλώς πρέπει να τα πλύνετε με το χέρι!

#2 Καπάκια χύτρας

Wikimedia Commons / Unknown

Σύμφωνα με το The Kitchn, ενώ ο δακτύλιος σιλικόνης, το εσωτερικό δοχείο και η σχάρα ατμού μπορούν να τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων, το καπάκι μπορεί να καταστραφεί αν αποφασίσετε να το πλένετε εκεί.

#3 Ξύλινα σκεύη

Wikimedia Commons / Gabriela Sellart

Τα ξύλινα κουτάλια, τα πιρούνια, τα ξύλα κοπής και οποιαδήποτε άλλα σκεύη, μπορεί να σπάσουν αν τοποθετηθούν στο πλυντήριο πιάτων. Με ζεστό νερό, σαπούνι και λίγο κόπο, θα τα διατηρήσετε άψογα.

#4 Επιδιορθωμένα πιάτα

Flickr / Abbey Hambright

Αν έχετε κολλήσει τα κομμάτια ενός πιάτου, πρέπει να τα κρατήσετε μακριά από το πλυντήριο πιάτων και τα ισχυρά απορρυπαντικά. Η τοποθέτησή τους στο πλυντήριο πιάτων, πιθανότατα θα διαλύσει την κόλλα και θα δημιουργήσει νέα ραγίσματα. Αυτό ισχύει αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει μια ειδική κόλλα για πλυντήρια πιάτων.

#5 Αλουμίνιο

Wikimedia Commons / Collin Anderson

Αν τοποθετήσετε ποτέ αλουμινένια σκεύη στο πλυντήριο πιάτων, θα τα βρείτε με μαύρο χρώμα ως το τέλος της πλύσης. Η θερμότητα αφήνει άσχημα σημάδια στην επιφάνειά τους και το υλικό μπορεί ακόμη και να αφήσει λεκέδες σε άλλα αντικείμενα που έχετε τοποθετήσει στο πλυντήριο.

#6 Χρυσός

Wikimedia Commons / Hiart

Μπορεί τα ασημένια σκεύη να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα χρυσά σκεύη ή αυτά που έχουν χρυσό χρώμα. Ίσως να χάσουν το χρώμα τους, σύμφωνα με το Home Comforts: The Art and Science of Keeping House. Ο καλύτερος τρόπος να τα διαφυλάξετε, είναι να τα πλένετε στο χέρι.

#7 Ελεφαντόδοντο

Wikimedia Commons / Anonymous / Walters Art Museum

Αν έχετε αντικείμενα-αντίκες με λεπτομέρειες από ελεφαντόδοντο, μην τα τοποθετήσετε στο πλυντήριο πιάτων. Οι πολύτιμες λαβές από αυτό το υλικό θα καταστραφούν, σύμφωνα με το Home Comforts.

#8 Μεταλλικές κούπες ταξιδιού

Flickr / Mike Rohde

Συχνά υπάρχει μια επένδυση στις μεταλλικές κούπες ταξιδιού, που σφραγίζει την επιφάνεια και το πλυντήριο πιάτων θα τη διαβρώσει. Αν η κούπα δεν έχει επισημανθεί ως «ασφαλής για πλυντήριο πιάτων», πρέπει πάντα να την πλένετε με το χέρι!

#9 Πλαστικά θερμός

Flickr / F_A

Αν βάζετε τα πλαστικά θερμός σε νερό οποιασδήποτε θερμοκρασίας για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει κίνδυνος να εισχωρήσει νερό μεταξύ των τοιχωμάτων και να προκαλέσει ανεπιθύμητη μούχλα. Αυτό μπορεί να συμβεί και στο πλυντήριο πιάτων. Έτσι, είναι καλύτερα να τις πλένετε στο χέρι, εκτός και αν έχουν διαφορετικές οδηγίες από τον κατασκευαστή!

#10 Ακρυλικά ή πλαστικά σκεύη, χωρίς οδηγίες

Flickr / Heidi

Προσοχή: τα πλαστικά και τα ακρυλικά μπορούν να λιώσουν, αν δεν είναι ανθεκτικά στις συνθήκες του πλυντηρίου πιάτων. Διαβάστε τις οδηγίες!

#11 Αντικείμενα με χάρτινες ετικέτες

Flickr / David Muir

Γνωρίζουμε πως το χαρτί θα διαλυθεί στο νερό. Αν πιστεύετε πως μπορείτε να το καθαρίσετε, κάνετε λάθος. Το χαρτί ίσως καταλήξει να φράξει τους σωλήνες ή να προκαλέσει βλάβη στο πλυντήριο πιάτων και η επιδιόρθωσή του θα κοστίσει ακριβά. Πάντοτε να αφαιρείτε τις ετικέτες από τα δοχεία, πριν τα τοποθετήσετε για πλύσιμο. Ειδικά τα πλαστικά αντικείμενα, μπορεί να μην είναι ασφαλή για το πλυντήριο πιάτων.

#12 Κοφτερά μαχαίρια

Wikimedia Commons / Donovan Govan

Τα κοφτερά μαχαίρια δεν πρέπει ποτέ να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων. Σύμφωνα με το Cutting Edge Knives, η λεπίδα μπορεί να θαμπώσει κατά τη διάρκεια της πλύσης, αλλά το πιο σημαντικό, είναι ότι μπορεί να βλάψετε τον εαυτό σας όταν το αδειάσετε! Αν ξεχάσετε ότι είναι εκεί ή αν βιάζεστε, μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά από την κοφτερή λεπίδα. Πλύνετε τα μαχαίρια στο νεροχύτη αμέσως μόλις τα χρησιμοποιήσετε και βάλτε τα σε ασφαλές σημείο.