12 περίεργα πράγματα που έκαναν οι πρόγονοί μας

15 Αυγούστου, 2017 3:49 ΜΜ
More videos

Αν πιστεύετε ότι οι άνθρωποι του παρελθόντος ήταν λιγότερο εκκεντρικοί από τους σύγχρονους, μάλλον θα πρέπει να σκεφτείτε τις παραδόσεις και τη μόδα τους. Μπορεί να αλλάξετε γνώμη.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικά πράγματα που οι πρόγονοί μας θεωρούσαν φυσιολογικά. Μάλλον δεν είμαστε τόσο παράξενοι τελικά.

#12 Πρώτος και δεύτερος ύπνος

© The British Library

Οι Ευρωπαίοι του Μεσαίωνα εφάρμοζαν αυτό που σήμερα αποκαλούμε “διφασικό ύπνο“. Ο πρώτος ύπνος ξεκινούσε κατά το ηλιοβασίλεμα και διαρκούσε μέχρι τα μεσάνυχτα περίπου. Τότε έμεναν ξύπνοι για 2-3 ώρες. Μερικοί διάβαζαν βιβλία ή προσεύχονταν, ενώ άλλοι περνούσαν τις ώρες αυτές με την οικογένεια και τους γείτονές τους. Στη συνέχεια έπεφταν πάλι για ύπνο, μέχρι την ανατολή του ηλίου.

#11 Ζωντανά ξυπνητήρια

flickr

Ήταν ένα επάγγελμα που υπήρχε από τα μέσα του 18ου αιώνα, μέχρι τη δεκαετία του 1950. Η δουλειά τους ήταν να ξυπνούν όσους έπρεπε να σηκωθούν νωρίς. Χτυπούσαν τα παράθυρα των πελατών τους με βέργες ή φυσοκάλαμα. Το ποιος ξυπνούσε όμως τους ίδιους, δεν το γνωρίζουμε με ακρίβεια. Υπάρχει μια θεωρία που λέει πως δεν κοιμούνταν καθόλου πριν τη δουλειά.

#10 Αγορίστικα φορέματα

© EAST NEWS

Από τον 16ο αιώνα και μέχρι το 1920 περίπου, ήταν σύνηθες τα αγόρια έως τα 4-8 τους χρόνια να κυκλοφορούν με φορέματα. Ο κύριος λόγος, ήταν μάλλον το υψηλό κόστος των ρούχων: τα φορέματα ήταν πιο εύκολο να φορεθούν για αρκετό καιρό, κι ας αναπτυσσόταν το παιδί. Η παράδοση δεν προσπέρασε ούτε τις βασιλικές οικογένειες: η παραπάνω φωτογραφία απεικονίζει τον Αλεξέι, το γιο του Ρώσου Αυτοκράτορα Νίκολα Β’, να φορά ένα φόρεμα παρόμοιο με εκείνα των αδερφών του.

#9 Πιανέλε

flickr

© Wikipedia Commons

Τα “zoccoli” ή “pianelle”, είναι ένα είδος παπουτσιού με πλατφόρμα ως και 50 εκατοστών σε ύψος. Περιττό να πούμε ότι όσοι τα φορούσαν έπρεπε να βοηθηθούν από τους υπηρέτες τους για να ανέβουν σε αυτά. Δεν τα φορούσαν όμως μόνο για το στυλ, αλλά και την προστασία από τους λεκέδες λάσπης των ρούχων τις βροχερές μέρες.

#8 Αφαίμαξη για κάθε ασθένεια

© Wikipedia Commons

Αυτή η θεραπευτική μέθοδος ήταν πολύ δημοφιλής για περίπου 2.000 χρόνια, μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η αφαίμαξη ασκούταν για τη θεραπεία κάθε ασθένειας και συχνά προκαλούσε περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό, εξασθενώντας ακόμη περισσότερο τον ασθενή.

#7 Έλλειψη υγιεινής 

© East News

Σε κάποιες μεσαιωνικές χώρες, ο κόσμος πίστευε πως το νερό έφερνε μόνο ασθένειες στον άνθρωπο και αποκαλούσε τις ψείρες “μαργαριτάρια του Θεού”. Αυτές οι πεποιθήσεις ακολουθούσαν ακόμη και τους μονάρχες. Η Ισαβέλλα Α’ της Καστίλης ήταν περήφανη που είχε πλυθεί μόλις 2 φορές σε ολόκληρη τη ζωή της: στη γέννηση και το γάμο της. Σύμφωνα με μια μαρτυρία, ένας ιππότης σχολίασε τα βρώμικα χέρια και νύχια της και εκείνη του απάντησε: “Α, πού να ‘βλεπες και τα πόδια μου”!

#6 Μεταθανάτιες φωτογραφίες

© Wikipedia Commons

Άλλο ένα έθιμο που σήμερα θεωρείται πολύ παράξενο. Ωστόσο, τον 19ο αιώνα αποτελούσε έναν τρόπο να διατηρήσουν τη μνήμη των αγαπημένων. Κατά κανόνα, τα νεκρά σώματα περιποιούνταν για να δείχνουν ζωντανά στις φωτογραφίες: τα τοποθετούσαν σε φυσική στάση και τραβούσαν τα κλειστά τους βλέφαρα για να είναι ανοιχτά τα μάτια τους.

#5 Ραδιενεργά προϊόντα ομορφιάς 

© Wikipedia Commons

Στις αρχές του 20ου αιώνα η ραδιενέργεια θεωρούταν αποκλειστικά ένα θετικό φαινόμενο, που οι απατεώνες δεν έχαναν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν: μπορούσες να αγοράσεις καλλυντικά, τρόφιμα και ποτά εμποτισμένα με ράδιο και θόριο, ραδιενεργά σουβενίρ, ακόμη και συσκευές για γέμισμα νερού με ραδιενεργά στοιχεία.

© Wikipedia Commons

Δυστυχώς, υπήρξαν θύματα. Ο αθλητής Έμπεν Μπίιρς κατανάλωνε μεγάλες δόσεις του ραδιούχου φαρμάκου Radithor, που οδήγησαν στο θάνατό του. Η εφημερίδα της Γουολ Στριτ ανέφερε στον τίτλο της: “Το ραδιούχο νερό δούλευε σωστά, μέχρι που του έπεσε το σαγόνι”.

#4 Η ηρωίνη ήταν σιρόπι για το βήχα

© Wikipedia Commons   © AP/FOTOLINK/East News

Παραδόξως, 100 χρόνια πριν, η ηρωίνη θεωρούταν μια αβλαβής εναλλακτική της μορφίνης και πωλούταν στα φαρμακεία ως σιρόπι για το βήχα. Τη συνιστούσαν ακόμη και για τα παιδιά. Στην πορεία ανακάλυψαν ότι η ηρωίνη μετατρέπεται στο συκώτι σε μορφίνη και το 1924 απαγορεύτηκε η χρήση της. Στη Γερμανία, ωστόσο, καταργήθηκε μόλις το 1971.

#3 Κάπνισμα στο αεροπλάνο

© EAST NEWS

Πριν από 50-60 χρόνια, το κάπνισμα δεν θεωρούταν μια κακή συνήθεια. Ο κόσμος δεν έλεγε “όχι” σ’ αυτήν την απόλαυση ακόμη και κατά τη διάρκεια των πτήσεων, ασχέτως του τι ήθελαν οι υπόλοιποι επιβάτες. Σήμερα, το κάπνισμα στα αεροπλάνα απαγορεύεται, όμως σε μερικές χώρες (όπως το Ιράν) η απαγόρευση αυτή δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη.

#2 Μηχανές μπάνιου

© Wikipedia Commons

© Wikipedia Commons

Σε αντίθεση με εμάς, οι άνθρωποι του 18ου και 19ου αιώνα δεν μπορούσαν απλά να μπουν στο νερό της παραλίας. Έπρεπε να χρησιμοποιήσουν μηχανές μπάνιου: ειδικά κάρα που έμοιαζαν με παραλιακές καλύβες. Τα κάρα μεταφέρονταν στο νερό, ώστε οι λουόμενοι να μπορέσουν να κολυμπήσουν μακριά από αδιάκριτα βλέμματα. Επίσης, οι μηχανές των γυναικών απείχαν σε απόσταση από εκείνες των αντρών.

#1 Πέτρες για χαρτί τουαλέτας

© Museum of Fine Arts Boston

Η λίστα των πραγμάτων που χρησιμοποιούσε ο κόσμος πριν την εφεύρεση του χαρτιού υγείας, είναι πραγματικά ατελείωτη. Περιλαμβάνει φύλλα δέντρων, καλαμπόκια, κελύφη καρυδών, μαλλί προβάτου και πανιά (για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα), σφουγγάρια δεμένα σε βέργες ή απλό νερό. Όμως οι Αρχαίοι Έλληνες είναι αυτοί που κάνουν και πάλι τη διαφορά: για συγκεκριμένους σκοπούς υγιεινής, χρησιμοποιούσαν πέτρες, βότσαλα ή κεραμικά κομμάτια.