12 μύθοι για τα πολύ παλιά χρόνια που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε

10 Αυγούστου, 2017 6:08 ΜΜ
More videos

Όταν μιλάμε για το Μεσαίωνα, συνήθως έχουμε μία πολύ συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό μας, που είναι κατά κύριο λόγο λανθασμένη. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Στη λίστα που ακολουθεί, θα δείτε μερικούς ισχυρισμούς για το Μεσαίωνα, που μάλλον θα πρέπει να επεξεργαστείτε λίγο καλύτερα.

#12 Ο κόσμος πίστευε πως η Γη ήταν επίπεδη

© depositphotos

Για να είμαστε ακριβείς, η ιδέα του ότι η Γη είναι επίπεδη παρουσιάστηκε στην παγανιστική Σκανδιναβία και εξαφανίστηκε με τον ερχομό του Χριστιανισμού στην περιοχή. Στο υπόλοιπο της Ευρώπης και τη Μεσόγειο, ο κόσμος (μέχρι και ο λιγότερο μορφωμένος) γνώριζε ήδη από το Μεσαίωνα πως ο πλανήτης ήταν πιθανότατα σφαιρικός. Αυτό αποδεικνύεται με το μεγάλο αριθμό χαρτών και κειμένων εκείνης της περιόδου.

#11 Ο Κολόμβος ήθελε να αποδείξει ότι η Γη είναι σφαιρική

© depositphotos   © depositphotos   © Wellcome Images

Αν οι άνθρωποι ήξεραν ότι η Γη είναι σφαιρική, δε θα χρειαζόταν να το αποδείξει κάποιος. Με το ταξίδι του, ο Κολόμβος απέδειξε κυρίως ότι ο κόσμος είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο πίστευαν. Ο ναυτικός πίστευε πως μπορούσε να φτάσει στις πλούσιες αγορές της Ανατολικής Ασίας ταξιδεύοντας δυτικά, αλλά αντ’ αυτού, ανακάλυψε τα μέχρι τότε άγνωστα νησιά της Καραϊβικής.

#10 Οι Βίκινγκς φορούσαν κράνη με κέρατα 

© depositphotos

Τα κράνη με κέρατα ήταν στην πραγματικότητα μη πρακτικά και άβολα κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Μόλις τον 19ο αιώνα ξεκίνησαν οι Σκανδιναβοί καλλιτέχνες να προσθέτουν κέρατα στις απεικονίσεις των Βίκινγκς.

#9 Ο άντρες υποχρέωναν τις γυναίκες τους να φορούν ζώνη αγνότητας

© depositphotos   © Wellcome Images

Όλοι έχουμε ακούσει για τη ζώνη αγνότητας που οι ευγενείς φορούσαν στις γυναίκες τους όσο έλειπαν σε εκστρατείες. Όμως αυτές οι τρομακτικές σιδερένιες κατασκευές που κάλυπταν το κάτω μέρος του σώματος, είναι στην πραγματικότητα μύθος. Είναι απλά μία ερωτική φαντασίωση των νεώτερων χρόνων.

#8 Οι άνθρωποι ζούσαν μέχρι τα 30

© depositphotos

Οι δείκτες για το μέσο προσδόκιμο ζωής κατά το Μεσαίωνα ήταν πολύ χαμηλοί, λόγω της εξαιρετικά υψηλής παιδικής θνησιμότητας από ασθένειες. Όμως αν ένα άτομο έφτανε στην ενηλικίωση και δεν βίωνε κάποια ασθένεια, υπήρχε πολύ μεγάλη πιθανότητα να ζήσει μέχρι τα 60-70.

#7 Δεν έκαναν μπάνιο

© depositphotos   © depositphotos

Φυσικά, οι άνθρωποι δεν ήταν όσο καθαροί είμαστε εμείς σήμερα, αφού δεν είχαν συνεχή πρόσβαση σε ζεστό νερό. Όμως όλοι πλένονταν καθημερινά, εκτιμούσαν την υγιεινή και απομακρύνονταν από όσους μύριζαν. Εκείνη ήταν η εποχή που ξεκίνησε το σαπούνι να χρησιμοποιείται ευρέως και οι κατασκευαστές σαπουνιών είχαν μάλιστα δικές τους συντεχνίες στις μεγάλες πόλεις.

#6 Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα

© depositphotos   © depositphotos

Οι γυναίκες του Μεσαίωνα προφανώς δεν ήταν όσο ελεύθερες είναι οι σύγχρονες γυναίκες. Οι περισσότερες είχαν να διαλέξουν ανάμεσα στο γάμο και το μοναστήρι. Όμως, βοηθούσαν τους πατεράδες και τους συζύγους τους στο εμπόριο και τη δουλειά και μπορούσαν να κληρονομήσουν και να αγοράσουν ακίνητα ή να διαχειριστούν το νοικοκυριό. Υπήρχαν ακόμη και πολλές γυναίκες με επιρροή, ενώ δεν ήταν λίγες εκείνες που κυβερνούσαν.

#5 Δεν χρησιμοποιούσαν μαχαιροπίρουνα

© depositphotos   © pxhere

Στην πραγματικότητα, τα μαχαιροπίρουνα είχαν ήδη ευρεία χρήση μέχρι εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, τα πιρούνια έκαναν την εμφάνισή τους στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία τον 6ο αιώνα και στην Ιταλία τον 11ο.

#4 Η εκκλησία επιβράδυνε την ανάπτυξη της επιστήμης

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Οι περισσότεροι επιστήμονες ήταν άνθρωποι της εκκλησίας. Πολλοί δεν καταπιέζονταν και στην πραγματικότητα βραβεύονταν για τη γνώση και τη σοφία τους. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο οποιοσδήποτε κάηκε από την εκκλησία για την επιστημονική του προσπάθεια. Η περίπτωση του Γαλιλαίου είχε να κάνει πιο πολύ με την Αντιμεταρρύθμιση, παρά με τις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και επιστήμης.

#3 Εκατομμύρια γυναικών κάηκαν επειδή θεωρήθηκαν μάγισσες

© depositphotos   © depositphotos

Το φαινόμενο του “κυνηγιού των μαγισσών” δεν χρονολογείται στο Μεσαίωνα, αλλά εμφανίστηκε αργότερα (έφτασε το πικ του τον 16ο και τον 17ο αιώνα). Στο Μεσαίωνα, οι άνθρωποι δεν πίστευαν πως υπήρχαν μάγισσες.

#2 Οι φεουδάρχες απολάμβαναν “το δικαίωμα της πρώτης νύχτας” με τις συζύγους των υποδούλων τους 

© livejournal   © depositphotos

Δεν υπάρχει τίποτα που να αποδεικνύει ότι αυτός ο κανόνας υπήρχε και οι περισσότεροι ιστορικοί πιστεύουν πως η άποψη αυτή δημιουργήθηκε από την κακή ερμηνεία ιστορικών κειμένων.

#1 Οι ιππότες ήταν πάντα ευγενείς

© depositphotos   © depositphotos

Δυστυχώς, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι ότι όταν οι ιππότες δεν βρίσκονταν σε μάχη, ήταν καταστροφικοί και τρομοκρατούσαν τα πλήθη. Ήταν γνωστό ότι βίαζαν και γυναίκες.