Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024
τεχνικές απομνημόνευσης12 μυστικά για να απομνημονεύετε πληροφορίες πολύ εύκολα

12 μυστικά για να απομνημονεύετε πληροφορίες πολύ εύκολα

Κατά την διάρκεια της ζωής μας μαθαίνουμε πολλά πράγματα, αλλά δεν και πάλι δεν τα ξέρουμε όλα, επειδή ξεχνάμε πολλές πληροφορίες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Δείτε παρακάτω γιατί ξεχνάμε πληροφορίες, καθώς και πως μπορείτε να απομνημονεύετε αποτελεσματικά πληροφορίες. Υπάρχει μια φόρμουλα απομνημόνευσης παγκοσμίως αναγνωρισμένη, που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό ψυχολόγο Ebbinghaus.

Γιατί ξεχνάμε;

c4ca4238a0b923820dcc509a6f75849b 749

© pixabay

Ο εγκέφαλός μας, μας προστατεύει από την αποθήκευση άχρηστων πληροφοριών. Γι’ αυτό όλες οι καινούργιες πληροφορίες αποθηκεύονται στην βραχυπρόθεσμη και όχι στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Έτσι, αν δεν επαναλάβετε τις καινούργιες πληροφορίες, θα τις ξεχάσετε.

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c 284

Η καμπύλη λήθης του Ebbinghaus δείχνει ότι μόλις 1 ώρα αφότου μάθουμε κάτι ξεχνάμε τις μισές πληροφορίες. Μια εβδομάδα αργότερα θυμόμαστε μόνο το 20%.

Πως να θυμάστε τα πάντα

eccbc87e4b5ce2fe28308fd9f2a7baf3 264

Για να θυμάστε τις πληροφορίες για όσο περισσότερο καιρό γίνεται πρέπει να προσπαθήσετε να τις βάλετε στην μακροπρόθεσμη μνήμη. Αν θέλετε να θυμάστε τις πληροφορίες για πολύ καιρό, θα πρέπει να παρατείνετε την περίοδο απομνημόνευσης. Η περίοδος αυτή θα πρέπει να είναι από μερικές μέρες έως μερικές εβδομάδες.

a87ff679a2f3e71d9181a67b7542122c 249

© Warner Brothers Television

12 μυστικά απομνημόνευση

1. Προσπαθήστε να καταλαβαίνετε τι διαβάζετε. Όταν καταλαβαίνετε αυτά που διαβάζετε, οι πληροφορίες αποθηκεύονται 9 φορές γρηγορότερα.

2. Μάθετε τις πιο απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει να βάζετε προτεραιότητες.

3. Οι πληροφορίες που βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος αποθηκεύονται πιο εύκολα (επίδραση σειριακής θέσης).

4. Αλλάξτε την προσοχή σας από το ένα θέμα στο άλλο. Να θυμάστε ότι οι παρόμοιες πληροφορίες ανακατεύονται (θεωρία παρεμβολών) και δημιουργείται ένα μπέρδεμα.

5. Μάθετε αντίθετα πράγματα, καθώς είναι ευκολότερη η απομνημόνευση.

6. Φτιάξτε το δικό σας “παλάτι μνήμης.” Το νόημα είναι να συνδυάσετε συγκεκριμένες πληροφορίες με συγκεκριμένα μέρη. Για παράδειγμα, αν είστε στο δωμάτιο σας και μαθαίνετε κάτι, συνδυάστε το με κάτι που βρίσκεται στο δώματιό σας.

7. Χρησιμοποιήστε “λέξεις νυχιών.” Το νόημα αυτής της τεχνικής είναι να συνδέσετε κάτι που έχετε μάθει με κάτι άλλο. Έτσι, όταν θα σκέφτεστε κάτι, θα σας έρχεται στο μυαλό κάτι άλλο.

8. Συνδέστε καινούργιες λέξεις με αυτές που ήδη γνωρίζετε.

9. Φτιάξτε μια δική σας ιστορία. Αν πρέπει να απομνημονεύσετε πολλές πληροφορίες σε μια συγκεκριμένη σειρά, προσπαθήστε να φτιάξετε μια ιστορία με τις πληροφορίες που έχετε.

10. Χρησιμοποιήστε μαγνητόφωνο. Καταγράψτε τις πληροφορίες που μαθαίνετε και ακούστε την ηχογράφηση πολλές φορές.

11. Οπτικοποίηση. Χρησιμοποιήστε την γλώσσα του σώματος, όταν μαθαίνετε.

12. Επιλέξτε μόνο τα καλύτερα υλικά. Μη χρησιμοποιείτε ξεπερασμένα βιβλία και μεθόδους μάθησης. Τα πράγματα μπορεί να έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που γράφτηκε το βιβλίο. Μην ξοδεύετε τον χρόνο σας σε κάτι που μπορεί να είναι λάθος.

[theoryandpractice] [cqeacademy] [senseandsensation] [ncbi.nlm.nih.gov] [lifeinthefastlane] [Rewire Your Brain: Think Your Way to a Better Life. John B. Arden]

Τα πιο σημαντικά