12 εκπληκτικές προβλέψεις βιβλίων που έγιναν πραγματικότητα

December 27, 2017 8:07 PM
More videos

Μερικές φορές δεν μπορούμε καν να φανταστούμε πόσο ακριβείς είναι οι περιγραφές για το μέλλον που έχουν γραφτεί στα βιβλία. Προφανώς, οι συγγραφείς μερικών βιβλίων έχουν κάποιες γνώσεις για τον κόσμο που ξεπερνάει τα όρια της συνηθισμένης κατανόησης των ανθρώπων.

Δείτε παρακάτω 12 εντυπωσιακές προβλέψεις βιβλίων που έγιναν πραγματικότητα.

Κρυογονική

© AFP / East News

Οι πρώτοι υπαινιγμοί για την θεωρία της κρυογονικής μπορούν να βρεθούν στην σύντομη ιστορία “The Jameson Satellite” του Νιλ Ρ. Τζόουνς που γράφτηκε το 1930. Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας, ο καθηγητής Τζέιμσον, ζητά να μεταφερθεί το πτώμα του στην τροχιά της γης, ελπίζοντας ότι εκεί θα μπορέσει να διατηρηθεί σε μηδενική θερμοκρασία.

Ωστόσο, η κρυογονική έγινε δημοφιλής το 1947 από τον ακαδημαϊκό Ρόμπερτ Έττινγκερ που είναι γνωστός και ως “ο πατέρας της κρυογονικής.” Εκείνη την χρονιά έγραψε μια σύντομη ουτοπική ιστορία με τον τίτλο “The Penultimate Trump.” Αυτό τον οδήγησε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που προώθησε την εσκεμμένη επιλογή του να παγώνει κάποιος τον εαυτό του για μεταγενέστερη ανάσταση.

2 φεγγάρια στον Άρη

Το διάσημο βιβλίο “Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ” δημοσιεύτηκε το 1726 και ο Τζόναθαν Σουίφτ ισχυρίστηκε ότι ο Άρης είχε 2 φεγγάρια. Αυτό συνέβη 151 πριν ανακαλυφθούν.

Στο κλασικό έργο του Σουίφτ, ο πρωταγωνιστής επισκέπτεται το φανταστικό νησί Λαπούτα. Αυτό το νησί είναι γεμάτο επιστήμονες και αστρονόμους που λένε στον πρωταγωνιστή ότι ο Άρης έχει 2 μικρά φεγγάρια. Η περιγραφή του συγγραφέα είναι εκπληκτικά ακριβής και λεπτομερής.

Αντικαταθλιπτικά

© Chatto & Windus   © depositphotos.com

Το έργο του Άλντους Χάξλεϋ “Θαυμαστός καινούργιος κόσμος” απεικονίζει μια ζοφερή άποψη μιας κοινωνίας που κυβερνάται από την ψυχολογική χειραγώγηση. Οι εξαρτημένοι από τα ναρκωτικά πολίτες βασίζονται σε χάπια που βελτιώνουν την διάθεση και ονομάζονται “σόμα”, τα οποία φτιάχνονται για να φέρνουν την σταθερότητα και να μειώνουν την στενάχωρες και αγχωτικές σκέψεις.

Το μυθιστόρημα γράφτηκε 2 δεκαετίες πριν από τα πρώτα πειράματα με αντικαταθλιπτικά και ο Χάξλεϋ κατάφερε να προβλέψει το μέλλον με μεγάλη ακρίβεια.

Προσελήνωση

Το 1865, ο Γάλλος συγγραφέας Ιούλιος Βερν δημοσίευσε το μυθιστόρημα “Από την γη στην σελήνη“, στο οποίο περιγράφει ένα τεράστιο διαστημικό όπλο που θα μπορούσε να εκτοξεύσει βλήματα κατευθείαν στην σελήνη.

Έναν αιώνα αργότερα το Απόλλων 11 προσεληνώθηκε στο φεγγάρι. Είχε το ίδιο όνομα που είχε προβλέψει ο Βερν και είχε τον ίδιο αριθμό πληρώματος.

Πυρηνική επίθεση

Το έργο του Ρόμπερτ Χαϊνλάιν “Solution Unsatisfactory” που δημοσίευσε το 1941 περιέγραφε την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ πριν από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Χαϊνλάιν μίλησε και για τις προσπάθειες άλλων χωρών να αναπτύξουν παρόμοιες βόμβες. Αργότερα, όλα έγιναν πραγματικότητα κατά την διάρκεια του Ψυχρού πολέμου.

Ατομική βόμβα

Το μυθιστόρημα “The World Set Free του Χ. Τζ. Γουέλς προέβλεπε τις χειροβομβίδες με βάση του ουράνιο, γνωστές ως ατομικές βόμβες, που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις ζωές πολλών ανθρώπων. 31 χρόνια μετά την δημοσίευση του βιβλίου έγινε η επίθεση στην Χιροσίμα.

Πιστωτικές κάρτες

Στο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας του Έντουαρντ Μπελλάμι Looking Backward” που δημοσιεύτηκε το 1888 ο συγγραφέας προέβλεψε με ακρίβεια την χρήση των πιστωτικών καρτών.

Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας πέφτει για ύπνο 1887 και ξυπνάει σε μια ουτοπική κοινωνία το 2000. Σε αυτή την κοινωνία όλοι έχουν πιστωτικές κάρτες με τις οποίες μπορούν να αγοράζουν ό,τι θέλουν.

Το διαδίκτυο

Το 1898 ο Μαρκ Τουαίην έγραψε το έργο ” From the “London Times” of 1904“, το οποία τοποθετούνταν 6 χρόνια πιο μπροστά στο μέλλον. Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από ένα μυστήριο έγκλημα: την δολοφονία του εφευρέτη μιας νέας και πολλά υποσχόμενης συσκευής που ονομάζεται Telelectroscope.

Αυτή η συσκευή περιγράφεται από τον συγγραφέα ως ένα τηλέφωνο “απεριόριστης απόστασης” που θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών.

Το ναυάγιο του Τιτανικού

Η νουβέλα του Μόργκαν Ρόμπερτσον The Wreck of the Titan, Or, Futility ” εκδόθηκε το 1898 και ανέφερε ένα τεράστιο “αβύθιστο” πλοίο που βυθίστηκε, όταν έπεσε πάνω σε ένα παγόβουνο.

14 χρόνια αργότερα συνέβη το ναυάγιο του Τιτανικού.

Κρέας που καλλιεργείται σε εργαστήριο

Το τεχνητό κρέας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο έργο επιστημονικής φαντασίας “2 πλανήτες” του Κουρντ Λάσγουιτς το 1897. Στο έργο του οι Αρειανοί συστήνουν στους ανθρώπους το “τεχνητό κρέας.”

Στρώμα νερού

Ο Ρόμπερτ Χαϊνλάιν όχι μόνο προέβλεψε τον Ψυχρό πόλεμο, αλλά και τα στρώματα νερού. Στο έργο του “Ξένος σε ξένη χώρα” που γράφτηκε το 1961 περιγράφει με ακρίβεια τα στρώματα νερού.

Ακολουθήστε μας στο facebook: