12 εκπληκτικά λαχανικά που είναι τέλεια για τον εσωτερικό σας κήπο.

3 Απριλίου, 201610:27 ΜΜ
More videos

Δεν έχετε ευχηθεί κάποιες φορές να είχατε την δυνατότητα να βγείτε  στο μπαλκόνι και να μαζέψετε φρέσκα λαχανικά και βότανα από τον μικρό υπέροχο κήπο σας, για να αναδείξετε  το μαγειρικό ταλέντο σας;

Δεν χρειάζεται παρά ένα μπαλκόνι ή ακόμη και πρεβάζι παραθύρου. Δεν χρειάζεται βέβαια να πούμε πόσο όμορφο θα φαίνονται διακοσμημένα με τα νόστιμα πράσινα φυτά.

Παρακάτω διαλέξαμε μερικά ενδιαφέροντα φυτά που μπορείτε εύκολα να έχετε στο σπίτι σας.

Πιπεριές

Μπορείτε εύκολα να έχετε  πιπεριές, όπως για παράδειγμα καμπανούλες, σε γλαστράκια ή δοχεία, για να κάνετε γευστικές τις σαλάτες σας,τα σάντουιτς και την πίτσα. Επιλέξτε ζεστό, και καλά φωτιζόμενο τόπο και μια ποικιλία που συστήνεται για εσωτερική καλλιέργεια.

Οι πολύχρωμες πιπεριές θα φωτίσουν την κουζίνα σας και δεν θα πιάσουν πολύ τόπο. Κάθε φυτό μπορεί να έχει μέχρι και  50 πιπεριές. Ότι και να αποφασίσετε να βάλετε  φροντίστε να έχουν μια θερμοκρασία 25-27 βαθμούς Κελσίου.

Καρότο

Διαλέξτε μικρή ποικιλία και σιγουρευτείτε ότι το μέρος που θα τα τοποθετήσετε έχει αρκετό φως. Κρατήστε το χώμα υγρό αλλά όχι πολύ. Τα καρότα σας θα είναι λετοιμα για να τα μαζέψετε σε 80-90 ημέρες.

Εάν δεν έχετε δοχεία, μπορείτε να κόψετε μπουκάλια πλαστικά(μην ξεχάσετε να ανοίξετε τρύπες για να στραγγίζουν). Η καλύτερη θερμοκρασία για τα καρότα είναι 13-14 βαθμούς Κελσίου.

Μέντα

Η μέντα είναι ένα φυτό χωρίς απαιτήσεις. Μπορεί να χρησιμοποιήσετε σπόρους ή νεαρά φυτά για το πρεβάζι σας ή έξω στο μπαλκόνι σας ακόμη και τον χειμώνα. Σιγουρευτείτε ότι έχει αρκετό φως(αλλά όχι απευθείας στον ήλιο) και ποτίζετε συχνά. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 20 -25 βαθμούς Κελσίου.

Γεγονός: η μέντα δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά γίνεται και ρόφημα που θα θεραπεύσει τον πονοκέφαλο μετά το ξενύχτι.

Κρεμμυδάκια

Δεν χρειάζονται καθόλου ιδιαίτερες ικανότητες για να βάλετε φρέσκα κρεμμυδάκια από βολβούς  ή από πεταμένα κρεμμύδια στο σπίτι. Απλά θυμηθείτε τα  βασικά: καλό χώμα,αρκετό στράγγισμα,καλό λίπασμα.

Πρώτα βάλτε τα κρεμμύδια σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για να αναπτύξουν το ριζικό σύστημα τους. Μετά θα χρειαστούν πολύ φως. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 18-20 βαθμούς. Μην τα υπερθερμαίνεται γιατί δεν τους αρέσει.

Βασιλικός

Αναπτύσσεται καλά σε γλάστρα και δοχεία, από σπόρους ή νεαρά φυτά. Επιλέξτε ένα φωτεινό σημείο και φροντίστε να έχει υγρασία στο χώμα, ζέστη και καλό στράγγισμα. Όταν οι κορυφές φτάσουν τα 15 εκατοστά αρχίστε να τα κουρεύετε. Κόψτε τα άνθη μόλις εμφανίζονται. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Αγγούρια

Διαλέξτε μια ποικιλία F1 υβρίδιο που κάνει μόνο θηλυκά λουλούδια (τα φυτά που γονιμοποιούνται από αρσενικά λουλούδια έχουν πικρό καρπό).Εάν έχετε επιτυχία στην προσπάθεια σας, κάθε φυτό θα σας δώσει 3-4 δωδεκάδες αγγούρια. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί θα πρέπει να τα μεταφυτέψετε καθώς μεγαλώσουν αλλά μετά θέλουν μόνο πότισμα. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 21-24 Κελσίου.

Ντομάτες

Διαλέξτε νάνους φυτά για να βάλετε  στο σπίτι και φροντίστε να έχουν φως. Για να έχετε συνεχώς ντομάτες αρχίστε με ένα ή  δυο φυτά  με σπόρο κάθε δυο εβδομάδες, σε καλά υγρό μέρος αλλά όχι υπερβολικά και προστατέψτε τα από το κρύο. Θα χρειαστεί υπομονή και προσπάθεια αλλά στο τέλος θα είστε υπερήφανοι για την σκληρή δουλειά σας. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 23-25 βαθμούς Κελσίου.

Λάπαθο

Έχει ενδιαφέρουσα γεύση και δεν το πειράζει μια πιο σκοτεινή γωνιά του κήπου σας. Μπορείτε να αρχίσετε με σπόρους. Η θερμοκρασία δεν παίζει ρόλο. Επιβιώνει ακόμη και στο κρύο. Βάλτε το έξω στο μπαλκόνι για όσο θέλετε. Προσεκτικά μαζέψετε τα τρυφερά φύλλα όταν είναι περίπου 12 εκατοστά.

Τζίντζερ

Δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και όμορφο. Είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές ιδιότητες κατά της ναυτίας καθώς και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αγοράστε ένα κομμάτι από τον μανάβη και καλύψτε το με χώμα σε ένα δοχείο. Περιμένετε να πετάξει βλαστούς. Μην το βάζετε απευθείας στον ήλιο. Όταν είναι έτοιμο για να το κόψετε βγάλτε το  φυτό όλο από το χώμα, κόψτε όσο χρειάζεστε και μετά ξαναφυτέψτε με τον ίδιο τρόπο. η καλύτερη θερμοκρασία είναι 20-25 βαθμούς Κελσίου.

Ανανάς

Θα χρειαστείτε όλη σας την υπομονή. Βρείτε έναν τέλειο ανανά – αγοράζοντας τον τους θερμούς μήνες- και φροντίστε να είναι άθικτος. Κόψτε την ουρά με ένα μαχαίρι, αφήστε να στεγνώσει για 3-4 ημέρες και βάλτε τον σε λίγη άμμο μέχρι να βγάλει ρίζες. (6-8 εβδομάδες).Αργότερα, όταν βάλετε τον ανανά σας στο δοχείο, χρησιμοποιείστε ελαφρύ μείγμα χώματος με άμμο και  περλίτη. Ποτίστε όταν χρειάζεται και φροντίστε να έχει τουλάχιστον 6 ώρες έντονο φωτισμό κάθε ημέρα. Μην περιμένετε να δείτε να ανθίζει παρά μετά από 2 ή 3 χρόνια. Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 23-30 βαθμούς.

Φράουλες

Οι φράουλες μπορούν να καλλιεργηθούν όλον τον χρόνο, με λίγο περισσότερο φως τον χειμώνα. Προτιμότερα τα  φυτά που θα δώσουν παραγωγή την άνοιξη και τον χειμώνα, και λίγους καρπούς το καλοκαίρι. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να αγοράσετε φυτά. Σε τρεις τέσσερις μήνες θα πετάξουν βλαστούς και θα τριπλασιαστούν.  Διατηρήστε τις φράουλες σας σε ζεστό περιβάλλον και μην ξεχάσετε να βγάλετε τα πρώτα άνθη (για να δυναμώσει το φυτό.) Η καλύτερη θερμοκρασία είναι 18-24 βαθμούς

Θυμάρι

Το θυμάρι είναι αξιοθαύμαστο βότανο. Είναι νόστιμο και πολύ εύκολο να το έχετε.

Θέλει αρκετό φως και κανονικό πότισμα αλλά όχι υπερβολικό. Μπορείτε να το αναπτύξετε  από κομμάτι φυτού  ή από σπόρο.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News