12 απλές πληροφορίες που θα αλλάξουν την αντίληψη σας για τον χρόνο για πάντα

21 Ιανουαρίου, 20183:23 ΜΜ
More videos

Πάντα πιστεύαμε ότι ο χρόνος είναι μια στατική έννοια. Πολλά πράγματα φαίνεται να υπάρχουν από πάντα και οι διάσημοι άνθρωποι συσχετίζονται συχνά με μια ορισμένη χρονική περίοδο. Αλλά μερικές φορές η αντίληψή μας για το χρόνο μας απογοητεύει και μας εκπλήσσει.

Παρακάτω θα δείτε κάποια στοιχεία σχετικά με το χρόνο που θα δυσκολευτείτε να πιστέψετε. Αλλά είναι πραγματικά αλήθεια!

Όταν κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος του “Πόλεμος των άστρων”, η γκιλοτίνα εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στη Γαλλία για εκτελέσεις.

© Capital Pictures/East News   © Leemage/East News

Η πρώτη ταινία του “Πόλεμος των άστρων” κυκλοφόρησε στις 25 Μαΐου 1977. Η τελευταία εκτέλεση με τη βοήθεια της γκιλοτίνας πραγματοποιήθηκε στη Μασσαλία στις 10 Σεπτεμβρίου 1977. Αυτή ήταν η τελευταία θανατική ποινή στη Δυτική Ευρώπη. Επισήμως, η χρήση της γκιλοτίνας στη Γαλλία καταργήθηκε μαζί με τη θανατική ποινή το 1981.

2 άτομα που γεννήθηκαν την ίδια στιγμή μπορούν να γιορτάσουν τα γενέθλιά τους σε διαφορετικές μέρες.

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Αυτό οφείλεται στις ζώνες ώρας.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Άννα Φρανκ και ο Κρίστοφερ Πλάμερ γεννήθηκαν το ίδιο έτος.

© UIG Art and History/East News   © REUTERS/Phil McCarten   © AKG Images/East News

Ο διάσημος ιεροκήρυκας και δημόσιος ομιλητής Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και η γενναία Άννα Φρανκ φαίνεται να είναι από τελείως διαφορετικές χρονικές περιόδους. Αλλά, στην πραγματικότητα, γεννήθηκαν το ίδιο έτος – το 1929. Όπως και ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Κρίστοφερ Πλάμερ.

Η Κλεοπάτρα δεν ζούσε πολύ κοντά στην περίοδο που δημιουργήθηκαν οι πυραμίδες. Το άνοιγμα των McDonald’s ήταν στην πραγματικότητα πιο κοντά στα χρόνια που έζησε.

© depositphotos   © depositphotos   © depositphotos

Μπορεί να φαίνεται ότι η Κλεοπάτρα και οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι σύμβολα της ίδιας χρονικής περιόδου. Στην πραγματικότητα, δεν είναι αλήθεια. Η Κλεοπάτρα γεννήθηκε το 69 π.Χ. Εκείνη την περίοδο, η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας ήταν ήδη 2.471 ετών. Και το πιο περίεργο είναι ότι υπάρχει λιγότερος χρόνος μεταξύ της γέννησης της Κλεοπάτρας και του ανοίγματος του πρώτου εστιατορίου McDonald’s – μόλις 2.024 χρόνια.

Ορισμένες από τις φάλαινες που ζούσαν όταν γράφτηκε το “Moby-Dick” είναι ακόμα ζωντανές σήμερα.

© Olga Shpak   © ozon

Ο Χέρμαν Μέλβιλ έγραψε το “Moby-Dick” το 1851 και οι φάλαινες της Γροιλανδίας θεωρούνταν ζώα που ζουν πολλά χρόνια. Οι επιστήμονες εκτιμούσαν την ηλικία μιας τέτοιας φάλαινας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν 211 ετών!

Ένα αεροπλάνο από τη Νέα Ζηλανδία ταξίδεψε εγκαίρως.

© flightradar24

Ένα αεροπλάνο από την Χαβάη απογειώθηκε από την Όκλαντ στις 00:05 την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι επιβάτες στο αεροπλάνο ήταν ευτυχείς να γιορτάσουν το Νέο Έτος δύο φορές επειδή το αεροπλάνο προσγειώθηκε στη Χονολουλού στις 10:16 τοπική ώρα στις 31 Δεκεμβρίου 2017.

Τα εγγόνια του Αμερικανού Προέδρου Τζον Τάιλερ, ο οποίος γεννήθηκε τον 18ο αιώνα, είναι ακόμα εν ζωή.

© wikimedia

Ο Τζον Τάιλερ γεννήθηκε πριν από περισσότερα από 200 χρόνια, το 1790. Αλλά 2 από τα εγγόνια του, ο Λάιον Γκάρντινερ Τάιλερ Τζούνιορ και ο Χάρισον Ράφιν Τάιλερ, είναι ακόμα ζωντανοί. Το θέμα είναι ότι, στην ηλικία των 63, ο Τζον Τάιλερ απέκτησε ένα γιο – τον Λάιον Γκάρντινερ Τάιλερ. Και ο τελευταίος έγινε πατέρας (ο γιος του είναι Λάιον Γκάρντινερ Τάιλερ Τζούνιορ) σε ηλικία 71 ετών. Έτσι το παρελθόν είναι πιο κοντά από ό, τι νομίζατε.

 Το στούντιο της Warner Bros εμφανίστηκε όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία ακόμα υπήρχε.

© Glen Bowman/flickr   © depositphotos

Το 1903, οι αδελφοί Γουόρνερ (οι γονείς των οποίων ήταν αρχικά από τη Ρωσική Αυτοκρατορία) άνοιξαν το πρώτο κινηματογραφικό τους θέατρο που ονομαζόταν Cascade. Μέχρι τη στιγμή που ξεκίνησε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, κυκλοφορούσαν ήδη ταινίες. Μέχρι το 1918, είχαν ανοίξει το Warner Bros Studio.

Η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπήρχε μέχρι το 1923, όταν διαμορφώθηκε η Τουρκική Δημοκρατία.

Μέσα από την πορεία της ζωής της Βασίλισσας Ελισάβετ Β, υπήρξαν 16 διαφορετικοί πρόεδροι των ΗΠΑ.

© Notman Studio, Boston/wikimedia   © i-images/East News   © Associated Press/East News

Η Ελισάβετ Β’ γεννήθηκε το 1926 όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ. Έκτοτε, υπήρξαν 15 διάδοχοι.

Η εταιρεία κοσμημάτων Tiffany & Co. είναι παλαιότερη από την Ιταλία.

© Jill Clardy/flickr   © publicdomainpictures

Ο Τσαρλς Λούις Τίφανι και ο Τζον Γιανγκ άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα στο Broadway το 1837 και η σύγχρονη Ιταλία, η Ιταλική Δημοκρατία, σχηματίστηκε το 1861.

Αν ταιριάξετε ολόκληρο το ιστορικό της Γης σε ένα χρόνο, οι άνθρωποι θα εμφανιστούν στις 23:35 στις 31 Δεκεμβρίου.

© depositphotos   © depositphotos

Ας φανταστούμε την ιστορία της Γης ως ένα χρόνο. Τότε, την 1η Δεκεμβρίου θα υπήρχαν τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα. Οι δεινόσαυροι θα εξαφανιστούν μόλις στις 26 Δεκεμβρίου και ο πρώτος άνθρωπος θα εμφανιστεί στις 31 Δεκεμβρίου στις 23:35.

Είμαστε τώρα πιο κοντά στο 2033 παρά στο 2000.

© 20th Century Fox

Όταν ακούμε “πριν από 10 χρόνια”, εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε τη δεκαετία του ’90, όχι τη δεκαετία του 2000. Με την ευκαιρία, έχουν περάσει 18 χρόνια από το έτος 2000. Και έχουμε μόλις 15 χρόνια μέχρι το έτος 2033.

google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Tilestwra.com στο Google News