11 σημάδια ότι πάσχετε από αγχώδεις διαταραχές

7 Απριλίου, 2016 10:51 ΜΜ
More videos

Τα προβλήματα της καθημερινότητας και οι πιέσεις που δεχόμαστε από τον περίγυρο μας, μπορούν λειτουργήσουν αρνητικά στη ψυχολογία του ανθρώπου. Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του σώματος και την υγεία μας. Ποια είναι τα συμπτώματα όμως που μας βοηθούν να καταλάβουμε εάν πάσχουμε από αγχώδεις διαταραχές;

1.Υπερβολική ανησυχία

Η υπερβολική ανησυχία αποτελεί σήμα κατατεθέν της γενικευμένης αγχώδους διαταραχής  ( GAD ). Αυτός ο τύπος άγχους έχει ως αποτέλεσμα έντονες  σκέψεις  ανησυχίας τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας για τουλάχιστον ένα διάστημα έξι μηνών.

2.Αϋπνία

Η αϋπνία συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα των συνθηκών υγείας, τόσο της σωματικής, όσο και της ψυχολογικής. Αν στριφογυρίζετε κάθε βράδυ στο κρεβάτι σας ή αν ξυπνάτε σε συχνά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πάσχετε από έντονη διαταραχή άγχους.

3.Παράλογοι φόβοι

Αν οι φοβίες σας διογκώνονται  και σας δημιουργούν έντονη αναστάτωση, χωρίς να υπάρχει  εμφανής λόγος, τότε αποτελούν ένα τύπο διαταραχής.

4.Ένταση των μυών

Η σταθερή ένταση των μυών (σφίξιμο στο σαγόνι, λύγισμα των μυών σε όλο το σώμα) είναι δείγμα ότι τα άτομα που το παρουσιάζουν έχουν ζήσει με άγχος για αρκετά μεγάλο διάστημα.

5.Χρόνια δυσπεψία

Σε αυτή τη περίπτωση το άγχος δημιουργεί πεπτικά, άλλα και εντερικά προβλήματα. Ο έντονος πόνος στο στομάχι είναι συχνό φαινόμενο.

6.Εσωστρέφεια

Οι κοινωνικές πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πιο εσωστρεφή τρόπο ζωής.

7.Πανικός

Κρίσεις πανικού, συναίσθημα φόβου και απελπισίας, αναπνευστικά προβλήματα, ταχυκαρδία, μούδιασμα στα άκρα, εφίδρωση και ζαλάδα αποτελούν ξεκάθαρα συμπτώματα άγχους.

8.Αναδρομές στο παρελθόν

Αν φέρνετε στο μυαλό σας συνεχώς τραυματικές εμπειρίες  που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε, τότε ίσως πρέπει να μάθετε να ελέγχετε το άγχος σας.

9.Τελειομανία

Θέλετε να ελέγχετε τα πάντα;  Κρίνετε μόνιμα τον εαυτό σας για τα λάθη που έχετε κάνει;  Το άγχος μπορεί να είναι η αιτία. Επιπλέον, μπορεί αποτελεί ψυχαναγκαστική διαταραχή.

10.Καταναγκαστικές συμπεριφορές

Η ψυχαναγκαστική συμπεριφορά βλάπτει τη ψυχική υγεία και ενισχύει τις αγχώδεις διαταραχές.

11.Αμφιβολίες

Οι αμφιβολίες για τον εαυτό σας και τις δυνατότητες  που έχετε, μπορούν να προκληθούν  από το στρες της καθημερινότητας και το  άγχος για το μέλλον.

Πηγή: Health.com, μετάφραση: ERT