Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024
ψυχολογικά τρικ11 ψυχολογικά τρικ που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για να μας περνούν τα...

11 ψυχολογικά τρικ που χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για να μας περνούν τα λεφτά εύκολα.

Συνήθως, όταν πάμε για φαγητό σε κάποιο εστιατόριο έχουμε στο μυαλό ένα συγκεκριμένο πιάτο που θέλουμε να φάμε ή άλλες φορές είμαστε περισσότερο ανοιχτοί σε προτάσεις.

Αυτή ακριβώς την ευκαιρία ψάχνουν οι επαγγελματίες και οι σύμβουλοι των εστιατορίων. Πίσω από τα παρασκήνια, πριν ακόμα εμείς σκεφτούμε, ότι θέλουμε να φάμε, οι σύμβουλοι των εστιατορίων σκέφτονται πολύ προσεχτικά τον τρόπο που θα επιλέξουμε το φαγητό που θα φάμε.

Δείτε παρακάτω 11 ψυχολογικά τρικ που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια για να μας αναγκάσουν να φάμε περισσότερο και να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα.

1.Δεν χρησιμοποιούν το σύμβολο του ευρώ.

Το σύμβολο του ευρώ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αποφεύγουν τα εστιατόρια, γιατί υπενθυμίζει στους πελάτες, ότι ξοδεύουν χρήματα.

2.Είναι πονηροί με τα νούμερα.

Οι σχεδιαστές των μενού ξέρουν, ότι οι τιμές που τελειώνουν σε 9 όπως 9.99 ευρώ τείνουν να δηλώνουν την αξία και όχι την ποιότητα. Επίσης, οι τιμές που τελειώνουν σε 0,95 αντί για 0,99 τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικές, γιατί θεωρούνται πιο φιλικές προς τον πελάτη.

3.Χρησιμοποιούν πολύ περιγραφική γλώσσα.

Μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε, ότι τα στοιχεία που περιγράφονται με πιο όμορφο τρόπο είναι πιο ελκυστικά και δημοφιλή στους πελάτες. Σε μια άλλη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αποδείχτηκε, ότι οι περιγραφικές ετικέτες μενού ανέβασαν τις πωλήσεις κατά 27%, σε σύγκριση με φαγητό που δεν είχαν κάποια περιγραφή.

4.Συνδέουν το φαγητό με την οικογένεια.

Οι πελάτες είναι πολύ δεμένοι με τα ονόματα συγγενών τους, όπως ονόματα παππούδων και γονιών. Για παράδειγμα, είναι πιο πιθανό να παραγγείλουν μπισκότα που λέγονται “Τα μπισκότα της γιαγιάς.”

5.Χρησιμοποιούν εθνικούς όρους φαγητών για να κάνουν το φαγητό τους να φαίνεται πιο αυθεντικό.

Σύμφωνα με τον πειραματικό ψυχολόγο της Οξφόρδης, Τσαρλς Σπενς, μια εθνοτική ή γεωγραφική ετικέτα, όπως ένα ιταλικό όνομα, τραβάει την προσοχή του ανθρώπου σε ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό και αναδεικνύει ορισμένες γεύσεις και οσμές.

6.Υπογραμμίζουν νοερά κάποια πράγματα.

Όταν τα φαγητά είναι με έντονα γράμματα, χρωματιστά ή κάποια πρωτότυπη γραμματοσειρά, η οποία συνοδεύεται από φωτογραφίες, τότε το φαγητό μοιάζει πολύ πιο ξεχωριστό και καλό από τα υπόλοιπα πιάτα.

7.Χρησιμοποιούν ακριβά αντικείμενα για να τραβήξουν την προσοχή μας στα πιο φθηνά.

Σύμφωνα με τον Rapp, τα εστιατόρια χρησιμοποιούν εξαιρετικά ακριβά τρόφιμα ως κράχτες. “Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το αγοράσετε, αλλά αν δείτε κάτι πιο φθηνό, φανεί πιο λογικό”, αναφέρει.

8.Προσφέρουν φαγητό σε δυο μεγέθη μερίδων.

Οι πελάτες δεν έχουν ιδέα πόσο μικρότερη η μικρή μερίδα, οπότε υποθέτουν ότι είναι καλύτερο να την προτιμήσουν, επειδή κοστίζει λιγότερο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι, ότι τα εστιατόρια θέλουν να πουλήσουν τις μικρότερες μερίδες και χρησιμοποιούν τις μεγαλύτερες ως απλό μέτρο σύγκρισης.

9.Αναλύουν τα πρότυπα ανάγνωσής μας.

Σύμφωνα με μια κορεάτικη έρευνατο ένα τρίτο των συμμετεχόντων είναι πιο πιθανό να παραγγείλουν το πρώτο πράγμα που θα τους τραβήξει την προσοχή. Κατά συνέπεια, τα εστιατόρια βάζουν τα πιο κερδοφόρα προϊόντα του στην πάνω δεξιά γωνία του καταλόγου, επειδή εκεί πάει πιο εύκολα το ανθρώπινο μάτι.

10.Περιορίζουν τις επιλογές μας.

Είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για τα εστιατόρια το να μειώσουν τις επιλογές μας, γιατί είναι σαν να απομακρύνουν τις πολλές ευθύνες από τους πελάτες. Ο ιδανικός αριθμός πιάτων ανά κατηγορία σε κάθε μενού είναι 6 πιάτα.

11.Φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα κατάλληλη για ξόδεμα.

Σύμφωνα με μια ψυχολογική έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Leicesterη κλασική μουσική ενθαρρύνει τους πελάτες να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, επειδή τους κάνει να αισθάνονται πιο πλούσιοι. Από την άλλη, η ποπ μουσική κάνει τους πελάτες να ξοδεύουν 10% λιγότερα χρήματα.

 



Τα πιο σημαντικά