11 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν σκέφτεστε πάρα πολύ.

23 Αυγούστου, 2016 3:39 ΠΜ
More videos

‘Σκοτωνόμαστε στην πολλή σκέψη. Εμείς σιγά- σιγά σκοτώνουμε τους εαυτούς μας με τη σκέψη για τα πάντα.Σκέψεις.Σκέψεις.Σκέψεις.  Δεν μπορείς ποτέ να εμπιστευθείς το ανθρώπινο μυαλό ούτως ή άλλως. Είναι μια παγίδα θανάτου.’ – Άντονι Χόπκινς

Το μυαλό αγαπά να σκέφτεται και δεν φαίνεται να θέλει να σταματήσει ποτέ. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι σκέφτονται τόσο πολύ που είναι σαν μια παγκόσμια επιδημία. Μέσα από εκτεταμένη έρευνα,η καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Nolen-Hoeksema του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν,  διαπίστωσε ότι η πολλή σκέψη εμφανίζεται κυρίως σε νέους και μεσήλικες ενήλικες, με το 73% των 25-35 ετών να θεωρούνται ότι σκέφτονται πάρα πολύ.  Επίσης, είναι περισσότερες οι  γυναίκες (57%) από ό, τι οι άνδρες (43%), που έχουν την τάση να σκέφτονται πάρα πολύ.

Το μυαλό μερικές φορές μοιάζει με ένα πεντάχρονο παιδί. Θέλει να τα έχει όλα όπως θέλει αυτό και δεν ξέρει να κάθεται ακίνητο. Εάν επιτρέπετε στο μυαλό σας να τρέχει συνεχώς ένα χιλιόμετρο το λεπτό, χωρίς να το διακόπτετε ποτέ, τότε θα τρέχετε προς την τρέλα και θα ανακαλύψετε ότι το μυαλό σας έχει γίνει σιγά σιγά μια φυλακή.

 Μαθαίνοντας να έχετε χρόνο για να ησυχάσετε το μυαλό σας, αντί να του αποσπάτε την προσοχή του, μπορεί να σας επιτρέψει να έχετε περισσότερη πνευματική διαύγεια, εστίαση και να εγκαταλείψετε την τοξική συνήθεια του να σκέφτεστε πάρα πολύ.

11 πράγματα που πρέπει να θυμάστε όταν σκέφτεστε πάρα πολύ

 • Δεν θα είστε ελεύθεροι ποτέ μέχρι να απελευθερωθείτε από την φυλακή των  δικών σας λανθασμένων  σκέψεων.
 • Πριν μιλήσεις, άκου. Πριν αντιδράσεις, σκέψου. Πριν κάνεις κριτική, περίμενε. Πριν προσευχηθείς,συγχώρεσε. Πριν παραιτηθείς, προσπάθησε.
 • Σταμάτα να ανησυχείς για το τι μπορεί να πάει στραβά και ενθουσιάσου με το τι μπορεί να πάει καλά.
 • Η πάρα πολύ σκέψη. Η τέχνη του να δημιουργείς προβλήματα εκεί που δεν υπήρχαν καν.
 • Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που να σε αναστατώσει περισσότερο από τις δικές σου σκέψεις.
 • Η ανησυχία είναι σαν μια κουνιστή καρέκλα. Σου δίνει κάτι για να κάνεις αλλά δεν σε οδηγεί πουθενά.
 • Σταμάτα να σκέφτεσαι πολύ. Δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Άστο!
 • Αγαπητό μυαλό, σταμάτα να σκέφτεσαι την νύχτα. Θέλω να κοιμηθώ.
 • Η πάρα πολλή σκέψη είναι η μεγαλύτερη αιτία δυστυχίας.
 • Μην καταστρέφεις μια νέα μέρα με σκέψεις για το χθες. Άφησε τες.
 • Ένα ήρεμο μυαλό μπορεί να ακούσει την έμπνευση παρά τον φόβο.

3 τρόποι για να σταματήσετε την πολλή σκέψη

Επικοινωνήσετε με τη φύση

Αν δεν ζείτε ή εργάζεστε στη φύση, τότε το έχετε ανάγκη περισσότερο. Βρείτε χρόνο για να είστε κοντά στην φύση. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα περίπατο στο μεσημεριανό διάλειμμα σας σε ένα κοντινό πάρκο, ή να πηγαίνετε  διακοπές για να ξεφύγετε. Οτιδήποτε που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε το δεσμό σας με τη φύση. Θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό το μυαλό σας και θα  σταματήσει την πάρα πολλή σκέψη.

Μπορείτε να επικεντρωθείτε στην ομορφιά των δέντρων, ένα φύλλο, ένα καταρράκτη, ο ουρανός, τα βουνά, μια λίμνη ή ό, τι άλλο. Αυτό θα σταματήσει αμέσως το μυαλό σας. Όταν επιτρέψετε στον εαυτό σας να το κάνει αυτό, θα διαπιστώσετε ότι θα σκέφτεστε  πιο καθαρά στη διάρκεια της ημέρας.

Επαναλάβετε καλά λόγια στον εαυτό σας

Δώστε προσοχή στο μυαλό σας αυτή τη στιγμή … Τι είδους σκέψεις παρατηρείτε; Το πιο πιθανό, θα παρατηρήσετε ότι η πλειοψηφία των σκέψεών σας είναι γύρω από το τι πρέπει να κάνετε σήμερα, ή ό, τι κάποιος σας έκανε να θυμώσετε ή ακόμα και ταπεινωτικές σκέψεις για τον εαυτό σας. Να μην αισθανθείτε  άσχημα. Με τόση αρνητικότητα γύρω μας, το να διατηρήσεις μια σταθερή θετική νοοτροπία, δεν είναι πάντα εύκολο. Ωστόσο, μπορείτε πραγματικά να αντιμετωπίσετε τις αρνητικές λέξεις  επαναλαμβάνοντας ήρεμες λέξεις.

Κάθε φορά που παρατηρήσετε ότι σκέφτεστε πολύ ή αισθάνεστε άγχος ή ανησυχία να σας καταλαμβάνει, σταματήστε αυτές τις σκέψεις με λέξεις που σας ηρεμούν εσάς περισσότερο.

Παραδείγματα: Ειρήνη. Αγάπη. Φως. Είναι εντάξει. Η ζωή είναι ωραία. Είμαι εντάξει.

Αν και αυτό δεν είναι εντελώς καθησυχαστικό για το μυαλό σας, θα επιτρέψει το μυαλό σας να επιβραδύνει και να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία αυτή τη στιγμή. Οι λέξεις μεταφέρουν πολύ νόημα και δύναμη.Χρησιμοποιήσετε προς όφελός σας όποτε αισθάνεστε άγχος.

Διαλογισμός

Προτείνουμε τον διαλογισμό πολλές φορές αλλά για καλό λόγο. Όταν κάνετε διαλογισμό, σταματάτε τη ροή των πολλών και αρνητικών σκέψεων που βομβαρδίζουν τις αισθήσεις σας κάθε δευτερόλεπτο και προχωράτε σε ένα χώρο όπου η ακινησία υπερισχύει.

Αν και δεν χρειάζεται να απενεργοποιήσετε το μυαλό σας για να διαλογίζεστε, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι οι σκέψεις τους επιβραδύνονται απίστευτα.

Αν το δοκιμάσετε και δεν μπορέσετε να σταματήσετε να σκέφτεστε πολύ, δοκιμάστε διαλογισμό με δάσκαλο ή γιόγκα. Αυτές οι πρακτικές φέρνουν την ευαισθητοποίηση στο σώμα και καθιστούν πιο εύκολη την αντιμετώπιση των καθημερινών προκλήσεων.

Ακολουθήστε μας στο facebook: