11 πράγματα που ελάχιστοι γνωρίζουν για την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

23 Σεπτεμβρίου, 2017 6:44 ΜΜ
More videos

Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας είναι δημόσια πρόσωπα. Γι’ αυτό ακριβώς περνάνε πολύ χρόνο μπροστά σε όλους κατά την διάρκεια κοινωνικών εκδηλώσεων, διπλωματικών δεξιώσεων ή ταξιδιών στο εξωτερικό. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ ανοιχτοί παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Δείτε παρακάτω 11 πράγματα που ελάχιστοι γνωρίζουν για την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας.

11. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας απαγορεύεται να παίζουν Μονόπολη

© kensingtonroyal

Το 2008, ο πρίγκιπας Άντριου, ο δούκας του Γιορκ αποκάλυψε ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας απαγορεύεται να παίζουν Μονόπολη, επειδή θεωρείται πολύ βίαιη και επιθετική.

10. Η βασίλισσα Ελισάβετ προτιμάει να φοράει πολύ φωτεινά χρώματα

© EAST NEWS   © EAST NEWS   © EAST NEWS   © EAST NEWS   © EAST NEWS

Έχουμε δει πολλές φορές την βασίλισσα Ελισάβετ να φοράει λαμπερά χρώματα, όπως φούξια, κίτρινο και γαλάζιο.

“Δεν μπορώ να φοράω μπεζ ρούχα, γιατί κανείς δεν με αναγνωρίζει με αυτά”, εξήγησε κάποια στιγμή η ίδια στο προσωπικό της. Η επιλογή των λαμπερών χρωμάτων γίνεται και για να ξεχωρίζει η βασίλισσα μέσα στο πλήθος.

9. Η βασίλισσα γιορτάζει 2 φορές γενέθλια

© EAST NEWS

Η βασίλισσα γιορτάζει 2 φορές γενέθλια. Έχει επίσημα γενέθλια που γιορτάζονται σε διαφορετικές ημερομηνίες στις διάφορες χώρες της Κοινοπολιτείας. Η δεύτερη φορά είναι τα επίσημα γενέθλιά της στις 21 Απριλίου. Η βασίλισσα προτιμάει να γιορτάζει τα πραγματικά της γενέθλια σε κλειστό οικογενειακό κύκλο, ενώ τα επίσημα γενέθλιά της γιορτάζονται με παρελάσεις και άλλους εορτασμούς σε όλες τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

8. Τα μη μέλη βασιλικών οικογενειών απαγορεύεται να τους αγγίζουν

© kensingtonroyal   © EAST NEWS

Αυτός ο κανόνας παραβιάζεται πολλές φορές ειδικά σε συναντήσεις με διάσημους.

7. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να δέχονται όλα τα δώρα

© EAST NEWS

Πρέπει να δέχονται με ευγένεια οποιοδήποτε δώρο του κάνει κάποιος. Η μοίρα των δώρων αποφασίζεται από την βασίλισσα, γιατί τα δώρα ανήκουν στην Μοναρχία.

6. Η βασίλισσα Ελισάβετ θέτει τον τόνο σε όλες τις συναντήσεις

© EAST NEWS

Αν είστε ποτέ αρκετά τυχεροί, ώστε να δειπνήσετε με την βασίλισσα Ελισάβετ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μόλις η βασίλισσα τελειώσει το φαγητό της όλοι θα πρέπει να αφήσουν κάτω τα μαχαιροπήρουνά τους και να σταματήσουν να τρώνε. Αυτός ο κανόνας ισχύει και για τα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

5. Η βασίλισσα δεν χρειάζεται διαβατήριο για να ταξιδέψει

© EAST NEWS   © depositphotos

Αν η βασίλισσα έχει διαβατήριο, δεν το χρειάζεται για να ταξιδέψει στο εξωτερικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να δείξει ένα χαρτονόμισμα ή κέρμα με την εικόνα της πάνω, αν πολλές φορές ούτε αυτό είναι απαραίτητο. Αυτός ο κανόνας ισχύει μόνο για την βασίλισσα Ελισάβετ, όχι για τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

4. Η βασιλική οικογένεια έχει τα δικά της εισοδήματα

© commons.wikimedia   © commons.wikimedia

Η βασιλική οικογένεια δεν ζει αποκλειστικά με κρατικά έξοδα. Έχουν αρκετές πηγές εισοδήματος:

  • Η χρηματοδότηση προέρχεται κυρίως από το Δουκάτο του Λάνκαστερ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εμπορικές και γεωργικές περιοχές και κατοικίες. Τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ πηγαίνουν στο Δημόσιο Ταμείο, το οποίο στη συνέχεια δίνει τα κεφάλαια στη βασίλισσα για να καλύψει τα έξοδα που δεν καλύπτονται από την Κυρίαρχη Επιχορήγηση.
  • Η κύρια πηγή του δημόσιου εισοδήματος της Βασίλισσας προέρχεται από την Κυρίαρχη Επιχορήγηση – ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών που χρονολογείται από το 1760. Σύμφωνα με τον νόμο, το πλεόνασμα των εσόδων πηγαίνει στο δημόσιο και το 15% από αυτό στην βασίλισσα.
  • Άλλα προσωπικά είδη περιλαμβάνουν τη συλλογή των βασιλικών γραμματοσήμων, έργα τέχνης, κοσμήματα, αυτοκίνητα, άλογα και την περιουσία της μητέρας της βασίλισσας Ελισάβετ, που προστίθεται στην προσωπική της περιουσία.

3. Η Βασίλισσα μπορεί να οδηγήσει χωρίς πινακίδα στο κρατικό της αυτοκίνητο

© EAST NEWS

Η βασίλισσα είναι η μόνη που έχει αυτό το δικαίωμα στην Αγγλία. Ακόμα και κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, που υπηρέτησε ως οδηγός σε ασθενοφόρο. Οδηγεί χωρίς δίπλωμα από τότε. Επίσης, όσοι την έχουν δει να οδηγεί λένε, ότι οδηγεί χωρίς να φοράει ζώνη.

2. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας πρέπει να πάρουν άδεια γάμου από την βασίλισσα

© EAST NEWS

Οι πρώτοι 6 στην σειρά διαδοχής του θρόνου μέχρι την ηλικία των 25 πρέπει να παίρνουν άδεια γάμου από την βασίλισσα. Αν δεν συμφωνεί, δεν μπορεί να γίνει γάμος.

1. Όταν κάποιος παντρευτεί ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, δεν μπορεί να ανέβει στον θρόνο

© EAST NEWS

Αυτόν τον κανόνα ακολουθεί και η ίδια η βασίλισσα. Ο σύζυγός της, πρίγκιπας Φίλιππος, είναι βασιλιάς-σύμβουλος και αυτό του στερεί το δικαίωμα να γίνει βασιλιάς. Έχει ελληνική υπηκοότητα, οπότε δεν μπορεί να ανέβει στον θρόνο. Το ίδιο θα συμβεί, όταν γίνει βασιλιάς ο πρίγκιπας Ουίλιαμ: η Κάθριν, η δούκισσα του Κέιμπριτζ θα αλλάξει τον τίτλο της σε βασίλισσα- σύμβουλος.