Σάββατο, 13 Απριλίου 2024
ζώα11 πράγματα που δεν ξέρατε για την αντιλόπη “ντικ-ντικ”, που θα την...

11 πράγματα που δεν ξέρατε για την αντιλόπη “ντικ-ντικ”, που θα την κάνουν το νέο αγαπημένο σας ζώο!

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσουμε την πανέμορφη μινιατούρα αντιλόπη ντικ-ντικ.

Μια ενήλικη ντικ-ντικ είναι πιθανόν μικρότερη σε μέγεθος από το σκύλο σας

980x

Οι περισσότερες αντιλόπες ντικ-ντικ δεν γίνονται ποτέ μεγαλύτερες από 30 με 40 εκατοστά ψηλές και ζυγίζουν μόλις 3 με 7 κιλά. Δυστυχώς δεν μπορούν να παίξουν fetch. (Μην ανησυχείτε αυτή η ντικ-ντικ δεν κρατείται σε αιχμαλωσία. Το όνομά της είναι Aluna και εκτρέφεται  από τον Ζωολογικό Κήπο του Chester μετά την αποτυχία σύνδεσης με την μητέρα της.)

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι η μικρότερη αντιλόπη στον κόσμο

980x-2

Αυτό ο τίτλος ανήκει στη Βασιλική Αντιλόπη της Δυτικής Αφρικής, η οποία ζυγίζει 4.5 κιλά και φτάνει σε ύψος 25 με 30 εκατοστά ως ενήλικη.

Η ονομασία ντικ-ντικ βγήκε από τον ήχο που κάνουν με τη μύτη τους όταν βρίσκονται σε πανικό. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να ακούσετε τον ήχο

Όταν αισθάνεται πανικό, η θηλυκή ντικ-ντικ σημάνει συναγερμό βγάζοντας έναν ήχο από τη μύτη που ακούγεται σαν “ζικ-ζικ” ή “ντικ-ντικ”. Ο ήχος συχνά προειδοποιεί και άλλα είδη στην περιοχή πως είναι ώρα να φύγουν.

Πιστεύουν στις αδελφές ψυχές

980x-3

Σε αντίθεση με το 97% των ζώων της Γης, οι ντικ-ντικ είναι μονογαμικές. Ζουν σε ζεύγη και όχι σε κοπάδια και όταν επιλέγουν έναν σύντροφο αυτός θα είναι για όλη τους τη ζωή.

Όπως ακριβώς και ο άνθρωπος έτσι και οι αντιλόπες ντικ-ντικ γενούν ένα μωρό τη φορά

980x-4

Το μικρό μένει κρυμμένο για κάποιο διάστημα μετά τη γέννα, αλλά μεγαλώνει γρήγορα και φτάνει το πλήρες μέγεθός του σε επτά μήνες. Έπειτα, μένουν μόνα τους!

Οι αντιλόπες ντικ-ντικ έχουν αξιοσημείωτες μύτες

980x-5

Έχετε ακούσει τον όρο συλλήψιμες ουρές  (σημαίνει, ικανές να συλλάβουν); Λοιπόν οι ντικ-ντικ έχουν συλλήψιμες μύτες. Περισσότερα για το υπέροχο ρύγχος τους στη συνέχεια…

Δεν διψούν σχεδόν ποτέ

980x-6

Τα ντικ-ντικ είναι φυτοφάγα ζώα. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από φυλλώματα, βλαστούς, φρούτα και μούρα, αλλά λίγο ή καθόλου χορτάρι. Λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες νερού από την τροφή τους και έτσι το πόσιμο νερό δεν είναι απαραίτητο.

Οριοθετούν την περιοχή τους με δάκρυα

980x-7

Σκόπιμα τρίβουν τα μάτια τους με γρασίδι  και κλαδιά  για να εξαπλωθεί το αδενικό υγρό που βγαίνει από τη μαύρη κηλίδα στην γωνία των ματιών τους.

Παρά τα μικρά της πόδια μια αντιλόπη ντικ-ντικ μπορεί να σε συντρίψει σε έναν αγώνα δρόμου

980x-8

Με τόσα πολλά αρπακτικά, πρέπει να είναι ικανή να τρέξει να για να επιβιώσει. Είναι σε θέση να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 67Km την ώρα.

Τα καταφέρνουν περίφημα με την Αφρικανική ζέστη

980x-9

Πρώτον, βρίσκουν ένα σκιερό μέρος για να κοιμηθούν στη διάρκεια του πιο ζεστού τμήματος της ημέρας, όπου και θα έχαναν πολύτιμο νερό. Δεύτερον, όταν  ζεσταίνονται πραγματικά πολύ, μπορούν και ασθμαίνουν για να αντλήσουν αίμα μέσω της αλλόκοτα μεγάλης μύτης τους. Αυτή η πρακτική βοηθά στο να κρυώσει το αίμα πριν αντληθεί πίσω στο σώμα.

Παρόλο που υπάρχουν πολλά αρπακτικά που τα απειλούν, η μεγαλύτερη απειλή τους είναι ο άνθρωπος

980x-10

Τα κυνηγούν για τα μικρά κόκκαλα που έχουν στα πόδια τους, τα οποία τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν παραδοσιακά κοσμήματα. Το δέρμα τους γίνεται συχνά σουέτ γάντια. Απαράδεκτο!

Παρακαλούμε κοινοποιήστε το για να μάθουν όλοι για αυτό το εκπληκτικό πλάσμα!

 

Τα πιο σημαντικά