11 πολεμικά αεροσκάφη που θα κυριαρχήσουν μέσα στα επόμενα χρόνια

12 Ιουνίου, 20152:53 ΠΜ

Σήμερα τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη είναι βγαλμένα από την επιστημονική φαντασία. Στη μάχη εκτός από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους έχουν μπει η Κίνα, Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι και το Ιράν.

F-35 Lightning II

Το F-35 Lightning II είναι ένα μονοθέσιο, μονοκινητήριο, χαμηλής παρατηρησιμότητας μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς. Κατασκευάζεται από μια κοινοπραξία εταιριών της οποίας ηγείται η Lockheed Martin με σημαντικότερους εταίρους τις Northrop Grumman και BAe Systems.

Το F-35 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης, με την πρώτη πτήση να έχει λάβει χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2006.Το F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά.

Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.

F-22 Raptor

Το F-22 Raptor είναι αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς χαμηλής παρατηρησιμότητας. Η κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή αλλά είναι ικανό να αναλάβει και άλλες αποστολές όπως βομβαρδισμού και ηλεκτρονικού πολέμου.

Το F-22 αυτή τη στιγμή αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μοναδικός χρήστης του F-22 καθώς το Κογκρέσο έχει απαγορεύσει την εξαγωγή αυτού του τύπου αεροσκάφους λόγω της προηγμένης τεχνολογίας που ενσωματώνει.

T-50

Πρόκειται για ένα βαρέος τύπου αεροσκάφος (με μέγιστο βάρος απογείωσης περίπου 35 τόνους), όπως τα Su-27 και Su-47. Σχεδιάστηκε ως απάντηση στα αμερικανικά F-22 και F-35. Διαθέτει στοιχεία απόκρυψης ίχνους (σχήμα, απόκρυψη κινητήρων, συνθετικά υλικά, απορροφητική επικάλυψη-βαφή κ.τ.λ.), γνωστά ως “stealth”[7].

Σε αυτή τη λογική κινείται και η ενσωμάτωση των όπλων του σε 2 αποθήκες, εσωτερικά στην άτρακτο και πιθανώς σε ακόμη 2 θέσεις στις βάσεις των ημιπτερύγων.Η ανάπτυξή του πήρε αρκετά χρόνια, λόγω προφανώς οικονομικών προβλημάτων αλλά και τεχνικών, ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια επιτάχυνση των διαδικασιών μετά από “υψηλές παρεμβάσεις”, αφού πρόκειται εκτός των άλλων και για ένα πρόγραμμα διαφήμισης τεχνολογίας για μια χώρα, που πολλά από τα έσοδά της, προέρχονται από την πώληση όπλων.

Chengdu J-20

Είναι το δεύτερο μαχητικό πέμπτης γενιάς της Κίνας. Μόλις ολοκληρωθεί, το J-20 θα έχει stealth ικανότητα. Από τον Ιανουάριο , το Πεκίνο είχε αναπτύξει έξι πρωτότυπα τέτοια αεροπλάνα. Αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2018.

Eurofighter Typhoon

Το Eurofighter Typhoon είναι ένα μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, ευρωπαϊκής κατασκευής. Πρόκειται για ένα αεροσκάφος παντός καιρού, πολλαπλών ρόλων το οποίο κατασκευάζεται από την κοινoπραξία Eurofighter. Το Typhoon είναι ένα από τα πιο προηγμένα δείγματα δουλειάς της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας, και υπηρετεί στις πολεμικές αεροπορίες 6 χωρών.

MH-X Silent Hawk

Το Silent Hawk είναι μια ιδιαίτερα τροποποιημένη έκδοση του ευρέως γνωστού UH – 60 Black Hawk.

X-47B

Είναι το μη επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.Το X-47B παρέλαβε περίπου 1800 λίτρα (4000 λίβρες) καυσίμου από αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού K-707 Omega.Το αεροσκάφος πετά με προκαθορισμένο πρόγραμμα μέσα στο λογισμικό του, οπότε ένας χειριστής πιέζει το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία ανεφοδιασμού.

Stratolaunch

Το Stratolaunch είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που έχει κατασκευαστεί ποτέ και το άνοιγμα των φτερών του θα έχει έκταση 116 μέτρων, μεγαλύτερη από αυτή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Διαθέτει έξι μηχανές 747 που θα του δίνουν την απαραίτητη ισχύ ώστε να μεταφέρει κάποιο διαστημικό σκάφος ψηλά στην ατμόσφαιρα και αυτό να εκτοξεύεται από εκεί έξω από τον πλανήτη μας.

X-37B

Είναι ένα Αμερικανικό επαναχρησιμοποιήσιμο μη επανδρωμένo διαστημόπλοιο. Εκτοξέυεται στο διάστημα με πύραυλο και στη συνέχεια εκ νέου εισέρχεται στην ατμόσφαιρα και προσγειώνεται στην Γη ως διαστημικό λεωφορείο. Το X-37 χρισημοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία το Ηνωμένων Πολιτειών για αποστολές τροχιακών διαστημικών πτήσεων που προορίζονται για την αποδείξη των επαναχρησιμοποιήσιμων διαστημικών τεχνολογιών. Πρόκειται για ένα παράγωγο κλίμακας 120% του προηγούμενου Boeing X-40.Από το 2013 κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ως το μικρότερο ρομποτικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο

Nano Hummingbird

Αυτά τα μικροσκοπικά drones είναι τόσο μικρά που αποφεύγουν τον εντοπισμό τους από τον εχθρό. Το Nano Hummingbird μπορεί να χωρέσει στην παλάμη ενός χεριού.

Iran’s drones

Το Ιράν έχει κατασκευάσει το δικό του drone το οποίο ονομάζεται Fotros. Είναι ασαφές κατά πόσον η Fotros είναι αξιόμαχο.

via
google news Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Τι λες τώρα; στο Google News